Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας:Το Πεκίνο προειδοποιεί τον Τραμπ για «καταστροφική αντιπαράθεση»

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας:Το Πεκίνο προειδοποιεί τον Τραμπ για «καταστροφική αντιπαράθεση» Facebook Twitter
0

Πριν ακόμη ορκιστεί ο Τραμπ και αναλάβει τα καθήκοντα του, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα βρίσκονται στο «κόκκινο», εξαιτίας της διαφαινόμενης στάσης του νέου Προέδρου απέναντι στο Πεκίνο.

Τα επίσημα ΜΜΕ της Κίνας κατέστησαν σαφές σήμερα ότι το Πεκίνο είναι δυσαρεστημένο με την μελλοντική κυβέρνηση των  ΗΠΑ και απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση ότι ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον «πρέπει να προσέχει τα λόγια του».

Μάλιστα αναφέρεται ότι αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να εμποδίσουν την πρόσβαση της Κίνας στα τεχνητά νησιά που έχτισε η χώρα  στη  Νότια Θάλασσα της Κίνας , τότε απειλούνται με  "καταστροφική αντιπαράθεση."

«Η εχθρότητα του Τίλερσον εναντίον της Κίνας θα είναι κάτι κακό αν υλοποιήσει αυτά που λέει , "  γράφει η εφημερίδα China Daily στο κύριο άρθρο της, μετά τις δηλώσεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Exxon Mobile, στην ακρόασή του από τη Γερουσία, την Τετάρτη.  

«Δεν αξίζει να λαμβάνει σοβαρά κανείς τις παρατηρήσεις αυτές, διότι είναι ένα συνονθύλευμα από αφέλεια, μυωπία, πολιτικές προκαταλήψεις και μη ρεαλιστικές φαντασιώσεις. Θα ήταν καταστροφή αν επέλεγε να τις εφαρμόσει στον  πραγματικό κόσμο»,  αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Κατηγορεί επίσης τον μελλοντικό επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για «αντιεπαγγελματισμό και άγνοια για τις βασικές αρχές των διμερών σχέσεων μεταξύ δύο παγκόσμιων δυνάμεων».

«Αν πραγματικά έχει την πρόθεση να εμποδίσει την πρόσβαση στα τεχνητά νησιά, θα ανοίξει το δρόμο για μια καταστροφική αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», προειδοποιεί το όργανο του κινεζικού καθεστώτος.

Άλλη εφημερίδα της Κίνας χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Τίλερσον, «πολύ εθνικιστικές» και επίσης προειδοποιεί την Ουάσιγκτον ότι «αν η διπλωματική ομάδα του Trump σφυρηλατήσει στο μέλλον τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, όπως κάνει τώρα, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια στρατιωτική αντιπαράθεση».

Ο Τίλερσον είχε πει στη Γερουσία για την οικοδόμηση των τεχνητών νησιών στην αμφισβητούμενη από διάφορα κράτη θάλασσα, ότι «η Κίνα κάνει ό,τι και η Ρωσία στην Κριμαία σε βάρος της Ουκρανίας». Σημείωσε δε ότι «θα πρέπει να σταλεί στο Πεκίνο ένα μήνυμα ότι, πρώτον πρέπει να σταματήσει την κατασκευή των νησιών και δεύτερο, ότι δεν θα επιτραπεί η πρόσβαση της σε αυτά».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φαίνεται η 26χρονη Σίντνεϊ Τόμας  να προσπαθεί να «κρατήσει» το φορτηγό στον δρόμο και τελικά να ουρλιάζει όταν το όχημα κρεμάστηκε στο κενό
NEWSROOM
Πούτιν: «Η κατάληψη του Χάρκοβο δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Διεθνή / Αινιγματικός Πούτιν: «Η κατάληψη του Χαρκόβου δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Το Χάρκοβο δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες - Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιδιώκει να διευρύνει τη γραμμή του μετώπου προκειμένου να εξαντλήσει περαιτέρω την ουκρανική άμυνα
NEWSROOM
Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλήθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Διεθνή / Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλίθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Ο Βρετανός μονάρχης παρακολούθησε παράσταση προς τιμήν του μαέστρου που διηύθυνε την ορχήστρα στη στέψη του - Η λακωνική απάντηση όταν ρωτήθηκε για την υγεία του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ