Ποιος ήταν ο ρώσος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στο Κίεβο και ποιοι τον θεωρούσαν απειλή

Ποιος ήταν ο ρώσος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στο Κίεβο και ποιοι τον θεωρούσαν απειλή Facebook Twitter
0

UPDATE: Αντιδράσεις για τη δήθεν δολοφονία του Μπάμπτσενκο- Zει και βασιλεύει - Πώς δικαιολογεί το Κίεβο την «ειδική επιχείρηση»

Ο Αρκάντι Μπαμπτσένκο, αντιφρονούντας Ρώσος δημοσιογράφος και επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να δολοφονήθηκε στο Κίεβο όπου είχε βρει καταφύγιο έχοντας διαφύγει έπειτα από απειλές που είχε δεχθεί.

Ο Μπαμπτσένκο υπέκυψε στα τραύματά του στο ασθενοφόρο λίγο αφότου η σύζυγός του  τον βρήκε αιμόφυρτο στο σπίτι τους ενώ οι αρχές υποπτεύονται ότι η δολοφονία οφείλεται στις επαγγελματικές δραστηριότητες του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απαίτησε από το Κίεβο να διεξάγει μια ταχεία έρευνα για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο, ενώ η ρωσική εξεταστική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια ποινική έρευνα για τη δολοφονία.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ζήτησε τη γρήγορη και διεξοδική έρευνα από τις ουκρανικές αρχές για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.

«Βρισκόταν στο σπίτι του στην περιοχή Ντνιμπρόβσκι του Κιέβου, η γυναίκα του ήταν στο μπάνιο, άκουσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο, όταν βγήκε έξω και είδε το σύζυγό της να αιμορραγεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιάροσλαβ Τρακάλο, προσθέτοντας ότι ο δημοσιογράφος «υπέκυψε στα τραύματα του στο ασθενοφόρο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, που αναρτήθηκε στη σελίδα που διατηρεί στο facebook, ο Μπαμπτσένκο πυροβολήθηκε αρκετές φορές στην πλάτη.

Από τους πλέον γνωστούς πολεμικούς ανταποκριτές, ο Μπαμπτσένκο είχε φύγει από τη Ρωσία, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του.

Ποιος ήταν ο ρώσος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στο Κίεβο και ποιοι τον θεωρούσαν απειλή Facebook Twitter

Ο Μπαμπτσένκο είχε γίνει πολύ επικριτικός απέναντι στην ρωσική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Επέκρινε την προσάρτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία και την υποστήριξή του προς τους αυτονομιστές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Έφυγε από τη Ρωσία το Φεβρουάριο του 2017, γράφοντας ότι ήταν μια χώρα στην οποία πλέον δεν αισθανόταν ασφαλής.

Είχε αποδοκιμαστεί από φιλοκυβερνητικούς πολιτικούς στη Ρωσία για σχόλια που είχε κάνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και για τη δήλωσή του ότι η Ρωσία είναι ένας επιτιθέμενος ενάντια στην Ουκρανία.

«Η πρώτη εκδοχή είναι η επαγγελματική του δραστηριότητα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου Αντρέι Κρισένκο στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο 112, σε ερώτηση για τα κίνητρα που υποπτεύεται η αστυνομία για τη δολοφονία του.

Πριν από δύο χρόνια, ο Πάβελ Σερεμέτ, δημοσιογράφος από την Λευκορωσία, γνωστός για την κριτική του ενάντια στην ηγεσία της χώρας του και για τη φιλία του με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Μπορίς Νεμτσόφ, δολοφονήθηκε όταν το αυτοκίνητο του εξερράγη από βόμβα στο κέντρο του Κιέβου.

«Το καθεστώς του Πούτιν στοχεύει εκείνους που δεν λυγίζουν ούτε εκφοβίζονται», δήλωσε ο Άντον Γκερασκένκο, ένας Ουκρανός βουλευτής και σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών στο facebook.

Η δολοφονία προσέλκυσε γρήγορα διεθνή προσοχή. Ο Harlem Désir, εκπρόσωπος της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, δήλωσε ότι ήταν τρομοκρατημένος από το θάνατο του Μπαμπτσένκο. «Καλώ τις αρχές της Ουκρανίας να διεξάγουν άμεση και πλήρη έρευνα», δήλωσε.

Ο Μπαμπτσένκο υπηρέτησε ως στρατιώτης και στους δύο πολέμους στην Τσετσενία. Διετέλεσε ανταποκριτής πολέμου για περισσότερο από μια δεκαετία, γράφοντας για τον πόλεμο στη Γεωργία και αργότερα στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Έφυγε από τη Ρωσία το 2017, αφού προκάλεσε σκάνδαλο με όσα έγραψε στο Facebook και εξέφραζε την αδιαφορία για τους θανάτους της στρατιωτικής χορωδίας και άλλων επιβατών σε ένα ρωσικό αεροπλάνο που συνετρίβη στη Συρία. 

Την ημέρα του θανάτου του, έγραψε ηλεκτρονικά για ένα περιστατικό στο οποίο ένας ουκρανός στρατηγός του απαγόρευσε να ταξιδέψει με ελικόπτερο κατά την έναρξη του πολέμου το 2014. Το ελικόπτερο αργότερα καταρρίφθηκε. «Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν», έγραψε. «Ήμουν τυχερός. Αποδεικνύεται ότι ήταν η δεύτερη ημέρα της γέννησής μου».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ