ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τσίπρας: Στόχος η εθνική γραμμή για το Σκοπιανό - Παυλόπουλος: Να εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός

Τσίπρας: Στόχος η εθνική γραμμή για το Σκοπιανό - Παυλόπουλος: Να εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
1

Κορυφώνονται οι επαφές της κυβέρνησης με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ειδικότερα για το ονοματολογικό. 

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι επιθυμεί να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα «που προσπαθούμε να επιλύσουμε και τα οποία λιμνάζουν εδώ και χρόνια και βαραίνουν την εξωτερική μας πολιτική. Και που αν δεν επιδιώξουμε τη λύση τους, ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο».

«Στο μεν θέμα της Αλβανίας νομίζω έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Ένα θέμα που έχει μείνει άλυτο εδώ και 70 χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε: «Στο δε θέμα της ΠΓΔΜ δεν είμαστε ακόμη εκεί. Ωστόσο νομίζω ότι υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα. Και σε ό,τι αφορά την ένδειξη της κατανόησης ότι π.χ το θέμα αλυτρωτισμού πρέπει να λυθεί».


Χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης από την ηγεσία της γείτονας την αλλαγή ονομασίας στο αεροδρόμιο και της κεντρικής λεωφόρου. Υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού.

«Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε με εντατικοποίηση των προσπαθειών. Θέλω να ενημερώσω εσάς, όπως θα ενημερώσω και τους πολιτικούς αρχηγούς», είπε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για να χαραχθεί η εθνική γραμμή ενώ τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια.


Ακόμη, υπογράμμισε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό, σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά θα πρέπει να εκφράζονται μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας. «Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, οι απόψεις είναι θεμιτές, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και διάλογος και στο τέλος της ημέρας να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μία εθνική γραμμή. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η χώρα έχει συνέχεια και αυτή σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο».

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση και υπογράμμισε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά μας θέματα όποτε υπήρχε αρραγής ενότητα. Ένα μεγάλο δίδαγμα, οι μεγάλοι διχασμοί ήταν οι οποίοι μας δημιούργησαν προβλήματα».

Ακόμη, τόνισε πως «η ταφή των στρατιωτών μας που σκοτώθηκαν στα αλβανικά εδάφη το '40 ήταν μια εκκρεμότητα που δεν ήταν δυνατόν να γίνεται άλλο ανεκτή». Όπως πρόσθεσε, είναι σημαντική και η απόδοση της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Ενώ, σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ είπε πως «ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψή του δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας. Πρέπει να καταλάβουν και οι γείτονές μας ότι είναι και ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αλυτρωτισμός είναι εντελώς αντίθετος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επομένως οποιαδήποτε πορεία της χώρας αυτής και προς την ΕΕ, περνά και από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων».


«Το ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο όνομα αυτό, ήταν κάτι που αναγνώρισαν όλοι, με πρώτες τις ΗΠΑ μόλις δημιουργήθηκε το κράτος αυτό ως μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας την εποχή εκείνη», πρόσθεσε. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα πράγμα: Υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ' ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει: 

  • Στις 10:30 τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Στις 12:30 την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά
  • Στις 13:30 τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Στις 15:00 τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη
  • Στις 17:30 τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα προηγήθηκε «μίνι» υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμο. 

Επίσης, σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και των συλλαλητηρίων. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι: «ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης της περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της Μακεδονίας».

Πολιτική
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια