Ο ωκεανός θα «καταπιεί» το νησί που δημιουργήθηκε από έκρηξη ηφαιστείου

Ο ωκεανός θα «καταπιεί» το νησί που δημιουργήθηκε από έκρηξη ηφαιστείου Facebook Twitter
0

Το νησί που αναδύθηκε από το νερό μετά την έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος Τόνγκα της Πολυνησίας αναμένεται να εξαφανιστεί σύντομα.

Ο ηφαιστειολόγος Νίκο Φουρνιέρ από τη Νέα Ζηλανδία, που το πλησίασε με βάρκα σε απόσταση περίπου ενός μιλίου, έκανε λόγο για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για «τη γέννηση ενός νησιού. Οπτικά είναι πολύ θεαματικό, αν και δεν συνοδεύεται από κάποιο δυνατό ήχο. Είναι κάπως ανατριχιαστικό», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι διαστάσεις του είναι περίπου 1,1 μίλι σε μήκος και 0,9 σε πλάτος, ενώ υψώνεται περίπου 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, μόλις σταματήσει η έκρηξη του ηφαιστείου, ο ωκεανός δεν θα χρειαστεί περισσότερο από μερικούς μήνες για να το «καταπιεί».

Το ηφαίστειο εκτόξευε εδώ και έναν μήνα μεγάλες ποσότητες βράχων και στάχτης, αφού ενεργοποιήθηκαν και οι δύο κρατήρες του, εκ των οποίων ο ένας υποθαλάσσιος, μόλις 100 μέτρα από την ακτή. Στα νησιά Τόνγκα, συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες των ηπείρων προκαλώντας έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ