Απεργία την Πρωτομαγιά

Κοτζιάς: Δεν αποκλείει επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Κοτζιάς: Δεν αποκλείει επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων τμηματικά, αρχής γενομένης από το Ιόνιο Πέλαγος, προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας για πρώτη φορά χρήση του δικαιώματος που απορρέει από την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας για χωρικά ύδατα έως και 12 ναυτικά μίλια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «για την αγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά. Η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω αποδείχτηκε επί δεκαετίες ότι δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα».

Χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πότε θα εκδηλωθεί αυτή η κίνηση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι δικό της δικαίωμα. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία. Το πρόβλημα μας είναι η υφαλακρηπίδα. Απλώς τεχνικά για να προσδιορίσεις την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχεις προσδιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη με την οποία έχεις κυριαρχία».

«Η αιγιαλίτιδα ζώνη έχει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Αλβανία. Η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα κυρίαρχα δικαιώματά μας και συμφέροντα είναι υψίστης σημασίας προς όλες τις πλευρές» τόνισε.

Η Ελλάδα δεν άσκησε μέχρι σήμερα το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, παρά το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις δήλωναν ότι διατηρούν το δικαίωμα επέκτασής και επιφυλάσσονται για τον χρόνο άσκησης τους.

Αρκετές φορές στο παρελθόν είχε εξετασθεί η ιδέα της τμηματικής επέκτασης των χωρικών υδάτων, αλλά δεν είχε υπάρξει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή.

Η Τουρκία, με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης στις 8 Ιουνίου του 1995, έχει ανακοινώσει πως θα θεωρήσει «αιτία πολέμου» τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια.

Πολιτική
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM