10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε στο Μπαλί

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε στο Μπαλί Facebook Twitter
3

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε στο Μπαλί Facebook Twitter

Θέλω να ξεκινήσω κάτι καινούργιο στη ζωή μου και χρειαζόμουν λίγο χρόνο περισυλλογής. Αποφάσισα να κάνω restart και να πάω να μείνω στο Μπαλί για έναν ολόκληρο μήνα. Το κόστος ήταν δελεαστικό και, φυσικά, η εμπειρία και μόνον άξιζε πολύ παραπάνω. Η εκδρομή στο μυαλό μου είχε τη μορφή μιας «Eat, Prey, Love» κατάστασης, διότι, ευτυχώς ή δυστυχώς, πάντα επηρεάζομαι από ταινίες. Αλλά επειδή ο καθένας έχει τον δικό του δρόμο και σπανίως αυτόν των ηρώων, η εκδρομή κατέληξε σε «Eat, eat, eat».

 

Καθημερινά, το αδιάβροχο αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας έμπαινε πρώτο στην τσάντα μου, πριν και από το κινητό. Γενικά, καλύτερα να μπορείτε μόνοι σας να παρέχετε τις πρώτες βοήθειες στην παρέα, παρά να τρέχετε. Εγώ αυτά τα λίγα απαραίτητα τα παίρνω κάθε φορά που ταξιδεύω σε μακρινά νησιά, ακόμα και στη χώρα μας.

 

 Σας συστήνω να κάνετε ένα πλάνο και την αντίστοιχη έρευνα πριν φτάσετε και να σκεφτείτε πώς περίπου θέλετε να περάσετε τις μέρες σας, και όχι μόνο γαστρονομικά. Εγώ πήγα εντελώς απροετοίμαστη λόγω πίεσης χρόνου, αλλά ευτυχώς, ειδικά στο θέμα της εστίασης, το μάτι μου κόβει! 

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε στο Μπαλί Facebook Twitter


1.  Smart phone και ξερό ψωμί
Πόσο ευγνώμων νιώθω για όλες τις παγκόσμιες διασυνδέσεις που μας προσφέρει το Ίντερνετ. Το εκμεταλλεύτηκα όσο περισσότερο γινόταν! Applications και ξερό ψωμί! Κόκκινες και μπλε «καρφίτσες» παντού μέσα στο τηλέφωνό μου. Μπορώ να καταλάβω πώς ένιωθαν παλιά οι ταξιδευτές χωρίς Google Maps στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπου οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν καμία άλλη γλώσσα εκτός από τη μητρική τους, αλλά ούτε και έχουν ονοματισμένους δρόμους. Το βάσανο της συνεννόησης πρέπει να κατανάλωνε πολύ από την καθημερινή τους ενέργεια. Κουρέλια θα έφταναν για να φάνε μια μπουκιά της προκοπής.

Τώρα, απλώς σου λέει κάποιος που εμπιστεύεσαι το όνομα του εστιατορίου, του χωριού, της παραλίας, του μαγαζιού, το βάζεις στο Google και αυτό είναι όλο. Ευτυχώς, έχουν Wi-Fi παντού! Πολύ σπάνιο να μη βρεις κάπου. Έτσι, μπορούσα να μιλάω με το ελάχιστο κόστος της κάρτας μου με τους αγαπημένους μου που ήταν σκορπισμένοι στα άλλα άκρα της γης, με WhatsApp, Skype, Messenger, Viber κ.λπ. Τα καλά της παγκοσμιοποίησης να τα λέμε.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε στο Μπαλί Facebook Twitter


2. Δεν χρειάζεστε βίζα
Δεν χρειάζεστε βίζα εάν έρθετε διακοπές για διάστημα ενός μηνός.
Εάν θέλετε να μείνετε εξαρχής δύο μήνες, μπορείτε να πάτε στην πρεσβεία τους στην Αθήνα ή να το δηλώσετε στο αεροδρόμιο μόλις φτάσετε. Αν θέλετε να μείνετε ακόμα περισσότερο, θα πρέπει να πάτε ένα ταξίδι σε κάποια κοντινή χώρα και να κάνετε ξανά είσοδο στην Ινδονησία. Πολλοί Έλληνες που μένουν στο Μπαλί πηγαίνουν στη Σιγκαπούρη, αλλά και η Αυστραλία μοιάζει θελκτική, εάν έχεις φτάσει μέχρι εδώ. Άσε που έχει πάντα πολύ καλές αεροπορικές προσφορές.

3. Τα φάρμακα σώζουν ζωές

Δεν χρειάζεται να κάνετε κανένα εμβόλιο πριν πάτε. Από φάρμακα, πάρτε οπωσδήποτε μαζί σας τα βασικά. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας ή κάποιον φίλο γιατρό να σας φτιάξει ένα μικρό kit. Σίγουρα θα πρέπει να πάρετε μαζί σας κάτι για τα τσιμπήματα διότι έχει πάρα πολλά κουνούπια, κάτι κορτιζονούχο σε περίπτωση που πάθετε κάποια αλλεργία, κάτι για το στομάχι και το κάτω κοιλιακό σύστημα, διότι σε αυτές τις χώρες κάποιες ενοχλήσεις ίσως να τις πάθει το ευρωπαϊκό σας εντεράκι. Πολλοί τουρίστες παθαίνουν το λεγόμενο Bali Βelly. Στα φαρμακεία πουλάνε κάτι καρβουνάκια ειδικά για τους πόνους της κοιλιάς. Αναζητήστε τα και φέρτε και στην Αθήνα. Είναι σωτήρια για όλες τις δηλητηριάσεις. Επίσης, σταγόνες για μύτη και αυτιά, μπας και κολλήσετε κάποιο μικρόβιο στις πισίνες. Αν πρόκειται να κάνετε surf ή άλλα σπορ, καλό είναι να έχετε και κάτι για πόνους τύπου Voltaren/Norgesic, μήπως πάθετε κάποιο μυϊκό τράβηγμα. Καθημερινά, το αδιάβροχο αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας έμπαινε πρώτο στην τσάντα μου, πριν και από το κινητό. Γενικά, καλύτερα να μπορείτε μόνοι σας να παρέχετε τις πρώτες βοήθειες στην παρέα, παρά να τρέχετε. Εγώ αυτά τα λίγα απαραίτητα τα παίρνω κάθε φορά που ταξιδεύω σε μακρινά νησιά, ακόμα και στη χώρα μας.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε στο Μπαλί Facebook Twitter
Φωτό: Μίνα Κακανιά


4. Πλένουμε χεράκια

Επειδή, όπως και να το κάνουμε, δεν έχουμε έρθει στην Ευρώπη για διακοπές και δεν υπάρχουν κανόνες ISO εδώ, η βρόμα δε και μόνο των χαρτονομισμάτων (λέμε τώρα) είναι ασύλληπτη, πλένουμε τα χέρια μας όσο πιο συχνά γίνεται.
ΔΕΝ πίνουμε ποτέ νερό από τη βρύση. Αμερικανοί που γνώρισα, ακόμα και τα δόντια τους με εμφιαλωμένο νερό τα έπλεναν. Εγώ έκανα πάντα στοματικό διάλυμα στο τέλος κι έτσι δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Επίσης, ως γενικό κανόνα θα πρότεινα να μην τρώτε ωμές σαλάτες σε μέρη που δεν έχετε τσεκάρει ιδίοις όμμασι την κουζίνα. Προτιμήστε τα σοταρισμένα λαχανικά τους, που τυχαίνει να είναι και πεντανόστιμα.

Αν πεινάσετε στον δρόμο, φάτε από τις καντίνες με δικό σας ρίσκο (εγώ ούτε που το τόλμησα). Τσάκισα, όμως, όλα τα τροπικά φρούτα που πουλούσαν οι πλανόδιοι και ήταν με το κέλυφός τους, όπως τα salak, το λεγόμενο φιδόφρουτο, που ονομάστηκε έτσι επειδή η φλούδα του μοιάζει με το δέρμα του πύθωνα.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε στο Μπαλί Facebook Twitter
Φωτό: Μίνα Κακανιά


5. Προτιμήστε βίλα, όχι ξενοδοχείο
Είναι πολύ πιο οικονομικό και υπάρχει τεράστια προσφορά. Στην εποχή του Αibnb, σας συστήνω ανεπιφύλακτα να νοικιάσετε σπίτι, αντί να μείνετε στο ξενοδοχείο. Έχουν βίλες ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό, συνήθως με τη δική τους, μικρή πισίνα. Στο Αirbnb ισχύει η ίδια κατάσταση με το Booking.com. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια των προηγούμενων επισκεπτών σχολαστικά! Επίσης, κάντε τρελό παζάρι στην τιμή που θα σας προτείνει ο ιδιοκτήτης. Εγώ επέλεξα νεκρούς μήνες για να μου βγει το ταξίδι πιο φτηνό, αλλά το ίδιο ισχύει για όλες τις σεζόν. Εάν πρόκειται για διάστημα που η προσφορά είναι μεγάλη, όπως αυτό που πήγα εγώ, ίσως πιο σωστό είναι να μείνετε πρώτα σε ένα καλό ξενοδοχείο για μια-δυο μέρες και να ελέγξετε από κοντά τα σπίτια που έχετε δει στο web. Εγώ έμεινα σε μια συμπαθητική βίλα με γουρνοπισίνα για έναν ολόκληρο μήνα πληρώνοντας 450 ευρώ, τιμή που περιλάμβανε καθημερινή καθαριότητα και ADSL WiFi. Αν ήμουν ζευγαρωμένη, θα πλήρωνα τα μισά! 


Ξεκαθαρίστε με τον ιδιοκτήτη το θέμα των σεντονιών, καθώς εδώ δεν κοιμούνται με πανωσέντονο, αλλά με ελαφρύ παπλωματάκι. Το πλύσιμο των ρούχων γίνεται σε τοπικά laundry – ίσως η πιο φτηνή υπηρεσία που παρέχει το Μπαλί. Με ένα ευρώ έχεις όλα σου τα ρούχα μοσχομυρωδάτα. Η αντίστοιχη ΔΕΗ επιβάρυνε εμένα και την πλήρωνα με το σύστημα της κινητής καρτοτηλεφωνίας. Προσθέτεις τόσες μονάδες, όσες χρειάζεσαι. Με λίγα λόγια, εάν θέλεις να καις το air condition όλη μέρα και δεν σου φτάνει ο ανεμιστήρας, θα το πληρώσεις. Κι αν σας λείψουν τα υπέροχα πρωινά που συνήθως έχουν τα ξενοδοχεία, δεν έχετε παρά να πάτε σε ένα από τα πολλά καφέ που σερβίρουν σούπερ πρωινά, από eggs benedict μέχρι batubelig, μια ανοιχτή ομελέτα με λαχανικά.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε στο Μπαλί Facebook Twitter
Φωτό: Μίνα Κακανιά


6. Διαλέξτε εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς
Εκμεταλλεύτηκα όλα τα θετικά μιας ελεύθερης αγοράς, όπως το «Uber» ή το «Grab a taxi». Οι τιμές ήταν μισές από τις αντίστοιχες στο ταξίμετρο. Το καλό, δε, ήταν ότι πλήρωνα με κάρτα χωρίς να χαλάω τα μετρητά μου και, βέβαια, οι οδηγοί τους είχαν πολύ καλύτερη σχέση με την αγγλική γλώσσα αλλά και με το Ίντερνετ.
Εάν, όμως, προτιμήσετε τα κανονικά ταξί, να ζητάτε να σας ανοίξουν το ταξίμετρο. Συνήθως το «ξεχνάνε» και στο τέλος σάς ζητάνε μια άσχετη τιμή. Βάζοντας, δε, πάντα το GPS του τηλεφώνου μου σε λειτουργία σε όλες τις διαδρομές, καταλάβαινα ανά πάσα στιγμή πού πάμε. Ακόμα «κλαίω» με μια φίλη μου Αμερικανίδα που ήρθε από τον Πειραιά στο σπίτι μου στο Φάληρο και ο οδηγός τής είχε πάρει 110 ευρώ! Αν δεν σας ανοίγουν το ταξίμετρο, να βγαίνετε αμέσως από το όχημα. Υπάρχει πληθώρα άλλων που θα σας εξυπηρετήσουν σωστά. Eπιλέξτε ταξί με καλό κλιματισμό, διότι τα μποτιλιαρίσματα μπορεί για πλάκα να κρατήσουν μια ώρα. Εδώ να σημειώσω ότι καλό θα είναι να έχετε πάντα ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σας. 
Τις περισσότερες φορές επίτηδες δεν έχουν να δώσουν τα σωστά ρέστα, «υποχρεώνοντάς» σας να παίρνετε λιγότερα από τα κανονικά. Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε πάντα ψιλά για το ταξί και εάν εσείς το επιθυμείτε, τους δίνετε πουρμπουάρ μεγατόνων.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε στο Μπαλί Facebook Twitter
Φωτό: Μίνα Κακανιά


7. Ιδανικά, κυκλοφορήστε με μηχανάκι
Η κίνηση στο Μπαλί είναι απερίγραπτη. Δεν υπάρχει κανένας περιφερειακός δρόμος και όλα αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων μετακινούνται σε δρόμους μιας λωρίδας ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε έναν δρόμο με διάζωμα στη μέση που ενώνει τις κύριες πόλεις. Εάν νοικιάσετε αυτοκίνητο, προτείνω να ταξιδεύετε νωρίς το πρωί ή το βράδυ, ώρες που οι δρόμοι είναι πιο βατοί. Βρίσκω ότι είναι πολύ πιο εύκολο το μηχανάκι για να μάθεις τον ανατολικό τρόπο οδήγησης με το τιμόνι ανάποδα. Γενικώς, οδηγούν πραγματικά σαν παλαβοί, όχι όσον αφορά την ταχύτητα αλλά τη νομιμότητα. Εγώ σώθηκα με το Gojek, ένα τοπικό Τaxibeat, αλλά για μηχανάκια, που ήταν πάμφθηνο – σου παρείχαν και κράνος. Όποιος φοβάται τις ψείρες, θα το ξεπεράσει εύκολα εδώ! Εάν πάλι όχι, ας αγοράσει το δικό του κράνος, που όμως θα πρέπει να το κουβαλάει παντού.

Αν, ωστόσο, νιώσετε έτοιμοι να οδηγήσετε μηχανάκι σε αυτήν τη ζούγκλα, κοστίζει περίπου 70 ευρώ τον μήνα.
Ταξί ή μηχανάκι κοστίζουν τόσο φτηνά, που δεν αξίζει τον κόπο να πάρετε το ρίσκο να νοικιάσετε αυτοκίνητο, αν δεν έχετε εξασκηθεί στο παρελθόν στον αγγλικό τρόπο οδήγησης, που έμεινε συνήθεια στην Ανατολή από την εποχή του ιμπεριαλισμού. Ακόμα και για την πιο μακρινή διαδρομή που έκανα, περίπου 50 χιλιόμετρα, πλήρωσα με το Uber μόλις 7 ευρώ.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε στο Μπαλί Facebook Twitter


8. Cash, Cash, Cash
Να ξεκινήσετε με όσο περισσότερα μετρητά μπορείτε, διότι τα ΑΤΜ κρατάνε μεγάλη προμήθεια και δεν σε αφήνουν να πραγματοποιείς μεγάλη ανάληψη επίτηδες, για να κάνεις πολλές επαναλήψεις. Επίσης, στο Μπαλί, για οποιαδήποτε αγορά με πιστωτική κάρτα, η χρέωση της τράπεζας, το 3%, επιβαρύνει τον πελάτη. Κάντε έρευνα σε πολλά ανταλλακτήρια πριν προμηθευτείτε ρουπίες. Οι τιμές διαφέρουν πολύ.

9. Χρησιμοποιήστε τοπική κινητή τηλεφωνία
Μόλις έφτασα, αγόρασα τοπική κάρτα κινητής τηλεφωνίας, αφού πρώτα βρήκα την καλύτερη προσφορά που υπήρχε, σύμφωνα με τις δικές μου ανάγκες. Ευτυχώς, εδώ έχουν πολύ καλές τιμές για ΜB. Αν έχετε πάρει δεύτερη συσκευή, μπορείτε να βλέπετε τα μηνύματά σας στην ελληνική κάρτα και να στέλνετε email, πάντα μέσω WiFi. Τα δεδομένα πρέπει να κρατιούνται πάντα κλειστά στην ελληνική κάρτα. Απαραίτητο είναι να έχετε κλείσει τον τηλεφωνητή σας πριν φύγετε από Ελλάδα, αλλιώς το roaming που θα πληρώσετε ούτε που το διανοείστε!

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε στο Μπαλί Facebook Twitter


10. Το Μπαλί είναι ο παράδεισος του surf και πολλών άλλων σπορ 

 Aν νομίζετε ότι θα ευχαριστηθείτε κολύμπι, τζάμπα ήρθατε μέχρι εδώ. Σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει μέρος για να κολυμπάς. (Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, λέμε!). Οι τροπικές παραλίες μοιάζουν ονειρικές, αλλά μπάνιο δεν ευχαριστιέσαι! Σας το λέω εγγυημένα.

Το Μπαλί είναι αυτήν τη στιγμή το τέλειο μέρος για να μάθει κανείς surf. Ανάλογα με την παλίρροια και τον άνεμο, θα διαλέξετε την παραλία που σας ταιριάζει. Έχει δασκάλους ντόπιους που θα σας βοηθήσουν. Είναι αρκετά κουραστικό σπορ για να το μάθεις, αλλά νομίζω ότι η αίσθηση του να είσαι καβάλα στο κύμα σε αποζημιώνει. Επίσης, έχει πολλές σχολές για καταδύσεις. Στο βόρειο κομμάτι του νησιού υπάρχει και ναυάγιο του αμερικανικού πολεμικού «Liberty» από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που έχει γίνει σπίτι των πιο όμορφων ψαριών. Τα ολοζώντανα κοράλλια που κινούνται είναι απλώς μαγευτικά. Όλα τα «νέα» σπορ, από kite, rafting, mountain bike, free climbing μέχρι mermaiding, είναι πολύ διαδεδομένα. Εκμεταλλευτείτε αυτές τις διακοπές για να μάθετε κάτι καινούργιο.


Αν, όμως, θέλετε να μείνετε στις κλασικούρες, έχει από τένις μέχρι γήπεδο γκολφ. Ακόμα κι ένα τρεξιματάκι ή γρήγορο βάδισμα στην ατελείωτων χιλιομέτρων παραλία μεταξύ Κούτα και Σεμινιάκ είναι μαγικό, ειδικά την ώρα της ανατολής ή δύσης του ηλίου.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε στο Μπαλί Facebook Twitter

Τέλος, αν θεωρείτε ότι στη γυμναστική συμπεριλαμβάνεται και το σεξ, τότε βρίσκεστε στο σωστό νησί. Σε κάθε περίπτερο έβλεπα κάτι ξύλινα πέη ΝΑ με το συμπάθιο, που ούτε που τόλμησα να ρωτήσω τους ντόπιους σε τι χρησιμεύουν. Από μόνη μου έβγαλα το συμπέρασμα ότι είναι ευχή να είναι πάντα οι άντρες ντούροι εδώ στο Μπαλί.

Εάν αναρωτιέστε, όμως, εγώ τι έκανα στον οποιονδήποτε τομέα άσκησης, σας το είπα από την αρχή.  

EAT, EAT, EAT.

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Ταξίδια / Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Το 1989, ο Τηλέμαχος Σινιόρος πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει πιλότος στην τότε  Ολυμπιακή. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η AEGEAN τού επιφύλασσε μια ξεχωριστή έκπληξη για τη συνταξιοδότησή του, ενώ πλέον μπορεί να καμαρώνει τον γιο του ως κυβερνήτη της εταιρείας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν: Καταγράφοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την τεχνητή νοημοσύνη και όσα πρεσβεύει η «γκουρού» Βαντάνα Σίβα

Οθόνες / Δύο Έλληνες κινηματογραφιστές ψάχνουν στην Ινδία μια απάντηση για το μέλλον του πλανήτη

Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης και η Μαρία Γιαννούλη ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την «έξυπνη γεωργία», ταξίδεψαν σε Ινδία, Νεπάλ και Μπουτάν και συζήτησαν με τη διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Βαντάνα Σίβα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ

σχόλια

3 σχόλια
Θέλω πολύ να το ζήσω σαν εμπειρία και θα ήθελα να σε ρωτήσω (μιας και είσαι η μόνη που το έχει κανει) πόσο σου βγήκε αυτός ο ενας μήνας! Σχεδιάζω να το κάνω μεσα στη χρόνια και οργανωνομαι, οπότε κάθε οικονομικός προσανατολισμός καλοδεχούμενος! Ευχαριστώωωω :)