Μια έκθεση για μια παράξενη πόλη

Το νέο εικαστικό project της Στέγης ρωτά: Πώς μοιάζει η Αθήνα μέσα από τα μάτια εκείνων που δεν την είδαν ποτέ;

LIFOTEAM 6.4.2015 | 17:27

 

Το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνουν την έκθεση Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (Strange Cities: Athens) στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3), σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών Double Decker από το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο Spacelab Architecture στην Αθήνα.

 

24 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο καλούνται να δημιουργήσουν ένα έργο με θέμα την Αθήνα με ελεύθερη θεματική και μία μόνο προϋπόθεση: Να μην την έχουν επισκεφθεί ποτέ. Ποιοι είναι οι πιο έντονοι συνειρμοί που δημιουργούνται σε κάποιον όταν μόνο φαντάζεται την Αθήνα χωρίς να έχει αντικρύσει ποτέ ούτε μια γωνιά της; 

 

Μια έκθεση για μια παράξενη πόλη
Amy Friend - History Lives


Ένα κουτί έμπνευσης στάλθηκε στους καλλιτέχνες με σκοπό να αφυπνίσει τη φαντασία τους και να την κατευθύνει στους δρόμους μιας πόλης, που κανένας τους δεν έχει δει αλλά όλοι φέρουν στο φαντασιακό τους. To κουτί αυτό περιείχε ένα ποίημα του Γιώργου Σεφέρη (Γιασεμί), ένα κείμενο του Πέτρου Μάρκαρη (δύο κεφάλαια από το βιβλίο Η Αθήνα της μίας διαδρομής), ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι (Μία πόλη μαγική), μία συνταγή για γεμιστά, καθώς και 12 αρχεία με ήχους της πόλης, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας.


Τι ανέδειξαν οι λέξεις, οι ήχοι και οι γεύσεις; Μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σχέδιο, νέες τεχνολογίες, και που -σε πρώτη ανάγνωση- πολύ μικρή σχέση έχουν με τις γραφικές απεικονίσεις της Αθήνας που ξέρουμε. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προκαλούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τις βαθύτερες διαδρομές των έργων τους, να ανακαλύψει το σημείο συνάντησής τους με την πόλη και να δει πώς την βλέπουν οι άλλοι.


Η έκθεση θα πλαισιώνεται σε όλη τη διάρκειά της από συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops και δρώμενα σχετικά με την πόλη της Αθήνας και το αστικό τοπίο, μέσα από τα οποία θα δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να ξαναγνωρίσουν την πόλη και να οραματιστούν το πώς θα 'θελαν να ζούν μέσα σε αυτή.

 

Μια έκθεση για μια παράξενη πόλη
Tom Radclyffe - Myth, Metaphor and Imagination


21 Απριλίου – 28 Ιουνίου 2015
Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12:00-21:00

Διπλάρειος Σχολή, Πλατεία Θεάτρου 3