Aμερικανίδα σομαλικής καταγωγής έγραψε ιστορία φορώντας μπουρκίνι στα καλλιστεία Μις Μινεσότα

Aμερικανίδα σομαλικής καταγωγής έγραψε ιστορία φορώντας μπουρκίνι στα καλλιστεία Μις Μινεσότα Facebook Twitter
0

Μία 19χρονη Αμερικανίδα σομαλικής καταγωγής έγραψε ιστορία όταν φόρεσε μπουρκίνι και χιτζάμπ κατά τη συμμετοχή της στους ημιτελικούς των καλλιστείων για Μις Μινεσότα.


Η Halima Aden δέχθηκε ενθουσιώδες χειροκρότημα όταν εμφανίστηκε στη σκηνή φορώντας ένα μπουρκίνι, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού με μαγιό.


Γεννημένη σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα, η οποία συνορεύει με τη Σομαλία, μετακόμισε στη Μινεσότα των ΗΠΑ σε μικρή ηλικία. Σήμερα είναι φοιτήτρια στο St Cloud College. 

Το μπουρκίνι είναι ένα μαγιό που καλύπτει όλο το σώμα και το φορούν κάποιες μουσουλμάνες γυναίκες. Νωρίτερα φέτος, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Γαλλία, όταν αξιωματούχοι σε τουλάχιστον έξι πόλεις το απαγόρευσαν στις παραλίες.


«Αυτά τα καλλιστεία δεν είναι μόνο ομορφιά. Το μήνυμά τους είναι να νιώθεις όμορφη έχοντας αυτοπεποίθηση, οπότε δεν θεώρησα ότι έπρεπε να αφήσω το χιτζάμπ μου να μη μου επιτρέψει να συμμετέχω», δήλωσε η Aden σε τοπικό ραδιόφωνο πριν τον διαγωνισμό. «Είναι ένα καλό βήμα για να δείξω στον κόσμο ποια είμαι. Απλώς επειδή δεν έχω δει κάποια άλλη γυναίκα να φοράει μπουρκίνι (σε καλλιστεία) δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαι η πρώτη», πρόσθεσε.

Η κίνηση της 19χρονης σημειώθηκε σε μία εποχή που αυξάνονται οι αναφορές για εγκλήματα μίσους εναντίον αμερικανών μουσουλμάνων, ενώ στον απόηχο της νίκης Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, πολλές μουσουλμάνες γυναίκες έχουν αναφέρει στα social media ότι φοβούνται να φορούν το χιτζάμπ δημοσίως.


Η Aden δήλωσε ότι ήθελε να αναδείξει μια διαφορετική οπτική γωνία με τη συμμετοχή της, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία μικρή πράξη αλλά είχε την ελπίδα ότι μία ενδεχόμενη νίκη της να «ανοίξει τα μάτια» του κόσμου.


Ωστόσο, δεν κατάφερε να προκριθεί στον επόμενο γύρο του διαγωνισμού. Σε ανάρτησή της στο Facebook, τόνισε ότι τα καλλιστεία ήταν «μια διασκεδαστική εμπειρία» και ότι είχε κατακλυστεί με προσωπικά μηνύματα υποστήριξης.

Πηγή: Mashable

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ