Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο υπ. Εσωτερικών λόγω σκανδάλου

Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο υπ. Εσωτερικών λόγω σκανδάλου Facebook Twitter
0

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Μιγκέλ Μασέντο, μετά το σκάνδαλό που ξέσπασε και που συνδέεται με υπόθεση διαφθοράς στη χορήγηση «χρυσών θεωρήσεων διαβατηρίων» σε αλλοδαπούς επενδυτές. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη  πολλών δημοσίων λειτουργών.

Η πορτογαλική αστυνομία έχει συλλάβει 11 άτομα, ανάμεσά τους τον διοικητή της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων της αστυνομίας Μανουέλ Ζαρμέλα Πάλος, τη γενική γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Αντόνια Ανές και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Πρωτοκόλλου και Συμβολαιογράφων Αντόνιο Φιγκερέντο.

Ο Μιγκέλ Μασέντο δήλωσε ότι δεν φέρει προσωπική ευθύνη, ωστόσο σύμφωνα με το περιοδικό Expresso, έχει στενές σχέσεις με πολλούς εμπλεκομένους, και ιδιαίτερα με τον Αντόνιο Φιγκερέντο.

Η χώρα χορηγεί από τον Οκτώβριο 2012 «χρυσές βίζες» σε ξένους επενδυτές οι οποίοι πληρώνουν 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας για το λιγότερο πέντε χρόνια.

Μόλις λάβουν τη «χρυσή βίζα», οι επενδυτές δεν είναι υποχρεωμένοι να κατοικούν μονίμως στην Πορτογαλία. Αρκεί να κατοικούν στη χώρα επτά ημέρες ετησίως. Πολλοί επενδυτές εκμεταλλεύονται τη χρυσή πορτογαλική βίζα για να ταξιδεύουν ελεύθερα και να κάνουν μπίζνες στη ζώνη Σένγκεν.  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ