ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ντράγκι: Στις 9 Μαρτίου ξεκινούν οι αγορές ομολόγων, 60 δισ. μηνιαίως

Ντράγκι: Στις 9 Μαρτίου ξεκινούν οι αγορές ομολόγων, 60 δισ. μηνιαίως Facebook Twitter
8

Τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου την αγορά κρατικών ομολόγων (QE), ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.

 
Όσον αφορά στη οικονομία της ευρωζώνης, ανέφερε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της ΕΚΤ, θα αναπτυχθεί κατά 1,5% το 2015 και στο 1,9% το 2016.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει επί του παρόντος σε αγορές ελληνικών ομολόγων και παρουσίασε τις προϋποθέσεις για να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων.

"Η ΕΚΤ είναι ο πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην ελληνική cοικονομία εφόσον πληρούνται οι διαδικασίες", δήλωσε απατώντας σε ερώτηση του Capital.gr. "Και οι προϋποθέσεις είναι να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που θα δείχνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εμείς θα καλωσορίσουμε μια τέτοια εξέλιξη", δήλωσε.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους", σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε: "Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα.

8

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
¨Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο.¨ Πηγή: www.lifo.grΤο ξέραμε από τον Δεκέμβρη, όταν και ανακοινώθηκε, πως η Ελλάδα ως το καλοκαίρι δεν θα μπορει να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα. Οπότε ούτε η αξιολόγηση (την οποία ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση μπορούσε να πετύχει, γι αυτό και μιλούσε και αυτή για σκίσιμο μνημονίων προεκλογικά) ούτε η απόφαση εξαίρεσης που την άρει και την επαναφέρει όποτε θέλει η ΕΚΤ (το έχει κάνει 3 φορές) έχουν σημασία μέχρι τότε.
Δεν θέλουμε τα 7,2 δις τώρα. Γουστάρουμε να μας ξεφτιλίζει ο Ντράγκι με πενταροδεκάρες και να παντελονιάζουμε τα αποθεματικά των ταμείων. Ούτε τον Ιούνιο τα θέλουμε (αλλά θα τα πάρουμε κατ'εξαίρεσιν, όχι πως καιγόμαστε δηλαδή, αλλά για πολιτική αντίσταση συντρόφια. Για να έχουμε κι άλλο πάτημα να βρίζουμε τους θεσμούς). Και δεν μας νοιάζει που από τις 9 Μάρτη και για 18 μήνες θα βρέχει δισεκατομμύρια στην ευρωζώνη. Εμείς θέλουμε λιτό βίο, αξιοπρέπεια, την ΕΡΤ την κηφηνομάνα, τα τροφεία στη ΓΕΝΟΠ, τον πατριωτισμό για να πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ, και κανα αμαξάκι ή κανας αστυνομικός (πρώην μπάτσος γουρούνι δολοφόνος) για έξτρα προστασία δεν μας χαλάει. Πρώτη φορά αριστερά. (ΟΛΕ)Αλλάζουμε την Ευρώπη. (ΟΛΕ)Σκίζουμε τα μνημόνια. (ΟΛΕ)Διώχνουμε την Τρόικα. (ΟΛΕ)Βαράμε το νταούλι και οι αγορές χορεύουν πεντοζάλη. (ΟΛΕ)Συμμαχούμε με τις χώρες του νότου (μην φτύνεις ταυτόχρονα με τον Πορτογάλο ρε Ραχόι μ@λ@κα, ένας ένας το κέρατό μου, έχουμε και λίγη αξιοπρέπεια)
Εκτός QE της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογαΗ ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων, δεδομένου ότι τα ομόλογα που ήδη κατέχει έχουν ξεπεράσει το επιτρεπόμενο ποσοστό, το οποίο έχει τεθεί βάσει του προγράμματος QE.Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η ΕΚΤ έχει ήδη δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ έχει όριο στην αγορά ομολόγων από συγκεκριμένα κράτη (33%) το οποίο έχει ξεπεραστεί στην περίπτωση της Ελλάδας.Σε ερώτηση επομένως για τους λόγους που δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράζει ομόλογα μίας χώρας χωρίς τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος, από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν αξιολόγηση επενδυτικού ρυθμού.Όπως ανέφερε ο Ντράγκι, η ΕΚΤ λειτουργεί με κανόνες. Δεν είναι πολιτικό ίδρυμα. Για να ξεκινήσει την αγορά ομολόγων θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες, η βάση των οποίων είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος».Αλλάζουμε την Ευρώπη
εχουμε αξιοπρεπεια εμεις εδω, δε θελουμε quantitative easing /sΝα βρεχει χρημα κι Ελλαδα να κραταει ομπρελλα κανοντας επαναστατικη γυμναστικη που "θ' αλλαξει την Ευρωπη". Μη σου τυχει