Aνοίγει Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας

Στου Ψυρρή, μέσα στο καλοκαίρι

LIFOTEAM 31.5.2013 | 16:51

 

Aνοίγει Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας

 

Τις πύλες του πρόκειται να ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι του 2013 το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στην Ελληνική Γαστρονομία. Πρόκειται για έναν πολυχώρο όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία, την κουλτούρα, και τη διατροφική αξία της ελληνικής διατροφής. Ο χώρος απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το ποιοτικό ελληνικό φαγητό μέσα απο ενα ταξίδι στην ελληνική φύση, τις διαδικασίες παραγωγής και τις μεθόδους μαγειρικής. Τα εκθέματα αποτελούνται από παραδοσιακά λαογραφικά αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικό υλικό.

 

Παράλληλα με την έκθεση λειτουργεί εστιατόριο όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει συνταγές μαγειρεμένες με τα προϊόντα, τα οποία γνώρισε στην έκθεση. Επίσης, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο παραδίδονται μαθήματα μαγειρικής, ενώ λειτουργεί και βιβλιοπωλείο με τίτλους βιβλίων σχετικά με την ελληνική γαστρονομία και οινολογία. Τέλος, οι επισκέπτες έχουν την επιλογή να αγοράσουν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα στο κατάστημα πωλήσεων.

 

Στόχος είναι να προσφερθεί διαδραστικότητα στις ξεναγήσεις, η εκπαίδευση των επισκεπτών στο ελληνικό φαγητό και η ένταξή του στην καθημερινή διατροφή.

 

 

Ο ΧΩΡΟΣ

Το κτίριο του Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας αντιπροσωπεύει όλες τις αξίες που φέρουν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα διατροφής. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο στην περιοχή του Ψυρρή (450 τ.μ.), σχεδιασμένο στις αρχές του 20ου αιώνα και πρόσφατα ανακαινισμένο. Έτσι, συνδυάζει την ομορφιά του παλιού με τη δυναμικότητα του μοντέρνου. Οι γραμμές του κτιρίου είναι απλές, αλλά επιβλητικές, θυμίζοντας σε όλους τις αξίες του τόπου που γεννά μέσα στους αιώνες παγκόσμιο πολιτισμό.

 

Η διαρύθμιση των εσωτερικών χώρων δημιουργεί τρεις βασικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα ο επισκέπτης μυείται στις διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων με διαδραστικό τρόπο. Έρχεται κοντά στη φύση και στον παραγωγό και μαθαίνει να αναγνωρίζει την ποιότητα και τις αξίες των ελληνικών προϊόντων. Στη δεύτερη ενότητα τα υλικά μετατρέπονται σε ολοκληρωμένα πιάτα. Εκεί, ο επισκέπτης μαθαίνει τους τρόπους μαγειρικής και τελικά γεύεται το αποτέλεσμα. Όλα αυτά σε έναν ευχάριστο και φιλόξενο χώρο.

 

Στο τέλος αυτού του ταξιδιού ο επισκέπτης έχει αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της αξίας του ποιοτικού ελληνικού προϊόντος και μπορεί να αποφασίσει ποιά από αυτά επιθυμεί να αποτελούν κομμάτι της καθημερινής του διατροφής. Όλα τα προϊόντα που συνάντησε είναι διαθέσιμα στον ειδικό χώρο του καταστήματος για άμεση αγορά. Μάλιστα το κατάστημα συνδέεται με δυνατότητα διαδικτυακών αγορών και αποστολής σε όλο τον κόσμο, δίνοντας έτσι την επιλογή στον επισκέπτη να αγοράσει ποσότητες που δύσκολα θα μετέφερε στις αποσκευές του,αλλά και να επαναλαμβάνει αγορές απο το σπίτι του μετά την επιστροφή του.

 

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας


TA ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τα προϊόντα που θα εκτίθενται αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα του ελληνικού γαστρονομικού πλούτου και είναι προσεκτικά επιλεγμένα με κύριο κριτήριο την ποιότητα τους. Ενδεικτικά κάποια απο αυτά είναι:

Ελαιόλαδο - ελιές & Διάφορα προϊόντα ελιάς/ Ζυμαρικά/ Βότανα - Μυρωδικά/ Μανιτάρια - Τρούφα/ Σαλιγκάρια/ Όσπρια
Μαστίχα/ Οίνος/ Ζύθος/ Αλκοόλ/ Μέλι - Προϊόντα μελιού/ Λιαστά/ Θαλασσινά/ Αυγοτάραχο/ Πιπεριές, ντολμαδάκια, κλπ/ Ελληνικός Καφές/ Παραδοσιακά Γλυκά/ Τυριά/ Κρέατα - Αλλαντικά/ Γιαούρτι.

 

Αγ.Δημητρίου 13, Ψυρρή
τηλ. 211 2136766