Στη δημοσιότητα το πλαστό διαβατήριο που χρησιμοποιούσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν για να ταξιδέψει κρυφά εκτός Β. Κορέας

Στη δημοσιότητα το πλαστό διαβατήριο που χρησιμοποιούσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν για να ταξιδέψει κρυφά εκτός Β. Κορέας Facebook Twitter
0

Πλαστά βραζιλιάνικα διαβατήρια χρησιμοποιούσαν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς και ο εκλιπών πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ιλ, τη δεκαετία του 1990, προκειμένου να αποκτήσουν βίζες για να ταξιδέψουν σε χώρες της Δύσης, σύμφωνα με αποκάλυψη πέντε ανώτατων ευρωπαϊκών πηγών ασφαλείας στο πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, ενώ είναι γνωστό πως η οικογένεια που κυβερνά τη Βόρεια Κορέα εδώ και δεκαετίες έχει χρησιμοποιήσει ταξιδιωτικά έγγραφα που αποκτήθηκαν παράνομα, δεν υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα.

Τα αντίγραφα των βραζιλιάνικων διαβατηρίων των Κιμ Γιονγκ Ουν και Κιμ Γιονγκ Ιλ έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.

«Χρησιμοποίησαν αυτά τα βραζιλιάνικα διαβατήρια, τα οποία ξεκάθαρα έχουν φωτογραφίες των Κιμ Γιονγκ Ουν και Κιμ Γιονγκ Ιλ, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν βίζες από ξένες πρεσβείες», ανέφερε ένας από τους ανώτατους αξιωματούχους της Δύσης, με την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί.

Στη δημοσιότητα το πλαστό διαβατήριο που χρησιμοποιούσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν για να ταξιδέψει κρυφά εκτός Β. Κορέας Facebook Twitter

«Αυτό δείχνει την επιθυμία τους για ταξίδια και αναδεικνύει τις προσπάθειες της οικογένειας να δημιουργήσει μία πιθανή δίοδο διαφυγής», προσθέτει.

Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Βραζιλία αρνήθηκε κάνει σε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters, ενώ το βραζιλιάνικο υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως πραγματοποιεί σχετικές έρευνες.

Μία πηγή από τη Βραζιλία, που επικαλείται το πρακτορείο, ανέφερε ότι τα δύο αυτά διαβατήρια ήταν νόμιμα έγγραφα όταν στάλθηκαν ως κενά για να χρησιμοποιηθούν σε προξενεία.

Στη δημοσιότητα το πλαστό διαβατήριο που χρησιμοποιούσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν για να ταξιδέψει κρυφά εκτός Β. Κορέας Facebook Twitter

Τέσσερις άλλες ανώτερες ευρωπαϊκές πηγές ασφαλείας, επιβεβαίωσαν ότι τα δύο βραζιλιάνικα διαβατήρια χρησιμοποιήθηκαν για να κατατεθούν αιτήματα για βίζες σε τουλάχιστον δύο δυτικές χώρες. Δεν είναι σαφές ωστόσο αν τελικά αυτές εκδόθηκαν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, τα διαβατήρια αυτά μπορεί επίσης να έχουν χρησιμοποιηθεί για ταξίδια στη Βραζιλία, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ.

Η ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun ανέφερε το 2011 ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε το Τόκιο ως παιδί, χρησιμοποιώντας ένα βραζιλιάνικο διαβατήριο το 1991 -πριν δηλαδή από την ημερομηνία έκδοσης που έχουν τα παραπάνω δύο ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τα δύο διαβατήρια που δημοσιεύει το Reuters φέρουν σφραγίδα με την ένδειξη «Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Πράγα», και ημερομηνία έκδοσης 26 Φεβρουαρίου 1996. Οι πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου επιβεβαίωσε πως οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν απεικονίζουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πατέρα του.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίζεται στο πλαστό διαβατήριο με το όνομα Josef Pwag, και ημερομηνία γέννησης 1 Φεβρουαρίου 1983. Τόσο λίγες προσωπικές πληροφορίες είναι γνωστές για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, που ακόμη και η ημερομηνία γέννησής του αμφισβητείται. Πρέπει να ήταν περίπου 12-14 ετών όταν εκδόθηκε το πλαστό διαβατήριο.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι γνωστό ότι φοίτησε σε ένα διεθνές σχολείο στη Βέρνη της Ελβετίας, όπου προσποιούνταν ότι είναι γιος ενός οδηγού που εργαζόταν στην πρεσβεία.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ εμφανίζεται στο πλαστό διαβατήριο με το όνομα Ijong Tchoi, και ημερομηνία γέννησης 4 Απριλίου 1940. Στην πραγματικότητα γεννήθηκε το 1941, ενώ σημειώνεται πως πέθανε το 2011.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ