Human Rights Watch: «Κάντε γρήγορα κάτι για το ρατσισμό»

Human Rights Watch: «Κάντε γρήγορα κάτι για το ρατσισμό» Facebook Twitter
5

Έκκληση στην κυβέρνηση για καταπολέμηση του ρατσισμού στην Ελλάδα απευθύνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτείνοντας τη γρήγορη υιοθέτηση μέτρων με σκοπό την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και την προστασία των θυμάτων.

"Καθώς άνθρωποι δέχονται επιθέσεις στον δρόμο, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την απάντηση της ποινικής δικαιοσύνης στα εγκλήματα μίσους" τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η υψηλόβαθμη ερευνήτρια του Οργανισμού για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, Τζούντιθ Σάντερλαντ.

Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο (Ρουπακιώτη) επισήμανε ότι «αυτό το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει κάποιες καλές προβλέψεις και θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω στο Κοινοβούλιο, αντί να καθυστερήσει περισσότερο».

Στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι το νομοσχέδιο θα προστατεύει μετανάστες-θύματα ή μάρτυρες επιθέσεων από πιθανή απέλαση, ενώ σημειώνεται ότι, με βάση έρευνα της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης, ο φόβος της απέλασης αποθαρρύνει πολλούς παράνομους μετανάστες από το να καταγγείλουν τις επιθέσεις στην αστυνομία.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εισηγείται μια προσθήκη στο νομοσχέδιο που να καθιστά υποχρεωτική την έρευνα της αστυνομίας σε περιπτώσεις επίθεσης μίσους, χωρίς να απαιτείται από τα θύματα να καταβάλουν 100 ευρώ προκειμένου να κάνουν επίσημη καταγγελία.

Επίσης, γίνεται λόγος για "προβληματικά σημεία" του νομοσχεδίου, όπως το ζήτημα αναφορικά με την αποκαλούμενη "άρνηση της γενοκτονίας", των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς επίσης και την απαγόρευση οργανισμών. Η κ. Σάντερλαντ δήλωσε χαρακτηριστικά επί του θέματος: "Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για τον υπερβολικά ευρύ σκοπό μερικών προβλέψεων αυτού του νομοσχεδίου, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για αδράνεια. Η Βουλή θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να συζητήσει και να βελτιώσει το νομοσχέδιο, στη βάση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Τέλος, στο δημοσίευμα αναγνωρίζεται ότι τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα έχει κάνει θετικά βήματα στο θέμα, όπως η δημιουργία, τον περασμένο Ιανουάριο, ειδικών τμημάτων της Αστυνομίας για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, καθώς και η τοποθέτηση, από τον Νοέμβριο του 2012, ειδικού εισαγγελέα για εγκλήματα μίσους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στην Κεφαλονιά- Γκανάς: «Δεν μας ανησυχεί- Πρέπει να περιμένουμε»

Ελλάδα / Σεισμός 4,1R στην Κεφαλονιά- Γκανάς: «Δεν μας ανησυχεί- Πρέπει να περιμένουμε»

Δύο ισχυροί σεισμοί 3,9 και 4,1 Ρίχτερ σε λίγες ώρες στην Κεφαλονιά - «Να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία» επισημαίνει στη LiFO ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Αθανάσιος Γκανάς
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ

σχόλια

4 σχόλια
Ειδικα το νομοσχεδιο της ΝΔ, αφηνει τελειως ακαλυπτους (οπως παντα κανει) τους ομοφυλοφιλους, φορολογουμενους πληρως, πολιτες. Οι οποιοι δεχονται επιθεσεις και σε ολη την Ευρωπη προστατευονται ειδικα. Εδω η ΝΔ και οι ακροδεξιοι συμβουλοι του Σαμαρα θα μας πανε πιο πισω απ οτι ημασταν!!!!
Γιατί ΑΥΤΟ το Παρατηρητήριο δεν παρατηρεί και τα δικά μου Δικαιώματα; Μήπως εγώ δεν είμαι 'Ανθρωπος; Α, ξέχασα, εγώ είμαι ιθαγενής και μου πουλάνε καθρεφτάκια και χαντρούλες!!!!!!!!!!!!!!! Ασε που πρέπει να είμαι και φιλόξενος και να ζω με το ενοχικό συναίσθημα του ότι είμαι "αναπτυγμένος", έχω στέγη και φαγητό. Σε λίγο που δεν θα τα έχω κι αυτά (λόγω φόρων, ανεργίας κλπ) θα ενδιαφερθεί ΑΥΤΟ το Παρατηρητήριο για το δικαίωμα στην Δημοκρατία;
Tο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλα θα κανει να τα πει αυτα σε ολες τις αλλες Ευρωπαικες κυβερνησεις, να παρει η καθεμια απο 100.000 απο τους λαθρομεταναστες που λογω της συνθηκης Δουβλινο ΙΙ και των εξελιξεων σε Βορεια Αφρικη, Μεση Ανατολη και Αυγανισταν στοιβαζονται στην Ελλαδιτσα και το θεμα εχει λυθει χτες. Ενας λαος, οπως ο Ελληνικος που εχει βιωσει την ξενιτια και τον ξεριζωμο, εχει καναληξει να χαρακτηριζεται ρατσιστικος, αυτο μονο ως θρασσος μπορει να χαρακτηριστει!
Πειτε εκει στους ξενους να μην ανησυχουνε..!! Προωθουμε αντιρατσιστικο νομοσχεδιο!!! ΝΕΟ Κ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!! Αφηνει εκτος χρυση αυγη κ αστυνομια οποτε ολα κομπλε!!!Α και την εκκλησια εκτος οποτε δυο φορες ολα κομπλε!!!ΧΑ πηγαν να μας τη βγουνε κιολας...!!!!Πηγη: http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%C2%AB%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE%C2%BB-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B4