Δανία και Σουηδία σχεδιάζουν το πρώτο διεθνές μετρό του κόσμου

Δανία και Σουηδία σχεδιάζουν το πρώτο διεθνές μετρό του κόσμου Facebook Twitter
Η γέφυρα του Oresund
0

Οι αρχές στη Δανία και τη Σουηδία εξετάζουν το ενδεχόμενο να δαπανήσουν έως και 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτό που πιστεύεται ότι θα είναι το πρώτο διεθνές μετρό του κόσμου.

Η Κοπεγχάγη και το Μάλμο διερευνούν την κατασκευή μιας σήραγγας μήκους 22 χιλιομέτρων κάτω από τον ποταμό Oresund για τη σύνδεση των δύο μητροπόλεων.

Αυτήν την εβδομάδα δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα εργασίας με σκοπό να εδραιώσει τις προτάσεις, η οποία ονομάζεται Oresundsmetro Executive και αποτελείται από εκπροσώπους και ερευνητές των πόλεων. 

Οι δύο πόλεις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τρένα υψηλής ταχύτητας χωρίς οδηγό για τη μεταφορά επιβατών μέσα σε μόλις 20 λεπτά.

Οι επιβάτες μπορούν ήδη να ταξιδέψουν μεταξύ Κοπεγχάγης και Μάλμο μέσω της γέφυρας Oresund, μια διαδρομή η οποία  διαρκεί περίπου 35 λεπτά.

Ωστόσο, η δυναμικότητα στη διάβαση αναμένεται να συρρικνωθεί όταν ένα άλλο μεγάλο έργο υποδομής ολοκληρωθεί στην επόμενη δεκαετία.

Το Fehmarn Belt Fixed Link είναι μια σήραγγα οδικής και σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 18 χιλιομέτρων που πρόκειται να ανοίξει το 2028 και θα συνδέσει τη νότια Δανία με τη βόρεια Γερμανία.

Αυτό αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη συμφόρηση στη γέφυρα του Oresund μεταξύ Κοπεγχάγης και Μάλμο. Οι υποστηρικτές του σχεδίου για τη δημιουργία μετρό λένε ότι θα διευκολύνει κατά πολύ τις μετακινήσεις.

Το νέο μετρό θα αυξήσει επίσης την διαθέσιμη αγορά εργασίας για τις επιχειρήσεις και στις δύο πόλεις, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα.

Η ανάλυση αναφέρει ότι ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να φτάσουν στο Μάλμο ή την Κοπεγχάγη σε λιγότερο από μία ώρα θα αυξηθεί από 1,3 εκατομμύρια σε 2,3 εκατομμύρια.

«Το μετρό επιτρέπει τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία να εξασφαλίσουν όλες τις δυνατότητες και τα οφέλη της σύνδεσης σταθερής ζεύξης», δήλωσε η δήμαρχος του Μάλμο Katrin Stjernfeldt Jammeh.

«Είναι στρατηγικής σημασίας για την αγορά εργασίας της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και για τις σουηδικές εξαγωγές, επειδή το μετρό θα ανακουφίσει την κυκλοφορία στη γέφυρα του Oresund», προσθέτει.

Ο Frank Jensen, δήμαρχος της Κοπεγχάγης, δήλωσε: «Με το μετρό μπορούμε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία μιας διεθνούς πρωταγωνιστικής μητρόπολης, όπου μπορούμε να υλοποιήσουμε το όραμα μιας μεγαλύτερης και πιο ολοκληρωμένης αγοράς εργασίας. Θα είναι μια νίκη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές».

Αξιωματούχοι από το δημοτικό συμβούλιο της Δανίας δήλωσαν στον Euronews ότι αν η σύνδεση εγκριθεί, θα μπορούσε να είναι έτοιμη το 2035 και ότι θα είναι το πρώτο διεθνές μετρό στον κόσμο.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Διεθνή / Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Από την 23η Σεπτεμβρίου -όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος- ως την 1η Μαΐου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 26 υποψήφιοι στις εκλογές της 2ης Ιουνίου στο Μεξικό
NEWSROOM