Τσίπρας: Δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μία σύνθετη ονομασία

Τσίπρας: Δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μία σύνθετη ονομασία Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
8

«Αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε» δήλωσε για το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος 'Μακεδονία' σε μία σύνθετη ονομασία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας», θυμίζει και συνεχίζει: «Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει.

Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ. Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος 'Μακεδονία', χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

Και πρόσθεσε, ότι «δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος 'Μακεδονία' σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

Σχετικά με την στάση των ΑΝΕΛ στο θέμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο Πάνος Καμμένος έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός. Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία».

Πολιτική
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
χμ, σωστά τα λέει...εκτός αν θυμηθουμε πως αντιλαμβάνονταιι και ερμηνευουν το μακεδονικό κομματι της ιστορίας ΜΑΣ,στελέχη και συνιστωσες του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχα ένα γείτονα, 40 χρόνια ζούσαμε μία χαρά μαζί και ξέραμε ότι είναι γιος του πατέρα του. Κάποια στιγμή, πριν 5 χρόνια, άρχισε να διαδίδει παντού ότι είναι γιος του πατέρα μου. Εκατό πενήντα άτομα πείστηκαν ότι είναι αλήθεια, και τον θεωρούσαν γιο του πατέρα μου. Εγώ ποτέ δεν τον αναγνώρισα, παρά τους εκατό πενήντα, και ούτε πρόκειται. Ξέρω ότι δεν έχει καμία σχέση με τον πατέρα μου, λέτε να συμβιβαστώ επειδή οι άλλοι εκατό πενήντα πείστηκαν;Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ούτε ο πρωθυπουργός (ή μάλλον κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται) είναι το εξής: το θέμα του ονόματος, η φασαρία για το όνομα, γίνεται ακριβώς διότι κάποιοι θέλουν να ''νομιμοποιήσουν'' μία ''μακεδονική'' ταυτότητα, εθνότητα, ιστορία. Και όσοι και να τους αναγνωρίσουν, όσο δεν αναγνωρίζονται από την Ελλάδα, είναι Nulla. Το παρακάτω link είναι τελείως ενδεικτικό μεταξύ πάμπολλων παρόμοιων περιστατικών και γεγονότων. http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/3715/to-moyseio-ton-skopion-onomasthike-alexandros-o-makedonas
Ομορφο το σχολιο σου και ο παραλληλισμος. Μα απεχει απο την ιστορικη πραγματικοτητα. Το θεμα ειναι πως για σχεδον ενα αιωνα δεχοσουν οτι ο γειτονας ειναι γιος του πατερα σου. Ειχε το ιδιο επιθετο με σενα. Απλα εσυ το ειδες αργα, μετα απο τοσες δεκαετιες, και αρχισε να σου ξινιζει το 1992. Το επιθετο του ειναι γεγονος. Δεν αλλαζει. Λαθος ή σωστο, δε θα καταφερεις ποτε να του αλλαξεις το επιθετο του σε αυτο που αυτος δε θελει. Μπορεις ομως να διασαφηνισεις πως δεν εχει δικαιωμα στην κληρονομια και το σπιτι σου, δεν εχει σχεση με τον παππου σου, να του δωσεις ενα επιθετο με διακριση απο το προηγουμενο, ωστε να τον αποκαλουν ολοι ετσι, και να παιζετε ξανα μαζι σαν φιλοι στην ιδια αλανα της γειτονιας μας. Ενας ντοπιος (μη Ποντιος) Ελληνας Μακεδονας.
Ωραίο σχολιο και ανακουφιστικο ενάντια στις νευρώσεις που μας εχει προκαλεσει η υπερπατριωτικη εμμονή μας. Θα μπορούσαμε να φτάσουμε μόνο εμείς ανά την υφήλιο να τους αποκαλούμε "ακατανόμαστους" λείπει και Πανούσης μέρες που ναι
Ο Καμμένος δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία, αλλά αν υπάρχει "ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων" κομμάτια να γίνει, τον δέχεται. Ξεκάθαρη θέση, μπορούν να διαπραγματευτούν άνετα το ζήτημα της ονομασίας.