ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Γνωρίστε την 14χρονη που αντιστέκεται στους Ταλιμπάν

Γνωρίστε την 14χρονη που αντιστέκεται στους Ταλιμπάν Facebook Twitter
4
Γνωρίστε την 14χρονη που αντιστέκεται στους Ταλιμπάν Facebook Twitter

Πριν από λίγες μέρες ένα κορίτσι από το Πακιστάν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν επειδή υποστηρίζει τη γυναικεία εκπαίδευση μέσα από το μπλογκ της. Η μικρή Μalala τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά επέζησε.

Γνωρίστε την 14χρονη που αντιστέκεται στους Ταλιμπάν Facebook Twitter

Ένα από τα τρία κορίτσια που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση περιέγραψε το συμβάν ως εξής:

«Γυρνούσαμε σπίτι από το σχολείο όταν έναν άντρας ζήτησε να σταματήσει το λεωφορείο. Μας ρώτησε ποιά είναι η Malala Yousufzai. Του είπαμε. Και τότε άρχισε να πυροβολεί. Μαζί με τη Μalala τραυματίστηκε ένα άλλο κορίτσι κι εγώ.»

Γνωρίστε την 14χρονη που αντιστέκεται στους Ταλιμπάν Facebook Twitter

Οι γιατροί πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύει πια η ζωή της από τον τραυματισμό αλλά μια σφαίρα διαπέρασε τη σπονδυλική της στήλη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πρέπει να μεταφερθεί στο εξωτερικό για θεραπεία επειδή οι τοπικοί γιατροί δεν έχουν τους πόρους που απαιτούνται για την απαιτούμενη "εκλεπτυσμένη χειρουργική επέμβαση".

Γνωρίστε την 14χρονη που αντιστέκεται στους Ταλιμπάν Facebook Twitter

Το 2009 η ιστορία της Yousufzai έγινε ντοκιμαντέρ από τους New York Times. Το κορίτσι είπε στους δημοσιογράφους ότι θέλει να γίνει γιατρός, ενώ ο πατέρας της την ενθαρρύνει να ασχοληθεί με την πολιτική.

Το 2009 έγραψε επίσης ημερολόγιο για λογαριασμό του BBC, το οποίο κράτησε μια εβδομάδα. Ήδη από τότε φοβόταν για τη ζωή της:

"Χθες είδα ένα τρομαχτικό εφιάλτη με στρατιωτικά ελικόπτερα των Ταλιμπάν. Αυτά τα όνειρα ξεκίνησαν όταν έγινε η στρατιωτική επιχείρηση στο Σουάτ. Η μητέρα μου έφτιαξε πρωινό και πήγα στο σχολείο. Φοβόμουν να πάω στο σχολείο επειδή οι Ταλιμπάν είχαν εκδώσει διάταγμα το οποίο απαγόρευε την φοίτηση σε όλα τα κορίτσια.

 

Μόνο 11 από τους 27 μαθητές ήρθαν στο σχολείο. Ο αριθμός μειώθηκε μετά το διάταγμα. Εξ’ αιτίας αυτού τρεις φίλες μας μετακόμισαν στο Peshawar, Lahore και στο Rawalpindi μαζί με τις οικογένειές τους.

 

Στο δρόμο προς το σπίτι άκουσα έναν άντρα να λέει «θα σε σκοτώσω». Επιτάχυνα το βήμα μου και μετά από λίγο κοίταξα πίσω μου. Αλλά με τεράστια ανακούφιση είδα ότι μιλούσε στο κινητό του και μάλλον απειλούσε κάποιον άλλον από το τηλέφωνο.»

Το ημερολόγιο ήταν το 2011 υποψήφιο για το διεθνές βραβείο Ειρήνης για παιδιά. Αργότερα, το 2011 πήρε το πρώτο εθνικό βραβείο Ειρήνης από την κυβέρνηση του Πακιστάν. Κι έτσι, σε ηλικία 13 ετών, ήταν μια ακτιβίστρια. Απέκτησε πολιτική υπόσταση και ένα σχολείο πήρε το όνομά της.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον της έγινε επειδή είναι «αντι-Ταλιμπάν» και ότι «δεν θα τη γλιτώσει. Αυτό είναι ένα νέο κεφάλαιο χυδαιότητας και πρέπει να το κλείσουμε» δήλωσε ο Ahsanullah Ahsan  στο ΑΡ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την επίθεση: «η βία που κατευθύνεται ενάντια σε παιδιά είναι βαρβαρότητα» είπε η Victoria Nuland. «Είναι δειλία.»

4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια