Ινδία: Μια γυναίκα δολοφονείται κάθε ώρα, λόγω προίκας

Ινδία: Μια γυναίκα δολοφονείται κάθε ώρα, λόγω προίκας Facebook Twitter
22

Μια γυναίκα δολοφονείται κάθε ώρα στην Ινδία για διαφορές σε θέματα προίκας, ένα παλιό έθιμο, που παρότι έχει απαγορευθεί με νόμο, συνεχίζει να εφαρμόζεται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων, τον περασμένο χρόνο, έχασαν τη ζωή τους 8.233 γυναίκες για  διαφορές που σχετίζονται με αυτό το έθιμο.  Όπως δήλωσε η Suman Nalwa, αξιωματικός της αστυνομίας στο Νέο Δελχί, υπεύθυνη για δολοφονίες γυναικών , η προίκα εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. "Ακόμη και εξαιρετικά μορφωμένοι άνθρωποι δεν λένε όχι στην προίκα» , λέει.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες Ινδές καίγονται ζωντανές από τους συζύγους τους, που θεώρησαν ότι εξαπατήθηκαν από τους συγγενείς της γυναίκας τους και δεν πήραν την προίκα που είχαν συμφωνήσει.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, οι ανθρωποκτονίες αυξάνονται σταθερά, λόγω των νομοθετικών κενών, των καθυστερήσεων στην εκδίκαση των αγωγών και του χαμηλού ποσοστού των καταδικών.  Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό καταδίκης για τα εγκλήματα αυτά φτάνει μόλις το 32%.

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Διεθνή / Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Από την 23η Σεπτεμβρίου -όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος- ως την 1η Μαΐου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 26 υποψήφιοι στις εκλογές της 2ης Ιουνίου στο Μεξικό
NEWSROOM
Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Διεθνή / Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφερθεί στις αιτίες της ασθένειάς του, η οποία θεωρούσε ότι συνδεόταν με την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και σε αμίαντο, κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Κόσοβο
NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Ο Πολ Πελόζι, 82 ετών, υπέστη κρανιοεγκεφαλικό κάταγμα και άλλα τραύματα που τον επηρεάζουν μέχρι και σήμερα, όπως περιέγραψε σε επιστολή του προς το δικαστήριο πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Μία στις τρεις γυναίκες θύμα ξυλοδαρμού στην Ελλάδα της κρίσηςhttp://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B4%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82http://www.vita.gr/psixologia/article/3429/se-poies-gynaikes-aresei-na-ypoferoyn/http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_womsxeseis_1_29/09/2010_357446http://www.lifo.gr/team/unknownworld/35290Ελένη Νίνα: Οι γυναίκες συμπράττουν συχνά, στο να διώκονται!http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%BD%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%84%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%85%CF%87%CE%BD%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9Μίκαελ Γκούσταφσον: "ισότητα για γυναίκες και για άνδρες"http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20130301STO06144/html/%CE%9C%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B5%CE%BB-%CE%93%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%83%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CF%82http://budourhassan.wordpress.com/2013/05/27/palestinian-women-trapped-between-occupation-and-patriarchy/http://theanarchistlibrary.org/library/peter-gelderloos-the-patriarchal-science-of-the-corporate-mediahttp://www.therainbowhub.com/male-privilege-and-transitioning-from-a-fat-woman-to-a-fat-man/http://theanarchistlibrary.org/library/e-moraletat-women-the-state-and-the-family#toc9http://www.uri.edu/artsci/wms/hughes/demand.htmhttp://www.idatedthatdouche.com/2011/11/message-to-women-from-man.htmlhttp://www.collectorsweekly.com/articles/war-on-women-waged-in-postcards-memes-from-the-suffragist-era/Και το bonus:http://goodmenproject.com/featured-content/what-happens-when-we-dont-teach-our-boys-about-sex/Η γνώση είναι για όποιον την αναζητεί και για όποιον δεν φοβάται να την δει κατάματα. Καλό διάβασμα καλοί μου άνθρωποι.
Lego Ninja, είμαστε ΠΟΛΎ κουκουρούκου Ανθρωπίστρια. Η γυναίκα ανήκει ΚΑΙ ΑΥΤΉ στα ζωώδη ανθρωποειδή ξέρεις . . δεν είναι ξεχωριστή κατηγορία όπως δεν είναι ξεχωριστή κατηγορία οι μαύροι, οι γκέη κλπ, όπως προφανώς πιστεύεις.Προφανώς μας αρέσει το διαίρει και βασίλευε που ισχύει εδώ και αιώνες ή μου φαίνεται;Bully, ε bully.
Οι μανάδες δεν ήταν ούτε είναι αρσενικές. Απλώς είναι γυναίκες που μεγαλώσανε σε συνθήκες ανδρικού καθεστώτος (βλέπε πάτερ φαμίλιας / 'η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά') όπου η πλύση εγκεφάλου άρχιζε από την κούνια, οπου όσο μεγαλώνανε βλέπανε και ζούσανε μιά πραγματικότητα και καθημερινότητα ΠΡΟκαθορισμένη για την οποία φρόντιζε ο καθείς να της θυμίζει σε περίπτωση που πάει να ξεστρατίσει. Μα καλά είναι δυνατόν να χρειάζεται τώρα εγώ να περιγράψω την ίδια μας την ζωή μες στα σπίτια μας; Γιατί δεν ρωτάς την μάνα σου, την γιαγιά σου για τις ζωές τους; Οι γυναίκες ζούμε για αιώνες σ' αυτόν τον πλανήτη περιτρυγιρισμένες από άντρες σε θέσεις εξουσίας παντού, στην πολιτική, στην παιδεία, στα κέντρα αποφάσεων για την κοινωνία, παντού άντρες. Γυναίκες σαν τις μανάδες μας δεν μεγαλώσανε με γυναίκες πρότυπα αυτοπεποίθησης και αυτάρκειας, αντιθέτως έχουνε μεγαλώσει βλέποντας όλες τις άλλες γυναίκες να δέχονται την 'μοίρα' τους παθητικά και να ακολουθούν την πεπατημένη μην τυχόν και διαραχτεί το στάτους κβο. Τα μόνα πρότυπα για αυτές τις γενεές των γυναικών ήτανε οι ανεξάρτητοι και ελεύθεροι άντρες, όσες τα είχανε εν πάση περιπτώση. Γυναίκες σαν τις μανάδες μας και όσες είχαν την δυνατότητα να σπουδάσουν, μετά τον γάμο τα παρατάγανε όλα γιατί ποιός θα καθάριζε; ποιός θα μαγείρευε; ποιός θα κοίταζε το παιδί; Λες και την οικογένεια την κάνανε μόνες τους.Δεν είναι σωστό να ψάχνουμε για άλλοθι στις μανάδες (χωρίς να τους δίνω συγχωροχάρτι) γιατί μ' αυτόν τον τρόπο πολύ απλά δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για τον εαυτό μας, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον συνάνθρωπό μας. Γνώθι σ' αυτόν.Υ.Γ. σκέφτηκες ποτέ γιατί σε πολλά μα πάρα πολλά επαγγέλματα οι τίτλοι έχουν όλα αρσενικό γένος και όταν πας να το κάνεις θηλυκό ακούγεται τόσο γελοίο; δικηγόρος/δικηγορίνα, ταξιτζής/ταξιτζού κλπ, οπότε καταλήγουν, γυναίκες που έχουν ιδρώσει για να σπουδάσουν, να έχουν τίτλους αρσενικού γένους, ο/η γιατρός;; ΥΓ2 Υπάρχουν λίγες γυναίκες στην ιστορία της ανθρωπότητας που είχαν το κουράγιο και το θάρρος να πάνε κόντρα στο κοπάδι, οι περισσότερες από αυτές αναγκαστήκανε να ντυθούνε άντρες προκειμένου να τα καταφέρουν.ΥΓ3 Άλλο που μου έκανε πάντα κακιά εντύπωση ήταν πως, όταν διαβάζει κανείς για κάποιον επιφανή άντρα, στο βιογραφικό του θα αναφέρεται τις περισσότερες φορές ο πατέρας ενώ η μητέρα δεν αναφέρεται καν ονομαστικά, σε όποια εποχή και αν αναφερόμαστε.
Θα το ξαναπώ, όπως και στο παραπάνω μου σχόλιο: όσο θύματα πλύσης εγκεφάλου ήταν οι γυναίκες, ήταν και οι άνδρες. Αντιστοίχως με την ανδρική καταπίεση εις βάρος των γυναικών, προαιώνια είναι και οι καταπίεση των φτωχών από τους πλούσιους ή όσους έχουν τίτλους/προνόμια. Και αυτή η καταπίεση μάλιστα εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη ακόμη και σήμερα, σε μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος από την καταπίεση των γυναικών. Άρα; Οι πλούσιοι είναι γονιδιακά κακοί; Οι φτωχοί είναι γονιδιακά μαμούχαλοι; Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκμεταλλεύονται, καταπιέζουν ή αγνοούν τους άλλους το κάνουν γιατί απλώς ΜΠΟΡΟΥΝ. Ξεχνάς εξάλλου ότι οι άνθρωποι είναι απλώς ένα είδος του ζωικού βασιλείου, που μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης κατάφερε να εγκαταλήψει τις ζούγκλες. Όλα τα είδη θηλαστικών που είναι γονιδιακά πιο κοντά στον άνθρωπο, και τα οποία επί χιλιετίες παρατηρούσε, λειτουργούν με τη νοοτροπία της κυριαρχίας του αρσενικού, για πολύ πρακτικούς λόγους: στην άγρια φύση σημασία έχει η πυγμή. Το ζώο που είναι λιγότερο δυνατό, που περνάει μεγάλο μέρος της ζωής του προσέχοντας τον εαυτό του λόγω κυήσεων, που φροντίζει τα μικρά γιατί μόνο αυτό γνωρίζει με βεβαιότητα ότι είναι δικά του παιδιά (το αρσενικό δε μπορούσε ποτέ να ξέρει), το θηλυκό δλδ, ήταν εξ ορισμού αδύνατον να ζει ανεξάρτητο ή να καθοδηγεί μια αγέλη. Αυτά τα πρότυπα διαιωνίστηκαν μέχρι πρόσφατα. Δεν ήταν απότοκο μοχθηρίας. Ήταν αυτό που έδειχνε φυσική συνέχεια των πραγμάτων.Είναι εκπληκτική η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, που μας οδήγησε - μέσω του δυτικού Διαφωτισμού, τον οποίο πολύ σωστα επικαλέστηκε ο Venom27 - στο να αποδίδουμε πλέον αξία όχι στη μυική αλλά στα διανοητική δύναμη, και κυρίως να ανγνωρίσουμε ότι αυτή είναι ίδια στα 2 φύλα. (Ως τότε, όπως ήταν λογικό, αφού οι γυναίκες προορίζονταν για το σπίτι, δεν λάμβαναν μόρφωση αντίστοιχη με τους άνδρες. Δημιουργήθηκε έτσι η ψευδαίσθηση ότι ήταν ανίκανες να τη λάβουν, ενώ απλώς δεν τους είχε δοθεί η ευκαιρία.) Αυτή η κουλτούρα ίσων ευκαιριών είναι η μόνη θεραπέια φαινομένων τρίτου κόσμου. Αλλά οι προοδευτικοί δυτικοί μονίμως φοβόμαστε μήπως παρεξηγηθούμε ως θιασώτες του "πολιτιστικού ιμπεριαλισμού" και μήπως διακινδυνεύσουμε να "προσβάλουμε" την "ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα" όσων αρέσκονται να παντρεύουν τις κόρες τους στα 11 και να λιθοβολούν μοιχαλίδες και ομοφυλόφιλους.
πραγματικά απίστευτο δεν το περίμενα με τίποτα να έχει αυτή την έκταση αυτό το πράγμα που γίνεται εκεί. Το ίδιο γράφει και η wikipedia όμως.Πόσο ξεφτιλισμένο είδος είμαστε πια.
"Πόσο ξεφτιλισμένο είδος είμαστε πια." . . . είμαστε;!;!!! Διάβασες εσύ ποτέ για γυναίκα που έκαψε τον άντρα της ζωντανό για θέματα προίκας;; Γιατί όταν οι άντρες (γιατί υποθέτω πως είσαι άντρας απ' το ψευδώνυμο) βλέπουν αυτά που κάνουν άλλοι άντρες καταλήγουν σε αφορισμούς που εντάσσουν ΚΑΙ εμάς τις γυναίκες στην βιαιότητα των αντρών και δη στην κατάντια των αντρών όσον αφορά την αντίληψή τους για την γυναίκα και την υποτιθέμενη συμβίωσή μας σ' αυτόν τον ανδροκρατούμενο κόσμο;;; Γιατί αυτό το ταμπού;;;;; Αν (λέμε, ΑΝ, γιατί δεν θα' θελα με τίποτα να ήμουνα άντρας γιατί είμαι ευτυχισμένη και περήφανη που είμαι Γυναίκα!) ήμουνα άντρας δεν θα είχα κανένα μα κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ πως το ανδρικό φύλλο στην συντριπτική του πλειοψηφία, σε κάθε κουλτούρα και 'πολιτισμό', σε ΌΛΟ τον πλανήτη βρε παιδάκι μου, έχει (εξαπανέκαθεν) μία σοβαρότατη νεύρωση σε σχέση με την γυναίκα την οποία θεωρεί πως του ανήκει, πως ο μόνος λόγος που βρίσκεται σ' αυτόν τον πλανήτη είναι να εξυπηρετεί κυριολεκτικά τον άντρα με κάθε δυνατό τρόπο. Οι ίδιοι άντρες που έχουν μανάδες, αδερφές, φιλενάδες και κόρες, δεν δίνουν ΜΊΑ για την γυναίκα και χωρίς την δικιά μας πίεση, δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να αλλάξει αυτό το δεδομένο, ακόμα και στον τόσο υποτιθέμενα πολιτισμένο δυτικό κόσμο. Το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα δεν μας επιτρέπονταν να ψηφίζουμε, το γεγονός πως ακόμα και στο 2013 μία γυναίκα κερδίζει λιγότερα από έναν άντρα, η ενδοοικογενειακή βία, και τόσα πολλά άλλα στα οποία είναι οι ίδιοι μάρτυρες σε καθημερινή βάση αλλά κάνουν τα στραβά μάτια . . αλλά! μόλις αποφασίσουν να έχουνε μία άποψη μας τσουβαλιάζουν και εμάς στην δική τους φαυλότητα!! Έλεος πιά!!!Αν μη τί άλλο, στην Ινδία είναι η πρώτη φορά που είδα να διαδηλώνουν ΚΑΙ άντρες (μπράβο τους!) για να διαμαρτυρηθούν για την βία που υπόκεινται οι γυναίκες λόγω της επιδημίας των ομαδικών (ομαδικών!!!!) βιασμών στις οποίες πέφτουν θύμα κοριτσάκια, αγοράκια, γυναίκες και άντρες!!! Και αυτό από άντρες!! Ή μήπως και εδώ θα τσουβαλιαστούμε όλοι μαζί;;;Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.Long live the man's world. Long leave please and once for good!
Αρτεμις Δεν διαφωνεί κανείς ότι στο παρελθόν και στις υποανάπτυκτες χώρες, οι γυναίκες (μεταξύ άλλων) ήταν/είναι απο τα μεγαλύτερα θύματα.Στο δυτικό κόσμο όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και πρέπει να το παραδεχτούμε όλοι, κάθε φορά που μετά απο μία βαρβαρότητα εναντίων γυναίκας στον τρίτο κόσμο γίνεται αυτό το moral relativism του τύπου "α, και στον λεγόμενο πολιτισμένο δυτικό κόσμο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τις γυναίκες.." ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.Επιπλέον όσο είναι οι γυναίκες τυχερές που ζουν στον δυτικό κόσμο άλλο τόσο τυχεροί είναι και οι άντρες. Υπάρχουν διάφοροι δείκτες που συγκρίνουν την κοινωνική ευημερία μιας χώρας ο καλύτερος όλων είναι ίσως ο HDI διότι αξιολογεί πολλά πράγματα εκτός απο το εισόδημα, λοιπόν μπορείς να αντικαταστήσεις τον δείκτη αυτόν με τον δείκτη gender equality και η κατάταξη των χωρών να είναι ουσιαστικά η ίδια. - Είναι προς το ηθικό και κοινωνικό και πάσης φύσεως συμφέρον όλων μας η ισότητα.- Ας αποδίδουμε τις ευθύνες που αναλογούν στην θρησκεία, τη κουλτούρα και την παράδοση χωρίς να μας περιορίζει καθόλου το ειδικό status σεβασμού κακώς κατα τη γνώμη μου έχουν αποκτήσει.
Αρτεμις σε βρίσκω λιιιιιιγο υπερβολική, στο όριο του φανατισμού σχεδόν (κάνοντας τα λόγια σου εικόνα). Υπάρχουν πολλές κοινωνίες που είναι σε πολλά πράγματα εντελώς οπισθοδρομικοί αλλά μην μας παίρνει η μπάλα όλους τους άνδρες σε όλες τις χώρες.
Λυπάμαι, αλλά θα συμφωνήσω με τον Μίσκιν. Ναι, η ντροπή ανήκει σε όλο το ανθρώπινο είδος. Επί χιλίετίες αποτελούσαν πλειοψηφία όσοι ήταν εναντίον της προόδου, στην τάξη των ανδρών ΚΑΙ των γυναικών. Αν μου πεις ότι οι γυναίκες που είχαν εσωτερικεύση τηνοοτροπία κατωτερότητας απέναντι στο άλλο φύλο όφειλαν αυτήν την νοοτροπία στην εκ γενετής πλύση εγκεφάλου, θα σου πω : πολύ σωστό, και το ίδιο ακριβώς ισχύει για τους άνδρες. Κι αυτούς έτσι τους μεγάλωσαν. Και οι πατεράδες και οι μανάδες τους. Έχεις ακούσει ιστορίες αλληλεγγύης μεταξύ νύφης και πεθεράς μέχρι τα μέσα του 20ου αι. τουλάχιστον; Έχεις έστω ακούσει μάνα που να είπε στην κόρη της "Πώς; Σε δέρνει; Να γυρίσεις σπίτι παιδί μου!" μέχρι τις αρχές συνήθως του 20ου; Εγώ έχω φρίξει με την κλασική απάντηση "Και τι ήρθες εδώ; Γύρνα πίσω στον άντρα σου!" που θα βρεις καταγεγραμμένη σε μαρτυρίες, σε λογοτεχνικά έργα, παντού. Λυπάμαι αλλά το πρόβλημα ήταν όλου του ανθρώπινου είδους. Είναι σα να λες ότι οι λευκοί είναι πιο κακοί από τους μαύρους. Κι οι δύο εξίσου καλοί και κακοί είναι, κατά μέσο όρο. Απλώς όταν η ιστορία είχε δώσει την υπεροπλία στους λευκούς. Αν ήταν οι μαύροι οι πρώτοι που θα έκαναν απόβαση, πιστευείς ότι δε θα είχαν συμπεριφερθεί με τον ίδιο φρικτό τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι ίδιοι;
Ωπα και με το μαλακό. Η εκμετάλλευση και η χειρότερη θέση της γυναίκας δεν είναι βιολογικό φαινόμενο αλλά κοινωνικό. Δεν το επιβάλλει δλδ. η φύση αλλά η εκάστοτε κοινωνία. Δεν ζουμε σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο όπως γράφεις, γιατί οι κοινωνίες δεν είναι παντού οι ίδιες.Αυτό που γράφεις ότι "... σε ΟΛΟΝ τον πλανήτη ο άντρας θεωρεί ότι η γυναίκα του ανήκει..." απλά δεν ισχύει. Πρόχειρο παράδειγμα οι σκανδιναυικές χώρες - και όχι μόνο.Συνεπώς δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια προαιώνια και φυσική διαμάχη γυναίκας - άντρα, αλλά με ένα κοινωνικό φαινόμενο. Η εκμετάλλευση της γυναίκας εξαρτάται πάντα από την κοινωνία γιά την οποία μιλάμε.Δεν την ξέρω την ινδική κοινωνία, ούτε μπορώ να την αναλύσω. Τα όσα φριχτά εναντίον των γυναικών συμβαίνουν εκεί οφείλονται (μάλλον) στο επίπεδο μόρφωσης, στην θρησκεία και στην οικονομική τους κατάσταση.Στην ινδική κοινωνία, εκτός από την γυναίκα, μηδαμινή αξία έχει και το παιδί. Υπάρχουν μερικά εκατομμύρια παιδιά-σκλάβοι εκεί.Η ελληνική κοινωνία τώρα. Εχεις απόλυτο δίκιο να στηλιτεύεις τα ανδροκρατικά έθιμα της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά *όλα* όσα στηλιτεύεις είναι τούρκικη κουλτούρα νομάδων (δλδ. βοσκων).Η ελληνική κοινωνία αποτελείται κατά 99.9% από τούρκους τζομπαναραίους που ξαφνικά απόχτησαν λουί βιτόν, κινητό και μερσεντέ. Δεν θα πρέπει να σε παραξενεύει λοιπόν η κουλτούρα της.Η μόνη κουλτούρα που εξισώνει (πολύ σωστά) την γυναίκα με τον άντρα είναι αυτή του δυτικού Διαφωτισμού. Αλλά εμείς στο ελλάντα τον δυτικό διαφωτισμό τον ξορκίζουμε και τον φτύνουμε τουλάχιστον 100 φορές την ημέρα. Εμμένοντας περήφανοι και ελληναράδες στην καθ' ημάς ανατολή. Γιατί παραπονιέσαι λοιπόν;
Iris λες:"Κι οι δύο εξίσου καλοί και κακοί είναι, κατά μέσο όρο. Απλώς όταν η ιστορία είχε δώσει την υπεροπλία στους λευκούς. Αν ήταν οι μαύροι οι πρώτοι που θα έκαναν απόβαση, πιστεύεις ότι δε θα είχαν συμπεριφερθεί με τον ίδιο φρικτό τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι ίδιοι; "Διαφωνώ οριζοντίως, καθέτως και πλαγίως, όχι επειδή το λεχθέν δεν θα μπορούσε να αποτελεί ένα πιθανό σενάριο, αλλά κυρίως επειδή είναι ακριβώς αυτό: Ένα σενάριο (επιστημονικής φαντασίας).Νομίζω πως δεν μπορούμε να νίψουμε τα χέρια μας ως λευκ@ και να λέμε πως οι Ινδιάν@, οι Αβορίγινες, οι Ινουίτ, οι Μαύρ@, οι Παπουέζ@ (sic), οι Καφέ και οι πουά ΑΝ ΗΤΑΝ στη θέση των λευκών, θα έκαναν ακριβώς τα ίδια. Η αναγνώριση, πάντως, του λευκού προνομίου (όπου λευκό μπορούμε να τοποθετήσουμε κι άλλες λέξεις π.χ ανδρικό)ΔΕΝ σημαίνει ότι οι λευκ@ πρέπει να το ρίξουν σε (ένα μάλλον ανώφελο) αυτομαστιγωτικό guilt trip, που δύναται να οδηγήσει σε διάφορες PC υπερβολές ... αλλά σε εποικοδομητικότερα πράγματα.ps. ινδουισμός άνευ ούμπλαουντ
"Αν ήταν οι μαύροι οι πρώτοι που θα έκαναν απόβαση, πιστευείς ότι δε θα είχαν συμπεριφερθεί με τον ίδιο φρικτό τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι ίδιοι; "Δεν μιλάμε για φαινόμενο επιστημονικής φαντασίας (μια άστοχη αναφορά για άλλη μια φορά από την Πενταγιώτισσα). Λευκοί έχουν υπάρξει σκλάβοι Βόρειο-Αφρικανών (δες Siqlabi, صقالبة) κάποια περίοδο της ιστορίας. Δες το βιβλίο http://www.gilesmilton.com/white-goldκαι το σχετικό λήμμα http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade
@ Πενταγιώτισσα 14:14Σου απάντησαν ήδη και άλλοι, θα ήθελα ωστόσο να συμπληρώσω: το ότι οι αγριότητες θα ήταν ακριβώς ίδιες αν οι όροι αντιστρέφονταν δεν το θεωρώ επιστημονική φαντασία γιατί είναι αρκετό να συγκρίνει κανείς πόσο έχουν καταπιέσει/σφαγιάσει οι λευκοί άλλους λευκούς και πόσο οι μαύροι άλλους μαύρους (και αντιστοίχως οι ινδοί ινδούς, οι άραβες άλλα αραβικά φύλα κλπ). Ακριβώς το ίδιο. Αφού είναι εξίσου σκληροί με τους στις εμφύλιες διαμαχες, θα ήταν φυσικά και στις διαφυλετικές.Και μην αρχίσουμε το γνωστό επιχείρημα ότι οι δυτικοί φταίνε για κάθε εμφύλια διαμάχη στην Αφρική και την Ασία. Ισχύει σε μεγάλο βαθμό, καθώς τις υποδαύλισαν επανειλημμένως για δικά τους συμφέροντα. Δεν τους δίδαξαν όμως εκείνοι το modus operandi και ούτε φέρουν την βασική ευθύνη την γενοκτονία των Τούτσι, τους 9χρονους μισθοφόρους του Κονγκό και τις επίσης 9χρονες comfort girs της Σιέρρα Λεόνε.
Prince Myshkin "εντυπωσιάζομαι" που δεν απάντησες μονολεκτικά: "Ινδουϊσμός!" (...είδατε τι κάνει ο)όπως συνηθίζεις να κάνεις με το πολυφορεμένο σου: "Ισλάμ!", ...όμως ξέχασα, σε "ΜΗ Ισλαμ!" χώρες, στην κακοποίηση των γυναικών παίζει ρόλο ΚΑΙ η κουλτούρα ΚΑΙ η παράδοση ΚΑΙ το σοσιοεκονόμικ ΚΑΙ πλήθος άλλων παραγόντων ...εν αντιθέσει με τις "Ισλάμ!" χώρες, όπου μοναδικό ρόλο παίζει το "Ισλάμ!", βρε αδερφέ! Χμμμ...
Πενταγιώτισσα 12:54Καταρχάς πρέπει να μου κάνεις πλάκα όταν λές ότι δεν αναφέρομαι στα δεινά της θρησκείας τη στιγμή που αναφέρω στο προηγούμενο σχόλιο την άναγκη μη σεβασμού θρησκείας.Κατά τα άλλα πήγαινε στο ranking χωρών του gender equity και δες μόνη σου τι θρήσκευμα έχουν οι 19 απο τις 20 τελευταίες χώρες.Ή οι 55 απο τις 100 τελευταίες.Βλέπεις το pattern ή θέλεις να στο συλλαβίσω μονολεκτικά;"Εντυπωσιάζεσαι;"
Αταξινόμητε 16:13Στα αραβικά υπάρχει ή ίδια λέξη για το σκλάβος και το μαύρος (abd) άλλα όπως θα σπεύσουν να μας ενημερώσουν οι αυτοθεωρούμενοι προοδευτικοί θα πρόκειται ασφαλώς περί συμπτώσεως και ότι κάνουμε μέγα σφάλμα να μην εξαιρούμε τη θρησκεία του Ισλάμ απο την κριτική κατά των θρησκειών. Γιατί μάλλον αυτό θέλουν τελικά.Ότι δηλαδή θέλουν και οι φονταμενταλιστές που καίνε πρεσβείες και δολοφονούν επειδή θεωρούν οτι τα καρτούν είναι προσβλητικά.Enemies of free speech.
Ήρθε κι ο captain obvs...Μάλιστα χρυσέ μου, και οι αρχαίες μας είχαν διάφορες σκλάβες σε κάποια περίοδο της ιστορίας και οι Αζτέκες θα έφαγαν μερικές "λευκές" καρδούλες, όσες μπόρεσαν τέλος πάντων. Και οι Ζουλού επίσης.Επιπροσθέτως βλέπω πως το target group του αραβικού slave trade (που, αν δεν απατώμαι, κι οι άραβες υπο-τύπος λευκών θεωρούνται, αλλά ας το αφήσουμε αυτό) δεν ήταν τόσο έτεροι "λευκότεροι" λευκοί, αλλά οι δυστυχείς (ως συνήθως) μαύροι:"Historians estimate that between 10 and 18 million Africans were enslaved by Arab slave traders and taken across the Red Sea, Indian Ocean, and Sahara desert between 650 and 1900.To a smaller degree, Arabs also enslaved Europeans. According to Robert Davis between 1 million and 1.25 million Europeans were captured by Barbary corsairs, who were vassals of the Ottoman Empire, and sold as slaves between the 16th and 19th centuries." Δυο γαϊδουριών άχυρα, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις, αλλά αυτό φαίνεται κι από το πρώτο -εντελώς- άκυρο σχόλιό σου, περί μανάδων. Όχι ότι θα πιάσει τόπο, αλλά:http://kamenasoutien.com/limmata-faq/
Είναι προφανώς πως δεν ξέρεις τι σου γίνεται Πενταγιώτισσα. Η Ίρις ορθώς ισχυρίστηκε πως η εκμετάλλευση δεν είναι θέμα ράτσας αλλά θέμα ισχύος. Το ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατά τιςς οποίες διαφορετικές ράτσες από την λευκή έχουν βρεθεί σε θέση ισχύος και εκμεταλλεύθηκαν λευκούς το ονόμασες "επιστημονική φαντασία". Στα στοιχεία που παρουσίασα που υποδεικνύουν πως έγραψες μεγάλη μπαρούφα (συνηθισμένο πράγμα από εσένα) αποκρίνεσαι με το "μόνο 1.25 εκ λευκοί σκλάβοι - περισσότεροι μαύροι". Το οποίο σε τι ακριβώς απαντά; Ότι να ναι πραγματικά!