Η βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει τα 91 και το Λονδίνο γιορτάζει με κανονιοβολισμούς

Η βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει τα 91 και το Λονδίνο γιορτάζει με κανονιοβολισμούς Facebook Twitter
φωτογραφία αρχείου
0

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β', η γηραιότερη μονάρχης με τη μεγαλύτερη θητεία στο θρόνο παγκοσμίως, γιόρτασε την Παρασκευή τα 91α γενέθλιά της μεταβιβάζοντας σταδιακά τα επίσημα καθήκοντά της στα νεότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, παρότι η ίδια συνεχίζει να είναι υγιής.

Το παλάτι για να γιορτάσει την περίσταση, ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο Τwitter μία σειρά ασπρόμαυρες φωτογραφίες από σημαντικά γεγονότα στη ζωή της βασίλισσας.

Όπως κάθε χρόνο, τα γενέθλια της Ελισάβετ γιορτάστηκαν με κανονιοβολισμούς. Συγκεκριμένα 41 κανονιοβολισμούς έπεσαν από το Χάιντ Παρκ, 21 από το Γουιντσορ Παρκ και 62 από τον Πύργο του Λονδίνου. Κατά τ' άλλα η βασίλισσα θα γιορτάσει, ως συνήθως, σε στενό κύκλο.

«Η βασίλισσα Ελισάβετ σε ηλικία ενός μηνός στη βάπτισή της - 91 χρόνια πριν»

Και αυτό γιατί η βασίλισσα είθισται να γιορτάζει τα γενέθλιά της σε δύο φάσεις: ιδιωτικά την 21η Απριλίου και επίσημα τον Ιούνιο με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κεντρικό Λονδίνο, σύμφωνα με την παμπάλαια παράδοση που καθιερώθηκε ώστε οι εορτασμοί να μην κινδυνεύουν από τυχόν κακοκαιρία.

Η Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 στην οδό Μπράτον του κεντρικού Λονδίνου, όταν ο Κάλβιν Κούλιτζ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ιωσήφ Στάλιν μόλις είχε θέσει υπό τον έλεγχό του τη Σοβιετική Ένωση. Έγινε βασίλισσα το 1952 σε ηλικία 25 ετών μετά τον θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ'.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ειδικός για τη μοναρχία Τιμ Ο΄Ντόνοβαν, η Ελισάβετ αποδεσμεύτηκε από 393 επίσημες υποχρεώσεις το 2014, 341 το 2015 και 332 το 2016. Το πρόγραμμά της προβλέπει ωστόσο σχεδόν ένα επίσημο καθήκον καθημερινά.

«Η βασίλισσα γεννημένη το 1926, την ίδια χρονιά με το πρώτο στην ιστορία υπερατλαντικό τηλεφώνημα»

Ωστόσο, η μεταβίβαση καθηκόντων θα συνεχιστεί το 2017. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η βασίλισσα παραδίδει την αναδοχή 25 εθνικών οργανισμών και φιλανθρωπικών οργανώσεων στα νεότερα μέλη της οικογένειας.

«Στο εξής θα μοιράζεται την αποστολή αυτή με την οικογένειά της», ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα τον περασμένο Δεκέμβριο υπογραμμίζοντας ότι η μονάρχης ακολουθεί το παράδειγμα του συζύγου της, του 95χρονου δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος περιόρισε τις υποχρεώσεις του όταν έγινε 90 ετών.

Ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας και διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος, την εκπροσωπεί όλο και περισσότερο στα ταξίδια στο εξωτερικό όπως και οι εγγονοί της, Χάρι και Ουίλιαμ.

Παρά το γεγονός ότι η βασίλισσα μεταβιβάζει όλο και περισσότερα καθήκοντα, δεν τίθεται θέμα γι αυτή να εγκαταλείψει τον θρόνο, σύμφωνα με την συγκλίνουσα άποψη των ειδικών επί της μοναρχίας.

Ο επίσημος λογαριασμός της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ανέβασε επίσης και μία φωτογραφία της βασίλισσας και του πρίγκιπα Φιλίππου την ώρα που παρελαύνουν έχοντας πίσω τους τη νεότερη γενιά γαλαζοαίματων. 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επαναλειτουργεί μετα από 5 χρόνια το σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής

Πολιτισμός / Επαναλειτουργεί μετα από 5 χρόνια το σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής

Με έκταση περίπου 10.000 τ.μ. αλλά προσβάσιμο στο 10% με 20%, το σπήλαιο Πετραλώνων εκτιμάται ότι σχηματίστηκε πριν από ένα και πλέον εκατομμύρια χρόνια και αποτέλεσε έναν χώρο όπου κατέφευγαν τροφοκυνηγοί
NEWSROOM