«Να τους σπάτε τα πόδια» - Σάλος στην Τουρκία με τη δήλωση του Σοϊλού για τους εμπόρους ναρκωτικών

«Να τους σπάτε τα πόδια» - Σάλος στην Τουρκία με τη δήλωση του Σοϊλού για τους εμπόρους ναρκωτικών Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού βρίσκεται στο στόχαστρο επειδή δήλωσε ότι η αστυνομία πρέπει να σπάει τα πόδια των εμπόρων ναρκωτικών που εντοπίζει έξω από τα σχολεία.

Η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) και η εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhuriyet κατηγόρησαν τον υπουργό για υποκίνηση εγκληματικής πράξης.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού υποσχέθηκε να πάρει ο ίδιος την ευθύνη για την πράξη των αστυνομικών.

«Αν ένας έμπορος βρίσκεται κοντά σε ένα σχολείο, η αστυνομία έχει καθήκον να του σπάσει τα πόδια» είπε. «Κάντε το και ρίξτε σε μένα τις κατηγορίες. Ακόμα κι αν αυτό κοστίζει 5, 10 ή και 20 χρόνια στη φυλακή... θα πληρώσω», πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις έγιναν ενώ μιλούσε σε δημόσια συνεδρίαση για την ασφάλεια, σε αίθουσα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, στην Άγκυρα.

Ανέφερε ότι η κατάσχεση 20 τόνων ηρωίνης από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2017 είχε καταστήσει ρεκόρ για τον πόλεμο του έθνους εναντίον των ναρκωτικών.

O υπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να πολεμήσει τους εμπόρους ναρκωτικών ακριβώς όπως καταπολεμά το επαναστατικό Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

«Αυτό που κάνουμε στους τρομοκράτες του ΡΚΚ πρέπει να κάνουμε και στους εμπόρους ναρκωτικών - κανείς δεν μπορεί να δηλητηριάσει το μέλλον μας. Είναι η δική μου ευθύνη», ανέφερε στην ομιλία του, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι παρατηρήσεις του Σοϊλού προκάλεσαν σοκ σε πολλούς στην Τουρκία και το θέμα πήρε τεράστια διάσταση, διχάζοντας χρήστες στα social media.

Κάποιοι τον ευχαρίστησαν και τον επαίνεσαν καθώς θεωρούν γενναιότητα στον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών την δήλωσή του.

Όμως εξίσου μεγάλη ήταν η μερίδα των δυσαρεστημένων.  Ένας βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP έχει ήδη καταθέσει αγωγή εναντίον του υπουργού και τον κατηγορεί για «υποκίνηση βίας και εγκληματικών πράξεων».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ