Ο Αδαής και ο Παράφρων

Η μεγάλη θεατρική επιτυχία που ξεκίνησε την πορεία της στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και συνεχίστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, φιλοξενείται τώρα στο Θέατρο Πορεία.


Μια μεγάλη ντίβα της όπερας πρόκειται να τραγουδήσει στον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ για διακοσιοστή εικοστή δεύτερη φορά. Εξαντλημένη από την πειθαρχία που έχει επιβάλλει στον εαυτό της και από την επαναλαμβανόμενη έκθεσή της στην κρίση του κοινού, αποφασίζει να ματαιώσει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της και να αποσυρθεί με τον τυφλό πατέρα της στην εξοχή.


Εκείνος όμως, αλκοολικός και φιλοχρήματος, έχει εναποθέσει όλη του τη ζωή στην τραγουδιστική καριέρα της κόρης του. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας γιατρός, «δόκτωρ» Ιατροδικαστικής, παθιασμένος με την ανθρώπινη ανατομία, αλλά αδιάφορος για την ανθρώπινη ύπαρξη.


Ο Τόμας Μπέρνχαρντ μετατρέπει την ιατρική σε επιστήμη της αποσύνθεσης και ο Γιάννος Περλέγκας στον ρόλο του ιατροδικαστή πετυχαίνει έναν ερμηνευτικό άθλο, δεδομένης και της ιδιαιτερότητας του κειμένου με την ιδιαίτερα αναλυτική ιατρική ορολογία.


Η Λουίζα Αρκουμανέα γράφει στη LiFO: «Ο Δόκτωρ-Περλέγκας μετατρέπει την παθολογοανατομία σε υπέροχο και ανορθόδοξο σόου με φράκο και σαμπάνια: γίνεται ένας ακούραστος κονφερασιέ που ανοίγει το κείμενο προς τους θεατές, μετατρέποντας τη διαδικασία αυτής της παιχνιδιάρικης ανάγνωσης σε πράξη συλλογική, ευφρόσυνη και πολυεπίπεδη».


Θέατρο Πορεία

Τρικόρφων 3 - 5, Πλατεία Βικτωρίας. Τηλέφωνα: 210 8210991, 210 8210082

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 20:30

Εισιτήρια: 12 - 16 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Άγριος Σπόρος

Τρεις ανδρικές ερμηνείες που ξεχωρίζουν στις αθηναϊκές παραστάσεις
Ο Τάκης Σπυριδάκης σε έναν ρόλο ζωής που του χάρισε δύο βραβεία ερμηνείας.

 

Ο «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου, η πολυβραβευμένη παράσταση από την Ομάδα Νάμα, συνεχίζεται για Τρίτη χρονιά στο θέατρο Επί Κολωνώ, με τον Τάκη Σπυριδάκη και πάλι στον ρόλο του Σταύρου, μετά από μια περιπέτεια με την υγεία του.


Με την αυτοσχέδια καντίνα που έστησε ο Σταύρος σε μια απόμερη παραλία προσπαθεί να φέρνει βόλτα τα χρέη που τον έχουν ζώσει, όμως η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός νεαρού Γερμανού θα φέρει φέτος τα πάνω κάτω.


Οι σε βάρος του Σταύρου υποψίες απ' τους Γερμανούς που κατέφθασαν στην περιοχή διχάζουν στην αρχή το χωριό, αλλά όλοι σιγά-σιγά θα θυμηθούν ότι η καντίνα είναι αυθαίρετη, το φυσικό τοπίο παραβιάζεται, η γεννήτρια δημιουργεί ηχορύπανση, το χοιροστάσι του, που βρωμάει, δεν έχει και άδεια και... πάει λέγοντας. Άσε που αυτός είναι κι ο σφάχτης της περιοχής.


Όταν βέβαια οι υποψίες - που με τα συμφραζόμενα και τις προκαταλήψεις έγιναν βεβαιότητες- θα μείνουν μετέωρες, επειδή οι έρευνες θα στραφούν αλλού, τίποτα πλέον δεν θα είναι όπως πριν.


Ο Τάκης Σπυριδάκης, σε έναν ρόλο ζωής που του χάρισε δύο βραβεία ερμηνείας, είναι η ιδανική επιλογή για να ενσαρκώσει τον αθυρόστομο, τσαπατσούλη και ευρηματικό Σταύρο με την μεγάλη ψυχή, χωρίς ούτε στιγμή να καταφεύγει στην υπερβολή.

Επί Κολωνώ

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός. Τηλέφωνο: 210 5138067

Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη: 21:00/ Τετάρτη: 19:00/ Παρασκευή: 18:00/ Σάββατο: 18:00/ Κυριακή: 21:15

Εισιτήρια: 15, 17 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Ο Αμπιγιέρ

Τρεις ανδρικές ερμηνείες που ξεχωρίζουν στις αθηναϊκές παραστάσεις
Ο Μάνος Βακούσης σε έναν ρόλο που μοιάζει να έχει γραφτεί γι' αυτόν. Φωτο: Πάτροκλος Σκαφιδάς

 

Στον «Αμπιγιέρ» ο Ronald Harwood, εμπνευσμένος από τη δική του εμπειρία ως αμπιγιέρ του σπουδαίου Άγγλου ηθοποιού Ντόναλντ Γούλφιτ, σκιαγραφεί την ιδιόμορφη συναισθηματική σχέση του Σερ, ενός σαιξπηρικού ηθοποιού που τα καλύτερά χρόνια της καριέρας του είναι πια παρελθόν, και του Νόρμαν, του αφοσιωμένου αμπιγιέρ του, δημιουργώντας έτσι ένα από τα ουσιαστικότερα έργα για τη ζωή στο θέατρο και για τους ανθρώπους του θεάτρου.


Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Μανώλης Δούνιας στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας ευτύχησε να έχει δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: τον Αλέξανδρο Μυλωνά στο ρόλο του Σερ και τον Μάνο Βακούση στο ρόλο του Αμπιγιέρ.


Ο Μάνος Βακούσης, σε έναν ρόλο που μοιάζει να έχει γραφτεί γι' αυτόν, είναι ένας καθηλωτικός Νόρμαν που προσπαθεί να εμψυχώσει και να τονώσει την αυτοπεποίθηση του υπό κατάρρευση Σερ, ώστε να μη ματαιωθεί η 227η παράσταση του «Βασιλιά Ληρ» σε ένα ετοιμόρροπο θέατρο της αγγλικής επαρχίας, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τελικός του μονόλογος - ξέσπασμα είναι συγκλονιστικός.


Β' Σκηνή  του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας

Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη. Τηλέφωνο: 211 4117878

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 17:00

Εισιτήρια: 10, 15 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Οδηγός Θεάτρου