Η Καταλονία προκήρυξε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της τον Οκτώβριο

Η Καταλονία προκήρυξε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της τον Οκτώβριο Facebook Twitter
Ο καταλανός πρόεδρος Carles Puigdemont. EPA/ALEJANDRO GARCIA
0

Ο πρόεδρος της Καταλονίας προκήρυξε για την 1η Οκτωβρίου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής αυτής περιφέρειας.

Ο καταλανός πρόεδρος Carles Puigdemont είπε ότι η ερώτηση που θα τεθεί στους ψηφοφόρους είναι η εξής: «Θέλετε να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας;».

Η διοίκηση της πλούσιας βορειοανατολικής ισπανικής περιφέρειας επιμένει στο «δικαίωμα σ' ένα δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης». Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή της, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί παραβίαση του συντάγματος και έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να σταματήσει το δημοψήφισμα.

Σε ένα συμβολικό - μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2014, πάνω από το 80% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας. Σημειώνεται πάντως πως συμμετείχαν μόνο 2,3 εκατ. ψηφοφόροι από τους συνολικά 5,4 εκατ. που είχαν δικαίωμα ψήφου στην Καταλονία.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας επισημαίνει πάντως ότι αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι νομικά δεσμευτικό.

Ωστόσο ο Puigdemont δεν έχει ακόμη υπογράψει το διάταγμα για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος αυτού, το οποίο έχει απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, κάτι που καθιστά επισφαλή έναντι του νόμου τη θέση όλων όσοι ασχοληθούν με τη διοργάνωσή του.

Το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το προηγούμενο δημοψήφισμα ήταν παράνομο πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του, αλλά ο τότε καταλανός πρόεδρος Artur Mas προχώρησε με τη ψηφοφορία. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Mas κρίθηκε ένοχος για μη συμμόρφωση με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου και του απαγορεύτηκε να κατέχει δημόσιο αξίωμα για δύο χρόνια.

Ο Puigdemont δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απόφασής του. Πάντως, οι Καταλανοί είναι διχασμένοι στο θέμα της ανεξαρτησίας: 44,3% τάσσονται υπέρ και 48,5% κατά, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση ενός κυβερνητικού ινστιτούτου.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φαίνεται η 26χρονη Σίντνεϊ Τόμας  να προσπαθεί να «κρατήσει» το φορτηγό στον δρόμο και τελικά να ουρλιάζει όταν το όχημα κρεμάστηκε στο κενό
NEWSROOM
Πούτιν: «Η κατάληψη του Χάρκοβο δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Διεθνή / Αινιγματικός Πούτιν: «Η κατάληψη του Χαρκόβου δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Το Χάρκοβο δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες - Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιδιώκει να διευρύνει τη γραμμή του μετώπου προκειμένου να εξαντλήσει περαιτέρω την ουκρανική άμυνα
NEWSROOM
Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλήθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Διεθνή / Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλίθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Ο Βρετανός μονάρχης παρακολούθησε παράσταση προς τιμήν του μαέστρου που διηύθυνε την ορχήστρα στη στέψη του - Η λακωνική απάντηση όταν ρωτήθηκε για την υγεία του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ