Στο «Γαριδάδικο» στο Χαλάνδρι για ψαρομεζέδες

Όχι κουζίνα με φιοριτούρες, αλλά κουζίνα εκφραστική, γεμάτη ένταση στις ψαρικές γεύσεις και έμπνευση στις παραδοσιακές συνταγές

28.6.2017 | 13:49

 

«Γαριδάδικο, με ή χωρίς τσιπουράκι», έτσι αυτοσυστήνεται το μικρό καινούργιο εστιατόριο που άνοιξε στο Χαλάνδρι, το οποίο εστιάζει στα θαλασσινά εδέσματα. Όμως, η μαγειρική μασκότ του είναι η γαρίδα, την οποία βλέπεις να φιγουράρει όχι μόνο στην ταμπέλα του, αλλά και σε πολλά πιάτα του μενού του. Είναι ωραίο να ανακαλύπτουμε σε ένα εστιατόριο την προσωπική πινελιά των ανθρώπων που το έχουν στήσει. Μπαίνοντας στο Γαριδάδικο θα σε υποδεχτεί φιλόξενα η ιδιοκτήτρια Κατερίνα Σωτηρίου. Είναι το προσωπικό στοιχείο που εισπράττεις, μαζί με την πεποίθηση ότι κάτι καλό «μαγειρεύεται». Η Κατερίνα είναι μια χαριτωμένη δυναμική γυναίκα, πολυταξιδεμένη, και θέλησε την αγάπη της για τη μαγειρική να την κάνει επάγγελμα. «Δύσκολα θα μπεις στην κουζίνα του σπιτιού σου για να φτιάξεις θαλασσινά και ψάρια. Οι οικογένειες έρχονται την Κυριακή το μεσημέρι για να φάνε φρέσκο ψάρι» λέει η φιλόξενη οικοδέσποινα. Αισθάνεσαι αμέσως μια ιδιαίτερη ζεστασιά να σε αγκαλιάζει. Νιώθεις να σε διαπερνά η καλή αύρα. Ο χώρος είναι ευχάριστος και χαλαρός. Σίγουρα, όμως, το δυνατό χαρτί του μαγαζιού είναι η κουζίνα. Οι παρέες στα τραπέζια απολαμβάνουν το φαγητό τους, όπως φανερώνουν οι εκφράσεις ευχαρίστησης στα πρόσωπά τους.

 

Το μενού προσφέρει γαργαλιστικές γευστικές προτάσεις. Στην κουζίνα μαγειρεύει με κέφι και γνώση ο Μιλτιάδης Τσιγάρης, ένας καραβομάγειρας, ο οποίος, αφού έριξε άγκυρα για 15 χρόνια σε εστιατόρια της Σαντορίνης, αναλαμβάνει να μας συστήσει τις θαλασσινές γεύσεις του. Η χειροποίητη ρεγγοσαλάτα (€3,50) που προσγειώνεται στο τραπέζι είναι μερακλίδικος μεζές και ξεφεύγει από τις συνηθισμένες προσεγγίσεις. Το πιάτο δεν παρουσιάζει κάτι περίπλοκο. Είναι απλό, αλλά εξαιρετικό στην εκτέλεσή του. Η ρέγγα είναι μαδημένη και συνδυάζεται νόστιμα με τα υπόλοιπα υλικά, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά και τον μαϊντανό, που είναι περιχυμένα με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Δυνατό ξεκίνημα για να ταιριάξεις το τσίπουρο που έρχεται σε ένα χαριτωμένο πράσινο μπουκαλάκι. Πιο «εξευγενισμένο» θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις το πιάτο με τις φρέσκες βραστές γαρίδες Χαλκιδικής, ανοιγμένες σαν πεταλούδα και θρονιασμένες πάνω σε πουρέ αβοκάντο δουλεμένο με κρεμμύδι, μαϊντανό και μια «τραγανή» ιδέα που προσθέτει το φιστίκι Αιγίνης (€8). Ωραία η παρουσίαση του πιάτου και προκλητική η γεύση του. Η φρεσκάδα και η γλύκα της γαρίδας συναντούν την απαλή υφή με τη διακριτικά ξινούτσικη γεύση του αβοκάντο που ανεβάζει τη γευστική ένταση. Η σπυρωτή φάβα συνδυάζεται κλασικά με το μελωμένο χταπόδι στιφάδο (€8,50) και οι μικρές γαρίδες με παιχνιδιάρικη εμφάνιση ποπ-κορν, τηγανισμένες από χέρι ελαφρύ, συνοδεύονται με μαγιονέζα και γλυκοκαυτερή σάλτσα (€5,80). Η γεύση, τελικά, κρύβει έναν αλάνθαστο μηχανισμό που βάζει σε λειτουργία τη μνήμη και ανασύρει εικόνες, συναισθήματα και συνήθειες. Οικεία γεύση αποκαλύπτουν οι ζουμερές ψητές σαρδέλες που ήρθαν φιλεταρισμένες, με τις ουρές τους στον αέρα, μαρτυρώντας τη φρεσκάδα τους. Στο κέντρο του πιάτου η μικρή, ψιλοκομμένη σαλάτα από ντομάτα, κρεμμύδι και πιπεριά χαρίζει αίσθηση δροσιάς (€7). Την παράσταση έκλεψε το φρέσκο θράψαλο γεμιστό με ντομάτα και ψητή φέτα Κωσταρέλου (€9), που ήταν άψογα ψημένο.

 

Εδώ δεν μιλάμε για κουζίνα με φιοριτούρες, αλλά για μια ισορροπημένη ελληνική κουζίνα, οικεία και εκφραστική. Τον πρώτο λόγο έχει η καλή φρέσκια ύλη που ξεδιπλώνει τις χάρες της στο πιάτο και γεννά εμπιστοσύνη από τις πρώτες πιρουνιές. Το μενού προσφέρει μια σειρά από γαρίδες από τα ελληνικά νερά, αλλά και μεγάλες γαρίδες από τις θάλασσες του Ειρηνικού και Ατλαντικού που προσφέρονται ψητές, τηγανητές, σε μακαρονάδες και σαγανάκι. Εσείς αποφασίζετε τι τραβάει η όρεξή σας. Επίσης, υπάρχει επιλογή σε φρέσκους αστακούς του Αιγαίου, ντόπια κωλοχτύπα και καραβίδα. Η οινική λίστα προσφέρει λίγες, αλλά καλές οινικές προτάσεις, καθώς και αποστάγματα.

 

Για το τέλος, καλός είναι ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με το παγωτό μαστίχα, αλλά μάλλον τον έχετε «χορτάσει». Την έκπληξη κάνει το γευστικό cannoli, ένα σισιλιάνικο γλυκό με τραγανό φύλλο και γέμιση από βελούδινη κρέμα μασκαρπόνε και φιστίκι Αιγίνης (€4,50). Στο Γαριδάδικο θα πας και θα ξαναπάς, αφού τα γευστικά πιάτα του, το ευγενικό σέρβις και ο ήρεμος χώρος του σε κάνουν να ανυπομονείς για την επόμενη επίσκεψη.

 

Στο «Γαριδάδικο» στο Χαλάνδρι για ψαρομεζέδες

Στο «Γαριδάδικο» στο Χαλάνδρι για ψαρομεζέδες

 

Γαριδάδικο, Ζαλοκώστα 3, Χαλάνδρι, 210 6833388

 

 

 

 

Ζαλοκώστα 3
210 6833388
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού