ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Αυτές είναι οι 50 μεγαλύτερες εν ζωή ιδιοφυΐες, σύμφωνα με εκπαιδευτικό site

Αυτές είναι οι 50 μεγαλύτερες εν ζωή ιδιοφυΐες, σύμφωνα με εκπαιδευτικό site Facebook Twitter
14
Αυτές είναι οι 50 μεγαλύτερες εν ζωή ιδιοφυΐες, σύμφωνα με εκπαιδευτικό site Facebook Twitter

Σε μια προσπάθεια όχι μόνο να καταγράψει τις μεγαλύτερες εν ζωή ιδιοφυΐες, αλλά και να προτείνει μία νέα προσέγγιση για το τι κάνει κάποιον να θεωρείται σήμερα "ιδιοφυία", το Αμερικάνικο εκπαιδευτικό site thebestschools.org συνέταξε την περασμένη Τρίτη μία ενδιαφέρουσα λίστα με τους πενήντα πιο επιτυχημένους στον τομέα τους και χαρισματικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.


Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, κωμικοί, μουσικοί, συγγραφείς, γιατροί, ακόμα και street artists και ράπερς συνθέτουν την εξαιρετικά ποικιλόμορφη λίστα που έχει προκαλέσει συζητήσεις.


Λέει η ομάδα του site:


" Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη ιδιοφυία;

Η εικόνα ενός επιστήμονα που πειραματίζεται πάνω από δοκιμαστικούς σωλήνες εργαστηρίου; Το πορτρέτο ενός μεγάλου χαρισματικού καλλιτέχνη με μοναδικό στον κόσμο ταλέντο στην ζωγραφική; Ένα παιδί-θαύμα που κουβαλά την στερεοτυπική εικόνα του κοινωνικά απροσάρμοστου; Ή μήπως ένας αθλητής που μοιάζει να ξεπερνά με τις επιδόσεις του τους νόμους της φυσικής;


Κάθε ένας από τους παραπάνω ορισμούς είναι σωστός, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με αμέτρητους άλλους.

Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ βαρετός αν αποτελούταν μόνο από ένα είδος ιδιοφυών ανθρώπων.

Χρειαζόμαστε τους μηχανικούς όσο και τους διασκεδαστές, τους ακαδημαϊκούς όσο και τους οραματιστές επιχειρηματίες, τους χαρισματικούς μουσικούς όσο και τους αστροφυσικούς."


Τα κριτήρια της επιλογής


Σύμφωνα με τους συντάκτες της λίστας, η ιδιοφυία ενός ατόμου αντικατοπτρίζεται στην ικανότητά του να διαμορφώσει ριζικά την εποχή του και το επαγγελματικό πεδίο στο οποίο κινείται.


Έτσι, στην παρακάτω λίστα θα δείτε προβλέψιμα ονόματα όπως ο Στίβεν Χόκινγκ και οι ιδρυτές της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς και Πολ Άλεν, αλλά και ονόματα όπως ο Banksy, ο GZA, ο skater Tony Hawk, ο Jackie Chan, ή ο κωμικός Conan O' Brien.


Η μικρότερη σε ηλικία ιδιοφυία της λίστας είναι ο 24χρονος Νορβηγός σκακιστής Magnus Carlsen, ενώ η μεγαλύτερη ο Stan Lee – ιδρυτής της Marvel και μεγιστάνας του τύπου.


Ο μοναδικός Έλληνας της λίστας


Ανάμεσα στους 50 εν ζωή πιο χαρισματικούς ανθρώπους του κόσμου βρίσκεται και ένας Έλληνας.

Ο Ευάγγελος ΚατσιούληςΕυάγγελος Κατσιούλης είναι ψυχίατρος, κι έχει ένα από τα υψηλότερα IQ που έχουν καταγραφεί ποτέ, με 205 στην κλίμακα Stanford-Binet scale.


Ο Ευάγγελος Κατσιούλης γεννήθηκε στο 1976 στα Ιωάννινα, και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2000.

Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Ιατρική Πληροφορική (2001-2003) και στη Φιλοσοφία (2008-2013) στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Και το διδακτορικό του, πάνω στην Ψυχοφαρμακολογία (2009-2013), ολοκληρώθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.


Ο Κατσιούλης έχει διακριθεί σε κάθε κλάδο με τον οποίο έχει ασχοληθεί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ογκολογίας, της Νευρολογίας, της Ψυχιατρικής και της Ψυχοφαρμακολογίας, συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην έρευνα για τα αντιψυχωτικά φάρμακα.

 
Η λίστα με τις 50 μεγαλύτερες εν ζωή ιδιοφυΐες του κόσμου


Οι ιδιοφυΐες κατατάσσονται με αλφαβητική σειρά (στα Αγγλικά), αφού σύμφωνα με το thebestschools.org είναι αδύνατη η μεταξύ τους σύγκριση.


1. Paul Allen, επιχειρηματίας - συνιδρυτής Microsoft

2. Banksy, καλλιτέχνης- street artist

3. Warren Buffet, επιχειρηματίας

4. Magnus Carlsen, σκακιστής

5. Jackie Chan, Πολεμικές Τέχνες

6. Robert Christgau, κριτικός

7. Joel Coen, σκηνοθέτης (αδελφοί Κοέν)_

8. Elias James Corey, χημικός

9. Natalie Zemon Davis, ιστορικός

10. Richard Dawkins, εξελικτικός βιολόγος - ηθολόγος και συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης

11. Placido Domingo, τραγουδιστής της όπερας

12. Bob Dylan, μουσικός

13. Ashton J. Eaton, δεκαθλητής

14. Federico Faggin, μηχανικός

15. Sean Fanning, προγραμματιστής - ιδρυτής του Npaster

16. Stephen Fry, Βρετανός ηθοποιός, κωμικός

17. Bill Gates, προγραμματιστής, ιδρυτής Microsoft

18. Wayne Gretzky, παίκτης χόκεϊ

19. Tenzin Gyatso, πνευματικός ηγέτης

20. GZA, ράπερ (Wu Tang Clan)

21. Tony Hawk, skater

22. Stephen Hawking, φυσικός

23. Shirley Ann Jackson, φυσικός

24. Bill James, στατιστικός

25. Michael Jordan, μπασκετμπολίστας - Chicago Bulls

26. Tawakkol Karman, ανθρωπιστής

27. Evangelos Katsioulis, γιατρός

28. Christopher Langan, μάστερ των Τεστ

29. Stan Lee, μεγιστάνας του τύπου (Marvel)

30. Yo-Yo Ma, τσελίστας

31. Cormac McCarthy, συγγραφέας

32. Sir Ian McKellen, ηθοποιός (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Χ-ΜΕΝ, κ.α.)

33. Nate Silver, στατιστικός

34. Elon Musk, μηχανικός - εφευρέτης

35. Barack Obama, πολιτικός -Πρόεδρος ΗΠΑ

36. Conan O'Brien, κωμικός

37. Larry Page, επιστήμονας υπολογιστών

38. Maya Plisetskaya, μπαλαρίνα

39. Judit Polgar, σκακίστρια

40. Marilyn vos Savant, αρθρογράφος

41. Amartya Sen, οικονομολόγος

42. Tom Stoppard, θεατρικός συγγραφέας

43. Aung San Suu Kyi, πολιτικός

44. Terrence Tao, μαθηματικός

45. Peter Thiel, επιχειρηματίας

46. McCoy Tyner, πιανίστας της τζαζ

47. Craig Venter, φυσιολόγος

48. Oprah Winfrey, μεγιστάνας των media

49. Anna Wintour, δημοσιογράφος μόδας, διευθύντρια της Αμερικάνικης Vogue

50. Mark Zuckerberg, ιδρυτής του facebook -μεγιστάνας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Πολιτισμός
14

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Αρχισα να διαβαζω με ενδιαφερον την λιστα.Οταν εφθασα στο νουμερο 5 σταματησα.Και δεν συνεχισα.Διοτι αντεληφθην οτι το να κατανοησω τα κριτηρια βασει των οποιων επελεγησαν τα ονοματα αυτα ειναι,προφανως,εκτος του πλαισιου των "περιορισμενων δυνατοτητων μου".
κοριτσια αντι να σκατε που δεν ειμαστε στη λιστα παρτε καποιον απτους υπαρχοντεςΔεν ειναι κακο να παιζει καποιος αλλος μπουνιες ή να κανει μαθηματικη αναλυση εξισωσης 45ου βαθμου στην εφορια με τη κυρα Τουλα στο γκισε να κανει τη Σοφια Βεργκαρα.Φιλικα.
Όχι ότι δεν συγκινήθηκα αλλά ... το υπόλοιπο μισό του πλανήτη ανθρώπους ΔΕΝ έχει; Γιατί μόνο δυτικούς βλέπω (και μην αναφέρει κανένας τον Τσάκυ Τσαν γιατί το Χονγκ Κονγκ αγγλική αποικία ήταν μέχρι προσφατότατα). Οι Ινδοί, οι Ιάπωνες, οι Κινέζοι, οι Ρώσοι κι όλη η Αφρική μαζεμένη, μόνο μετρίου iq ανθρώπους βγάζουν;
Πού είναι ο Ιωάννης Οικονόμου? Αυτός όχι? Μιλάει - αν θυμάμαι καλά- 32 γλώσσες... Και έχουμε μέσα την Oprah και όχι τον Οικονόμου? Λίγο ακόμα και θα μπει και η Kardashian, που κι αυτή "διαμορφώνει ριζικά την εποχή του και το επαγγελματικό πεδίο στο οποίο κινείται". Ι call BS σε τέτοιες λίστες, γιατί αν το πάμε έτσι με αυτά τα κριτήρια λείπουν πολλοί πολλοί, πχ Alessandro Olivo (look him up - I challenge you)
Challenge... accepted! Φαίνεται πολύ influential στον κλάδο του, όντως. Να υποθέσω ότι γνωρίζεις το έργο του και δεν επηρεάζεσαι από άρθρα ή αριθμό δημοσιεύσεων μόνο, γιατί τα dessous σε αυτά τα νούμερα καμιά φορά είναι απογοητευτικά.Για όσους υπογραμμίζουν ποια είναι τα κριτήρια (καλά κάνουν, να διαβάζουμε κ ολόκληρο το άρθρο): Το ότι να ναι της λίστας βασικά προκύπτει από τη χρήση της λέξης "ιδιοφυία". Χρησιμοποιούν όμως αλήθεια αυτή ή κάποια άλλη? Ποιός ήταν ο πρωτότυπος όρος προ μετάφρασης? Aν ήταν "genius" τότε ισχύει το φάουλ. Η "ιδιοφυία" έχει καθαρά να κάνει με την ευφυία, και δη με την ιδιαίτερα αυξημένη ευφυία, κι όχι με την επιρροή. Ορισμός σε λεξικό: "ιδιοφυία: η έμφυτη, εξαιρετική *νοητική ικανότητα* σε μια τέχνη, επιστήμη".Παρόλο που χρειάζεται μια γερή δόση ευφυίας ομολογουμένως για να επιτύχεις, όπως κι αν επιτύχεις, για να επηρεάσεις και να αλλάξεις κάτι, η επιτυχία/επιρροή όμως δεν είναι ταυτόσημη της ιδιοφυίας. Παρεμπιπτόντως, ναι μεν το κριτήριο στη συγκεκριμένη λίστα είναι η επιρροή στον κλάδο του καθείς, αλλά τους κλάδους ποιός τους διαλέγει ακριβώς?Σα λίστα με τους ποιο celebrities σε ένα συνονθύλευμα κλάδων που πιστεύουν ότι θα καλύψουν τα γούστα του ευρέος (σωστό ήταν αυτό?) κοινού. Ας το ονομάζαν "top 50 living influential personalities", γιατί περί αυτού πρόκειται, ιδιοφυία set aside.