ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Όταν έμεινα σε ένα σπίτι χωρίς ίντερνετ και μπάνιο μέσα στο δάσος της Σλοβενίας

Μένοντας σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος της Σλοβενίας χωρίς ίντερνετ και μπάνιο Facebook Twitter
Ένα ξύλινο σπίτι χωρίς ίντερνετ και τουαλέτα στο δάσος της Σλοβενίας και ένα ζευγάρι που θα περάσει εκεί δύο νύχτες. Θα μπορούσε να είναι σκηνή από θρίλερ.
0

ΕΝΑ ΞΥΛΙΝΟ ΣΠΙΤΙ χωρίς ίντερνετ και τουαλέτα στο δάσος της Σλοβενίας και ένα ζευγάρι που θα περάσει εκεί δύο νύχτες. Θα μπορούσε να είναι σκηνή από θρίλερ. Φυσικά, ο θεατής θα γίνεται έξαλλος με το ζευγάρι που επιλέγει να μείνει εκεί. Το ζευγάρι ήμασταν εμείς. Και τελικά ζήσαμε να διηγηθούμε την ιστορία.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ήταν όταν κλείσαμε το ταξίδι στη Σλοβενία, που αποφασίσαμε να μείνουμε τέσσερις μέρες στη Λιουμπλιάνα και δύο ημέρες στη Μάριμπορ, καθώς βρήκαμε ένα υπέροχο, ξύλινο σπίτι στην πλαγιά του δάσους, με τέλεια θέα. Όπως συμβαίνει πάντα όταν ψάχνεις κάτι λίγο μετά τα μεσάνυχτα και χωρίς να εφαρμόσεις τα κατάλληλα φίλτρα στην αναζήτηση, αυτό δεν πήγε καλά.

Φτάνοντας σε μία κατηφόρα, ο οδηγός μας είπε να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να περπατήσουμε στο μονοπάτι. Μόνο που, καθώς προχωρούσαμε, περάσαμε μία ξύλινη κατασκευή και τότε ακούστηκε η φράση: «Λοιπόν, από δω είναι το μπάνιο».

Οι μέρες στη Λιουμπλιάνα ονειρικές. Έτσι, με την ίδια καλή διάθεση, μπήκαμε στο νοικιασμένο αμάξι ώστε να φτάσουμε στο δάσος της Μάριμπορ όπου βρισκόταν το σπίτι. Ίσως η πρώτη ένδειξη θα έπρεπε να ήταν πως ο διαχειριστής του σπιτιού θα ερχόταν να μας πάρει γιατί δεν θα το βρίσκαμε αλλιώς. 

Μένοντας σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος της Σλοβενίας χωρίς ίντερνετ και μπάνιο Facebook Twitter
Ίσως η πρώτη ένδειξη θα έπρεπε να ήταν πως ο διαχειριστής του σπιτιού θα ερχόταν να μας πάρει γιατί δεν θα το βρίσκαμε αλλιώς.

Ακολουθήσαμε ένα πράσινο, αγροτικό φορτηγό σε έναν στενό δρόμο γεμάτο στροφές, καθώς ανεβαίναμε στο βουνό, και πανύψηλα δέντρα δεξιά και αριστερά. Κάποια σπίτια διάσπαρτα – όπως μας ενημέρωσε αργότερα, αυτή η τοπική κοινωνία έφτιαχνε και πουλούσε προϊόντα όπως λικέρ, κρασί, μαρμελάδες κ.λπ.

Φτάνοντας σε μία κατηφόρα, ο οδηγός μας είπε να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να περπατήσουμε στο μονοπάτι. Μόνο που, καθώς προχωρούσαμε, περάσαμε μία ξύλινη κατασκευή και τότε ακούστηκε η φράση: «Λοιπόν, από δω είναι το μπάνιο».

Αφού μας πήγε στο ξύλινο σπίτι που βρισκόταν περίπου διακόσια μέτρα πιο κάτω, μας πληροφόρησε πως δεν υπάρχει σύνδεση στο ίντερνετ καθώς «εδώ έρχονται όσοι θέλουν να ξεφύγουν από τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής» – και από τον πολιτισμό έρχομαι να προσθέσω.

Εκείνος έφυγε –ευτυχώς έμενε σε ένα σπίτι λίγα μέτρα πιο πέρα, οπότε υπήρχε μία ψευδαίσθηση ασφάλειας– και μας άφησε μόνους, παγωμένους στο σπίτι των είκοσι τετραγωνικών. Στην πραγματικότητα οφείλω να πω πως η θέα από την πλαγιά ήταν μαγική. Ένα μικρό κουζινάκι και μία κουκέτα ήταν ό,τι χρειάζεται κάποιος που θέλει να ηρεμήσει μακριά από την καθημερινότητα και να κάνει ένα detox.

Μένοντας σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος της Σλοβενίας χωρίς ίντερνετ και μπάνιο Facebook Twitter
Ένα μικρό κουζινάκι και μία κουκέτα ήταν ό,τι χρειάζεται κάποιος που θέλει να ηρεμήσει μακριά από την καθημερινότητα και να κάνει ένα detox.

Περάσαμε το απόγευμα στη βεράντα να απολαμβάνουμε τον ωραίο καιρό και τη θέα. Ώσπου, ήρθε η ώρα που θες να κάνεις το σκρόλινγκ σου. Θες πως ήταν «απαγορευμένο», θες πως δεν είχαμε με τίποτα να ασχοληθούμε, η απουσία του ίντερνετ ήταν αισθητή μετά από λίγες ώρες.

Σχεδόν ντρέπομαι να το πω, αλλά με ένα hot spot και απεριόριστα data είδα video στο YouTube και μίλησα με τους φίλους μου και ενημερώθηκα για όλα όσα γίνονταν πίσω στην πατρίδα. Και το βράδυ ήρθαμε αντιμέτωποι με το θέμα: Σκοτεινό μονοπάτι και εξωτερική τουαλέτα. Πρόκληση; Ναι. Το αντιμετωπίσαμε γενναία; Πάλι ναι.

Ωστόσο, κάπου εδώ να αναφέρω πως η τουαλέτα ήταν μία ξύλινη κατασκευή, πολύ ρουστίκ αισθητικής, ενώ στο ντους υπήρχε μία μεγάλη τζαμαρία που έβλεπε την καταπράσινη πλαγιά. Ας ακούγονταν όλο το βράδυ ζωάκια να πηγαινοέρχονται στις φυλλωσιές όσο καθόμασταν στη βεράντα, και γρύλλοι μες στην απόλυτη ησυχία. Μόνο για την αίσθηση του να κάνεις ντους βλέποντας το καταπράσινο δάσος, θα το ξαναέκανα. Νομίζω.

Στην πραγματικότητα, μπορεί αυτές τις δύο ημέρες να μην τις έλεγες ιδανικές ως προς τον συναισθηματικό μου κόσμο, ωστόσο, τώρα που έχουν περάσει μερικοί μήνες, θα πω πως ήταν μία ωραία εμπειρία. Είναι από αυτές τις καταστάσεις που όταν περάσουν, μπορείς να τις εκτιμήσεις πραγματικά. Αν μη τι άλλο, έχω μία ιστορία να λέω για τότε που έμεινα σε ένα δάσος της Σλοβενίας χωρίς τουαλέτα και ίντερνετ.

Μένοντας σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος της Σλοβενίας χωρίς ίντερνετ και μπάνιο Facebook Twitter
Αν μη τι άλλο, έχω μία ιστορία να λέω για τότε που έμεινα σε ένα δάσος της Σλοβενίας χωρίς τουαλέτα και ίντερνετ.
Μένοντας σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος της Σλοβενίας χωρίς ίντερνετ και μπάνιο Facebook Twitter
Η τουαλέτα ήταν μία ξύλινη κατασκευή, πολύ ρουστίκ αισθητικής, ενώ στο ντους υπήρχε μία μεγάλη τζαμαρία που έβλεπε την καταπράσινη πλαγιά.
Ταξίδια
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ