Απεργία την Πρωτομαγιά

Νόμπελ Ειρήνης: Συγκλόνισε η 85χρονη επιζήσασα της Χιροσίμα

Νόμπελ Ειρήνης: Συγκλόνισε η 85χρονη επιζήσασα της Χιροσίμα Facebook Twitter
0

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) παρέλαβε χθες το βράδυ το Νόμπελ Ειρήνης για το 2017 στo Όσλο.

Η 85χρονη Σετσούκο Θέρλοου, που επέζησε από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα, και η Σουηδή ακτιβίστρια Μπεατρίς Φιν πήραν το Νόμπελ εκπροσωπώντας τον ICAN.

Η Σετσούκο διασώθηκε από τα ερείπια ενός  κτιρίου και  δήλωσε ότι οι περισσότεροι συμμαθητές της, οι οποίοι ήταν στο ίδιο δωμάτιο, κάηκαν ζωντανοί. Περιγράφοντας τον τρόμο που έζησε αφηγήθηκε πως θυμάται τους τραυματίες να αιμορραγούν και να είναι καμμένοι.

H Σετσούκο ήταν μόλις 13 χρονών όταν η ατομική βόμβα χτύπησε τη Χιροσίμα. Κατάφερε να συρθεί και να βγει ζωντανή από τα συντρίμμια και σήμερα είναι ζωντανή. Απευθyνόμενη στο ακροατήριο είπε: «Σε όλους εσάς εδώ και σε όσους ακούν στον κόσμο θα επαναλάβω τα λόγια που άκουσα στα ερείπια της Χιροσίμα: Μην παραιτείσαι, σπρώξε, προχώρα. Δες το φως...».

«Η ιστορία των πυρηνικών όπλων πρέπει να τελείωσει και το τέλος της εξαρτάται από εμάς. Θα είναι το τέλος των πυρηνικών όπλων ή θα είναι το δικό μας τέλος; Ένα από τα δύο θα γίνει. Η μόνη λογική δράση είναι να σταματήσουμε να ζούμε υπό τις συνθήκες όπου η αμοιβαία καταστροφή απέχει όσο μία ανεξέλεγκτη έκρηξη οργής» είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ICAN.

Παράλληλα προειδοποίησε για τους σημερινούς κινδύνους και κάλεσε σε διεθνή συνεννόηση για την κατάργηση των πυρηνικών σημειώνοντας πόσο σημαντικό είναι να αποφευχθεί μια νέα κρίση και τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα.

 Με πληροφορίες από BBC/ euronews/The Nobel Prize‏

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ