Εικόνες ντροπής στην Κνωσό - Ουρές ταλαιπωρίας για τους τουρίστες έξω από τον αρχαιολογικό χώρο

Εικόνες ντροπής στην Κνωσό - Ουρές ταλαιπωρίας για τους τουρίστες έξω από τον αρχαιολογικό χώρο Facebook Twitter
5

Οι εικόνες έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού στην Κρήτη είναι αποκαρδιωτικές καθώς εκατοντάδες τουρίστες σχηματίζουν ουρά περιμένοντας τη σειρά τους κάτω από τον ήλιο μέχρις ότου να μπορέσουν ν' αποκτήσουν πρόσβαση στο μνημείο.

Αιτία για την ταλαιπωρία ήταν η παρουσία ενός και μόνο υπαλλήλου στα ταμεία του αρχαιολογικού χώρου, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των επισκεπτών να πραγματοποιείται με μεγάλες καθυστερήσεις.

Η ταλαιπωρία των τουριστών ήταν εμφανής, καθώς πολλοί από αυτούς αποχωρούσαν από τις ουρές, ενώ μητέρες με μικρά παιδάκια, αλλά και ηλικιωμένοι αναγκάζονταν να περιμένουν όρθιοι για να επισκεφτούν το πιο διάσημο αρχαιολογικό μνημείο της Κρήτης.

Εικόνες ντροπής στην Κνωσό - Ουρές ταλαιπωρίας για τους τουρίστες έξω από τον αρχαιολογικό χώρο Facebook Twitter
Εικόνες ντροπής στην Κνωσό - Ουρές ταλαιπωρίας για τους τουρίστες έξω από τον αρχαιολογικό χώρο Facebook Twitter
 

Με πληροφορίες από neakriti.gr/cretalive.gr

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμία: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας που είχε εμπλακεί στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης

Ελλάδα / Λαμία: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας που είχε εμπλακεί στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης

Παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής η φωτιά πήρε γρήγορα τρομερές διαστάσεις καταστρέφοντας τόσο το κτίριο, όσο και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Καταρχήν, στην Κνωσό υπάρχει μεγάλος ελεύθερος χώρος στάθμευσης για τους επισκέπτες ακριβώς δίπλα στην είσοδο. Οι παρακάμψεις της περιοχής είναι πρακτικά αδύνατες για οικονομικούς (μεγάλο κόστος απαλλοτριώσεων), αρχαιολογικούς (δε μπορείς να σκάψεις πουθενά, όλα τα κτίρια στην περιοχή έχουν γίνει χωρίς θεμέλια για το λόγο αυτό) και γεωγραφικούς λόγους (κοιτάξτε ένα χάρτη και θα καταλάβετε). Οι προτάσεις να χαλάσουμε το εσωτερικό του χώρου για να διευκολύνονται οι επισκέπτες είναι τουλάχιστον αστείες, εκτός κι αν δε μας ενδιαφέρει να υπάρχει η Κνωσός και να φτιάξουμε κάτι άλλο που θα λέμε ότι είναι η Κνωσός.Για την ουρά, αν οι φωτογραφίες και το βίντεο βγήκαν την Παρασκευή, είμαι κι εγώ εκεί μέσα. Έκανα 45 λεπτά περίπου για να μπω. Δεν είχα και την ανάγκη κιόλας, αλλά όντας φοιτητής στο Ηράκλειο με σπίτι στη Φορτέτσα πολλά απογεύματα πηγαίναμε για βόλτα στην Κνωσό και είπα μετά από 25 χρόνια που γύρισα και πάλι στο Ηράκλειο να κάνω την ίδια διαδρομή. Συγκριτικά:Στο Λούβρο έκανα μία ώρα, με λιγότερα από 50 άτομα μπροστά μου.Στις Βερσαλλίες, το ίδιο.Στα Ουφίτσι, με εκθέματα που η γάτα μου θα έφτιαχνε καλύτερα (και θα ήταν και σημαντικότερα γιατί τα έφτιαξε γάτα), έκανα 2,5 ώρες.Στο Λονδίνο, με 500 ταμεία, τα ίδια.Στη Νέα Υόρκη, επίσης.Και η λίστα συνεχίζεται.Στο μόνο που θα συμφωνούσα είναι να φύγουν οι καραγκιοζοπαράγκες-εστιατόρια ακριβώς απέναντι από το χώρο. Κατά τα άλλα, για το μέρος και την ιστορική σημασία του, η ουρά ήταν μάλλον μικρή.
f002 - Καταρχας ευχαριστω για τις πληροφοριες που δινεις στην αναρτηση σου. Θα ηθελα ομως να κανω ορισμενες διευκρινισεις.Ολα τα παραδειγματα που δινεις απο το εξωτερικο αφορουν αστικα μουσεια, οχι αρχαιολογικους χωρους οπως η Κνωσος.Τα παρκιν λειτουργουν ( απ οσο ξερω ειναι τρια ) αλλα σε οτι αφορα τα τουριστικα λεωφορεια δεν υπαρχει streamlining, μια κυκλοφοριακη διευθετηση που θα επισπευσει δρομολογια και μεταβασεις απο και προς. Μιλας για θεμελια και κονδυλια ομως μια οδικη παρεκκλιση και η ενοποιηση των δυο κοντινοτερων παρκιν ( με μια επακολουθη χωροταξικη διευθετηση τους ) δε προκειται να επηρεασει περισσοτερο το υπεδαφος απο οσο τα σπιτια της γυρω περιοχης. Για το ποσο της απαλλοτριωσης εαν οι ντοπιοι επιθυμουν μια αισθητικη αναβαθμιση του τουριστικου τους προιοντος ( για να μη μιλησω για την πολιτιστικη τους κληρονομια ) θα το ειχαν κανει απο μονοι μας τους καταλαβαινοντας την αναγκη. Αλλωστε ειναι κοινο μυστικο οτι οσοι ασχολουνται με την βαρια βιομηχανια που λεγεται μαζικος τουρισμος, σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ δεν τους εχει αγγιξει η κριση...Θεληση δεν υπαρχει.Αντι να συγκρινεις αποκεντρωμενους αρχαιολογικους χωρους τεραστιας σημασιας με αστικα μουσεια πυκνοκατοικειμενων περιοχων του εξωτερικου για να δικαιολογησεις αυτη την απαισια ουρα, απαιτησε το αυτονοητο : αλλα τρια εκδοτηρια ( τα οποια θα "ανοιγοκλεινουν" αναλογα με την κινηση τις "ευαισθητες" μερες του καλοκαιριου ) για να κανουν τους τουριστες να εχουν εμπειριες αναλογες της βαριας ιστοριας και κληρονομιας του νησιου και της χωρας.Δεν υπαρχουν δικαιολογιες για τις πιο πανω εικονες. Δυστυχως.
Απ' ο,τι φαινεται δεν ξερεις και πολλά πράγματα. 1ον. Τα λεωφορεια γνωριζουν ακριβως που να παρκαρουν (συγκεκριμενα, στο πρωτο μεγαλο παρκινγκ λιγο πιο περα απ τον αρχ. χωρο)2ον. Για να μπει η Κνωσος στα μνημεια πολιτιστικης κληρονομιας, οχι μονο θα πρεπει να απαλλοτριωθουν τα μαγαζια αλλα και να φυγει το χωριο που ειναι χτισμενο σχεδον πανω στον αρχαιολογικο χωρο! Δηλαδη, δεν ειναι μονο τα καταστηματα που ενοχλουν αλλα και το μισο χωριο. Γι αυτο προσπαθουσαν να κανουν συζητησεις και διαπραγματευσεις γιατι δε γινεται να μετακινηθουν οι κατοικοι.3ον και ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ. Γνωριζω απο πρωτο χερι ποσο δυσκολα και με κοπο βγαινει το ψωμι στην Κνωσο. Οπως ακουσα προσφατα την εκφραση "τρωτε με χρυσα κουταλια". ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ. Μπορει ολοι να λενε οτι εχει τουρισμο αλλα παραλληλα θα πρεπει να τα βαλεις με τον αθεμιτο ανταγωνισμο του διπλανου και του παραδιπλανου που εχει βαλει τα μαγνητακια 1 ευρω ενω τα αγοραζετε 1.20 ή το βιβλιο σε τιμη χονδρικης! Παραλληλα, πρεπει να τα βαλεις και με τους τουριστες οι οποιοι οταν αποφασισουν να ερθουν θα σου ζητησουν εκπτωση ακομα και τσον σελιδοδεικτη των 50 λεπτν γιατι πολυ απλα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ! Ερχονται διακοπες με ετοιμα πακετα πρακτορειων σε εξευτελιστικες τιμες, καθονται ολη μερα στα ξενοδοχεια με το τζαμπα φαι και αφου σταματησει το δωρεαν ερχονται για να σου κανουν παζαρια στο μαγνητακι. Ελα, λοιπον, εσυ να τα κανεις ολα αυτα και παραλληλα να πρεπει να εχεις ξεχρεωσει το πολυ μεχρι τον Οκτωβρη καθε εταιρεια απο την οποια εχεις προμηθευτει με πιστωση προιοντα χιλιαδων ευρω τα οποια ΠΟΤΕ δε βγαζεις! Επομενως, ΦΥΣΙΚΑ και τους εχει πιασει η κριση. Ξεχασα να αναφερω τους λογαριασμους της ΔΕΗ (γυρω στα 500 ευρω μιας κι υπαρχει το air condition να δουλευει ολη μερα απ τις 8 το πρωι μεχρι τις 8 το βραδυ), τον ΕΦΚΑ, το ΤΕΒΕ (700-900 ευρω το διμηνο), καποια εμπορευματα τα οποια πρεπει να ξεχρεωσεις κατα την παραλαβη (αντικαταβολη)και φυσικα να εισαι ετοιμος και για ξαφνικα εξοδα που μπορει να προκυψουν. Δεν ειναι καθολου ευκολη δουλεια. Παντα θα βγαινεις ζημιωμενος και ειδικα οταν ειδα την φραση στο σχολιο σου "σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ δεν τους εχει αγγιξει η κριση" κυριολεκτικα εφριξα! Εχω περασει πολλα χρονια και συνεχιζω να περναω σε μαγαζι της Κνωσου ως παιδι μαγαζατορα και σε πληροφορω πως ο,τι κι αν βλεπουμε στην τηλεοραση ή ο,τι κι αν πιστευαμε στο παρελθον, δεν εχει καμια σχεση με αυτο που πραγματικα συμβαινει.Οσον αφορα το θεμα με τις ουρες. Εκει που θα επρεπε να επικεντρωθει ο δημοσιογραφος που το πρωτοσκεφτηκε και πηρε τοσο μεγαλες διαστασεις, ειναι στο θεμα της μη υπαρξης γιατρου εντος του αρχαιολογικου χωρου. Ολοι καλυπτονατι απο το γεγονος οτι στα 200 μετρα υπαρχει νοσοκομειο. Οι ουρες αυτες υπηρχαν χρονια ολοκληρα και θα συνεχισουυν να υπαρχουν. Απορω πως τις θυμηθηκαν τωρα!
Αγαπητε UknownDreamer - Να αρχισω καταρχας απο το τελευταιο που λες μιας και ειναι το αντικειμενο του αρθρου και των σχολιασμων : Η εκφραση σου "Οι ουρες αυτες υπηρχαν χρονια ολοκληρα και θα συνεχισουυν να υπαρχουν. Απορω πως τις θυμηθηκαν τωρα! " απλα αποδυκνειει αυτο που αναφερω στο πρωτο μου σχολιο, την δυσκολια δηλαδη να ξετιναξουμε την τριτοκοσμικοτητα μας. Γιατι οταν ενα αρθρο εκθετει ενα προβλημα που συμβαινει για τοσα χρονια, δε το θαβεις με το να το υποβιβασεις ως ασημαντο ( ποσο μαλλον οταν δεν ειναι, οταν κινδυνευουν ακομη και ζωες αν πχ ξεφυγει καποιο παιδι τουριστα απ το χερι του γονιου του και το κτυπησει αυτοκινητο οπως καθεται ο κοσμος στην ασφαλτο ), το φερνεις στην επιφανεια και πολεμας για τη λυση του. 1 ) Σ ευχαριστω για την πληροφορια για τα λεωφορεια στο πρωτο, το μεγαλο παρκιν. Τουλαχιστον εκει κανουν το αυτονοητο.2 ) Πουθενα δεν ανεφερα κατι για Ουνεσκο και ΜΠΚ. Μιλησα για οδικη παρεκκλιση καμιας εκατοστης μετρων για να δημιουργηθει πλακοστρωτο ιδιου μηκους μπροστα απο την εισοδο με τα αναλογα κιοσκια για εκδοτηρια, σουβενιρ κλπ. 3 ) Αναφερεις για μισο χωριο κτισμενο πανω σε αρχαιολογικο χωρο. Υπαρχει καποια παραβαση εδω 'η η χαραξη εγινε αφοτου ειχε κτιστει το χωριο ;;;4 ) Οι λεξεις "ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" μπηκαν συνειδητα αφου υπαρχουν περιοχες της Ελλαδας που εχουν ζημιωθει σ οτι αφορα το τουριστικο τους προιον απ το φαινομενο του προσφυγικου πολεμων και της μεταναστευσης. Ομως ο τουρισμος μας σε απολυτα νουτμερα εχει δει τεραστια αυξηση σε πολλα μερη ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, λογω Αραβικης Ανοιξης που κρατησε πολλους τουριστες μακρια απο την Αιγυπτο, τις διαφορες κρισεις στη γειτονα Τουρκια, την ραγδαια αυξηση Ρωσων και Κινεζων τουριστων και τωρα τελευταια και πολλων Αμερικανων. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αυξηση ειναι πολλα εκατομμυρια επιπροσθετοι τουριστες. Μεχρι πριν λιγα χρονια, το 2012 πχ χαιρομασταν να ακουμε νουμερα 15 με 17 εκατομμυρια. Συμφωνα ομως με προσφατο αρθρο της ιστοσελιδας "business to travel" της 30 Μαη 2017, το νουμερο θα φτασει τα 30 εκατομμυρια ! "Ο τουρισμός επιβεβαιώνει τη φήμη του ως τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Μέχρι το τέλος του 2017 αναμένονται στη χώρα 30 εκατομμύρια τουρίστες. Σε δέκα χρόνια τα έσοδα θα φτάσουν στα 24,6 δις δολάρια.Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt θα αγγίξει φέτος τα 30 εκ. επισκέπτες. Αυτό θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία που καταγράφει ύφεση ύψους 0,5% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, το μείον θα μετατραπεί σε συν 1,8% μέχρι το τέλος του χρόνου, λόγω ακριβώς του μεγάλου τουριστικού κύματος."Το λινκ εδω https://business2travel.wordpress.com/2017/05/30/30-εκατ-τουριστεσ-φετοσ-στην-ελλαδα-αυξ/5 ) Ο διπλασιασμος του αριθμου τουριστων ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ( 2012-17 ), εχει βοηθησει μεγαλο κομματι της βιομηχανιας αυτης να μη νοιωσει οικονομικη κριση, γιατι μεσα στα νουμερα αυτα εχει λογικα αυξηθει και ο αριθμος και ο τουρισμος υψηλου εισοδηματος. Που ειναι λοιπον οι τοπικες αρχες, της κοντινης πολεως του Ηρακλειου που σιγουρα εχει αυξημενα εσοδα απο τον τουρισμο ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΚΝΩΣΟΥ ;;;Αυτο ειναι το ζουμι, το σκεπτικο της αναρτησης μου. Σιγουρα δεν αναφερομουν σε επιχειρησεις οπως αυτη που δουλευεις εσυ ( με ολο το σεβασμο που εχω για το μοχθο σου σε προσωπικο επιπεδο, αλλα αυτο ειναι αλλο ).Παραδειγματα σαν αυτα, οπως και με την περιπτωση ενος γιατρου μεσα στο παλατι που αναφερεις, υπαρχουν χιλιαδες ανα την Ελλαδα. Ειναι αυτα που μας κανουν αντιπαθητικους, αμαυρωνουν την εικονα μας στο εξωτερικο.Προσωπικα εχω κανει παρεμβασεις αισθητικου χαρακτηρα σε Αθηνα και Πειραια, μπροστα απο το εθνικο αρχαιολογικο μουσειο στο πεζοδρομιο της Πατησιων, στην Ακτη Τζελεπη κατω στον Πειραια, στον Αρχαιολογικο χωρο του Ολυμποιου, στις στηλες, λιγο πιο κατω με τον καθαρισμο οικοπεδου στο μνημειο Λυσικρατη κατω απ την Ακροπολη, παροτι δεν ειχα προσωπικο κερδος αφου δεν εβγαζα ουτε βγαζω λεφτα απο τον τουρισμο οπως εσυ.Εγραψα οτι εγραψα γιατι νοιαζομαι για την πατριδα μου και θελω να προοδευσουμε. Ο Πολιτισμος δεν ειναι Νταλαβερι. Ειναι τροπος ζωης και λογος υπαρξης. Εκει πασχουμε, να λεμε και την αληθεια...
Εχουν βγαλει δισεκατομυρια απο τους αρχαιολογικους χωρους, εχουν εκπαιδευσει τα παιδια τους να γινουν σπουδαιοι αρχιτεκτονες, πολεοδομοι κοκ παραμενουν ομως τριτοκοσμικοι σε πολιτικη και κοινωνικη παιδεια. Τι κανουν οι τοπικες αρχες για ενα προβλημα που σιγουρα δεν ειναι τωρινο ; Τι κανουν οι ντοπιοι κατοικοι ;;;Αν τους ρωτησεις θα σου πουν "φταιει το κρατος", "φταιει η Αθηνα", "φταιει ο Χιτλερ", "ο Μαρινακης" κοκ.Ποσο θα κοστιζε στην τοπικη κοινωνια να χρηματοδοτουσε μια εκταση για δημοσιο παρκιν : μισο για λεοφωρεια με συγκεκριμενες θεσεις για συγκεκριμενες εταιρειες και μισο για οχηματα και μηχανες/ποδηλατα, να δημιουργηθει μια μικρη οδικη παρεκκλιση 100 μετρων στην προσεγγιση του ΑΧ για να δημιουργηθει ενα μοντερνο και πανεμορφο πλακοστρωτο στα χρωματα των κτιριων της Κνωσου με πανεμορφα εκδοτηρια εισιτηριων και ενημερωτικα φυλλαδια και ομορφα σουβενιρ της περιοχης. Ποσο πια κοστιζει να ξετιναξουμε σα λαος την τριτοκοσμικοτητα μας ;;;