Απεργία την Πρωτομαγιά

Ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Google

Ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Google Facebook Twitter
4

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βρίσκεται από σήμερα η Google, βάσει της οποίας η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να αφαιρέσει -κατόπιν απαίτησης ενός χρήστη- οποιοδήποτε προσωπικό στοιχείο του/της εμφανίζεται στα αποτελέσματά της, όταν κάποιος κάνει μια αναζήτηση με βάση το ονοματεπώνυμο.

Πρόκειται για μια απόφαση που αφορά το δικαίωμα των πολιτών της E.E. να 'λησμονούνται' από οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης δραστηριοποιείται στην Ε.Ε. και απαρχή της είναι η περίπτωση ενός ισπανού πολίτη ο οποίος ζήτησε να αφαιρεθούν τα στοιχεία δημοπρασίας του ανεξόφλητου σπιτιού του, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια της δικαιοσύνης όταν η Google το αρνήθηκε.

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, με τη σημερινή του απόφαση, θεωρεί τις μηχανές αναζήτησης υπεύθυνες για τα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στα αποτελέσματα με links προς ιστοσελίδες που αφορούν έναν μεμονωμένο πολίτη.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι ιδιώτες μπορούν να ζητήσουν από την Google ή άλλους μηχανές αναζήτησης να κατεβάσουν τους συνδέσμους στις ιστοσελίδες τρίτων, όπως εφημερίδες, που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με αυτούς, καθώς και άλλες περιπτώσεις όπως την κάλυψη δικαστικών υποθέσεων ή νομικές ανακοινώσεις.

Όμως, όπως αναφέρει το The Verge, η Google δεν διαθέτει κάποια εύκολη μέθοδο που να επιτρέπει στο κοiνό να απαιτεί την αφαίρεση των εν λόγω δεδομένων, γεγονός που απαιτεί μια δομική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της μηχανής αναζήτησης.

"Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η φετινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διαφέρει ριζικά με την περσινή απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα", δήλωσε εκπρόσωπος της Google. Με βάση την περσινή απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα που εξέτασε την υπόθεση, η Google δεν είχε την υποχρέωση να αφαιρέσει κανένα αποτέλεσμα από τις σελίδες της.

Διαβάστε εδώ, ολόκληρη την σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

[WALL STREET JOURNAL]

Τech & Science
4

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Κι όμως, αν διαβασει κανεις την αποφαση ειναι απολυτα δικαιολογημενο: η δημοσίευση στο site της εφημερίδαςήταν δικαιολογημένη νομικά γιατί έγινεκατ'εντολή του αρμοδιου Υπουργείου για να εξυπηρετήσει τασυμφέροντα του πλειστηριασμού (προσέλκυση όσοτο δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων).Αυτό που λέει η απόφαση είναι ότι η googleευθύνεται ως φορέας που "επεξεργάζεται" ταδεδομένα σύμφωνα με την οδηγία 95/46/ΕΚ, πουσκοπό έχει να προστατέψει τα φυσικά πρόσωπαέναντι ακριβώς τηε επεξεργασίας τωνπορσωπικών τους δεδομένων.Και ακριβώς επειδή η μηχανή αναζήτησης τηςgoogle προβαίνει σε πράξεις που κατονομάζονταιρητώς στο άρθρο 2, στ. β' της οδηγίας, σημαίνειότι πράγματι επεξεργάζεται υπό την έννοια τηςοδηγίας προσωπικά δεδομένα και άρα οφείλει ναδιαγράφει τους συνδέσμους προς αυτά ακόμα καιαν η δημοσίευσή τους ήταν νόμιμη.Άλλωστε "διευκολύνει αισθητά την πρόσβαση στιςεν λόγω πληροφορίες και διαδραματίζεικθοριστικό ρόλο στη διάδοσή τους".
Πολύ σωστή απόφαση!! Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουν να μας καταχωρούν και σε links που έχουμε σχολιάσει μέσω της φόρμας του facebook σε τρίτα websites? Λέω εγώ τώρα...