«Αθώα» η 27χρονη που λιντσαρίστηκε στην Καμπούλ

«Αθώα» η 27χρονη που λιντσαρίστηκε στην Καμπούλ Facebook Twitter
2

Η 27χρονη Φαρκχούντα, η οποία λιντσαρίστηκε την περασμένη εβδομάδα από εξαγριωμένο πλήθος μπροστά σε αστυνομικούς στην Καμπούλ επειδή πίστευαν ότι έκαψε το Κοράνι, κατηγορήθηκε εσφαλμένα σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του ανώτερου ποινικού ανακριτή του Αφγανιστάν.

Βίντεο από κινητό τηλέφωνο κατέγραψε αστυνομικούς να παρακολουθούν αμέτοχοι τον όχλο καθώς ξυλοκοπούσε την Φαρκχούντα και στη συνέχεια έβαλε φωτιά στο πτώμα της. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Πέμπτη, υπό το φως της ημέρας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο στρατηγός Μοχάμεντ Ζαχίρ δήλωσε σήμερα ότι «χθες το βράδυ, εξέτασα όλα τα έγγραφα και τα αποδεικτικά στοιχεία για μία ακόμα φορά, αλλά δεν μπόρεσα να βρω καμία ένδειξη ότι η Φαρκχούντα έκαψε το Ιερό Κοράνι. Η Φαρκχούντα ήταν απολύτως αθώα».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην κηδεία της, υποσχέθηκε ότι θα τιμωρήσει όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και τόνισε ότι 13 άτομα, μεταξύ των οποίων οκτώ αστυνομικοί, έχουν ήδη συλληφθεί.

«Αθώα» η 27χρονη που λιντσαρίστηκε στην Καμπούλ Facebook Twitter

Η Φαρκχούντα ήταν δασκάλα Ισλαμικών Σπουδών, σύμφωνα με τον αδελφό της, ο οποίος διέψευσε δημοσιεύματα που έλεγαν ότι ήταν ψυχικά ασθενής. Πρόσθεσε ότι αυτό το επινόησε ο πατέρας τους στην προσπάθειά του να προστατεύσει την οικογένεια, όταν η αστυνομία τούς είπε να φύγουν από την πόλη για την ασφάλειά τους.

Εκατοντάδες άνθρωποι παρέστησαν σήμερα στην κηδεία της 27χρονης φωνάζοντας «θέλουμε δικαιοσύνη», ενώ το φέρετρό της μετέφεραν γυναίκες.

Ο Αφγανός πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι του Αφγανιστάν αλλά και άλλων χωρών, καταδίκασαν τη δολοφονία. Ωστόσο, υπήρξαν και φωνές που την επικρότησαν, όπως ένας προβεβλημένος κληρικός που υποστήριξε ότι οι άνδρες είχαν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τις ισλαμικές τους πεποιθήσεις με κάθε κόστος.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
H Farkhunda, μάλλον δεν ήταν και η πιο "τυχαία" Αφγανή που θα μπορούσε να βρει κανείς:"According to her family, Farkhunda left the school of mathematics at Kabul's Education University, enrolled in a madrasa (a school for theology), and eventually applied to the school of Islamic studies at Kabul University. While awaiting the start of her studies, Farkhunda taught 30 students to read and recite the Quran.In the 48 hours since her death, investigations by Afghan security officials and the Ministry of Hajj and Religious Affairs found that the papers Farkhunda was accused of burning were actually Persian-language tawiz charms, written by the mullah of the shrine in Dari — not the Quran." [οπότε, αν έχω αντιληφθεί ορθά, υπάρχει η θεωρία ότι η εν λόγω γυναίκα εναντιώθηκε σ΄αυτα τα (γραπτά) φυλαχτά, που έδειδε ο μουλάς στον κόσμο, αλλά επειδή αυτός είχε κάποιες απολαβές απ' αυτό ή/και φοβόταν την τιμωρία, κατηγόρησε την Farkhunda ότι καίει το κοράνι: Τι βολικό!)....Άντρες που φοράνε φούστες στην Τουρκία και άνδρες που φορούν μπούρκες στο Αφγανιστάν και ...Φέρετρα που μεταφέρονται από γυναίκες: αν και λίγο παραγνωρισμένη, η τελευταία είναι μία δυνατή συμβολική πράξη που αψηφά το στάτους κβο.Πριν κάποιο καιρό το ίδιο έγινε στην Τουρκία, όπου γυναίκες έγραψαν στα παλαιά τους υποδήματα τις προτροπές του ιμάμη, που τελούσε την κηδεία μίας κοπέλας (που δολοφονήθηκε βάναυσα όταν αντέδρασε στον επικείμενο βιασμό της) να παραστούν στις πίσω θέσεις μόνο (ως διακοσμητικές και) ως τεθλιμμένες μοιρολογίστρες. http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2015/02/15/Women-carry-coffin-in-murdered-Turkish-woman-s-funeral.html