ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Κομισιόν ετοιμάζει οργανισμό αναδιάρθρωσης των τραπεζών της Ευρωζώνης

Η Κομισιόν ετοιμάζει οργανισμό αναδιάρθρωσης των τραπεζών της Ευρωζώνης Facebook Twitter
1

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιος Επίτροπος για θέματα χρηματοπιστωτικής εποπτείας αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει το 2013 πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αρχής για την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών.


Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο επίτροπος συμπλήρωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα ολοκληρώσουν έως το τέλος του 2012 τη συμφωνία για την ενιαία τραπεζική εποπτεία στην Ευρωζώνη, η εφαρμογή της οποία θα ακολουθήσει το 2013 και το 2014. Στη συνέχεια, η Ε.Ε. θα κινηθεί στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός οργανισμού που θα ασχολείται με τις προβληματικές τράπεζες.

«Το δεύτερο στάδιο θα είναι η πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης που θα γίνει το 2013», δήλωσε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι αυτός θα έχει νομικά ευρύτατες αρμοδιότητες και θα συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρχές.

«Αν έχουμε ενιαία εποπτεία, θα χρειασθούμε στο τέλος μία ευρωπαϊκή αρχή αναδιάρθρωσης που θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες νομικά αρμοδιότητες, επειδή η εκκαθάριση είναι διαφορετικό θέμα από την εποπτεία», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ πρόκειται να έχει την τελική ευθύνη για την εποπτεία των περισσότερων από 6.000 τραπεζών στην Ευρωζώνη, αν και οι εθνικές εποπτικές αρχές είναι πιθανόν να διατηρήσουν τις περισσότερες αρμοδιότητες για την καθημερινή εποπτεία.

Μερικοί κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι αν η ΕΚΤ αποκτήσει υπερβολικές αρμοδιότητες για τις εποπτευόμενες τράπεζες, μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθει με αποτέλεσμα να υποστεί πλήγμα η εικόνα της. Μία ενδεχόμενη λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν να αποσπασθεί η Αρχή για την αναδιάρθρωση των τραπεζών από την Αρχή εποπτείας των τραπεζών.

1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οσο οι τράπεζες όπως η Ε.Κ.Τ, η Τράπεζα της Ελλάδος κ.α, είναι σε χέρια ιδιωτών οι λαοί θα υποφέρουν. Οι εν λόγω τράπεζες, έχουν το προνόμιο να ασκούν τη νομισματική πολιτική όλων των χωρών της Δύσης, ένα προνόμιο που κανονικά θα έπρεπε να το είχαν αποκλειστικά οι λαοί και οι εκλεγμένες τους Κυβερνήσεις. Έχοντας το προνόμιο να ασκούν τη νομισματική πολιτική, οι ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες καθίστανται οι ρυθμιστές της παγκόσμιας οικονομίας, μια αρμοδιότητα, βέβαια, την οποία δεν ασκούν για το συμφέρον των λαών, αλλά για τα συμφέροντα των αγνώστων ιδιωτών μετόχων τους. ΤΕΛΟΣ