CONFERENCE LEAGUE

Στην Τουρκία για τη δίκη οι γονείς των Ελλήνων στρατιωτικών - Ανησυχία για τις διαθέσεις Ερντογάν

Στην Τουρκία για τη δίκη οι γονείς των Ελλήνων στρατιωτικών - Ανησυχία για τις διαθέσεις Ερντογάν Facebook Twitter
2

Σε περίπου 24 ώρες αναμένονται εξελίξεις για το μέλλον των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από Τούρκους στο Έβρο καθώς τη Δευτέρα δικάζονται για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην Τουρκία.

Στην Αδριανούπολη θα βρεθούν την Δευτέρα προκειμένου να παραστούν στην δίκη των παιδιών τους, οι γονείς του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠΟΠ Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη από την Ορεστιάδα, όπως αναφέρει το evrosnews.


Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι γονείς του ανθυπολοχαγού έφτασαν σήμερα από την Καστοριά όπου μένουν στην Ορεστιάδα και συναντήθηκαν με τους γονείς του ΕΠΟΠ Λοχία που είναι απ' την Ορεστιάδα. Εκεί θαα ρυθμίσουν κάποιες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες σε συνεργασία με το ελληνικό Προξενείο της Αδριανούπολης, ώστε να μπορέσουν όχι απλά να βρεθούν στην τουρκική πόλη, αφού αυτό είναι πολύ εύκολο, αλλά να δώσουν το παρόν και στην δικαστική αίθουσα.

Οι γονείς του υπαξιωματικού από την Ορεστιάδα έδωσαν το παρών και στην παράκληση για τους δύο στρατιωτικούς που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Παναγίας στο προάστιο της Κλεισσούς Ορεστιάδας, μαζί με συγγενείς, γνωστούς και φίλους και όλοι μαζί προσευχήθηκαν ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η περιπέτεια.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από το Πεντάγωνο, σε συνενόηση με τις τουρκικές αρχές μεταφέρθηκαν από την Ορεστιάδα πολιτικά ρούχα και χρήματα για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι από την Πέμπτη που συνελήφθησαν φορούν τα στρατιωτικά τους. Κι αυτό προκειμένου να παρουσιαστούν με πολιτική ενδυμασία στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, όπου θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για παραβίαση συνόρων, παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή.

 

Η ανησυχία για παρέμβαση Ερντογάν

Η ελληνική πλευρά είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά και πως τη Δευτέρα η υπόθεση θα λήξει. Ωστόσο τις τελευταίες ώρες εκφράζονται ανησυχίες πως την απόφαση θα κρίνει ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Υπάρχουν εκτιμήσεις πως η υπόθεση θα κριθεί από παρέμβαση του Ερντογάν και πως αυτός αποφασίζει πώς θέλει επικοινωνιακά να διαχειριστεί την υπόθεση.

Τα σενάρια είναι δύο: Ο Ερντογάν δεν θα το «τραβήξει» και δεν θα θελήσει να προκαλέσει περισσότερη δυσφορία. Από την άλλη, κάποιοι πιστεύουν πως η υπόθεση θα συσχετιστεί κάπως με την υπόθεση των 8 Τούρκων που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας και επίμονα ζητά πίσω η Τουρκία. Ο τούρκος πρόεδρος έχει στα χέρια του μια καλή ευκαιρία για να ανεβάσει πάλι τους τόνους και να τροφοδοτήσει τους ακραίους στη χώρα του.

Ο βασικός φόβος της ελληνικής πλευράς είναι η επέκταση του κατηγορητηρίου που αν διατηρηθεί ως αναφέρουν οι πληροφορίες μέχρι τώρα, τότε θα δώσει σύντομα τέλος στην υπόθεση. Αν οι Τούρκοι- κάποιοι εκτιμούν πως αυτό θα γίνει με παρέμβαση Ερντογάν -  αποφασίσουν να προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία, τότε οι σχέσεις των δύο χωρών εισέρχονται σε νέα δίνη η οποία θα είναι ενδεχομένως μακροχρόνια και θα ανεβάσει την ένταση.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης έχει επικοινωνήσει δύο φορές με τον τούρκο ομόλογό του και του μετέφερε το μήνυμα ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν είχαν καμία κακή πρόθεση.

Μιλώντας στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε ψυχραιμία και να μην ακολουθήσουμε μερίδα του τουρκικού Τύπου που προσπαθεί να κατασκευάσει κατασκοπευτικές ιστορίες οι οποίες φτάνουν μέχρι το μύθευμα.

Απέρριψε δε κάθε σενάριο ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 2016. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ελλάδα
2

CONFERENCE LEAGUE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηράκλειο: Αθωώθηκε ο 35χρονος που μαχαίρωσε 14 φορές την αρραβωνιαστικιά του

Ελλάδα / Ηράκλειο: Αθωώθηκε ο 35χρονος που μαχαίρωσε 14 φορές την αρραβωνιαστικιά του

Τον Ιούνιο του 2023, ο 35χρονος, άνευ λόγου επιτέθηκε με μαχαίρι στην 30χρονη αρραβωνιαστικιά του στο Ηράκλειο, η οποία δέχτηκε 14 μαχαιριές και χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να εισαχθεί στη ΜΕΘ
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Συγγνώμη, αλλά μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και τις μαζικές εκκαθαρίσεις δικαστικών λειτουργών που δεν προσέκειντο στον Ερντογάν, ποιος έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία του τουρκικού δικαστικού συστήματος; Μακάρι να διαψευστώ, μα νομίζω είναι φανερό ότι την απόφαση θα την πάρει ο ίδιος ο Ερντογάν.Οι σκέψεις μου στα δύο άτυχα παιδιά, εύχομαι να τελειώσουν όλα αύριο...