Λογοκρισία στο σπίτι του κρεμασμένου;

Λογοκρισία στο σπίτι του κρεμασμένου; Facebook Twitter
16

Δεν βλέπω τα Τούρκικα σήριαλ - και τα θεωρώ, εκτός των άλλων, αναχρονιστικά, συντηρητικά και σούπερ εκνευριστικά. 

Αλλά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσέφυγε στο ΕΣΡ -τον πιο αναχρονιστικό, συντηρητικό θεσμό της Ελλάδας!- για να του ζητήσει να λογοκρίνει μια σειρά μυθοπλασίας (στην οποία η πρωταγωνίστρια βιάζεται από κάποιους και ερωτεύεται κάποιον άλλον -που δεν την βίασε- λόγω προκλητικής διαφήμισής από το Μέγκα) με ξεπερνά. Μάλιστα δε μένει στη διαφήμιση, που έτσι κι αλλιώς παίχτηκε και τέλειωσε, αλλά καταγγέλει και την ίδια την προβολή της σειράς, γράφοντας "εκφράζουμε την ανησυχία και αντίρρησή μας για την προβολή και διαφήμιση τηλεοπτικής σειράς η οποία προωθεί την κουλτούρα του βιασμού."

Όχι ότι κάποια απ' αυτά που γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή που έστειλε στο ΕΣΡ δεν είναι ολόσωστα, πχ αυτά εδώ: 

Η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως καταδικάσιμη. Ο βιασμός είναι κακούργημα. Τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών αυξάνονται ειδικά σε εποχές κρίσης (βλ. σχετικές δημοσιεύσεις από Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων), επομένως είναι απαράδεκτο να προβάλλεται με αυτόν τον τρόπο το απεχθές έγκλημα του βιασμού. Είναι ακόμη νωπά τα γεγονότα στην Ινδία, αλλά και στη χώρα μας, όπως στην Ξάνθη ή άλλα περιστατικά που δημοσιεύονται δυστυχώς τακτικά.

Όλα ολόσωστα, αν και άσχετα με την ίδια τη σειρά. Τα έχουν πει όμως στην Ζωή Κωνσταντοπούλου; Την βουλευτίνα με τις δεκάδες υποθέσεις -και τον παχυλό βουλευτικό μισθό- που ακόμα και σήμερα δεν έχει παραιτηθεί από συνήγορος στη δίκη των γυναικών που (φαίνεται ότι) βιάστηκαν από τον πελάτη της; 

Όλα αυτά μου ήρθαν διαβάζοντας το πικρό αλλά εύστοχο σχόλιο του/της Reductio ad absurdum που σχολίαζε την επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΡ: 

Να φανταστώ πως την επιστολη την έγραψε η Κωνσταντοπούλου που έχει δείξει ιδιαίτερη ευασθησία στο θέμα των βιασμών;

 

 

Ας πολεμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ -και κάθε κόμμα- για τα σωστά ιδανικά του. Ας μην εντοπίζει όμως τις αστοχίες μόνο στους ήδη εχθρούς του (βλέπε Mega Channel) και στα ανόητα σίριάλ τους.

Ας κοιτάξει λίγο και μέσα του - κι ας πάρει επιτέλους θέση για την υπόθεση της κυρίας Κωνσταντοπούλου. 

 

 

 

Διαβάστε: 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέφυγε στο ΕΣΡ για τουρκικό σίριαλ

+

Κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, ήταν τόσο απολύτως απαραίτητο να δώσετε τα ρέστα σας σ' αυτήν την υπόθεση;

 

 

 

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

13 σχόλια
Πάντως για την Κωνσταντοπούλου έχω να πω ότι κάνει ως δικηγόρος τη δουλειά της Είθισται ο κατηγορούμενος να έχει ένα συνήγορο υπεράσπισης, που θα προσπαθήσει να τον απαλλάξει ή να ελαφρύνει την ποινή του. Αλλιώς ας γυρίσουμε στην έκθεση στον Κύφωνα, της Αγγλίας του 18ου και αρχών 19ου αιώνα, όπου ο κατηγορούμενος δεμένος σταυρωτά σε ένα μαδέρι περιστρέφονταν στο κέντρο μιας πλατείας και ο κόσμος του πετούσε πέτρες, ψόφια ζώα κλπ.Η Αγγλία ήταν η Σαουδική Αραβία της Ευρώπης τότε και πολλοί ομοφυλόφιλοι θανατώθηκαν έτσι για συναινετική ομοφυλοφιλική πράξη. Αργότερα, όπως επί Όσκαρ Ουάιλντ πήγαιναν φυλακή (οι περισσότεροι πέθαιναν εκεί) και μόλις το 1967 αποποινικοποίηση.Ας μην στρεφόμαστε κατά της προόδου του νομικού πολιτισμού.
Στην ελληνικη σειρα "Ετσι ξαφνικα", ο χαρακτηρας του Φανη Μουρατιδη βιασε την πρωταγωνιστρια. Η σειρα ειχε παιχτει πριν 5 χρονια περιπου και η σκηνη του βιασμου παιχτηκε ολοκληρη, και ηταν εξαιρετικα σκληρη.Τοτε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατι δεν εβγαλα καποια ανακοινωση? Δεν υπηρχε θεμα ηθικης ή εξαπλωσης της "κουλτουρας του βιασμου"? Επισης, αν εχετε προσεξει, η σειρα αυτη θα ξαναπαιχτηκα απο τον Μεγκα νομιζω τον Ιουνη, στις 3 το μεσημερι. Ωρα που βλεπουν μικρα παιδια. Εκει δεν υπαρχει προβλημα?Ακομα και στο σημερινο τρειλερ που διαφημιζουν την προβολη της τον Ιουνη, η σκηνη του βιασμου φαινεται ξεκαθαρα.Μηπως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερβαλε εαυτον? Μηπως επικεντρωνει την αντιπολιτευτικη του σταση σε θεματα που δεν προσφερουν εδαφος?
Αγαπητέ μου Άρη, Λες «Ας κοιτάξει λίγο και μέσα του (ο ΣΥΡΙΖΑ) - κι ας πάρει επιτέλους θέση για την υπόθεση της κυρίας Κωνσταντοπούλου». Μα, πήρε θέση ή έτσι νομίζει τουλάχιστον. Επιτέθηκε στους επικριτές της εν λόγω κυρίας, λέγοντας ότι της επιτίθενται ΔΟΛίως για να μη λάμψει η αλήθεια στην υπόθεση …της λίστας Λαγκάρντ. Με το ΔΟΛίως υπονοεί ότι της επιτίθεται ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ), που δημοσίευσε συνέντευξη ενός από τα θύματα του βιαστή. Πώς σου φαίνεται αυτό? Εγώ πάντως γέλασα πικρά όταν το διάβασα.
Έχω παρακολουθήσει 2 τουρκικά σήριαλ και μου έκανε εντύπωση ότι και στα δύο οι πρωταγωνιστές διέπραξαν βιασμό σε κατάσταση μέθης. Στις σειρές της δύσης (και κυρίως στις πολιτικά ορθές αμερικάνικες) μια τέτοια πράξη είναι ανήκουστη για τον πρωταγωνιστή - μόνο ο "κακός" της σειράς μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι δείγμα μιας ανατολίτικης κουλτούρας ότι αυτό το έγκλημα θεωρείται κάτι που μπορεί να μείνει ατιμώρητο, να δικαιολογείται κάτω από κάποιες συνθήκες, και να υπάρχει ακόμα και σεναριακή "εξιλέωση" του δράστη. Ίσως οι τούρκοι σεναριογράφοι θεωρούν ότι υπό την επήρρεια του αλκοόλ - που άλλωστε το απαγορεύει και η θρησκεία τους - μπορούν να δικαιολογηθούν τα πάντα. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η "κουλτούρα του βιασμού" ή αλλιώς romaninticized rape μπορεί να διαβρώσει τη δική μας κουλτούρα, που είναι σαφώς πιο προοδευτική από την τουρκική στο θέμα των γυναικείων δικαιωμάτων. Μπορεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι λίγο εκτός θέματος για το συγκεκριμένο σήριαλ (όχι όμως και για το τρέιλερ), αλλά νομίζω ότι πάντα είναι χρήσιμο να τονίζεται η μηδενική ανοχή στο θέμα του βιασμού και της κακοποίησης.
Λοιπόν, για να τελειώνουμε με αυτό το ζήτημα. Οσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ καλα τα λέει ο Αρης. Η αντιστοιχία ύφους κ ήθους ειναι πολυ σημαντική στη δημόσια ζωη( και στη ζωη γενικότερα,για να είμαστε ειλικρινείς). Αλλιώς δικαιωνουμε λογικές Βουλγαρακη περί "νόμιμου κ ηθικού". Οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ δε μπορουν να αντιδρούν αυτόματα σε κάθε επικριση κ εποικοδομητική κριτική. Δηλαδή όλα ειναι τέλεια; Δεν πρέπει να διορθωθούν πράγματα κ λογικές από ένα κόμμα που σε λίγους μήνες μπορεί να κυβερνήσει; Δε θέλουμε κάτι καλύτερο από αυτό που είχαμε τα τελευταία 30 χρόνια;Και επίσης για να τελειώσει το παραμύθι του δικηγόρου κ της υποχρέωσης υπεράσπισης του πελάτη: ο δικηγόρος ειναι αμισθος δημόσιος λειτουργός της δικαιοσύνης κ όχι όργανο του εκάστοτε πελάτη. Στη λογική αυτή το άρθρο 7 εδάφιο δ του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού λειτουργήματος λέει ότι ο δικηγόρος εχει υποχρέωση για την έγκαιρη απόδοση της δικαιοσύνης κ οφείλει να μην παρελκύει τη διαδικασία. Τώρα, ασκούμενο δικηγόρο να ρωτήσεις θα σου πει πως 7 χρόνια ειναι καταφανώς παρέλκυση δικής. Να λέμε τα σύκα σύκα κ τη σκάφη σκάφη. Κι εγώ πολλές φορές εχω πει " καλα τα λέει", αλλα να είμαστε δίκαιοι κ αντικειμενικού. Κανένας δεν ειναι στο απυρόβλητο. Στο συγκεκριμένο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ κ η Κωνσταντοπουλου ειναι φάουλ. Η υπερβολική ευθιξία σε κάποια θέματα με την έλλειψη ευθιξίας σε καποια αλλα ειναι κάτι στο οποίο πρέπει να ειναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Μια αναζήτηση για τον "αντίδικο" Θανάση Τάρτη, την Σίσσυ Βωβού και το "μάγκικο" σχόλιο της Αυγής στις 06/02/2013, μπορεί να διαφωτίσει αρκετά όποιον αναρωτιέται για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς....Και βέβαια θα πρέπει εγώ με τη σειρά μου να ομολογήσω ότι ο ρόλος μου είναι ύποπτος, ότι ενδεχομένως είμαι εχθρός του Λαού και όσα γράφω σε ένα και μόνο αποσκοπούν: στο να ανακόψουν την επίμονη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να μην υπάρξει η παραμικρή συγκάλυψη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
νομίζω Άρη ότι στο θέμα της Κωνσταντοπούλου είσαι λάθος1. όλοι δικαιούνται υπεράσπιση2. η υπεράσπιση πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα3. όλοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας4. είναι οι δικηγόροι υπεύθυνοι για τις πράξεις των πελατών τους;5. είμαστε σίγουροι για τα γεγονότα (τις αναβολές) ή έχουμε ακούσει μόνο τη μια πλευρά; ή όλα αυτά είναι διαρροές από αλλού;6. η υπεράσπιση ενός βιαστή (αν καταδικασθεί) κάνει κάποιον και μάλιστα γυναίκα υποστηρικτή των βιασμών;7. για να κάνει ένα κόμμα καταγγελία για κάτι που θεωρεί σωστό θα πρέπει πρώτα να ελέγχει αν κάποιο μέλος του ελέγχεται γι' αυτό;τέλος δεν έχω δει το trailer ούτε τη σειρά αλλά αν χρησιμοποιούσε όντως αυτό το tagline είναι ντροπή
perikles, σχετικα με το΄΄ολα τα νομιμα μεσα΄΄, σοβαρα δηλαδη, θεωρεις νομιμο μεσο τις αναβολες των ελληνικων δικαστηριων?? ελεος.. απλως αυτο αποδεικνυει αυτο που λεμε ολοι για τον συριζα, οτι ειναι ατομα που μεσα σ αυτο το σαπιο συστημα που χρεωκοπησε εχουν πιασει τις καλυτερες θεσεις ωστε να κερδοσκοπουν(φαρμακοποιοι, αργομισθοι δημ υπαλληλοι,συνδικαλιστες) οποτε ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ!!
Δεν καταλαβα που ειναι το προβλημα με το ΕΣΡ. Το οτι στο παρελθον εχει βγαλει αποφασεις εξωφρενικες, οπως αυτη με το φιλι; Αυτο στην τελικη αφορα τα τοτε μελη του, δεν βλεπω γιατι αποκλειεται στο μελλον το ΕΣΡ να χαραξει μια αλλη κατευθυνση, ωστε να λεμε οτι ως θεσμος ειναι αναχρονιστικος. Μηχανισμοι διασφαλισης της ποιοτητας των τηλεοπτικων προγραμματων υπαρχουν νομιζω σε ολες τις χωρες με τις οποιες εμεις θελουμε να συγκρινομαστε, δεν καταλαβαινω τη λογικη οτι ενας θεσμος πρεπει να φερει στο διηνεκες το στιγμα των αποφασεων ατομων που πλεον δεν εχουν καμια σχεση με αυτον.
Η αλήθεια είναι πως ο τρόπος που το Μέγκα διαφήμιζε τη σειρά ήταν απαίσιος. Πολύ κωλοκάναλο. Και δεν έχει φέρει ποτέ καλό τούρκικο σήριαλ, μόνο απλοϊκά και κατινίστικα. Ωστόσο είναι μεγάλη αδικία να κατηγορηθούν αυτές οι σειρές για προώθηση του βιασμού. Κανένα τούρκικο σήριαλ δεν προπαγανδίζει την κακομεταχείριση των γυναικών, ούτε καμιά άλλη αθλιότητα,ίσα-ίσα το εντελώς αντίθετο. Και είναι αξιέπαινοι οι συντελεστές επειδή τα έργα αυτά απευθύνονται στο κοινό μουσουλμανικών χωρών και είναι σαν μια εκστρατεία κοινωνικής χειραφέτησης.Μακάρι κι η κ. Κωνσταντοπούλου να τηρούσε την ίδια στάση...
Δεν καταδικάστηκε ακόμα όμως, οπότε το συνετό είναι οι κρίσεις μας να συνοδεύονται με συστολή...[Απ. Άρη: Εξ ου και τα "φαίνεται πως" και τα "φέρεται". Αν είναι στο χέρι της Ζ.Κ. πάντως ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να (κατά)δικαστεί.]
Έχει καταδικαστεί για τον ένα από τους τέσσερς βιασμούς. Έχει όμως εκτείση την ποινή του για αυτό το έγκλημα και πλέον - λόγω των συνεχών αναβολών - είναι έξω.
Πρόκειται για μια σειρά που προάγει μια κουλτούρα πατριαρχική και σεξιστική. Δεν θέλω να φανταστώ πως αυτο το θέμα λεπτό και δύκσολο για οποιαδήποτε τέχνη θα αντιμετωπίζεται σε σηριαλ μιας χώρας αναχρονιστικής και συντηρητικής, πατριαρχικής οσο δεν πάει όπως η τουρκία ειδικα δε οταν μιλάμε για τουρκική σαπουνόπερα. ΑΝοίγει και νομίζω σωστά μια κουβέντα για το τι έιδος πολιτιστικά προιόντα θέλυομε να παράγουμε και να εισάγουμε και θα συμφωνήσουμε οτι τα τουρκικα πολιτιστικά τηλεοπτικά προιόντα δεν είναι αυτά που θέλουμε . Το ΕΣΡ έκοψε το φιλι του παπακαλιάτη, εκοψε μια σκηνή που έιχε να κάνει με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, ο βιασμός δεν είναι θέμα ηθικής ή σεξουαλικής ελευθεριότητας.Σε οτι αφορά την Κωνσταντοπούλου δεν την υπερασπιζομαι, δεν θα υπερπασπιζα εναν τέτοιον ανθρωπο, αλλα δεν εγινα και δικηγόρος επειδή οι δικηγόροι εκ της φύσεως της δουλειάς τους μπορέι να υπερασπιστουν και δολοφόνους και βιαστές και πρεζέμπορους. Δεν νομίζω οτι τους συμπαθούν ή εγκρίνουν τις πράξεις τους αλλα το κανουν και δικαίως σε ενα ευρωπαικό κράτος που έχει περάσει διαφωτισμό. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εκδώσει ανακοίνωση για μια ατομική επαγγελματική επιλογή της Κωνσταντοπούλου οταν σε αυτή την περίπτωση δεν εχει χρησιμοποιήσει την πολιτική της ιδιοτητα για να εχει οφελος. Να βγάλει ανακοίνωση για να καταγγείλει την Κωνσταντοπούλου για ενα βιασμό που έκανε ο πελάτης της? Αν απο τη στιγμή που ειναι ποινικολόγος υπερασπιζόταν και εναν δολοφόνο οσο δεν ήταν στη βουλή θα έπρεπε να βγάλει και ανακοίνωση για να την καταδικάσει για ενα φόνο που δεν εκανε αυτή αλλα ο πελάτης της ή για΄τι ως ποινικολόγος εκανε τη δουλειά της? Μακάρι να χανόταν η πατριαρχία και ο σεξισμός που φταινε για τους βιασμους αν έχαναν οι βιαστές το δικαίωμα της υπεράσπισης αλλα δυστυχώς θέλει κατι πολυ περισσότερο απ αυτό.... και δεν είναι η καταδίκη της Κωνσταντοπούλου[Απ. Άρη: Το πρόβλημα με την Ζ.Κ., επαναλαμβάνω, δεν είναι το τι έκανε ο πελάτης της, αλλά ότι συνεχίζει να τον έχει η ίδια ενώ είναι πλέον βουλευτίνα προοδευτικού κόμματος που βγάζει ανακοινώσεις για το πόσο κακοί είναι οι βιαστές. Θα ήταν συμβολικοί οι λόγοι μιας απεμπλοκής της απ' την υπόθεση: η οικονομική και επαγγελματική απληστία δικηγόρου είναι μια παραφωνία στις σωστές απόψεις του κόμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. ]
Και να δεις που το ΕΣΡ(ο "θεσμος" που επεβαλε προστιμο για ενα γκέι φιλι με αποτελεσμα να πληρωσουμε αργοτερα οι φορολογουμενοι ενα παχυλο προστιμο απο την Ευρωπη) θα σπευσει να δικαιωσει το κομμα!