«Γιατί είναι κακό να σε παρενοχλούν; Έτσι είναι η φύση του άντρα!»

3

Διαμαρτυρίες και οργισμένα μηνύματα τηλεθεατών προκάλεσε σατιρική εκπομπή της ρωσικής τηλεόρασης και του καναλιού Perviy kanal, όταν 5 κωμικοί εμφανίστηκαν να αστειεύονται και να διακωμωδούν την καμπάνια #MeToo εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης. Στην εκπομπή ακούστηκαν πολλά καθόλου αστεία, μεταξύ των οποίων ότι φταίνε και τα θύματα βιασμών και παρενόχλησης. «Παρενοχλούσα για χρόνια μια γυναίκα και μάλιστα σκληρά. Τώρα είμαστε παντρεμένοι και έχουμε δύο παιδιά», ακούστηκε να λέει, μεταξύ άλλων ένας από τους κωμικούς.

Το θέμα, ίσως θα σταματούσε εκεί, αν λίγες μέρες μετά η ρωσίδα ηθοποιός Lyubov Tolkalina δεν ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της ένα ακόμη πιο εξοργιστικό σχόλιο επί του θέματος: «Ας είμαστε ειλικρινείς, η σεξουαλική παρενόχληση είναι κάτι υπέροχο. Αν πάρεις τον ρόλο, τι σημασία έχει το πώς τον πήρες. Έτσι κι αλλιώς πάντα τη γυναίκα θα κατηγορήσουν για κάτι τέτοιο. Αν είσαι αληθινή γυναίκα και σου συμβεί κάτι τέτοιο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην το πεις πουθενά», δήλωσε η ηθοποιός. 

«Πώς μπορείς να κατηγορήσεις έναν άντρα για σεξουαλική παρενόχληση; Γι' αυτό ακριβώς δεν είναι που ήρθε στον κόσμο; Αν έχει εξουσία και τη χρησιμοποιεί κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε καλά κάνει», κατέληξε. Αν όλα αυτά φαντάζουν εξωφρενικά, ας σημειωθεί ότι στη Ρωσία δεν υπάρχει καν αξιόπιστη βάση δεδομένων για τα κρούσματα βιασμών και παρενόχλησης, ενώ τα περισσότερα περιστατικά απλώς δεν φτάνουν ποτέ στις αρχές.

Μόλις το 2016, τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ουκρανία μπήκαν στην διαδικασία να μοιραστούν και να μιλήσουν ανοιχτά για τις εμπειρίες παρενόχλησης και βιασμού, μέσω καμπάνιας στο instagram με το hashtag #IAmNotAfraidToSayIt (Δεν φοβάμαι να μιλήσω). Επίσης, μόλις πέρσι έλαβαν χώρα και οι πρώτες διαδηλώσεις εναντίον της αντικειμενοποίησης του γυναικείου σώματος και του σεξισμού που βιώνουν οι γυναίκες στη Ρωσία. 

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Ο (συγκινητικός) λόγος του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
«Ας είμαστε ειλικρινείς, η σεξουαλική παρενόχληση είναι κάτι υπέροχο. Αν πάρεις τον ρόλο, τι σημασία έχει το πώς τον πήρες. Έτσι κι αλλιώς πάντα τη γυναίκα θα κατηγορήσουν για κάτι τέτοιο. Αν είσαι αληθινή γυναίκα και σου συμβεί κάτι τέτοιο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην το πεις πουθενά.Πώς μπορείς να κατηγορήσεις έναν άντρα για σεξουαλική παρενόχληση; Γι' αυτό ακριβώς δεν είναι που ήρθε στον κόσμο; Αν έχει εξουσία και τη χρησιμοποιεί κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε καλά κάνει»Ε ρε τι σου κάνει η πατριαρχία; Δεν φταίει αυτή που μεγάλωσε σε πατριαρχικό περιβάλλον, φταίει βέβαια για το γεγονός πως σαν γυναίκα περασμένων αιώνων αποδέχεται αυτήν την κατάσταση. Να χαίρονται την ¨ομόδοξη" βαθιά συντηρητική και θρησκόληπτη Ρωσία οι Έλληνες που θεωρούν την Εκκλησία της ως την ορθόδοξη απάντηση έναντι του "αιρετικού" Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και τον Πούτιν μεγάλο και Ορθόδοξο ηγέτη. Να θυμίσω εδώ πως οι ιδρύτριες των FEMEN είναι ΟΥΚΡΑΝΕΣ. Πράγμα που θεωρώ ΛΟΓΙΚΟ (Ουκρανία και Ρωσία είναι πατριαρχικές χώρες)-άσχετα με το αν χρηματοδοτούνται ή όχι από τον Σόρος, μην ξεχνάμε πως κάθε πράξη έχει και την αντίδραση της. Επομένως ακόμα και ο ακραίος φεμινισμός είναι γέννημα θρέμμα της πατριαρχίας. Όταν είσαι γυναίκα και μεγαλώνεις σε ένα περιβάλλον που ταυτίζει την γυναίκα αποκλειστικά με το σπίτι και τη μητρότητα, είναι λογικό να επαναστατήσεις με ακραίο τρόπο και να φτάσεις στο άλλο άκρο φωνάζοντας τις ανοησίες περί αυτοδιάθεσης του σώματος (προς αποφυγήν παρεξήγησης δεν αναφέρομαι στην αυτοδιάθεση αυτήν καθ' αυτήν αλλά στην σύνδεση της με την εγκυμοσύνη και τις εκτρώσεις) και δικαιώματος των εκτρώσεων. Επομένως αν θέλουμε να πολεμήσουμε τον ακραίο φεμινισμό (ο φεμινισμός έχει πολλά ρεύματα, δεν είναι στο σύνολο του ακραίος), θα πρέπει πρώτα να πολεμήσουμε τη ρίζα του την πατριαρχία.
Τι τρικυμία εν κρανίο είναι αυτή; Φταίει η πατριαρχία που δημιουργεί ακραίο φεμινισμό που μεταφράζεται σε δικαίωμα στην έκτρωση και αυτοδιάθεση του σώματος; Δηλαδή τι θεωρείς εσύ αυτοδιάθεση; Να θέλω να κάνω αποτρίχωση χωρίς να χρειάζεται να περνώ άδεια από το σύζυγό μου; Αλλά άμα μου τύχει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, πρέπει να το γεννήσω με το ζόρι γιατί αλλιώς είμαι ακραία φεμινίστρια;
Με λυπει και με θυμώνει που μια γυναίκα σκέφτεται έτσι και δίνει τόσο λίγη αξία στον ευατο της. Όσο για την εκπομπή δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιασω, το γεγονός ότι οι παρουσιαστές τόλμησαν να γελοιοποιήσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα; Το ότι έδωσαν βήμα στη συγκεκριμένη ηθοποιό; Το ότι η εκπομπή αυτή μεταδωθηκε;