Οργή στη Γαλλία από την άρνηση δημάρχου να ταφεί μωρό Ρομά

Οργή στη Γαλλία από την άρνηση δημάρχου να ταφεί μωρό Ρομά Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
2

Οργή προκάλεσε στη Γαλλία η άρνηση του δημάρχου ενός προαστίου του Παρισιού να επιτρέψει την ταφή ενός μωρού Ρομά στο δημοτικό κοιμητήριο. "Προτεραιότητα δίνεται σε αυτούς που πληρώνουν τους τοπικούς φόρους", δήλωσε ο Κριστιάν Λεκλέρκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien, προσθέτοντας ότι υπάρχουν λιγοστοί διαθέσιμοι τάφοι.

Η απόφαση του δημάρχου της Σαμπλάν προκάλεσε κύμα κατακραυγής από πολιτικούς, αξιωματούχους και ακτιβιστές, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για ρατσισμό και ξενοφοβία. Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανέφερε στο twitter πως "Η άρνηση της ταφής ενός παιδιού λόγω της καταγωγής του αποτελεί προσβολή στην μνήμη του, προσβολή στις αξίες της Γαλλίας".

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων, ο Λεκλέρκ αρνήθηκε λίγο αργότερα ότι ήταν αντίθετος στην κηδεία και ανέφερε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.

Το μωρό, η Μαρία Φραντσέσκα, έφυγε από τη ζωή στις 26 Δεκεμβρίου, σε ηλικία μόλις δύο μηνών, από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Η οικογένεια ζήτησε από γραφείο τελετών να υποβάλει αίτημα για άδεια ταφής στο νεκροταφείο της Σαμπλάν, το οποίο απορρίφθηκε. Το βρέφος τελικά θα ταφεί σε μία γειτονική πόλη.

Η Γαλλία έχει μία από τις πιο σκληρές πολιτικές στην Ευρώπη έναντι των μεταναστών Ρομά και απελαύνει χιλιάδες κάθε χρόνο. Η πλειοψηφία των 20.000 Ρομά της χώρας ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, οι οποίοι κατεδαφίζονται τακτικά. 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φαίνεται η 26χρονη Σίντνεϊ Τόμας  να προσπαθεί να «κρατήσει» το φορτηγό στον δρόμο και τελικά να ουρλιάζει όταν το όχημα κρεμάστηκε στο κενό
NEWSROOM
Πούτιν: «Η κατάληψη του Χάρκοβο δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Διεθνή / Αινιγματικός Πούτιν: «Η κατάληψη του Χαρκόβου δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Το Χάρκοβο δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες - Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιδιώκει να διευρύνει τη γραμμή του μετώπου προκειμένου να εξαντλήσει περαιτέρω την ουκρανική άμυνα
NEWSROOM
Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλήθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Διεθνή / Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλίθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Ο Βρετανός μονάρχης παρακολούθησε παράσταση προς τιμήν του μαέστρου που διηύθυνε την ορχήστρα στη στέψη του - Η λακωνική απάντηση όταν ρωτήθηκε για την υγεία του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Ντροπή τους που ήθελαν να θάψουν το παιδί τους.Και συ μωρό, ντροπή που πέθανες.Επίσης αίσχος και ντροπή που άποροι πολίτες πεθαίνουν και καταλαμβάνουν χώρο στα νεκροταφεία.Κανονικά θα έπρεπε να τους πετάνε όλους στην θάλασσα, τους άχρηστους.Χαίρομαι, πάντως, που στο Ελλάντα, ως φορολογούμενοι πολίτες δεν έχουμε τέτοια προβλήματα!Χαρτζιλικώνουμε τους παπάδες για όλα τα μυστήρια και τα τρισάγια του 3λεπτου, πληρώνουμε ενοίκιο για να μας μπάσουν στο οστεοφυλάκιο τα κοκκαλάκια, εκτός κι αν θέλουμε κοκκαλάκι στο μπλέντερ (γιατί -παρεμπιπτόντως- το χωνευτήρι είναι ο ορθόδοξος τρόπος για να κάνεις τα πράγματα, ενώ η αποτέφρωση είναι αμαρτωλιά).
Πολύ άγαρμπος και αρκετά άκαρδος τρόπος του δημάρχου για να εξηγήσει το σχετικά δίκαιο σκεπτικό του. Μια ζωή Ρωμά (και όχι όλοι φυσικά) και διάφοροι "ξύπνιοι" εποφελούνται από κάθε λογής "ανθρωπιστές" που φροντίζουν να στέλνουν τον λογαριασμό αλλού.