Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt Facebook Twitter
Universal Silence

Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt

0

Ο Γερμανός εικαστικός (ζωγράφος, γλύπτης και φωτογράφος) με ελληνική καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του Manuel Osterholt έχει μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα. Πολυάσχολος και πολυτάλαντος, είναι ένας καλλιτέχνης με προϊστορία στη ζωγραφική του δρόμου και πολύ ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο σχέδιο, με έντονα στοιχεία από τη βυζαντινή ζωγραφική και την ελληνική μυθολογία. 

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χαϊδελβέργη, μια πανεπιστημιούπολη στα νότια της Γερμανίας, σε έναν δρόμο που λέγεται "O λόφος των φιλοσόφων", απέναντι από το περίφημο κάστρο και την παλιά πόλη» λέει. «Αυτό που θυμάμαι έντονα ως παιδί είναι τα δάση, τον κεραμικό τροχό της μάνας μου, το μαγαζί με τα ξύλινα του πατέρα μου και τον σκοτεινό φωτογραφικό του θάλαμο, τα βιβλία για ξένες κουλτούρες και τη μεγάλη ποικιλία μουσικής. Η καλύτερη ανάμνηση, όμως, από την παιδική μου ηλικία είναι οι ετήσιες καλοκαιρινές διακοπές στον παππού και τη γιαγιά μου στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Το μέρος όπου μεγάλωσα με έκανε αυτό που είμαι σήμερα. Τα δάση όπου περπατούσα και χανόμουν, η μικρή πόλη όπου αναπτύσσεις τον δικό σου κόσμο. Μεγάλωσα μέσα σε υποκουλτούρες, από το skateboarding και τα ντραμς που έπαιζα σε μια hardcore punk μπάντα μέχρι την κουλτούρα του χιπ χοπ. Για μένα και τα δύο είναι, ή ήταν, ένας τρόπος να εκφραστούν τα περιθωριοποιημένα παιδιά που βρήκαν μια δημιουργική DIY διέξοδο, να γίνουν δημιουργοί και όχι απλώς καταναλωτές. Ίσως ο μπαμπάς μου να με βοήθησε να γεφυρώσω το χάσμα ανάμεσα στα φαινομενικά διαφορετικά είδη όταν μου έδωσε το πρώτο μου βινύλιο των Beastie Boys.

Άρχισα να κάνω γκράφιτι το 1989, αλλά μου άρεσαν η τυπογραφία και τα χειρόγραφα γράμματα από πολύ μικρή ηλικία. Η Χαϊδελβέργη ήταν ένα από τα επίκεντρα της κουλτούρας του χιπ-χοπ στη Γερμανία. Υπήρχαν υψηλής τέχνης γκράφιτι σε όλο το μήκος της πόλης, έτσι, όταν τα προσπερνούσα με το τρένο, ενθουσιαζόμουν. Ήταν τυπογραφία, αλλά τεράστια και πολύχρωμη, πολύ δυναμική. Ένας φίλος μου μού έδειξε μερικά βήματα και από τότε κολλήσαμε.


Υποθέτω ότι έγινα καλλιτέχνης επειδή δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Με ενδιαφέρουν πάρα πολλά πεδία και η τέχνη είναι το μοναδικό στο οποίο μπορούν να συγχωνευτούν όλα. Η τέχνη σού επιτρέπει να δημιουργείς ερωτήματα. Πάντα ζωγράφιζα για τον εαυτό μου, αλλά πιο σοβαρά άρχισα γύρω στο 2005. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μου στο Χονγκ Κονγκ και στο Τόκιο συλλογιζόμουν ερωτήματα που είχα αναπάντητα. Είχα πολύ χρόνο να αφιερώσω και εκεί ανέπτυξα την ερμηνεία μου για το ορθόδοξο στυλ εικονογραφίας.

Η περιέργειά μου να καταλάβω τον κόσμο γενικά και τον κόσμο γύρω μου με ώθησε να ταξιδέψω για να τον δω. Να φάω όπως τρώνε οι άλλοι άνθρωποι, να μιλήσω μαζί τους, να παρατηρήσω τα πάντα.


Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου οι γονείς μου μας έβαζαν σε ένα παλιό Μερσεντές βανάκι και ταξιδεύαμε σε όλη την Ευρώπη. Όλη μου τη ζωή την έχω ζήσει στη Χαϊδελβέργη και στο Βερολίνο, έχω ταξιδέψει όμως πολύ κι έχω μείνει σε πολλά μέρη για περισσότερο από έναν μήνα ‒ τα περισσότερα τα έχω επισκεφτεί επανειλημμένως: το Μπουένος Άιρες –επειδή η σύζυγός μου έχει γεννηθεί εκεί‒, το Σάο Πάολο, το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Νέα Υόρκη, το Durban, το Λος Άντζελες, το Shenzhen, το Chongqing, την Guangzhou... Η περιέργειά μου να καταλάβω τον κόσμο γενικά και τον κόσμο γύρω μου με ώθησε να ταξιδέψω για να τον δω. Να φάω όπως τρώνε οι άλλοι άνθρωποι, να μιλήσω μαζί τους, να παρατηρήσω τα πάντα.

Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt Facebook Twitter
Υποθέτω ότι έγινα καλλιτέχνης επειδή δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Με ενδιαφέρουν πάρα πολλά πεδία και η τέχνη είναι το μοναδικό στο οποίο μπορούν να συγχωνευτούν όλα. Φωτο: Rankin


Πάντα τράβαγα φωτογραφίες, ίσως από τα μέσα της δεκαετίας του '90, αλλά με τη φωτογραφία ασχολήθηκα πιο σοβαρά από τα μέσα των '00s. Από τότε επικεντρώνομαι σε περίεργα σκηνικά του δρόμου, κυρίως σε ανθρώπους, ακίνητα στιγμιότυπα. Το να βγάζεις φωτογραφίες είναι κάτι πολύ κοντινό στη ζωγραφική, αλλά είναι και το ακριβώς αντίθετο. Σχετίζεται με τη σύνθεση, το περιεχόμενο, το χρώμα, το φως και το σκοτάδι. Είναι δημιουργία εικόνων. Είναι όμως και το αντίθετο, επειδή δεν υπάρχει το στούντιο και έρχεσαι αντιμέτωπος με τα θέματά σου, καθώς προσπαθείς να περνάς απαρατήρητος, να μην καταστρέψεις τη στιγμή. Στη ζωγραφική έχεις χρόνο, στο στιγμιότυπο του δρόμου δεν έχεις καθόλου. Είναι πιο κοντά στο γκράφιτι, που το φτιάχνεις γρήγορα γιατί δεν πρέπει να σε πάρουν χαμπάρι. Η φωτογραφική μου έσπασε όταν ήμουν πάνω στην Ακρόπολη και πρέπει να πάρω καινούργια μέχρι το επόμενο ταξίδι μου.


Στην Αθήνα ήρθα κάμποσες φορές με τους γονείς μου ως παιδί. Βασικά, εκεί προσγειωνόμασταν όταν επισκεπτόμασταν την οικογένειά μου στον Πύργο Ηλείας. Όσο μεγαλώνω τόσο πιο πολύ αισθάνομαι να με τραβάει η Αθήνα. Θα ήθελα να έρθω να μείνω για πιο μεγάλες χρονικές περιόδους. Τα τελευταία χρόνια αισθάνομαι έντονη την επιθυμία να ξανασυνδεθώ με την ελληνική κληρονομιά μου και παράδοση, παρότι έχω χάσει κάπως την επαφή μαζί τους. Στη Γερμανία δεν είχα ελληνική κοινότητα γύρω μου, εκτός από τη μάνα μου και τις θείες μου. Για μένα την Αθήνα την κάνουν μοναδική η πολιτιστική κληρονομιά, η Ιστορία, η μυθολογία και τα φαγητά φυσικά, αλλά και η ακμάζουσα σύγχρονη κουλτούρα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το πόσο πολλοί καλλιτέχνες δουλεύουν στην Αθήνα και υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί που θέλω να ανακαλύψω.

Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt Facebook Twitter
Δουλεύω με σύμβολα που με εκφράζουν. Είναι τα τουβλάκια για τους πίνακές μου, σχεδόν σαν ένα αλφάβητο που χρησιμοποιώ για να γράψω ποίηση.


Δουλεύω με σύμβολα που με εκφράζουν. Είναι τα τουβλάκια για τους πίνακές μου, σχεδόν σαν ένα αλφάβητο που χρησιμοποιώ για να γράψω ποίηση. Τα σύμβολα και οι κώδικες μας βοηθούν να διαβάζουμε και κατανοούμε τον κόσμο. Από πολύ μικρή ηλικία μου διάβαζαν ή διάβαζα μόνος μου μύθους ‒ αυτές οι ιστορίες περιέχουν επίσης σύμβολα που μπορούν να μας εξηγήσουν την περιπλοκότητα του κόσμου γύρω μας, είναι χιλιάδων χρόνων και ακόμη και σήμερα μας αφορούν. Στο βιβλίο του Ο ήρωας με τα χίλια πρόσωπα ο Joseph Campbell, που εξερευνά τους διαφορετικούς μύθους που υπάρχουν παντού στον κόσμο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το περιεχόμενο σε πολλές περιπτώσεις είναι απολύτως όμοιο, ο μύθος της δημιουργίας, οι περιπτώσεις ανδρείας κ.λπ., παρότι δημιουργούνταν από ανθρώπους που τους χώριζαν χιλιάδες χιλιόμετρα.

Όταν επισκέπτεσαι την Ελλάδα δεν μπορείς να παραβλέψεις την πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά της. Πάντα υπήρχαν μικρές εικόνες στα σπίτια. Στο μικρό χωριό όπου μεγάλωσε η μάνα μου υπάρχει μια μικρή εκκλησία πάνω σε λόφο, με τοιχογραφίες που πάντα λάτρευα. Υπήρχε και μια σχολή αγιογραφίας εκεί κοντά. Και επειδή τα βασικά μου ερωτήματα περιστρέφονται γύρω από την ανθρώπινη φύση, η εικονογραφία ήταν για μένα ένας όμορφος τρόπος να εκφράσω τα υπαρξιακά μου ζητήματα και τις προσωπικές μου σκέψεις.

Αυτήν τη στιγμή σχεδιάζω και ζωγραφίζω πολύ και προσπαθώ να ολοκληρώσω και να προωθήσω μερικά πρότζεκτ που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια. Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαι καλλιτεχνικός σύμβουλος και διευθυντής στο παράρτημα της γκαλερί HVW8 στο Βερολίνο. Με τη "μαμά" γκαλερί στο Λος Άντζελες και την ομάδα μας στο Βερολίνο δημιουργούμε εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και events στο κέντρο της πόλης, προετοιμάζοντας το Artweek Berlin που ξεκινάει και η πόλη είναι γεμάτη ανθρώπους που αγαπάνε την τέχνη».

Instagram: @superblast (Painting), @manuelosterholt (Photography)

Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt Facebook Twitter
Manuel Osterholt, The Drops in the Dark Seem Always Louder
Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt Facebook Twitter
Manuel Osterholt, Hand It Back to Nature
Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt Facebook Twitter
Manuel Osterholt, ...And Other Lies
Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt Facebook Twitter
Manuel Osterholt, The Trees Carry the Wind Into the Forest
Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt Facebook Twitter
Shenzhen, China, 2019
Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt Facebook Twitter
Shenzhen, China, 2019
Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt Facebook Twitter
Drawing, 2019
Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt Facebook Twitter
Στον Πύργο Ηλείας το 2019
Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt Facebook Twitter
Η φωτογραφική μου έσπασε όταν ήμουν πάνω στην Ακρόπολη και πρέπει να πάρω καινούργια μέχρι το επόμενο ταξίδι μου. Φωτο: Θεόδωρος Μανωλόπουλος
Το παράξενο σύμπαν του (ελληνικής καταγωγής) Manuel Osterholt Facebook Twitter
Shenzhen, China, 2019

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ναν Γκόλντιν ντρέπεται για όσα συμβαίνουν στη Γάζα και λέει: «Ζούμε ανατριχιαστικές εποχές μακαρθισμού»

Εικαστικά / «Ζούμε ανατριχιαστικές εποχές μακαρθισμού»: Η Ναν Γκόλντιν ντρέπεται για όσα συμβαίνουν στη Γάζα

Το έργο της Γκόλντιν «Sisters, Saints, Sibyls» καταπιάνεται με την ιστορία της μεγαλύτερης αδελφής της, της Μπάρμπαρα, ενός έξυπνου και ανυπότακτου παιδιού που στάλθηκε σε ορφανοτροφεία, αναμορφωτήρια και ψυχιατρικά ιδρύματα στην εφηβεία και αυτοκτόνησε το 1965, σε ηλικία μόλις 19 ετών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Before and after science: Ένα έργο σύγχρονης τέχνης εναρμονίζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Εικαστικά / Before and after science: Ένα έργο σύγχρονης τέχνης εναρμονίζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου μάς συστήνει έναν χώρο με πλούσια ιστορία και μοναδικές συλλογές, συνδέοντας την επιστημονική γνώση με την καλλιτεχνική παρέμβαση και την αισθητηριακή εμπειρία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια συνάντηση με τον Jonathan Meese

Εικαστικά / Jonathan Meese: «Έχουμε αρχίσει να προτιμούμε να μην έχουμε ελευθερία»

Μια συνάντηση στην Αθήνα με τον Γερμανό ζωγράφο που επιστρέφει στα παραμύθια γιατί βρίσκει τον πραγματικό κόσμο «πολύ άσχημο», με αφορμή την τρίτη του έκθεση στην γκαλερί Bernier-Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Προσφέροντας μία εμπειρία πολιτισμού στους κατοίκους της Ελευσίνας

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Προσφέροντας μία εμπειρία πολιτισμού στους κατοίκους της Ελευσίνας

Η Εύα Μανιδάκη και ο Ανδρέας Λόλης συζητούν με τον Χρήστο Παρίδη για όλα όσα προηγήθηκαν της δημιουργίας των in situ εγκαταστάσεων που σχεδίασαν στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στη Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες που εξακολουθούν 60 χρόνια μετά

Εικαστικά / Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στην Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες 60 χρόνια μετά

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εστιάζει στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η «σκανδαλώδης» βράβευση του αρχιερέα της ποπ αρτ Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ στην Μπιενάλε του 1964, με τη χορηγία της αμερικανικής κυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Οι ζωές και τα έργα της Lorenza Böttner

Εικαστικά / Οι ζωές και τα έργα της Lorenza Böttner

Η Lorenza Böttner (1959-1994) ήταν μια καλλιτέχνις που είχε έντονα βιωματική, σωματική σχέση με τη μεταμόρφωση. Μεταμόρφωσε μια ζωγραφική πρακτική σε εικαστική περφόρμανς που «βγήκε» στον δρόμο και έκανε τον δημόσιο χώρο θεατρική σκηνή για μια πολιτικοποιημένη σωματική διαφορετικότητα.
PAUL B. PRECIADO
Ένας Μάιος γεμάτος με σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ένας Μάιος γεμάτος με σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος του ΕΜΣΤ στις γυναίκες εικαστικούς, Jonathan Meese στην Bernier/Eliades, Θανάσης Τότσικας στη Rodeo, Ιωάννα Λημνιού στην Breeder και ό,τι άλλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γκαλερί και οι χώροι τέχνης τον Μάιο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σεξ, ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εικαστικά / Ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Εικαστικά / Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Μια γυναίκα με εξουσία στην Αυλή των Βερσαλλιών, η οποία ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και του «φιλοσοφικού» κόμματος που υποστήριζε τον Διαφωτισμό, υπήρξε καλλιτέχνιδα και προστάτιδα των τεχνών. Ήταν όμως και λαομίσητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ