Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τα χημικά της Συρίας

Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τα χημικά της Συρίας Facebook Twitter
0

Σε συμφωνία για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας κατέληξαν ΗΠΑ και Ρωσία, αυξάνοντας τις πιθανότητες να λήξει με διπλωματικό τρόπο η κρίση.

Η συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως διευκρίνισε ο Κέρι, με βάση την συμφωνία, η Δαμασκός θα πρέπει να υποβάλει μία «πλήρη καταγραφή» του χημικού της οπλοστασίου εντός μίας εβδομάδας. Θα πρέπει επίσης να επιτρέψει την πρόσβαση στο χημικό οπλοστάσιο, στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο και να καταστρέψει τα χημικά της ως τα μέσα του επόμενου χρόνου.

Ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι αν αποτύχει η διπλωματία, τότε η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να δράσει.

Την αμερικανο-ρωσική συμφωνία χαιρέτισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ αλλά και το Βερολίνο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση αυξήθηκαν σημαντικά ύστερα από τη συμφωνία.

«Αν τα λόγια ακολουθήσουν οι πράξεις, οι πιθανότητες για μία πολιτική λύση θα έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός υπουργός.

«Μία ειρήνη διαρκείας... μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω μία πολιτικής συμφωνίας και όχι μίας στρατιωτικής λύσης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ΟΗΕ τη συμφωνία χαιρέτισε και ο Μπαν Κι-μουν, τονίζοντας πάντως ότι θα έπρεπε να είναι και μια ευκαιρία  για να σταματήσουν τα «φρικτά δεινά» που υφίστανται οι Σύροι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ