Πενταπλάσιοι την περίοδο της κρίσης οι γιατροί που μετανάστευσαν

Πενταπλάσιοι την περίοδο της κρίσης οι γιατροί που μετανάστευσαν Facebook Twitter
11

Πενταπλάσιος είναι ο αριθμός των γιατρών που μετανάστευσαν την τελευταία πενταετία σε σχέση με τον αριθμό αυτών που είχαν μεταναστεύσει πριν από την κρίση. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δείχνουν ότι το 2012 εξέδωσαν πιστοποιητικό αποχώρησης προς το εξωτερικό 642 ανειδίκευτοι και 1.166 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ το 2007 έφυγαν στο εξωτερικό 243 ανειδίκευτοι και 292 ειδικευμένοι.

Μάλιστα η τάση ιατρικής μετανάστευσης ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2013, 2,5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012. Σε ενημερωτικό τριήμερο που οργάνωσε ο ΙΣΑ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δυνατότητες εργασίας στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκαν και συνεδρίες για ατομική συμβουλευτική ενημέρωση των γιατρών από στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας Προσωπικού (ZAV) του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (BMAS) της Γερμανίας. Συμμετείχαν στην ενημερωτική εκδήλωση 270 γιατροί, εκ των οποίων το 70% άνεργοι.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας: Πίσω στο παρελθόν για να δούμε το μέλλον

Διεθνής Ημέρα Μουσείων / Ένας δάσκαλος μάζεψε χιλιάδες αντικείμενα από τα ελληνικά σχολεία του 20ού αιώνα

Στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, ο Θεόδωρος Τσιλίκας έχει συγκεντρώσει μοναδικά ντοκουμέντα της εκπαίδευσης στα δημοτικά της Ελλάδας, από παλαιά ή ακόμη και εγκαταλελειμμένα σχολεία.
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ
Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

Ελλάδα / Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

«Όλες οι σχετικές αναρτήσεις και αντιδράσεις κυρίως από βουλευτές που στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε Κυβέρνηση είναι λαϊκίστικες και υποκριτικές» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
NEWSROOM
Λαμία: 63 κρούσματα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 δημοτικά σχολεία

Ελλάδα / Λαμία: 63 κρούσματα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 δημοτικά σχολεία

Τα 15 παιδιά με συμπτώματα δηλητηρίασης από Δημοτικό κατανάλωσαν λιγκουίνι με κιμά. Γονιός που κράτησε την συσκευασία είπε θα τη στείλει στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ή Ελλάδα έχει υπερβολικά πολλούς γιατρούς και υπερβολικά λίγους νοσοκόμους. Η έξοδος των γιατρών προς χώρες με μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων ανά γιατρό είναι φυσιολογική.
Αν υπήρχε σωστή κατανομή θα έβλεπες ότι ούτε αυτοί που έχουμε φτάνουν καλά καλά. Από την άλλη, έλλειψη νοσοκόμων δεν έχω διαπιστώσει πουθενά.
@Lewton 30.5.2013 | 20:43[Συνταγή - σοκ για γιατρούς, φοιτητές](http://bit.ly/115mooN):> Η χώρα μας διαθέτει —αναλογικά— τους περισσότερους γιατρούς στην Ευρώπη, στοιχείο το οποίο οδηγεί σε προκλητή ζήτηση των υπηρεσιών Υγείας. Από την άλλη, διαθέτει τους λιγότερους νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η παρεχόμενη περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.> Η χώρα μας έχει έξι γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους (σχεδόν ένας ανά πολυκατοικία), όταν η αμέσως επόμενη χώρα (Αυστρία) έχει 4,6 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους και ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μόλις 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους. Ακριβώς αντίθετη είναι η κατάσταση με το νοσηλευτικό και βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό, στο οποίο η αναλογία στη χώρα μας είναι 4,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Ενδεικτικό της χαώδους διαφοράς είναι ότι οι σκανδιναβικές χώρες —με τα προηγμένα συστήματα Υγείας— έχουν πάνω από 24 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους: Η Δανία έχει 24,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους και η Νορβηγία 24,5.> Η συντριπτική υπεροχή των γιατρών έναντι των νοσηλευτών αποτυπώνεται και στην αναλογία νοσηλευτών ανά γιατρό. Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία ευρωπαϊκή θέση (0,6 προς 1), την ώρα που στην Ιρλανδία η αναλογία είναι 6,4 νοσηλευτές ανά γιατρό, στη Φινλανδία 5,7 προς 1 και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2,6 νοσηλευτές ανά γιατρό.Ραβδόγραμμα: [Οι επαγγελματίες της Υγείας ανά 1.000 κατοίκους](http://bit.ly/13mFoCh).
@SteppenwolfΞεχνάς το "there are lies, there are damn lies and there are statistics"Μπορεί τα νούμερα να μας δείχνουν ότι (θα έπρεπε να) υπάρχει πληθώρα γιατρών, η πραγματικότητα που μας έχει οδηγήσει το ελλιπέστατο σύστημα υγείας όμως δείχνει ελλείψεις ακόμα και με αυτά τα δεδομένα.Προσπερνώντας τις κάθε λογής ρουσφετολογικές πρακτικές που έχουν οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού προσωπικού στα μεγάλα αστικά κέντρα αφήνοντας μεγάλο μέρος της επαρχίας ακάλυπτο (και ιδιαίτερα τα νησιά οπου η κατάσταση είναι απελπιστική) και μην αναφέροντας κάν την υπερπληθώρα νοσοκομείων που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια (καταδικασμένα να υπολειτουργήσουν) θα θυμίσω αρχικά ότι είμαστε η μόνη χώρα (τουλάχιστον) στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί αντί για 8ωρες βάρδιες το κυκλικό σύστημα εφημεριών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νοσοκομείο πρέπει να απασχολεί προσωπικό ικανό να ανταπεξέλθει όχι μόνο στον πληθυσμό που του αναλογεί, αλλά στον πληθυσμό ολόκληρης της πόλης. Το προσωπικό αυτό βέβαια απασχολείται καθημερινά ενώ η πρακτική χρήση του έρχεται μια φορά στις 4 ημέρες. Να θυμίσω επίσης οτι οι νοσοκομειακοί ιατροί, που ανήκουν στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια υγεία, καλούνται να παρέχουν ΚΑΙ πρωτοβάθμια υγεία λόγω της παντελούς έλλειψης ανάλογων δομών στην κοινότητα, όπως ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού στο εξωτερικό. Και ας προσθέσουμε σε αυτά τα χρέη διοικητικού προσωπικού όπως ηλεκτρονικές καταχωρίσεις, εξιτήρια, χρεώσεις κλπ...Από τη μεριά των νοσηλευτών τώρα, μπορεί να φαίνονται λίγοι σε σχέση με τα δεδομένα των άλλων χωρών, πρέπει όμως να συγκρίνουμε και τα καθήκοντά τους. Γιατί ενώ εδώ ο ρόλος τους είναι κυρίως υποβοηθητικός, σε άλλες χώρες έχουν πόστα με περισσότερες και πιο άμεσες πρωτοβουλίες όπως διαλογή σε τμήματα επειγόντων, ανάληψη ιατρείων σε χώρους όπως σχολεία... στην Αγγλία μάλιστα ο νοσηλευτής είναι σε θέση να διασωληνώσει! Ο θεσμός λοιπόν είναι πιο "διαδεδομένος", βρίσκει περισσότερες εφαρμογές και κατά συνέπεια δημιουργείται και μεγαλύτερη ανάγκη.Δυστυχώς τα στοιχεία που θέτεις σε συνδυασμό με την Ελληνική πραγματικότητα δείχνουν την κατάντια στον τομέα της υγείας. Για να μπορέσουν να εφαρμοστούν σε εμάς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, τον οποίο δρόμο δεν βλέπω να έχουμε ξεκινήσει καν.
@ ΑταξινόμητοςΑπό τα δεδομένα που παραθέτω προσπαθώ να κάνω κατανοητό πως διάφοροι παράγοντες με πρώτο και κύριο το λανθασμένο σύστημα υγείας μας αλλά και άλλοι όπως η γεωγραφική μας ιδιαιτερότητα (όταν έχεις να κάνεις με νησιά δεν μπορείς να θεωρείς ότι ένας γιατρός αρκεί για μία συγκεκριμένη έκταση ή για τόσους κατοίκους) δημιουργούν μεγαλύτερες ανάγκες σε γιατρούς απο ότι θα έπρεπε να έχουμε. Η "πληθώρα ιατρών" λοιπόν είναι πλασματική όπως μπορείς να διαπιστώσεις με μια απλή βόλτα σε πάμπολλα ειδησεογραφικά site, που θα διαβάσεις για παραιτήσεις ιατρών απο υπερκόπωση λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας, διαμαρτυρίες επαρχιωτών για την μόνιμη έλλειψη ιατρικού προσωπικού στον τόπο τους κ.ο.κ. Τώρα αν τα αποτελέσματα που παραθέτει ο Steppenwolf αφορούν σε ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ τότε αποτελούν ακόμη μεγαλύτερη πλάνη... Γιατί πόσοι απο αυτούς νομίζετε πως εργάζονται ή θα απασχοληθούν στο άμεσο μέλλον στον τομέα τους; Οι περισσότεροι ή θα φύγουν για το εξωτερικό ή θα παραμείνουν άνεργοι μέχρι να ανοίξει η πολυπόθητη θέση για την ειδικότητα.Ίσως να λέμε το ίδιο πράγμα. Ίσως το πρόβλημα που αναφέρεστε και οι δύο είναι η "ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ" ιατρών και όχι η "ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΗ" (στο οποίο εμμέσως πλην σαφώς παραθέτει η έρευνα του Steppenwolf, και θα ξαναπώ there are lies....). Η υπερπαραγωγή όμως δεν λύνεται τόσο εύκολα όσο φαντάζεστε, με μείωση αριθμό εισακτέων, γιατί στην συνέχεια η κάθε ιατρική ειδικότητα έχει δικά της στατιστικά, με πολλές να βρίσκονται σε πλεονασμό, αλλά άλλες σε παντελή έλλειψη...
LewtonΑπό τα δεδομένα που παραθέτεις προκύπτει πως υπάρχουν ιδιαιτερότητες που έχουν ως αιτία το λανθασμένο σύστημα υγείας που θα μπορούσαν να καλυφθούν με τρόπο περισσότερο αποτελεσματικό και λιγότερο δαπανηρό από την υπερπαραγωγή και την υπεραπασχόληση ιατρών. Επιπλέον η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών απασχολείται σε μεγάλα αστικά κέντρα και όχι στις λίγες ντουζίνες των κατοικήσιμων νησιών. Συνεπώς και αυτό το επιχείρημα καταρρίπτεται. Τέλος από την απλή βόλτα σε πάμπολλα ειδησεογραφικά site δεν προκύπτει απολύτως κανένα συμπέρασμα. Από μια επίσκεψη στα νοσοκομεία και την διερεύνηση του που βρίσκονται όλοι αυτοί οι γιατροί που θα έπρεπε να είναι στο πόστο τους και του λόγου για τον οποίον υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη οργάνωσης (που διορθώνονται με απλές ενέργειες του προσωπικού και χωρίς τις παρεμβάσεις των υπουργών - παραδείγματα θα μπορούσα να αναφέρων) στα νοσοκομεία προκύπτουν πολλά συμπεράσματα Και μια που δεν σας αρέσουν τα στοιχεία των αποφοίτων δείτε που κατατάσσεται η χώρα μας στην παρακάτω λίστα σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων ιατρών ανά 1000 κατοίκους! http://data.worldbank.org/indicator/SH.MED.PHYS.ZSΠρώτη αγαπητέ κύριε! Πρώτη και με διαφορά!
@Αταξινόμητος 1.6.2013 | 03:03> δείτε που κατατάσσεται η χώρα μας στην παρακάτω λίστα σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων ιατρών ανά 1000 κατοίκους!> http://data.worldbank.org/indicator/SH.MED.PHYS.ZS> Πρώτη αγαπητέ κύριε! Πρώτη και με διαφορά!Για την ακρίβεια είναι μεταξύ των τριών πρώτων παγκοσμίως:  2008: Greece 6.0  2010: Cuba 6.7; Greece 6.2  2011: Monaco 7.1
ein Steppenwolf σωστά αλλά όσον αφορά το Μονακό έχουμε συνδυασμό στατιστικής μικρών αριθμών (είναι σαν να παραθέτουμε στην σύγκριση τον αριθμό των γιατρών στο Κολωνάκι), φορολογικών κινήτρων (ενδεχομένως ο αριθμός των γιατρών στην γειτονική Ριβιέρα να είναι λιγάκι χαμηλότερος από ότι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση) και τοπικής ιδιομορφίας (πολλοί συνταξιούχοι στις γειτονικές περιοχές). Η Κούβα αποτελεί ιδιόμορφη περίπτωση από μόνη της και για τα στατιστικά της δεν θα έβαζα και το χέρι μου στη φωτιά.