Απεργία την Πρωτομαγιά

Το Bloomberg μπήκε στο απόρθητο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται τα iPhone

Το Bloomberg μπήκε στο απόρθητο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται τα iPhone Facebook Twitter
Qilai Shen/Bloomberg
0

Λίγα λεπτά μετά εννέα το πρωί, στις τεράστιες εργοστασιακές Pegatron Corp 's στα προάστια της Σαγκάης, χιλιάδες εργαζόμενοι ντυμένοι με ροζ σακάκια ετοιμάζονται να κατασκευάσουν ένα από το πιο επιτυχημένα προϊόντα της παγκόσμιας αγοράς.


Οι άνδρες και οι γυναίκες κοιτάζουν τους σαρωτές προσώπου και περνάνε τα τουρνικέ ασφαλείας στα οποία γίνονται αυστηροί έλεγχοι ταυτότητας προκειμένου να είναι βέβαιο πως δεν κάνουν υπερβολικές υπερωρίες. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα.
Αυτό είναι το βασίλειο στο οποίο κατασκευάζονται τα iPhones.

Μετά από κατηγορίες πως οι εργαζόμενοι στην Κίνα αναγκάστηκαν να εργάζονται πολλές, εξαντλητικές ώρες, η Pegatron και η Apple εξέδωσαν νέες διαδικασίες για να κρατήσουν τα τμήματα συναρομολγητών μακριά από υπερβολικές υπερωρίες. Πρόθυμοι να δείξουν πώς λειτουργεί το σύστημα, έδωσαν για πρώτη φορά πρόσβαση στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, σε δημοσιογράφο από τη Δύση.

Το Bloomberg μπήκε στο απόρθητο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται τα iPhone Facebook Twitter
Qilai Shen/Bloomberg


Ο John Sheu, γνωστός ως Big John, ή ο "Δήμαρχος",  ξενάγησε έναν δημοσιογράφο του Bloomberg στην εγκατάστασης Megatron, με τους 50.000 υπαλλήλους.

Αφού περάσουν από ανιχνευτές μετάλλων που εντοπίζουν τυχόν συσκευές με κάμερα οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διαρρεύσουν φωτογραφίες από προϊόντα που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη, οι υπάλληλοι περπατούν ακολουθώντας βέλη στο πάτωμα κι εμπνευσμένα πόστερ στους τοίχους. Ανεβαίνουν ένα κλιμακοστάσιο με δίχτυ ασφαλείας στη μέση, προς αποφυγή ατυχημάτων ή και αποπειρών αυτοκτονίας. Σε έναν χώρο με πολλά ερμάρια, φορούν μπλε κράνη και αλλάζουν τα παπούτσια τους με καθαρές πλαστικές παντόφλες.

Στις 9.20 π.μ., η ομάδα παραγωγής των 320 ατόμων ευθυγραμμίζεται με στρατιωτική ακρίβεια σε τέσσερις σειρές για να κατανεμηθούν ανάλογα με τον ρόλο τους.

Το Bloomberg μπήκε στο απόρθητο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται τα iPhone Facebook Twitter
Qilai Shen/Bloomberg

«Καλημέρα» φωνάζουν όλοι μαζί ταυτόχρονα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του «Δημάρχου», που τον συνοδεύουν οι υπεύθυνοι της βάρδιας κρατώντας iPads. Σκανάρουν τους υπαλλήλους. Έξι λεπτά αργότερα, βρίσκονται στον τομέα παραγωγής, συναρμολογώντας smartphone, τα οποία μεταφέρονται με ιμάντες.

Σε μία από της μέρες επίσκεψης, ένας από τους συναρμολογητές ήταν άρρωστος, οπότε ο επικεφαλής της βάρδιας αναπροσάρμοσε άμεσα την σειρά ώστε να βεβαιωθεί πως δεν θα χαλάσει η ροή της παραγωγής. " Κάθε δευτρόλεπτο έχει σημασία εδώ" αναφέρει ο John Sheu.

Το Bloomberg μπήκε στο απόρθητο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται τα iPhone Facebook Twitter
Qilai Shen/Bloomberg

Το εργοστάσιο αυτό είναι μία από τις πιο μυστικοπαθείς εγκαταστάσεις στην καρδιά της παραγωγής του iPhone και καλύπτει μια έκταση ίση με περίπου 90 γήπεδα ποδοσφαίρου. Στο κέντρο της έκτασης βρίσκεται μια πλατεία, υπάρχουν λεωφορεία, καφετέριες, γκαζόν και λίμνες koi.


"Το γεγονός ότι επιτρέπουν πρόσβαση σε έναν δημοσιογράφο είναι αποτέλεσμα εξωτερικής πίεσης και προσπάθειας για μεγαλύτερη  διαφάνεια' αναφέρει η καθηγήτρια της Οξφόρδης Jenny Chan  η οποία ωστόσο σημειώνει πως αυτή η περίηγηση δεν μας αποκαλύπτει πολλά και δεν δείχνει σχεδόν τίποτα για τη διαχείριση της εταιρείας και το σύστημα λειτουργίας.

Στο εσωτερικό, το εργοστάσιο εξακολουθεί να κρύβει ένα μυστικό, σύμφωνα με το Labor Watch της Κίνας. Ο βασικός μισθός παραμένει πολύ χαμηλός με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χρειάζονται τις υπερωρίες για να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Σύμφωνα με το Bloomberg, sε 1.261 αποδείξεις μισθοδοσίας της Pegatron από το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2015 τα στοιχεία δείχνουν υπερβολικές υπερωρίες.

Το Bloomberg μπήκε στο απόρθητο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται τα iPhone Facebook Twitter
Qilai Shen/Bloomberg

Via Bloomberg.com

Τech & Science
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM