Κινδυνεύουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού

Κινδυνεύουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού Facebook Twitter
0

Σε ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι ήδη από το 2012 έχει επισημάνει τις ακατάλληλες και πεπαλαιωμένες υποδομές, το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και τον ανεπαρκή αριθμό ιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού. Παράγοντες που συνολικά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και παραβιάζουν τα δικαιώματα των ασθενών κρατούμενων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει ότι το νοσοκομείο έχει αφεθεί να μετατραπεί σε «ειδική» φυλακή, χωρίς να εξασφαλίζεται η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τις συνθήκες κράτησης. Για τον λόγο αυτόν, έχει ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα αφενός για την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του νοσοκομείου, αφετέρου για την ανθρωπιστική μεταχείριση βαριά ασθενών και οροθετικών κρατουμένων.

Μεταξύ άλλων προτείνεται να αποσαφηνιστεί άμεσα η φυσιογνωμία και η αποστολή του νοσοκομείου, να αναμορφωθεί ο κανονισμός λειτουργίας του, να πληρωθούν οι οργανικές θέσεις και να τοποθετηθεί επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών (χώρων, εξοπλισμού), να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων ανά θάλαμο, να διαχωριστούν οι νοσηλευόμενοι κρατούμενοι ανάλογα με τη νόσο και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, να ερευνάται αυτεπάγγελτα, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα επόπτη, η πιθανότητα διακοπής έκτισης της ποινής για περιπτώσεις βαριά νοσούντων κρατουμένων.

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ευχερέστερη χορήγηση απόλυσης υπό όρους σε κατηγορίες ασθενών κρατουμένων, κρίνεται θετική, παρά την αποσπασματικότητά της.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμία: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας που είχε εμπλακεί στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης

Ελλάδα / Λαμία: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας που είχε εμπλακεί στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης

Παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής η φωτιά πήρε γρήγορα τρομερές διαστάσεις καταστρέφοντας τόσο το κτίριο, όσο και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης
NEWSROOM