Θέμα Siemens και αποζημιώσεων έθεσε ο Τσίπρας

Θέμα Siemens και αποζημιώσεων έθεσε ο Τσίπρας Facebook Twitter
6

Θέμα δικαστικής συνδρομής από τη Γερμανία για την υπόθεση Siemens, και βοήθεια από το Βερολίνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και θέμα γερμανικών επανορθώσεων, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ. Τόνισε ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων «είναι πρωτίστως ηθικό και πρέπει να εργαστούμε για να το αντιμετωπίσουμε». Η καγκελάριος απάντησε ότι το θέμα έχει κλείσει πολιτικά και νομικά, ωστόσο συμπλήρωσε πως «γνωρίζουμε πόσο υπέφεραν οι Έλληνες από το ναζιστικό καθεστώς. Δεν το αγνοούμε. Θα έχουμε συζητήσεις με την Ελλάδα για το ταμείο του μέλλοντος».

Ακόμα, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε. Επανέλαβε ωστόσο ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει με τους θεσμούς και πως η Γερμανία δεν είναι θεσμός.

Θέμα Siemens και αποζημιώσεων έθεσε ο Τσίπρας Facebook Twitter

Εξέφρασε την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε πνεύμα εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι σημείο εκκίνησης αποτελεί η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου. «Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση κλπ» δήλωσε, ενώ αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις σημείωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.

«Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Θέμα Siemens και αποζημιώσεων έθεσε ο Τσίπρας Facebook Twitter

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για γόνιμη συζήτηση, αναφέροντας ότι προσδιορίστηκαν κοινοί τόποι και διαφορές. Ακόμα, είπε πως θα πρέπει να εξαληφθούν αρνητικά στερεότυπα όπως ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας. Τόνισε την ανάγκη σεβασμού, όχι μόνο της τήρησης των συνθηκών αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας και επανέλαβε ότι δεν αποτέλεσε «success story» το «πρόγραμμα διάσωσης», ενώ σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής αλλά και στη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Σε σχετική ερώτηση, ο Α. Τσίπρας απάντησε σε αιχμηρό ύφος ότι «δεν ήρθα για να ζητήσω οικονομική βοήθεια» και σχολίασε ότι τα προβλήματα μεσοπρόθεσμης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά. «Δεν ήρθα για να ζητήσω οικονομική βοήθεια αλλά για να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις. Η συνάντησή μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτό» είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών. 

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα μέλος της κυβέρνησης που να εκδήλωσε την πρόθεση να κατασχεθεί κάποιο κτίριο του γερμανικού δημοσίου» ούτε το κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε. «Δεν ισχύει τίποτε από αυτά» είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έθεσε ένα θέμα δικαστικής διεκδίκησης, που δεν συνδέεται καθόλου με τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Χαρακτήρισε επίσης «άδικο» το εξώφυλλο του περιοδικού Spiegel με τις ναζιστικές αναφορές, και για την καγκελάριο και για τον γερμανικό λαό επισημαίνοντας ότι επέπληξε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη γελοιογραφία της «Αυγής».

Σε ερώτηση για το αν ισχύουν τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στις 8 Απριλίου, άφησε αιχμές στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι «τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά και αφορούν τη μη εκπλήρωση δεσμεύσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση».

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις οικογένειες των θυμάτων στο Δίστομο παραμένει εκτελεστή και είμαι έτοιμος να δώσω άδεια για την εκτέλεσή της», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.Οι προειδοποιήσεις προς την Γερμανία κατά την συζήτηση στην Βουλή του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων συμπληρώθηκαν από την πρόθεση του Παρασκευόπουλου να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και με αυτό τον τρόπο να επαναφέρει και πάλι το ενδεχόμενο δήμευσης περιουσίας του γερμανικού δημοσίου εντός της Ελλάδας.http://www.lifo.gr/now/politics/62389Εδώ που τα λέμε δεν εκδήλωσε πρόθεση, ετοιμότητα εκδήλωσε ο άνθρωπος (τα περί "πρόθεσης" είναι εκτός εισαγωγικών). Γιατί θα βγούνε μερικοί και θα λένε διάφορα.Κάναν εκεί πέρα μια γενική κουβέντα στο κοινοβούλιο, πέταξε κάποιος μια ατάκα για αποζημιώσεις και κατασχέσεις και να η παρεξήγηση.Βέβαια τι δουλειά έχει η κυβέρνση να θέτει "ένα θέμα δικαστικής διεκδίκησης" πρέπει να μας το εξηγήσει κάποιος συνταγματολόγος.
«δεν υπάρχει κανένα μέλος της κυβέρνησης που να εκδήλωσε την πρόθεση να κατασχεθεί κάποιο κτίριο του γερμανικού δημοσίου» Τ'ακούς Παρασκευόπουλε του 3ου που έλεγες σ΄όλη την πολυκατοικία ότι είσαι υπουργός?
Ο Μπαμπινιώτης ετοιμάζει επανέκδοση του λεξικού του μετά το κάζο που έπαθε από τις πωλήσεις του λεξικού των Α.Τσίπρα-Ι.Δραγασάκη-Ι.Βαρουφάκη-Δ.Στρατούλη των εκδόσεων Σύριζα και θα περιλάβει τις νέες λέξεις πρόθεση=ετοιμότητα, τρόικα=θεσμοί, αξιοπρέπεια=λεφτά, παράταση=επέκταση, μνημόνιο=συμφωνία, αξιολόγηση=τεχνική βοήθεια, κρέας=ψάρι, δημιουργική ασάφεια κλπ.
Η πρώτη αξιοπρεπής εμφάνιση μέλους τής κυβέρνησης στο εξωτερικό από τότε πού κυβερνάει η δήθεν αριστερά. Ναί, αξιοπρεπής.Πρώτα απ΄όλα, αποφεύχθηκαν οι εμπρηστικές δηλώσεις πού δημιουργούσαν την εικόνα δραπέτη ψυχοπαθή πού ψάχνει να πλακωθεί μ΄ολο τον ντουνιά.Δεύτερον σταμάτησε η επανάληψη ψεμμάτων, όπως η δηθεν ευθύνη τών ξένων για το χοντροχάλι μας.Υπήρξε ανάληψη ευθυνών για τούς απαράδεκτους ναζι-χαρακτηρισμούς πού εχει εκτοξεύσει η κυβέρνηση τού Συριζα (σε όλες τίς βέρζιον, όχι μόνο στο γνωστό άθλιο σκίτσο τής Αυγής).Και ναί, υλικά μιλώντας ο Τσίπρας δεν αποκόμισε ούτε σεντ σήμερα. Ομως αυτό δεν προβλεπόταν. Κι έτσι κι αλλιώς, ας πάει 80 φορές ακόμα στο Βερολίνο κι ας είναι και τίς 80 τύπος κι υπογραμμός.Δεν είναι εκεί το θέμα αν και σαφώς βοηθάει η σημερινή συνάντηση στο να σουλουπωθεί (κάπως...) η εικόνα γραφικού επαρχιώτη πού περνάμε προς τα έξω.Το θέμα είναι να μεταρρυθμιστεί το ανατολίστικο ελλ. κράτος. Να παταχθεί η τεράστια διαφθορά σε όλους τούς τομείς. Να προσελκυθούν επενδύσεις πάση θυσία. Να σταματήσουν να είναι είδος υπό ειδική προστασία οι ΔΥ. Κι αυτά μόνο για αρχή.
Δεν τους βλέπω όμως να κάνουν τίποτα από αυτά. Προπαντός όταν μιλάμε για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του Δημόσιου, περισσότερο κρατιστές ά λα '80ies θυμίζουν παρά μεταρρυθμιστές του 2015.
Προφανώς αυτό θυμίζουν.Επικεντρώθηκα απλώς στην εικόνα τού Τσίπρα πού έβγαλε στην συνάντηση αυτή, καθαρά επικοινωνιακό θέμα (χωρίς να υποννοώ ότι είναι ασήμαντο, κάθε άλλο).Στο τι θα κάνουν απο δώ και πέρα, χμ, ούτε εγώ είμαι αισιοδοξος.