Τουρκία: Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητά επισήμως το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Τουρκία: Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητά επισήμως το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Facebook Twitter
1


Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο για να ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος που ενισχύει περαιτέρω τις εξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τετζάν θα καταθέσει την προσφυγή στο Συμβούλιο στις 14.30 τοπική και ώρα Ελλάδος.


Το CHP ζήτησε χθες την ακύρωση του δημοψηφίσματος, ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν κριθεί αναγκαίο, μετά την απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να επιτρέψει την αποδοχή ασφράγιστων ψηφοδελτίων.

Την ίδια ώρα, η  ένωση δικηγορικών συλλόγων της χώρα καταγγέλλει πως η απόφαση της τελευταίας στιγμής που έλαβε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας να επιτρέψει την καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων στο δημοψήφισμα αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, εμπόδισε την τήρηση κανονικών αρχείων και μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα,.


«Με αυτή την παράνομη απόφαση, τα συμβούλια στις κάλπες (οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα) παραπλανήθηκαν ώστε να πιστέψουν πως η χρήση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων ήταν σωστή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων.


«Η ανακοίνωση του ΥSK (του εκλογικού συμβουλίου), που αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, οδήγησε σε παρατυπίες, και στην παρεμπόδιση της τήρησης αρχείων που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις παρατυπίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως η TBB αναμένει τώρα από το YSK να αντιληφθεί τις συνταγματικές ευθύνες του κατά την εξέταση των προσφυγών (που θα κατατεθούν κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος).


Οι εκλογικές ατασθαλίες που παρατηρήθηκαν στο τουρκικό δημοψήφισμα θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε νωρίτερα ο Αλεφ Κόρουν, αυστριακός βουλευτής, μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF.


«Υπάρχουν υποψίες ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν. Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφαγίδα θα γίνουν δεκτοί», εξήγησε ο Κόρουν.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Το ότι σε αυτό το δημοψήφισμα "απαγορευόταν" επισήμως να κερδίσει το όχι ήταν γνωστό.το θέμα ήταν ποιο θα ήταν το πραγματικό αποτέλεσμα στο περίπου,μιας και τα "επίσημα" αποτελέσματα δείχνουν άλλα.απ ότι φαίνεται πρέπει να κέρδισε με αρκετά μεγάλη διαφορά,και αυτό είναι μιας πρώτης τάξεως έκπληξη,όσον αφορά τη διαφορά.τα περί νοθείας τα επιβεβαιώνουν και τα 2 βίντεο που ανέβηκαν χθες από τουρκική εφημερίδα στο youtube,και κατέβηκαν σχεδόν αμέσως.αν και άλλωστε δεν υπήρχε περίπτωση να μην υπάρξει νοθεία,σε μια χώρα που εδώ και καιρό έχει πάψει να λειτουργεί δημοκρατικά,αν λειτούργησε και ποτέ,πόσω μάλλον τώρα που το όχι στην πραγματικότητα ήταν όντως αρκετά μπροστά.