Το αθηναϊκό βατερλό των ενοικίων

Το αθηναϊκό βατερλό των ενοικίων Facebook Twitter
6

Υπάρχει το κλισέ των media: «τα διαδοχικά λουκέτα στην αγορά, οι άδειες βιτρίνες, ο Γολγοθάς των εμπόρων». Όχι και τόσο κλισέ, θα διαμαρτυρηθείτε, η πραγματικότητα έξω βοά. Σύμφωνοι, αλλά τους τελευταίους μήνες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στις συνοικίες της πόλης δεν υπάρχει μία και μοναδική πραγματικότητα. Πρέπει να είσαι τυφλός ή υπερβολικά επιρρεπής στον μελοδραματισμό των δελτίων των οκτώ για να μη βλέπεις τα νέα καταστήματα που ανοίγουν τους τελευταίους μήνες.

Δεν είναι οι υπερπαραγωγές του παρελθόντος αλλά μικρά, συνήθως, μαγαζάκια που διεκδικούν μια θέση στον ήλιο του «κατεψυγμένου» αθηναϊκού εμπορίου. Στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι χώροι εστίασης, καφέ, τυροπιτάδικα, μικροί φούρνοι, μπιστρουδάκια αλά ελληνικά με έτοιμο φαγητό, σουβλατζίδικα παλιάς ή νέας κοπής και, φυσικά, yogurt bars που εξελίσσονται στη μεγάλη μόδα της κρίσης.

Ακόμα κι έτσι, πού βρίσκονται άνθρωποι να πάρουν το ρίσκο μιας επένδυσης την πιο δύσκολη εποχή της ελληνικής οικονομίας; Χωρίς ρευστότητα, με παγωμένα τα τραπεζικά δάνεια και τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας να μη λέει να ξεκουμπιστεί πάνω από τα κεφάλια μας;

Με όποιον επιχειρηματία κι αν μιλήσεις θα πάρεις την ίδια απάντηση: «Έπεσαν σημαντικά τα ενοίκια και αρπάξαμε την ευκαιρία». Πραγματικά. Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο στην αγορά ακινήτων της Αθήνας δεν έχει προηγούμενο. Η υποχώρηση των εμπορικών μισθωμάτων μπορεί να αγγίζει ή να ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις το 50 και το 60%. Ο κ. Κοσμάς Θεοδωρίδης από τα «Ακίνητα Πόλις» μας λέει ότι πριν από λίγες ημέρες νοικιάστηκε στο Σύνταγμα σουβλατζίδικο με 600 ευρώ.

«Πριν από ένα ή δύο χρόνια η τιμή σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να πέσει κάτω από τα 1.500 ευρώ. Στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, αν ένα κατάστημα μισθωνόταν στα επίπεδα των 3.000 ευρώ, τώρα ενοικιάζεται στα 1.000». Ανάλογη δραματική πτώση καταγράφει και ο κ. Νίκος Θεοδωρόπουλος από το ομώνυμο κτηματομεσιτικό γραφείο. «Σας αναφέρω μια ενδεικτική περίπτωση: πολύ πρόσφατα νοικιάσαμε για λογαριασμό πελάτη κατάστημα σε στοά της οδού Πανεπιστημίου έναντι 350 ευρώ!

Κι αυτό με το ζόρι! Το 2010 νοικιαζόταν 1.200 ευρώ». Εκτός κέντρου, σε περιοχές όπως η Κηφισιά, προσθέτει ο κ. Θεοδωρόπουλος, ακούς ακόμα πιο εντυπωσιακές μεταβολές. «Μισθώματα των 4.000 ευρώ καταρρέουν και πέφτουν στα επίπεδα των 1.800...».

Ο κ. Ίων Οικονομάκης μετακόμισε πρόσφατα σε ακίνητο μεγάλης προβολής επί της οδού Σταδίου. «Ακούς πια τιμές ενοικίων σε ιδιαίτερα προνομιακά σημεία που δεν μπορούσες να τα σκεφτείς το 2010. Γι’ αυτό περισσότερες “κινήσεις” πραγματοποιούνται σε κεντρικά σημεία, στα λεγόμενα “περάσματα”, και όχι τόσο σε μικρούς, συνοικιακούς δρόμους».

Τους Αθηναίους κτηματομεσίτες επιβεβαιώνουν και οι διεθνείς οίκοι. Πανευρωπαϊκή έρευνα της Colliers International κατέδειξε ότι οι τιμές των ενοικίων των καταστημάτων που βρίσκονται στους εμπορικότερους δρόμους του Λεκανοπεδίου σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2012 πτώση της τάξεως του 11,8%, με αποτέλεσμα η Αθήνα να καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, μετά τη Σόφια, όπου η μείωση των ενοικίων το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκε στο 20%.

«Ό,τι ανοίγει ανήκει στον χώρο της εστίασης», μας λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος, «ακριβώς λόγω της μεγάλης υποχώρησης που εμφανίζει το λιανεμπόριο στον χώρο της ένδυσης και της υπόδησης». Το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο σχετικός κλάδος εμφάνισε απώλειες κατά 18,8% μεγαλύτερες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Πάντως, για τον κ. Θεοδωρίδη ο κύκλος της διόρθωσης αρχίζει και κλείνει. «Το κέντρο έχει φάει τόσο πολύ ξύλο, που η τάση πια είναι σταθεροποιητική. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης έχει εκτονωθεί στην περιοχή του Συντάγματος και του Κολωνακίου. Τα πράγματα αγριεύουν εκτός κέντρου, στα προάστια».

Διάφορα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
"... με αποτέλεσμα η Αθήνα να καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, μετά τη Σόφια, όπου η μείωση των ενοικίων το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκε στο 20%..."Αυτές οι συγκρίσεις με τη Σόφια πόσο με πονάνε(κ με τρομάζουν)!Είχα πάει το 2004 ή 2005 κ είδα κυριολεκτικά τη σκιά μιας πόλης.Της πόλης που κάποτε υπήρξε...Όλα παρατημένα κ ξεφτισμένα.Όλα!Έμενα πάνω τότε κ οι βορειοελλαδίτες (στην πλειοψηφία τους) να επισκέπτονται διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας (τραβιόταν πολύ κ το Σαντάνσκι-ημερησίως συνήθως για ψώνια) για να νιώσουν άρχοντες.Οι τιμές τότε εκεί ήταν εξευτελιστικά χαμηλές σε σχέση με τα τότε δικά μας δεδομένα.Έτσι αρκετός κόσμος πήγαινε για να βγάλει το άχτι του κάνοντας ό,τι δεν έφταναν τα πόδια του να κάνει εδώ!Κ οι τιμές των ενοικίων ακόμα πέφτουν στη Σόφια;;;Ήδη από τότε με έθλιβε το πως ζούσαν...κ πια δε μου αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαμψη κ εδώ...
Η φούσκα στα ελληνικά ακίνητα έπρεπε κάποτε να σπάσει. Γερασμένα, ασυντήρητα της κακιάς ώρας ακίνητα πληρώνονταν ως χρυσά σε ένα γενικότερο πάρτυ ευημερίας και δουλευαν φουλ σαν πλυντήρια μαύρου χρήματος. H αναλογία μέσοου μισθού/μέση τιμή ανά μ² στην Αθήνα είναι ενδεικτικότατη. Πάντως το μεγάλο πρόβλημα της κτηματαγοράς είναι τα παράπλευρα και κάθε λογής συμβολαιογραφικά/δικηγορικά έξοδα -καλά διασφαλισμένα από τις επαγγελματικές κλίκες- κάνοντας τις μεταβιβάσεις τραγικά ασύμφορες. Σε άλλες χώρες αυτά τα έξοδα είναι σχεδόν μηδενικά.
"H αναλογία μέσου μισθού/μέση τιμή ανά μ² στην Αθήνα είναι ενδεικτικότατη" Εχεις απολυτο δικιο! Πανακριβα διαμερισματα στο κεντρο της Αθηνας, που τα αγοραζουν ατομα που δεν πληρωνουν εφορια επειδη ειναι "χαμηλομισθοι", για να ζησουν κι αυτοι το δικο τους υπεροχο Greek lifestyle! (Τωρα τι ειδους lifestyle ειναι αυτο οταν στο σπιτι δεν χωραει ενα πλυντηριο και ενα στεγνωτηριο, αυτο δεν θα μπορεσω να το καταλαβω ποτε μου...)
Στη συνεχεια, δυστυχως, θα παρουν την κατω βολτα (ακομα πιο πολυ απ οτι τωρα) και οι τιμες πωλησης των ακινητων... κρατηθητε... Απλα να αναφερω οτι οταν εγινε το μεγαλο "πατατρακ" με την οικονομια στην Αμερικη το 2008 ειδα με τα ματια μου στην Καλιφορνια σπιτια που αξιζαν $ 300.000 να πεφτουν στα $ 70.000 Σε πολλες περιοχες της Φλωριδας αυτη τη στιγμη, σπιτια και διαμερισματα βγαινουν στο σφυρι αρχιζοντας απο τιμες $ 20.000 με 30.000 Κρατηθητε γιατι η βαρκα εχει ακομα να περασει απο πολυ μεγαλα κυματα...
Ισως θα επρεπε για να ειμαστε περισσοτερο δικαιοι να παρατεθουν καποια στοιχεια οπως: Ποσα καταστηματα και με ποσους απασχολουμενους υπαλληλους εκλεισαν και ποσα απο εκεινα των σημερινων χαμηλων ενοικιων ανοιξαν?Ειναι γεγονος οτι το σουβλατζιδικο και το τυροπιταδικο(ας μου επιτραπει να τα χαρακτηρισω "αεριτζιδικες δουλειες" αμφοτερα) ζει μερες δοξας. Μεσα στην κριση δεν προκειται ο κοσμακης να πληρωσει για ποιοτητα, αλλα δεν ειναι καπως παραλογο να αντλουμε ενθουσιασμο απ'αυτο?Ξερετε,την ωρα που ασχολουμαστε με την πτωση των ενοικιων υπαρχουν μαγαζατορες που χωρις καν ενοικιο κοντευουν να φτασουν στην ανεργεια. Και δυστυχως δεν τους παρηγορει καθολου-μα καθολου- η πτωση αυτη. Μαλλον τους τρομαζει ακομα περισσοτερο...