Η κυβέρνηση διεκδικεί τώρα τα δικαιώματα του κράτους στις Σκουριές

Η κυβέρνηση διεκδικεί τώρα τα δικαιώματα του κράτους στις Σκουριές Facebook Twitter
13

Κατόπιν…εορτής ή καλύτερα μετά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις για τους όρους της συμφωνίας με την μεταλλευτική εταιρεία Eldorado Gold για την εξόρυξη στη Χαλκιδική, η κυβέρνηση προαναγγέλλει με ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου ότι θα διεκδικήσει αναδρομικά τα δικαιώματα του κράτους από την εκμετάλλευση.  

Τα δικαιώματα εκχωρήθηκαν για 11 εκατομμύρια ευρώ ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais για το θέμα, το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν θα κερδίσει από την επ0ένδυση αλλά θα ζημιωθεί κιόλας, αφού απειλείται με πρόστιμο μεγαλύτερο του τιμήματος πώλησης επειδή η παραχώρηση έγινε χωρίς διαγωνισμό.   

Στην ανακοίνωση για την επένδυση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να φέρεις τους καναδούς κέρδη 14 δις, ο κ. Κεδίκογλου αναφέρει: «Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία για την είσπραξη μεταλλευτικών δικαιωμάτων υπέρ του Δημοσίου. Με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συγκροτήθηκε Επιτροπή που έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της, και μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει υποβάλει την εισήγησή της για τη σύνταξη ΚΥΑ που θα καθορίζει το ύψος των τελών. Σύμφωνα με την απόφαση της Κυβέρνησης, τέλη που αφορούν μεταλλευτικές δραστηριότητες ιδιωτικών μεταλλείων, θα αποδοθούν αναδρομικά από την 1/1/2013. Με αυτή την απόφαση, διασφαλίζονται για πρώτη φορά, έσοδα υπέρ του Δημοσίου από μεταλλευτικές επενδύσεις, επιπλέον των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών εσόδων και των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται».

Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο της με τίτλο: «Ο πυρετός του χρυσού φτωχαίνει την Ελλάδα» η ισπανική εφημερίδα-και δεν ήταν το μόνο ξένο έντυπο-ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μια καναδική μεταλλευτική εταιρία ετοιμάζεται να εξορύξει τεράστιες ποσότητες χρυσού, χωρίς το κράτος να επωφελείται, αφού έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων του».

Για τη διαδικασία της παραχώρησης της εκμετάλλευσης, η El Pais έγραφε πριν από λίγο καιρό: «Το Δεκέμβριο του 2003, η ελληνική κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο του ορυχείου μετά από μια διευθέτηση με την TVX Hellas, καθώς ο πρώην ιδιοκτήτης, σταμάτησε την επένδυση μετά από διαμαρτυρίες του τοπικού πληθυσμού. Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης αγοράστηκαν την ίδια ημέρα για 11 εκατομμύρια ευρώ και πουλήθηκαν επίσης την ίδια ημέρα στην Hellas Gold, που ιδρύθηκε τρεις ημέρες νωρίτερα. Λίγο αργότερα, το 95% των μετοχών της εταιρείας αποκτήθηκε από την καναδική Goldfields (EG). Το 2012 πέρασε στην Eldorado. Για την Hellas Gold η El Pais αναφέρει ότι ελέγχεται από τον όμιλο ΑΚΤΩΡ (σήμερα κατέχει το 5% των μετοχών), που ήταν ο νικητής των περισσότερων από τα έργα για τους Ολυμπιακούς του 2004 και ανήκει στην οικογένεια Μπόμπολα η οποία κατέχει μεταξύ άλλων και τον κύριο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, Mega TV. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η σύμβαση, ήταν κλειστή, χωρίς ανταγωνιστικές προσφορές και έτσι επιβλήθηκε πρόστιμο 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη όμως το ελληνικό κράτος είχε εγκρίνει την πώληση. Τη σύμβαση διαπραγματεύτηκε ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Πάχτας ο οποίος παραιτήθηκε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου του Πόρτο Καράς και τώρα αγωνίζεται για την επένδυση του χρυσού από τη θέση του Δημάρχου στην περιοχή.»

13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Δεν είμαστε σκλάβοι. Αλλά δεν ακούω και κανέναν να εργάζεται για να κοστολογήσει την πιθανότητα αστοχίας των περιβαλλοντικών μελετών εκτέλεσης του ειδεχθούς έργου. Να ξυπνήσει τον κόσμο ότι άλλη μια απόπειρα καταλήστευσης και υπονόμευσης της αειφορίας, είναι στα σκαριά. Τόσο ασφαλές καταφύγιο το "πάντα", όση κι η υποκρισία του "ποτέ". http://my-pillow-book.blogspot.gr/2013/03/ierissos.html
Ίσως το ελληνικό κράτος να μπορούσε να λάβει περισσότερα, δεν το ξέρω. Και ίσως η εξόρυξη να γίνει όντως μια οικολογική καταστροφή για την περιοχή. Ούτε αυτό το ξέρω.Εκείνο το οποίο ξέρω, είναι, πως το να λες κατά τρόπο ώστε να εννοείται ότι το ελληνικό κράτος πούλησε 11εκ. ευρώ σε μια καναδική εταιρεία, ένα μεταλλείο το οποίο έχει μετάλλευμα αξίας 14δις ευρώ είναι παιδαριώδες.Το ελληνικό κράτος το πούλησε στον Μπόμπολα, 11εκ ευρώ, και έπειτα εκείνος πούλησε το 95% των μετοχών της Hellas Gold στην καναδική εταιρεία. Γιατί; Λέτε να είναι και ο Μπόμπολας τόσο βλάκας; Ή δωσίλογος; Τις πούλησε γιατί για να εξορυχθεί αυτό το μετάλλευμα απ' το μεταλλείο που πουλήθηκε 11εκ., πρέπει πρώτα να γίνουν έργα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σ' αυτό.
Και να συμπληρώσω, πως στη συνέχεια, το ελληνικό κράτος θα παίρνει (φορολογώντας) το 30% των κερδών της εταιρείας απ' τις πωλήσεις του χρυσού κτλ, και στα έξοδα της Eldorado θα συμπερλαμβάνονται και πληρωμές προς τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και πληρωμές προς ένα προσωπικό που κατοικεί στην Ελλάδα.
Συγχαρητήρια για τη μη παιδαριώδη σκέψη σας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το κράτος να χαρίζει μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων σε έναν "τυχαίο" πολίτη, ο οποίος σχεδόν αμέσως θα εξαργυρώσει τη δωρεά. Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο απολύτως! Επίσης είναι συγκλονιστικό το γεγονός που προσθέτετε ότι από τη συγκεκριμένη καναδική εταιρία το κράτος θα εισπράτει φόρους! Νομίζω ότι θα έπρεπε να τους χαρίσουμε κι αυτούς. Δόξα τω θεώ θα τα πάρουμε από τους εργαζόμενους των 500 ευρώ. Να μην ξεχάσετε να στείλετε την ευγνωμοσύνη σας στον κύριο Πάχτα ο οποίος με περισσή ανιδιοτέλεια παλεψε και παλεύει με νύχια, δόντια και ΜΑΤ για να εξασφαλίσει αυτή την τόσο συμφέρουσα, για το ελληνικό κράτος και την ελληνική φύση, συμφωνία.
ερημίτη, το ΚΚΕ ευαγγελίζεται ακριβώς αυτό, πως τα μέσα παραγωγής θα πρέπει να ανήκουν στο κράτος και μόνο το κράτος να τα εκμεταλλεύεται. με το παρόν πολίτευμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. και δε θα σταθώ να αναλύσω πως η 'σκέψη' σας 'δεν' είναι παιδιαριώδης ώστε να σας πείσω για τα πλεονεκτήματα της αστικής δημοκρατίας, αλλά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να δείτε πως εξελίχτηκε η ΕΣΣΔ που εφάρμοσε αυτό το μοντέλο.
Δεν διαφωνω οτι αν μπορουσε να το κανει το δημοσιο αυτην την στιγμη θα εκανε την εξορυξη το ιδιο παραταυτα οντως οπως τα γραφει ο ερημιτης σε καποια σημεια...οι πληρωμες ειναι δεδομενες προς το δημοσιο και η δημιουργια θεσεων εργασιας δεν ειναι κατορθωμα εννοειτο οτι θα ηταν απο τους τοπικους εργαζομενους -σιγα να μην φερνανε απο τον καναδα προσωπικο ή σιγα να μην μπορουσαν να απασχολησουν φτηνους αλβανοοτιδηποτε σε τετοιο project. θελω να πω οτι αυτο που καυχιεται η κυβερνηση το παιρνω σαν δεδομενο -η δημιουργια θεσεων εργασιας- απο εκει και περα να τρως καμπανα για αναθεση εργου χωρις διαγωνισμο και να παιρνεις το 30% των κερδων για μενα φαινεται ηλιθια συμφωνια...θα επρεπε 50% συν συνεργασια με τοπικους φορεις για περιορισμο περιβαλλοντικης ζημιας.Δεν ειναι δυνατον να φτιαξεις μια επιχειρηση να παρακρατησεις ενα μικροποσοστο ως κερδος ,να δημιουργησεις 1500 θεσεις εργασιας για να καταστρεψεις 10000 θεσεις εργασιας ανθρωπων που το ψωμι τους ειναι η υπαιθρος , ο τουρισμος. η χαλκιδικη ειναι τουρισμος και φυσικες καλλιεργειες αμα καταστραφει ο φυσικος πλουτος δεν εχει απο αλλου να βγαλλει χρημα.
Αν αυτό που καταλάβατε έιναι οτι υπερασπίζομαι κομμουνιστικά καθεστώτα και αν πιστεύετε ότι τα γεγονότα στις Σκουριές αποτελούν δείγμα αστικής δημοκρατίας, τα διπλά συγχαρητήριά μου και σε σας!
11ΕΚΑΤ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 15ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ 14ΔΙΣ., ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ !!! ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΤΑ ΜΑΘΑΝΕ ΑΥΤΑ?? ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΕΣΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΟΥΛΤΑΝΕΣ ΤΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ..
Ιδού ένα καλό παράδειγμα του τι μπορείς να καταφέρεις αν διαφωνείς που και που με τους ανίκανους της κυβέρνησης.Αν όλοι ακουγανε τα παπαγαλάκια που στο όνομα της ανάπτυξης ήθελαν ησυχία ούτε καν αυτό δε θα συνέβαινε.Επόμενο βήμα: να δούμε τις επίσημες επιστημονικές έρευνες για τις επιπτώσεις της εξόρυξης στην περιοχή και να πράξουμε αναλόγως.
Επιστημονικές έρευνες υπάρχουνhttp://tvxs.gr/news/sci-tech/%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%B8-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82
Κι ερωτώ: Γιατί δεν είναι πίσω από τα σίδερα της φυλακής οι υπεύθυνοι αυτού του ξεπουλήματος; Δηλαδή με την παραίτηση ενός υπουργού λύθηκαν όλα; Φαντάζομαι αν και πρώην υπουργός και μάλιστα εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο, τη συνταξούλα του θα την παίρνει. Ποιος ξέρει τι μίζα θα πήρε για να το κάνει αυτό το ξεπούλημα. Τον έλεγξε ποτέ το ΣΔΟΕ ή περιμένει κάποια στιγμή, όποτε διευκολυνθεί.