Η φωτογραφία είναι απο παλαιότερο δημοσίευμα της Daily Mail με τίτλο "The new dark age"
Αυξανόμενη Αστυνομική Βαρβαρότητα στην Ελλάδα: Η αθέατη όψη της κρίσης
Καθώς οι συγκλονιστικές εικόνες των Ελλήνων που πάλευουν για να πάρουν τσάντες με δωρεάν λαχανικά γίνονται πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, γίνεται σαφές ότι η κρίση στη χώρα έχει ξεπεράσειί πλέον τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και καταλαμβάνει την κάποτε ακμάζουσα μεσαία τάξη.
Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει πληγεί από την κρίση και ο καθένας έχει μια ιστορία να πει για έναν συγγενή ή έναν φίλο που έχει χάσει τη δουλειά του και αγωνίζεται να επιβιώσει. Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,5% το 2012 και η οικονομία στην Ελλάδα αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω το 2013, κάτω από το βάρος του επόμενου γύρου μέτρων λιτότητας, που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές.
Και ενώ πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με τα οιονομικά μεγέθη, για την τύχη της ελληνικής δημοκρατίας επικρατεί σιωπή. Με τους Έλληνες να υποφέρουν κάτω από τα μέτρα λιτότητας χωρίς τέλος και την χώρα να παραλύει από τις απεργίες σε εθνικό επίπεδο, οι κατηγορίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση από την ελληνική αστυνομία έχουν πολλαπλασιαστεί.
Πρόσφατα, η ελληνική αστυνομία φέρεται να βασάνισε τέσσερις υπόπτους για ληστεία τράπεζας οι οποίοι συνελήφθησαν στις αρχές του Φεβρουαρίου στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τις οικογένειές τους, τους νεαρούς άνδρες, ηλικίας μεταξύ 20 και 24 και φερόμενους να ανήκουν σε μια τοπική τρομοκρατική ομάδα, τους φόρεσαν κουκούλες και τους χτυπούσαν άγρια, κατά τη διάρκεια της κράτησης. Ενώ οι εικόνες των υπόπτων που δημοσιεύθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζαν εκτεταμένους μώλωπες, η αστυνομία κυκλοφόρησε φωτογραφίες των τεσσάρων, με ψηφιακή επεξεργασία, σε μια προσπάθεια να διαγράψει μελανιές και κοψίματα, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή.
Ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε την ελληνική αστυνομία λέγοντας ότι η χρήση του Photoshop ήταν αναγκαία για να διασφαλιστεί ότι οι ύποπτοι ήταν αναγνωρίσιμοι.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρισμοί για βασανιστήρια από τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, γίνονται πρωτοσέλιδο. Τον περασμένο Οκτώβριο δεκαπέντε αντιφασίστες διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους υποστηρικτές του φασιστικού κόμματος Χρυσή Αυγη. Τα θύματα ισχυρίστηκαν στην βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησης τους στην ΓΑΔΑ: οι αστυνομικοί τους χαστούκιζαν και τους έφτυναν, τους έκαψαν τα χέρια με έναν αναπτήρα και τους κράτησαν ξύπνιους όλο το βράδυ με πυρσούς και τα λέιζερ.
Το ρεπορτάζ του Guardian οδήγησε τον Έλληνα Υπουργό, Νίκο Δένδια, να κατηγορήσει την βρετανική εφημερίδα ότι διαδίδει ψεύδη και απείλησε με νομικές ενέργειες. Ωστόσο, η επαγγελματική ιατροδικαστική εξέταση των δεκαπέντε διαδηλωτών απέδειξε ότι τα βασανιστήρια είχαν λάβει πράγματι χώρα. Όταν, την επόμενη ημέρα, δύο Έλληνες δημοσιογράφοι, σχολίασαν σχετικά με το ρεπορτάζ του Guardian στο εθνικό τηλεοπτικό κανάλι, απολύθηκαν.
Καθώς η κοινωνική κρίση βαθαίνει στην Ελλάδα, η αστυνομική βαρβαρότητα βρίσκεται σε άνοδο. Από την αρχή οι Έλληνες πολίτες αντιτάχθηκαν στα μέτρα λιτότητας με γενικές απεργίες, διαδηλώσεις και κατάληψεις πλατειών. Η απάντηση ήταν υπερβολική αστυνομική δύναμη, δακρυγόνα, τραυματισμοί και αδικαιολόγητη κράτηση διαδηλωτών.
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ενάντια στα μέτρα λιτότητας, που έγινε στην Αθήνα τον Μάιο του 2011, ο Γιάννης Καυκάς, ένας ψυχολόγος και φοιτητής φωτογραφίας, υπέστη ένα σχεδόν θανατηφόρο τραυματισμό στο κεφάλι, όταν ένας αστυνομικός τον χτύπησε με έναν από τους πυροσβεστήρες που φέρουν μαζί τους τα ΜΑΤ. Πέρασε 20 ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας και έπρεπε να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι.
Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, ενώ καλύπτε τον Ιούνιο του 2011 τα συλλαλητήρια ενάντια στα μέτρα λιτότητας, ένας άνδρας των ΜΑΤ του έριξε μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και πάσχει από μόνιμη απώλεια της ακοής του.
Τον Φεβρουάριο του 2012, περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, μετά την δημόσια αυτοκτονία ενός 77χρονου συνταξιούχου. Οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με τα ΜΑΤ μέσα σε σύννεφα δακρυγόνων και φλόγες. Ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος δέχτηκε σοβαρά χτυπήμστα στο κεφάλι από τις δυνάμεις της αστυνομίας και έπρεπε να περάσει από χειρουργικές επεμβάσεις κεφαλής, για τα τραύματα του. Την προηγούμενη ημέρα, η δημοσιογράφος Ρένα Μανιού, επίσης, ξυλοκοπήθηκε σοβαρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ο Δημήτρης Τρίμης, ο επικεφαλής της ελληνικής δημοσιογράφος ένωσης ΕΣΗΕΑ, έσπασε το χέρι του, αφού είχε σπρωχθεί βίαια και κλωτσηθεί από τα ΜΑΤ.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι διαδηλωτές είχαν χρησιμοποιηθεί από τα ΜΑΤ ως ανθρώπινες ασπίδες: μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει μια διαδηλώτρια με χειροπέδες, μπροστά από τους αστυνομικούς καθώς ο κόσμος πετούσε πέτρες εναντίον των αστυνομικών, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης τον Οκτώβριομ για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ ,στην Αθήνα.
Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, ούτε ένας δεν έχει διωχθεί.
Η αστυνομική βαρβαρότητα έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα, ακόμα και οι δολοφονίες εφήβων από τις αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι πρωτοφανείς.
Το 1976, δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής χούντας που κυβέρνησε τη χώρα μεταξύ 1967 - 1974, ο Σιδέρης Ισιδηρόπουλος, 16 χρονών έφηβος και ακτιβιστής, σκοτώθηκε από αστυνομικές δυνάμεις ενώ κολλούσε αφίσες σε ένα δημόσιο κτίριο.
Τον Νοέμβριο του 1980, τα ΜΑΤ ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου την 20χρονη διαδηλώτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τον εορτασμό της εξέγερσης του 1973 κατά της στρατιωτικής χούντας.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1985, ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μετά από διαδηλώσεις στην Αθήνα. Ο αστυνομικός αθωώθηκε από τις κατηγορίες.
Τον Δεκέμβριο του 2008 ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα ο αστυνομικός στόχευσε το αγόρι και το πυροβόλησε στο στήθος. Η δολοφονία του 15χρονου πυροδότησε ταραχές σε όλη την χώρα. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις που έμειναν ατιμώρητες, ο αστυνομικός καταδικάστηκε για τον φόνο του εφήβου.
Αυτό που κάνει την κατάσταση στην Ελλάδα ακόμη πιο ανησυχητική είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις της υπερβολικής αστυνομικής και κρατικής βαρβαρότητας δεν καταγγέλλονται. Καθώς η πλειοψηφία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης ανήκουν σε οικογένειες ολιγαρχών της χώρας, οι οποίοι ελέγχουν το χρηματοπιστωτικό τομέα και έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους πολιτικούς, οι δημοσιογράφοι προτιμούν να μείνουν ήσυχοι, για το συμφέρουν αυτου που τους πληρώνει.
Πρόσφατα, ένας δημοσιογράφος που εργάζεται για το ερευνητικό δημοσιογραφίκό περιοδικό Unfollow, δέχθηκε απειλές θανάτου απο έναν άνθρωπο ο οποίος συστήθηκε ως ο μεγιστάνας του πετρελαίου Δημήτρης Μελισσανίδης, αφού δημοσίευσε ρεπορτάζ σχετικά με ένα σκάνδαλο λαθρεμπορίου πετρελαίου που εμπλέκεται η εταιρία Aegean Oil, του Μελισσανίδη.Οι απειλές θανάτου εναντίον του δημοσιογράφου, έλαβε πολύ μικρή κάλυψη από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα κατηφορίζει σε περισσότερο χάος εν μέσω αυξανόμενων κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων, η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο στην χώρα που γεννήθηκε.
Οι ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές ελίτ αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η κοινωνική δικαιοσύνη και η δημοκρατία , οι αξίες στις οποίες χτίστηκε η έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα υπονομεύονται από μονομερή επιβολή αυστηρών κοινωνικών περικοπών και κάθετου πετσοκόμματος μισθών, που φτωχαίνει τα έθνη και προκαλεί εξτρεμισμό και χάος. Η ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού απογοήτευσε τους δικούς της ανθρώπους και δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει δικαιοσύνη και τα βασικά δικαιώματα για κάθε πολίτη της.
Τι ουσιαστικές επιλογές απέμειναν για τους ανθρώπους; Αυτό φαίνεται να είναι το ερώτημα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στην Ελλάδα πια.
Φραγκίσκα Μεγαλούδη - Huffington Post
Μετάφραση: LEFTeria-news
σχόλια