Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Τρανσφοβίας και Ιντερφοβίας η 17η Μαΐου

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Τρανσφοβίας και Ιντερφοβίας η 17η Μαΐου Facebook Twitter
Φωτ.: George Vitsaras / SOOC
0

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Τρανσφοβίας και Ιντερφοβίας (IDAHOBIT) γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου και εστιάζει στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις διακρίσεις που βιώνουν τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2004 ως Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας. Η επιλογή της 17ης Μαΐου σχετίζεται με την απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας της 17ης Μαΐου 1990 να μη θεωρείται ασθένεια η ομοφυλοφιλία. Ο όρος «ομοφοβία» («homophobia») επινοήθηκε την δεκαετία του εξήντα από τον Αμερικανό ψυχολόγο Τζορτζ Γουάινμπεργκ.

Καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εξακολουθούν να υφίστανται, η 17η Μαΐου αποτελεί και για τη χώρα μας ιδανική αφορμή για να επαναφέρονται στον δημόσιο διάλογο αλλά και σε θεσμικό επίπεδο τα ζητήματα αυτά.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε η ετήσια βαθμολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από το Rainbow map. 

Σημαντική άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σημείωσε φέτος η Ελλάδα στην προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. 

«Ενώ οι αυταρχικοί ηγέτες σε όλη την Ευρώπη συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σαν αποδιοπομπαίο τράγο για να διχάσουν και να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους, άλλοι επιδεικνύουν αντίστροφα ισχυρή πολιτική βούληση να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων», γράφει στον ανακοίνωση του το Rainbow map που έκανε την έρευνα. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας εντυπωσιακό είναι το άλμα που πραγματοποίησε η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών κυρίως λόγω της νομιμοποίησης του γάμου των ομόφυλων. Η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Εσθονία και το Λιχτενστάιν έκαναν μερικά από τα μεγαλύτερα άλματα στην κατάταξη του Rainbow Map.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Rainbow map, τόσο η Εσθονία όσο και η Ελλάδα τροποποίησαν τους ισχύοντες νόμους για να επιτρέψουν στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται, ενώ η Ελλάδα κάλυψε επίσης τα κενά στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων για την πλήρη προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+. Με αυτές τις αλλαγές, η Ελλάδα κατάφερε να εκτιναχθεί στην έκτη θέση της κατάταξης με ποσοστό 70,77% την στιγμή που πέρσι ήταν στην 16η θέση με ποσοστό 56,7%.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται εδώ και εννέα χρόνια η Μάλτα ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισλανδία με ποσοστό που φτάνει το 83%. Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκεται η Ρωσία και το Αρζεμπαιτζάν με ποσοστό που φτάνει μόλις το 2%. Λίγο πιο πάνω αλλά και πάλι στον «πάτο» της κατάταξης βρίσκεται η Τουρκία με ποσοστό 2%. 

Η τελευταία της κατάταξης του Rainbow map από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Πολωνία που συγκέντρωσε ποσοστό 18%.

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Τρανσφοβίας και Ιντερφοβίας Facebook Twitter
Ο φετινός χάρτης Rainbow map με την ετήσια βαθμολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM
Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Σε βίντεο οι πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες της ΕΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών
THE LIFO TEAM