"Δεν ήξερα τι είναι ο Χίτλερ, η Χρυσή Αυγή, η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου"

Facebook Twitter
46

 

 

 

Αποσπάσματα από την τελευταία συνέντευξη του Γιώργου Κατίδη στο περιοδικό «People»:

 

Για τον πανηγυρισμό: "Ο λόγος που έκανα τον χαιρετισμό ήταν για να σηκωθεί ο κόσμος όρθιος. Σαν να έλεγα ''έβαλα το γκολ που σώζει την ΑΕΚ και σηκωθείτε όρθιοι για μένα". Δεν ήξερα, όμως, τι σήμαινε αυτή η κίνηση. Την είχα ξαναδεί σε αστεία βιντεάκια στο youtube, όπως την έχουν δει όλα τα παιδιά στην ηλικία μου."

Για τον αν ήξερε τη Χρυσή Αυγή: "Οχι! Δεν είχα καμία σχέση με την πολιτική. Και τώρα που έπαθα και έμαθα, προσπάθησα να παρακολουθήσω τα πολιτικά δρώμενα. Αυτό που βλέπω ότι κάνει η Χρυσή Αυγή είναι ότι προσπαθεί με τη βία να διώξει από την Ελλάδα όσους δεν είναι Έλληνες. Υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες φταίνε για όλα. Ενώ δεν είναι έτσι."

Για το αν ήξερε τον Χίτλερ: "Ακούγεται σαν δικαιολογία, αλλά απολύτως ειλικρινά δεν ήξερα καν ποιος είναι ο Χίτλερ. Μέχρι να να συνέβη το περιστατικό, πίστευα ότι η 28η Οκτωβρίου ήταν απλά μια μέρα που δεν είχα μάθημα. Όπως και η 25η Μαρτίου. Αυτές ήταν οι μέρες που δεν θα χρειαζόταν να δικαιολογήσω τις απουσίες μου, δεν θα χρειαζόταν να ξυπνήσω να πάω σχολείο. Τώρα έμαθα με σκληρό τρόπο, αλλά έμαθα."

 

Ένα σχόλιο

 

Στα 90s η εικόνα που είχαμε για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ήταν η εξής: «Τύποι που χρειαζόταν απλά να ξέρουν να κλωτσούν σωστά μπάλα και να βάζουν το γκολ. Λαϊκά παιδιά που κατάφεραν με το ταλέντο τους να κερδίσουν χρήμα και γκόμενες». Τα υπόλοιπα ήταν περιττά. Τι σημασία είχε που οι περισσότεροι από αυτούς ακόμα και όταν άνοιγαν το στόμα τους να μιλήσουν έστω για θέματα ποδοσφαίρου, δεν μπορούσαν να συντάξουν σωστά μια πρόταση; Η κοινωνία απαιτούσε από τον ποδοσφαιριστή να ξέρει να παίζει μπάλα και όχι να μιλάει. Και φυσικά όποιος θα τολμούσε να στριμώξει ένα ποδοσφαιριστή με ερωτήσεις που ξέφευγαν από τα αθλητικά, κοινωνία και lifestyle τύπος τον τοποθετούσαν στους κομπλεξικούς. Ήταν οι ιερότερες αγελάδες του συστήματος. Έτσι και τους πείραζες όλοι σου την έπεφταν.

Αυτή την αντίληψη και τα παραδείγματα ποδοσφαιριστών του παρελθόντος προσπάθησε να μιμηθεί ο Κατίδης. Λειτούργησε και αυτός όπως οι παλαιότεροι: «Σημασία για ένα ποδοσφαιριστή έχει να παίζει καλά και να βάζει το γκολ. Σημασία έχει να βγάλει γρήγορα χρήμα, γκόμενες και αμάξια. Τα υπόλοιπα είναι περιττά. Αυτό θέλει η κοινωνία. Και όπως λέει και ο 50 Cent «get rich or die tryin». Ας τον κάνω ένα tatoo». Μόνο που ξέχασε κάτι: Δεν έχουμε 90s. Τα πάντα έχουν αλλάξει και έχουν έρθει τα πάνω κάτω.

Πιστεύω ότι σχεδόν σε όλα λέει αλήθεια. Ζούσε μέσα στην προστατευόμενη φούσκα που χτίζουν γύρω του οι ιαχές του πλήθους στην κερκίδα. Ένα μικρό τσιμπιματάκι και «τσαφ» η φούσκα έσκασε στα μούτρα του. Ο Κατίδης είναι είκοσι και εξακολουθεί να αποκαλεί τον εαυτό του παιδί. «Όλα τα παιδιά της γενιάς μου βλέπουν αστεία βιντεάκια στο youtube» λέει σε μια ηλικία που άλλοι είναι στο δρόμο, ανησυχούν για το μέλλον του κόσμου οργανώνοντας ομάδες, αισθάνονται ένα κύμα να αναβλύζει από μέσα τους και να τους πνίγει το λαιμό, εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτό το σύστημα που έχτισαν παλαιότερες γενιές. Όμως υπάρχουν και οι άλλοι που κάθονται και «βλέπουν αυτά τα αστεία βιντεάκια και γελάνε». Τουλάχιστον ο ποδοσφαιριστής το παραδέχεται: Ανήκει σε αυτούς.

Έχω την εντύπωση ότι ο Κατίδης λειτούργησε τελικά όπως δεν πίστευα στην αρχή: Σαν τους συμμαθητές μου σε δημοτικό και γυμνάσιο που χάραζαν την σβάστικα στο θρανίο, έτσι, επειδή το είδαν κάπου. Χαζά και ανέμελα χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει.

«Θα με αποκαλούν φασίστα αν μείνω στην Ελλάδα, ότι και να κάνω στο γήπεδο» λέει σε κάποιο σημείο της συνέντευξης γνωστοποιώντας την προσπάθεια του να βρει ομάδα στο εξωτερικό. Έχει δίκιο. Τέτοια λάθη δεν ξεχνιούνται. Στον ψηφιακό κόσμο, που ο Κατίδης είδε τα χαζά βιντεάκια, η εικόνα μένει. Και αναπαράγεται. Είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν όσοι κινούνται στο σταρ σίστεμ την εποχή της πληροφορίας: Τίποτα δεν ξεχνιέται. Όλα μένουν και χρησιμοποιούνται. Συνήθως εναντίον σου.

Τουλάχιστον ας είναι για τον ίδιο αυτός ο χαιρετισμός και ο χαιρετισμός στην παρατεταμένη παιδική του ηλικία. Γιατί δεν είναι παιδί.

Υ.Γ

Για αυτούς που τσουβαλιάζουν: Φυσικά δεν είναι ένα κείμενο υπεράσπισης της χειρονομίας του Κατίδη μέσα στο γήπεδο. Ούτε ένα κείμενο που αναζητεί ελαφρυντικά. Το ίντερνετ δεν (θα έπρεπε να) είναι δικαστήριο. Οι υπεύθυνοι που έπρεπε να βγάλουν απόφαση για τον ποδοσφαιριστή έβγαλαν. Αφορμή για το κείμενο είναι η αλλαγή της εποχής. Μιας εποχής που δεν θέλει κοιμισμένους. Ακόμα και αυτούς που περνάνε της ζωές τους με στόχο την ύλη και μόνο.

46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

17 σχόλια
Μέχρι να να συνέβη το περιστατικό, πίστευα ότι η 28η Οκτωβρίου ήταν απλά μια μέρα που δεν είχα μάθημα. Όπως και η 25η Μαρτίου. Αυτές ήταν οι μέρες που δεν θα χρειαζόταν να δικαιολογήσω τις απουσίες μου, δεν θα χρειαζόταν να ξυπνήσω να πάω σχολείο."Γιώργο, αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως για 12 συναπτά έτη απουσίαζες κι από την 27η Οκτωβρίου κι από την 24η Μαρτίου που συντελούνταν οι σχολικές γιορτές, όταν -εικάζω πάντα- ένα μίνιμουμ αναφοράς σε 2-3 σημαντικά ονόματα θα είχε παίξει. Για 12 πάλι συναπτά έτη ουδεμία αναφορά στο όνομα Χίτλερ έγινε αυθημερόν από οικογένεια, συγγενείς, φίλους και γνωστούς, ενώ ποτέ μέσα σε 102.528 ώρες δεν προέκυψε.Υποθέτω για τους ίδιους πάντα λόγους δεν άκουσες ποτέ το όνομα Άγιος Βασίλης και Χριστός.Δεν ξέρω αν θέλω να πιστέψω πως λες αλήθεια ή πως υποκρίνεσαι. Φοβάμαι πως το άρθρο του Βαγγέλη Μακρή περιγράφει μια γενιά ποδοσφαιριστών, τόσο παρελθοντική, όσο και σύγχρονη, αλλά η περίπτωση Κατίδη ξεφεύγει ακόμα κι από τα όσα θα ανέμενες από έναν ποδοσφαιριστή που λειτουργεί άμυαλα και με τα φράγκα ως καρότο.
Διαφωνώ. Με συγχωρείτε κιόλας, αλλά το παιδί μου πηγαίνει νηπιαγωγείο (επαναλαμβάνω, νηπιαγωγείο) και γνωρίζει -στο όριο που επιτρέπει η ηλικία του, φυσικά- τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου!! Προφανώς για τα άλλα δεν έχει διδαχθεί ακόμα, αλλά θα γίνει κι αυτό, ασφαλώς προτού φτάσει 20 ετών!!!!(20 ετών ψ-η-φ-ι-ζ-ε-ι-ς, δεν επιτρέπεται να μην γνωρίζεις πέντε βασικά πράγματα!) Ναι, οι μαθητές Λυκείου (δυστυχώς ισχύει) μπερδεύουν συχνά το τι γιορτάζουμε πότε ακριβώς (κάνουν τράμπα τις ημερομηνίες με τα γεγονότα, βασικά), αλλά όχι και ότι αγνοούν ποιός είναι ο Χίτλερ ή η σβάστικα! Εν πολλοίς, γνωρίζουν ότι είναι κάτι "κακό", κάτι που απαγορεύεται να θαυμάζεις γιατί συμβολίζει μια σκοτεινή στιγμή της ιστορίας, και το να τα αναφέρουν/ζωγραφίζουν/πιθηκίζουν τους κάνει να νιώθουν πολύ επαναστατικοί...(αχ εφηβεία)Αν μη τι άλλο, όποιος παρακολουθεί τα βιντεάκια στο Youtube, όπως ισχυρίζεται ο Κατίδης "πέφτει" θέλοντας και μη, βάσει του αλγόριθμου της ιστοσελίδας που "συστήνει" παρόμοια βιντεάκια, σε βίντεο με κάπως πιο διαφωτιστικές πληροφορίες (με θετικό ή αρνητικό πρόσημο) για τα καίρια ζητήματα Χίτλερ, φασισμός κλπ. Κάτι δεν "κολλάει"...Καλή η προσπάθεια εκ μέρους του PR damage control που ανέλαβε προφανώς τον κύριο Κατίδη, αλλά όχι ΤΟΣΟ καλή τελικά. Πρέπει "να δοκιμάσουν σε δυσκολότερους λεκέδες", όπως έλεγε παλιά διαφήμιση απορρυπαντικού. :-)
Δεν τα πάω καλά με την ιστορία. Δεν έχω την απαίτηση από κανέναν Κατίδη να ξέρει τι έχει κάνει ή δεν έχει κάνει ο Χιτλερ και τα όποια φασιστοειδή. Έχω όμως την απαίτηση να ξέρει ο κάθε Κατίδης ότι κινήσεις σαν αυτές, δεν 'επιτρέπονται'. Δε ξέρω αν θυμώνω ή απλά αν θλίβομαι περισσότερο. Η φαντασία μου πάει ακόμα παρακάτω και νομίζω οτι τώρα ο Κατίδης δεν λέει από μέσα του 'Ουφφφ, το κάλυψα', αλλά θα λέει 'αχαχχαχαχααχχααχα, το κάλυψα'....
"Η 28η Οκτωβρίου νόμιζα ότι ήταν μια μέρα που απλά δεν είχα μάθημα". Ωραίος φίλε! Να αναπνέει έχει μάθει ή του το υπενθυμίζουν διαρκώς οι άλλοι;;;
Λέει ή δεν λέει την αλήθεια, το βέβαιο είναι ότι παρασύρθηκε από την ευκολία και την αγραμματοσύνη αυτών που προσέγγισαν - πολλές φορές από μόνοι τους - ιδεολογικά την Χ.Α. Στην περίπτωση του, υπάρχει και το ενδεχόμενο να έχει διδαχθεί και πέντε πράγματα από την εμπειρία που είχε, πράγματα τα οποία το 12% των δημοσκοπήσεων δεν λέει να καταλάβει. Συμφωνώ απόλυτα όμως ότι το λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθρεί ανώνυμα εναντίον του τόσους μήνες, πρέπει να λήξει τις εργασίες του...
Οντως πιστευω και εγω οτι Κατιδης ανηκει σε ολους αυτους που ακουγαμε στις ερευνες των καναλιων που ελεγαν οτι το 60% των νεων δεν γνωριζει τι ειναι η 25 Μαρτη η 28 Οκτωμβρη η 17 Νοεμβρη και ολα τα αλλα... Εκει ανηκει το παλικαρι σε αλλο κοσμο που το μονο που εχει σημασια ειναι να γελας και να περνας καλα πατωντας πανω σε πτωματα για να προχωρησεις και να γινεις πλουσιος.. Λοιπον μπραβο για το αρθρο γιατι φανερωνει ποσο μα ποσο σημαντικη ειναι η παροχη σωστης παιδειας στα παιδια για να μην αγνοουν ακρως διδακτικα περιστατικα της Ελληνικης και παγκοσμιας ιστοριας.Οποιος αγνοει ποιος ηταν ο Χιτλερ ειναι χιλιες φορες πιο επικινδυνος απο καποιον που τον υμνει καθαρα και φανερα.Οι μισοι που ψηφισαν ΧΑ ειναι στην ιδια αγνοια με τον Κατιδη..
Συμφωνώ απολύτως .Κι' εμείς στα 70s - 80s την τύφλα μας θα ξέραμε εαν κάποιοι φωτισμένοι άνθρωποι δεν μας πρότειναν κάποια βιβλία, δεν μας δίδασκαν την τέχνη της ΑΜΦΙΣΒΉΤΗΣΗΣ, εαν το Εκπαιδευτικό σύστημα δεν ήταν πιο "στιβαρό" και αυστηρό με τον εαυτό του .Δεν είναι το utube και το internet που κρατάει μακριά αυτές τη γενιά από τη ΓΝΩΣΗ .Είναι ότι αυτός ο Πύργος της Βαβέλ στηρίχθηκε ΜΟΝΟ στις γνώσεις και την συγκέντρωση και παροχή πληροφορίας, χώρίς να υπάρχει από πίσω το απαράιτητο υπόβαθρο για να τις παρακολουθείς με κρτικό πνεύμα και να της ερμηνεύεις με διαύγεια...Κι' οι ψηλοί Πύργοι δεν πέφτουν από ασυνεννοησία, αλλά από αδιαφορία !
Όμως τη χειρονομία πώς την έμαθε; Δεν είδε κάποιον να την κάνει; Πώς γίνεται να ξέρεις ένα σύμβολο και τίποτε απολύτως για ό,τι βρίσκεται γύρω από αυτό το σύμβολο;
Δίκαιο έχεις. Την ίδια κλίση έχει και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Οι μισοί δεν ξέρουν τι είναι ο Χίτλερ και οι άλλοι μισοί τι είναι ο Μάο, ο Πολ Ποτ και ο Στάλιν...Όσο για το επίπεδο της συζήτησης σε σχέση με διάφορα ιστορικά θέματα... μεγάλο μέρος των Ελλήνων πιστεύει στους μύθους του δημοτικού ή τα δόγματα της σέκτας τους και κάποιοι άλλοι υποτιθέμενοι προοδευτικοί υποτιθέμενοι πνευματικοί άνθρωποι αρκούνται στο να επιτίθενται αχυρανθρώπους (ονόματα δεν λέμε, συνειδήσεις δεν θίγουμε)