Στη στέγη της γεύσης

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης μετακομίζει κι ένας σπουδαίος σεφ μεγαλουργεί.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 19.4.2012 | 16:32

Η Hytra, ένα εστιατόριο-σταθμός στα γαστρονομικά δρώμενα της πόλης μας, κάνει φέτος της δεύτερη έκπληξη. Μετά τη μετακόμιση στον έκτο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, μας δείχνει και την πλευρά της προσιτής γαστρονομίας, αφού δίπλα στον χώρο του εστιατορίου λειτουργεί πλέον κι ένα μπιστρό με τιμές για όλους.

Η σάλα χαρίζει την αύρα της μίνιμαλ εκλεκτικότητας και μοιράζεται χαλαρά στο μπιστρό και στον ζεν χώρο για ένα ολοκληρωμένο δείπνο . Η πληθωρική μπάρα σε κρατάει κοντά της με ωραία κι ευφάνταστα κοκτέιλ. Μόλις μυρίσει καλοκαίρι, το εστιατόριο θα βγει στην ταράτσα με τη συγκλονιστική θέα.

Στο διά ταύτα, που είναι το φαγητό. Ο νεαρός σεφ Νίκος Καραθάνος τα τελευταία χρόνια μας έχει εκπλήξει με τη φαντασία του, τις τεχνικές και τα δημιουργικά πιάτα του, που δεν υστερούν σε γεύση, που είναι μεστή. Φαγητό υψηλής ποιότητας. Δοκίμασα ένα εξαιρετικό πιάτο που πάντρεψε έξυπνα το χέλι με αραχνοΰφαντολαρδί από μαύρο χοίρο σε συνδυασμό με φίνο πουρέ τοπιναμπούρ και σάλτσα με μέλι, ξίδι και ευωδιαστό δεντρολίβανο.

Ο τραχανάς βάζει τα καλά του και σερβίρεται με νιόκι μυζήθρας και καραμελιζέ πέτσα από κοτόπουλο, ένα πιάτο που γεύεσαι με ικανοποίηση μέχρι και την τελευταία κουταλιά.

Ο Καραθάνος θυμάται τον μουσακά της μαμάς του και σ’ τον προσφέρει σε αβανγκάρντ συσκευασία. Ο μουσακάς έρχεται σε ασημένιο περιτύλιγμα, πάνω σ’ ένα ξύλινο κουτί με γυάλινη επιφάνεια, με τους μυστηριακούς ατμούς του αζώτου να σε γεμίζουν με τα χαρακτηριστικά αρώματα του μουσακά. Ένταση, ευωδιές, γεύση στο φουλ.

Και πριν συνέλθεις από την ευχάριστη έκπληξη που σου προσφέρει το πιάτο, ακολουθεί ένας εξαιρετικός φινετσάτος μπακαλιάρος που συνοδεύεται από ζεστές σφαίρες σπανακόρυζου. Η καινούργιες τεχνικές στη μαγειρική ενθουσιάζουν τον Νίκο Καραθάνο, που πειραματίζεται με τα υλικά και τις θερμοκρασίες. Οι σφαίρες σπανακόρυζου σκάνε στο στόμα και πυροδοτούν τους γευστικούς κάλυκες με τη συμπυκνωμένη γεύση του συγκεκριμένου φαγητού. Στο μπιστρό τα πιάτα εκφράζουν τη φρεσκάδα των υλικών της

εποχής που αναδεικνύονται από το καλό χέρι του σεφ. Σιγομαγειρεμένο σερβίρεται ολόκληρο το κοκοράκι και συνοδεύεται από μίνι γάστρα με πατάτες μαγειρεμένες σε βούτυρο. Το σουβλάκι απόμοσχαρίσιο συκώτι είναι περασμένο σε στικ από δεντρολίβανο και συνοδεύεται από δροσερή σαλάτα.

Το ταρτάρ σολομού μαρινάρεται κι ετοιμάζεται την ώρα της παραγγελίας, ενώ το ταπεινό σκουμπρί αναβαθμίζεται από τον σεφ και παντρεύεται με καπονάτα

λαχανικών και κρέμα από γιαούρτι και λάιμ.

Στο μπιστρό με 25 έως 30 ευρώ μπορείτε να γευθείτε τρία πιάτα κι ένα ποτήρι κρασί.

Αν πάλι θα θέλετε μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία, το μενού

γευσιγνωσίας κοστίζει 60 ευρώ.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού