Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα - Ακόμη δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα - Ακόμη δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συγκέντρωση διαδηλωτών κατά μήκος των συνόρων της Γάζας. EPA/MOHAMMED SABER
0

Δύο ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας. 

Ένας 51χρονος άνδρας, που ονομαζόταν Νασέρ Γκοράμπ, σκοτώθηκε από πυρά κατά μήκος των συνόρων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αφού χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρέστησαν σήμερα στις κηδείες των θυμάτων της χθεσινής ημέρας.

Ο άνδρας, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή, πυροβολήθηκε στα ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού αλ Μπουρέιζ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου σήμερα στα σύνορα, αν και λιγότεροι σε σύγκριση με τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου, 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος 8 μηνών, ενώ πάνω από 2.200 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά ή δακρυγόνα.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα προκείμενου να συζητήσει τη βία κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, στον απόηχο της πιο αιματηρής ημέρας από τον πόλεμο του 2014.

Νωρίτερα, το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τη «φρικτή φονική βία» από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στη Γάζα αργότερα σήμερα, ενώ κάλεσε για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ, δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, αλλά η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταίο μέσο και (η χρήση της) δεν δικαιολογείται από την προσέγγιση των Παλαιστινίων στον φράχτη της Γάζας.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι θέατρο από τις 30 Μαρτίου ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας που αποκαλείται «Η μεγάλη πορεία της επιστροφής». Στόχος της είναι να υπερασπιστεί το αίτημα των Παλαιστινίων για επιστροφή στα σπίτια από τα οποία αναγκάστηκαν να φύγουν το 1948 με τη δημιουργία του Ισραήλ. Επίσης καταγγέλλει τον αποκλεισμό που επιβάλλεται εδώ και 10 χρόνια στη Γάζα.

Στο κίνημα αυτό συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- κατά μήκος των συνόρων. Αν και οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κρατούν απόσταση ασφαλείας, ορισμένοι πλησιάζουν τον φράχτη ασφαλείας του Ισραήλ και κάποιοι διαδηλωτές πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των στρατιωτών.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι Υγείας τονίζουν ότι 115 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 30 Μαρτίου. Η πλειοψηφία των θανάτων προήλθε από ισραηλινά πυρά. Σχεδόν 11.000 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 3.500 από πυρά.


Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαψεύδουν αυτούς τους απολογισμούς. Ένας Ισραηλινός έχει τραυματιστεί σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κανένας σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ