Ναι ρε, εμφύλιος. Από την Κωνσταντίνα Δελημήτρου

Ναι ρε, εμφύλιος. Από την Κωνσταντίνα Δελημήτρου Facebook Twitter
113

Από το xpsilikatzoy

Είμαι σε κάθε περίπτωση με την πλευρά του εργαζόμενου. Έχω υποστηρίξει στο παρελθόν με λύσσα το δικαίωμα της απεργίας διότι πιστεύω ακράδαντα πως είναι το ύστατο αληθινά διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του αδυνάτου και της εργατιάς και άλλες πίπες που μετά από μία άθλια πενταετία ασυδοσίας, τις έκανα ευχαρίστως γαργάρα και ειδικά την τελευταία φορά πριν ξενιτευτώ, που χάλασα από τα λεφτά του ηλεκτρικού για να πληρώσω τα έξι πολύτιμα εικοσάευρα στους ταρίφες που με πηγαινόφερναν Αιγάλεω - Γέρακα πρωί βράδυ, για ένα μαρτυρικό τριήμερο με συν περίπου 2 ώρες κίνησης προστιθέμενες στο τετράωρο που ήδη ξόδευα στους δρόμους καθημερινά για να πάω στη δουλειά μου.

Με λίγα λόγια, αυτό σήμαινε ότι όσες φορές το μήνα ήθελαν διάφορα οι ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΕΣ των μμμ εγώ έπρεπε να τη βγάζω 6 ώρες τη μέρα στους δρόμους, να μην βλέπω καθόλου το μωρό μου ξύπνιο, να χάνω τουλάχιστον δύο θηλασμούς (και άρα να πρέπει να θηλάζω όλη νύχτα για να μη μου κοπεί το γάλα) και να ζητάω στο τέλος και δανεικά για να τσοντάρω στους λογαριασμούς μου που τσεκουρεύονταν από τα ταξί και τις βενζίνες όποτε είχα αμάξι.

Έχω βαρεθεί να μου τη λένε για την έλλειψη αλληλεγγύης, για τον "εμφύλιο που θα γυρίσει εναντίον όλων μας, για τους κοινούς αγώνες που όλοι πρέπει να κάνουμε απέναντι στον κοινό εχθρό και μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας, απολύσεων και ΧΟΝΤΡΗΣ ανασφάλειας το μόνο που θέλω να τους ζουμπήξω τη μάπα και να τους ρωτήσω ΡΕ, ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ;

Πέφτουν κορμιά καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα, οι πρώτοι που φάγανε μειώσεις ήμασταν εμείς και μάλιστα ΤΡΙΑ χρόνια πριν που ούτε σας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό για κρίση, οι άνθρωποι που πλέον πεινάνε κυριολεκτικά πεινάνε, προήλθαν ΜΟΝΟ από τον ιδιωτικό τομέα, εκείνοι που πριν την κρίση, με πρόφαση την κρίση έχασαν πρώτοι τις δουλειές τους ήταν ΜΟΝΟ από τον ιδιωτικό τομέα και εκείνοι που πρωτοδέχτηκαν μισθούς για τους οποίους θα καιγόταν η Αθήνα αν ήσασταν στη θέση τους ήταν ΜΟΝΟ από τον ιδιωτικό τομέα.

Βάλτε λίγο το όποιο μυαλό σας να δουλέψει. Ποια αξιοπρέπεια και ποια κεκτημένα και ποιοι κατώτατοι μισθοί; Για να φτάσει ο μισθός σας ΜΑΛΑΚΕΣ σήμερα στα 700 ευρώ, σημαίνει ότι εμείς ΉΔΗ ξενιτευτήκαμε, ΉΔΗ είμαστε απλήρωτοι, ΉΔΗ η εταιρεία μας έβαλε λουκέτο, ΉΔΗ πεινάμε. ΗΔΗ δεν έχουμε μισθό. Κι εσείς που τώρα ξυπνήσατε από τη νιρβάνα σας, το πρώτο που σκεφτήκατε να κάνετε ενάντια σε εκείνους που σας καταπιέζουν με χρονοκαθυστέρηση ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΠΗΔΗΞΑΝ ΠΡΩΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΖΩΕΣ είναι να βάλετε ΠΑΛΙ ΕΜΑΣ να φάμε σκατά. Και άμα τολμήσουμε και πούμε κουβέντα αμέσως "ΕΜΦΥΛΙΟΣ". Ναι ρε, εμφύλιος! Εμείς είμαστε οι αληθινά καταπιεσμένοι, οι αληθινά διωγμένοι, οι αληθινά ταλαίπωροι και καταλήγω πως πέραν κάθε ιδεολογίας* ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ.-

*και μην ακούσω χαζομάρες για την ιδεολογία μου, όλα τα παραπάνω έχουν τόσο πολύ να κάνουν με την ιδεολογία μου, όσο αυτοί που τα προκαλούν όλα αυτά τολμούν να αποκαλούνται αριστεροί.

Αρχείο
113

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

20 σχόλια
"διαίρει και βασίλευε < πιθανότατα από την λατινική divide et impera" ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Από το ΒΙΚΙΛΕΞΙΚΟ ... για να κυβερνάς με ασφάλεια και να διατηρείς την εξουσία σου, φρόντισε να σπείρεις τη διχόνοια ανάμεσα στους αντιπάλους σου. Τόσο απλά λειτουργεί η λογική της ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
"Βάλτε λίγο το όποιο μυαλό σας να δουλέψει. Ποια αξιοπρέπεια και ποια κεκτημένα και ποιοι κατώτατοι μισθοί; Για να φτάσει ο μισθός σας ΜΑΛΑΚΕΣ σήμερα στα 700 ευρώ, σημαίνει ότι εμείς ΉΔΗ ξενιτευτήκαμε, ΉΔΗ είμαστε απλήρωτοι, ΉΔΗ η εταιρεία μας έβαλε λουκέτο, ΉΔΗ πεινάμε. ΗΔΗ δεν έχουμε μισθό. Κι εσείς που τώρα ξυπνήσατε από τη νιρβάνα σας, το πρώτο που σκεφτήκατε να κάνετε ενάντια σε εκείνους που σας καταπιέζουν με χρονοκαθυστέρηση ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΠΗΔΗΞΑΝ ΠΡΩΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΖΩΕΣ είναι να βάλετε ΠΑΛΙ ΕΜΑΣ να φάμε σκατά. Και άμα τολμήσουμε και πούμε κουβέντα αμέσως "ΕΜΦΥΛΙΟΣ". Ναι ρε, εμφύλιος! Εμείς είμαστε οι αληθινά καταπιεσμένοι, οι αληθινά διωγμένοι, οι αληθινά ταλαίπωροι και καταλήγω πως πέραν κάθε ιδεολογίας* ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ" ΕΣΥ ΕΣΚΥΨΕΣ , ΕΣΕΝΑ ΠΗΔΗΞΑΝΕ , ΕΣΕΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΡΗΣΑΝΕ ΟΣΑ ΣΟΥ ΣΤΕΡΗΣΑΝΕ .... ΕΣΕΝΑ ΔΕ ΣΟΥ ΚΟΛΛΑΓΑΝΕ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕΣ .... ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ... ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑ ΙΕΡΟΔΟΥΛΟ ΠΟΥ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΕΝΑ ΣΟΥ ΛΕΩ ... ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΠΡΓΙΩΝ ΣΤΑ ΜΜΜ ΤΟ 1991 ΚΑΙ ΤΟ 1993 ΠΗΓΑΙΝΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝΑ ΟΧΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ (ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ) ... ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΝΤΟΣ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ;ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΧΑΝΕΙΣ ΘΥΛΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ , ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΤΑ ΘΥΝΗΘΕΙΣ ΟΤΑΝ ΟΣΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΕΙΣ , ΚΑΙ ΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ 12 ΚΑΙ 14 ΚΑΙ 16 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ... ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ... .ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΕΣΥ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΕΙΣΑΙ... ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ .... ΜΗ ΜΑΣ ΠΑΣΣΑΡΕΙΣ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΟΥ ΩΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ .... ΜΑΛΑΚΙΑ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΦΑΤΗ..!
γιατί δεν αλλάζουν τις κινητοποιήσεις τους; να μεταφέρουν τον κόσμο δωρεάν, κι έτσι να χάνει το κράτος λεφτά (που εμείς βέβαια τα έχουμε δώσει και ξαναδώσει κ.ο.κ.- χωρίς να πάρούμε πίσω), όχι οι πολίτες τη ζωή τους. Παλιά ο αγώνας μας ένωνε, τώρα ποιοί μας βάζουν να φαγωνόμαστε;
Γιατί μετά θα σου πούν οτι εσύ θα πληρώσεις τη ζημιά που προκάλεσε η δωρεάν μετακίνηση στο ταμείο του κράτους.. πάλι εσένα θα βάλουν απέναντι σε κάθε απεργία...ρε πάρτε στροφές.. τα μάτια μας μόνοι μας βγάζουμε..
λες να μην το ξέρω; έτσι κι αλλιώς εμείς πάντα πληρώνουμε όχι αυτοί, αφού θα πληρώσουμε που θα πληρώσουμε γιατί να μην μας πάνε κιόλας; ΕΚΤΟΣ αν έχεις κάποιο σχέδιο να μην πληρώσει κανείς.
@I'm not just thatόπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο σχόλιο:"Αυτό που προτείνεις το είχε κάνει το 2011 το σωματείο και εκκρεμεί δίκη για τον πρόεδρο του σωματείου και αγωγή 70 εκατομμυρίων ευρώ για διαφυγόντα κέρδη. Σε ρωτάω πολύ καλοπροαίρετα όταν εκδικαστεί η υπόθεση θα τον υποστηρίξεις όπως πρέπει?"αυτό που προτείνεις αν και πολύ αποτελεσματικό είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ.εσύ αν ήσουν ένας/μία από τους εργαζομένους, θα το έκανες;
Δεν το γνώριζα το θέμα και σ'ευχαριστώ που το αναφέρεις, με εντυπωσιάζει και με κάνει να θαυμάζω αυτή τη στάση του! Δεν γνωρίζω όμως πως θα πρέπει ή θα μπορούσα να τον στηρίξω. Αν έχεις κάτι να προτείνεις θα ήθελα να το ακούσω και αυτό, ειλικρινά. (Και δεν αναφέρομαι συνδικαλιστικά, κομματικά ή πολιτικά σε καμία περίπτωση)όσο για το άλλο σου ερώτημα, από τη θέση που βρίσκομαι είναι κρίμα να σου απαντήσω πως και θα το έκανα, γιατί θα ήταν άτοπο να το λέω από την "άνεση" της απόστασης μου με μία τέτοια πραγματικότητα. θα ήθελα όμως να είχα τη δύναμη και το θάρρος να το κάνω αν πότε μου συνέβαινε κάτι τέτοιο-αν ήταν αυτό που θα θεωρούσα δίκαιο. Πάντως στη δική μου περίπτωση, το κράτος μου περιέκοψε το εισόδημα (με τρόπο που έχει αναφερθεί στη βουλή ως αντισυνταγματικός) και με έχει ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ οικονομικά και κυρίως ψυχικά με ακατάσχετη φορολογία και άλλα μέσα. Και δεν έχω πού να διαμαρτυρηθώ, πού να ζητήσω το δίκιο μου, με ουσία όμως και μήνυμα, όχι απλά ένα ξέσπασμα. Φαντάζομαι το έχεις βιώσει κι εσύΤελικά πόσο απέχει κάποιες φορές το δίκαιο από το νόμιμο και το άδικο από το παράνομο
@I'm not just thatφυσικά και το έχω νιώσει κι εγώ. και γι αυτό πιστεύω ότι ήταν λάθος όλη αυτή η αρνητική στάση και επιθετικότητα προς τους απεργούς του μετρό. ό,τι μα ό,τι και να είναι οι υπάλληλοι, ήταν η πρώτη φορά που κινήθηκε κάτι, που έγινε μια διαμαρτυρία διαρκείας και που κάποιος σήκωσε λίγο το ανάστημά του μπροστά σε αυτούς που παίρνουν τόσο άδικες και αντισυνταγματικές αποφάσεις. αν κατάφερναν να κερδίσουν κάτι, θα έδειχναν το δρόμο και σε άλλους εργαζομένους να διεκδικήσουν αυτά που έχουν χάσει. όμως από τη στιγμή που δεν είχαν καμία στήριξη και όλοι στράφηκαν εναντίων τους, αντιμετωπίστηκαν και με αυτό τον τρόπο (συλλήψεις, δικαστικές απειλές), ήταν ο καλύτερος τρόπος για την κυβέρνηση να μας πει: λοιπόν μην τολμήσετε και οι υπόλοιποι να βγάλετε κιχ από δω και πέρα, καθίστε στα αυγά σας και να λέτε κι ευχαριστώ.όσο για το που μπορεί να στραφεί κάποιος, το μόνο που μπορώ να σου πω είναι τι προσπαθώ να κάνω εγώ και άλλοι συνάδερφοι μου που είναι στην ίδια κατάσταση. έχουμε μαζευτεί μια ομάδα χωρίς εργατοπατέρες και αρχηγούς, η οποία μεγαλώνει σιγά σιγά, ενημερωνόμαστε για τα νομοσχέδια που μας αφορούν και συζητάμε τι μπορούμε να κάνουμε. και έχουμε κάνει κάποια πράγματα, σε τοπικό επίπεδο βασικά. βέβαια δεν πρόκειται να γίνει κανένα θαύμα ή να αλλάξει κάτι από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά τουλάχιστον δεν κάθεται ο καθένας στο γραφείο του να κρατάει το κεφάλι του και να απελπίζεται. δεν ξέρω αν θα βγει κάτι από αυτό αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ και κάτι καλύτερο.
Απορία:Αν αντί για τους εργαζόμενους στο μετρό, απεργούσε άλλος κλάδος ή έκαναν πορεία κάθε μέρα συνταξιούχοι ή ΑΜΕΑ για τη μείωση και κατάργηση συντάξεων και επιδομάτων αντίστοιχα, με αιτήματα δηλαδή δίκαια και κοινώς αποδεκτά, με αποτέλεσμα να είναι κλειστοί οι δρόμοι κάθε μέρα και να δημιουργούνταν τα ίδια προβλήματα στη συντάκτρια του άρθρου, θα είχε διαφορετική αντίδραση; Μήπως το γεμάτο μίσος (κάλεσμα σε εμφύλιο!, "ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΕΣ") άρθρο πηγάζει απλά από το ξεβόλεμα και όχι από το άδικο των αιτημάτων;
Θάνο Τζήμερε εσύ;λολ..λοιπόν για να σοβαρευτούμε εδώ μέσα, μιας και είμαι ιδιωτικός υπάλληλος μπορώ να πω 2 πράματα νομίζω.είναι προφανές πως ταλαιπώρησε κόσμο η απεργία των ΜΜΜ. επίσης είναι γεγονός πως ΔΕΝ είναι κάποιοι προνομιούχοι αυτοί που εργάζονται εκεί, πχ ο άνθρωπος που έχει 20 χρόνια προυπηρεσία και δουλεύει σε βάθος 20-30 μέτρων δίπλα σε τάσεις 10,000Volt αμοίβεται με 750 μικτά +150 για 3 Κυριακές. ΜΙΚΤΑ. ένα άλλο δεδομένο είναι πως αν πέσουν οι μισθοί των ΔΥ τότε -μαντέψτε!- δε θα αυξηθούν οι δικοί μας μισθοί!τρελό; άρα τι είναι καλύτερο να κάνουμε;να διεκδικήσουμε και μεις μισθούς αξιοπρέπειας και καλύτερους όρους εργασίας. το να θες να ''σκίσεις'' τον διπλανό σου επειδή σε λιώνουν καθημερινά είναι δείγμα χαζομάρας και κοντόφθαλμης λογικής και εφαρμόζεται ως η μέθοδος του λεγόμενου κοινωνικού αυτοματισμού.το άρθρο αυτό είναι ίσως ύμνος για την επιτυχία της μεθόδου.συγχαρητήρια.και κάτι ακόμα..αυτό το να επικαλούνται κάποιοι την ιδιότητα ή ιδεολογία της αριστεράς μόνιμα για να χύσουν δηλητήριο είναι καταπληκτικό και φήμες λένε πως μελετάται ήδη από επιστήμονες και σε άλλα μέσα Ενημέρωσης. μόνο που η Αριστερά δεν είναι εδώ για να μπαίνει σε διαδικασίες και συζητήσεις εμφυλίων αλλά για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα ΟΛΩΝ των εργαζομένων είτε είναι ΔΥ,είτε ΙΥ είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε άνεργοι. ΥΓ1: το ότι κάθισα και υπερασπίστηκα την αριστερά εδώ πέρα με ξεπερνά. ΥΓ2: έχει κανείς υπόψιν τι συνέβη πχ με την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων σε Αγγλία -->κόστισαν πιο πολύ στο κράτος με τη μορφή επιδοτήσεων και έγιναν λιγότερο ασφαλείς οι μετακινήσεις ; με το νερό στη Γαλλία;επανέρχεται στην κυριότητα του δήμου Παρισίου. με την εταιρία ηλεκτροδότησης στις ΗΠΑ και τα σκάνδαλα;ένα σωρό παραδείγματα..ΥΓ3: εδώ καταρρέουν τα πάντα και αντί να φωνάζουμε πώς μας φτάσανε ως εδώ κηρύσσουμε εμφυλίους μέσα απ τη LIFO. ακραίο.-
επιτέλους να βάλουμε τους χρυσαυγίτες να βαράνε τους μετανάστες, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να βαράνε τους δημοσιους υπαλλήλους τους ανεργους να βαράνε τους εργαζόμενους γενικά και τον σαμαρά με τον βενιζέλο να μας μειωνουν τους μισθους και να μας αυξάνουν τους φορους γιατι δεν σφαζόματε αρκετά καλά μεταξύ μας! Επίσης επειδή καποιες λέξεις εχουν πολυ συγκεκριμένο νόημα, καλό είναι τις επικλησεις σε εμφυλίους να τις αφήσουμε στην ακρη γιατί έχουμε και μια κυβέρνηση που είναι ακροδεξια και εχει περίεργες ονειρώξεις τα βράδυα. Επίσης αν η αρθρογράφος είναι ετοιμη να πάρει το οπλο και να καθαρίσει δημοσίους υπαλλήλους τότε νομίζω οτι είναι κατι παραπάνω απο έτοιμη για να απεργήσει στην επόμενη γενικη απεργία που θα γίνει απο τα τριτοβάθμια οργανά τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα ετσι ωστε να μπορέσει να βελτιώσει στο ελάχιστο τις οντως δύσκολες συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα. Αλλιώς θα παραφράσω ενα πολύ καλό σύνθημα: ιντερνετικος τσαμπουκάς και στη δουλειά μαλάκας.
Ναι, σύμφωνοι, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μπορεί να είχαν υψηλούς μισθούς, προνόμια και διευκολύνσεις σε σχέση με άλλους και ειδικά σε σχέση με τους ιδιωτικούς. Ναι, ο συνδικαλισμός δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε και κάποιοι εκμεταλλεύονται και έχουν προσωπικά οφέλη. Ναι, ίσως να υπήρχαν και πιο αποτελεσματικοί τρόποι διαμαρτυρίας, όπως το μη ζητάνε εισιτήριο. Μπορεί, με λίγα λόγια, να μην υπήρχαν ούτε αγαθές προθέσεις ούτε τα πιο δίκαια αιτήματα σε σχέση με άλλες εργασιακές ομάδες. Όμως ήταν η πρώτη φορά που έγινε μια απεργία διαρκείας που έτσουξε την κυβέρνηση και όχι άλλη μια 24ωρη τουφεκιά στον αέρα που όλοι κατακρίνουμε κάθε φορά. Ήταν η πρώτη φορά που μια διαμαρτυρία πήγε να γενικευτεί και γι αυτό η αντίδραση από την κυβέρνηση ήταν άμεση και απόλυτη. Και ενώ καταλαβαίνω απόλυτα την απίστευτη ταλαιπωρία και τα πάρα πολλά προβλήματα που προέκυψαν από την απεργία αυτή, κάθομαι και σκέφτομαι τι θα μπορούσε να είχε βγει από αυτή την ιστορία αν εξελισσόταν διαφορετικά. Μέσα στα αιτήματα ήταν το ενιαίο μισθολόγιο και οι συλλογικές συμβάσεις. Αν κέρδιζαν σε αυτά τα ζητήματα (ακόμα και αν δεν το άξιζαν!) πόσο πιο εύκολο θα ήταν να διεκδικήσουν και οι υπόλοιπες εργασιακές ομάδες τα ίδια, από τη στιγμή που θα υπήρχε "δεδικασμένο" και "παράδειγμα προς μίμηση"; Αν η απεργία δεν αντιμετωπίζονταν με ΜΑΤ και δικαστικές απειλές πόσο ήθελε για να αρχίζουν το ένα μετά το άλλο τα σωματεία από διάφορους κλάδους να ξεκινούν κι αυτά διαμαρτυρίες και πολλοί μαζί να διεκδικούσαν τα αυτονόητα; Πόσο πιο δύσκολο θα ήταν για την κυβέρνηση να τα βάλει με Χ εργαζόμενους από το μετρό και πόσο με χιλιάδες από πολλούς εργασιακούς κλάδους;Όσο για αυτό που ακούω συνέχεια ότι δεν είπαν τίποτα όταν έκαναν τα ίδια και χειρότερα σε μας... ρε παιδιά πότε έχει γίνει αυτό; Κάθε κλάδος, όταν δημιουργείται ένα πρόβλημα που τον αφορά, κοιτάει να το αντιμετωπίσει. Θα ήταν ιδανικό να είχαμε φτάσει σε τέτοια επίπεδα αλληλεγγύης αλλά μήπως και πάλι τότε θα υπήρχε απίστευτη γκρίνια, γιατί δε θα λειτουργούσε τίποτα;; Φαντάζεστε να απεργούσαν οι δάσκαλοι και να έκλειναν σε ένδειξη συμπαράστασης νοσοκομεία, ΜΜΜ, εφορίες κ.λπ.;; Όλοι θα έπεφταν να τους φάνε! Και στην τελική, γιατί εμείς δεν αντιδράσαμε όταν μας έκαναν τα ίδια και χειρότερα και τώρα την πέφτουμε σε αυτούς που αντιδρούν;;;Με λίγα λόγια δεν υπερασπίζομαι τη συγκεκριμένη απεργία των συγκεκριμένων "προνομιούχων" και "διεφθαρμένων" υπαλλήλων. Αλλά μια απεργία που θα μπορούσε να είναι η αρχή για να γίνει κάτι καλύτερο για όλους. Όχι ότι θα λύνονταν όλα ξαφνικά! Αλλά θα μπορούσε να γίνει μια αρχή!Η στάση που περιγράφεται στο παραπάνω άρθρο είναι σαν να λέμε ότι επειδή εγώ έχω πέσει και έχω φάει τα μούτρα μου και δε βρέθηκε κανείς να με βοηθήσει, θα πρέπει και ο δίπλα που θα πέσει να μείνει αβοήθητος. Όχι ας πούμε να βοηθηθεί να σηκωθεί και να βοηθήσει κι εμάς. Γιατί κάθομαι και σκέφτομαι: έστω ότι τα κατάφερναν και δε μειωνόταν ο μισθός τους, αυτά τα παραπάνω χρήματα που θα έπαιρναν δε θα τα ξόδευαν σε τρόφιμα, ρούχα, επισκευές, φροντιστήρια και χίλιες δυο άλλες επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη; Και στις οποίες δουλεύουν όλοι αυτοί οι ιδιωτικοί υπάλληλοι;Και τελικά, αν ήταν τόσο λάθος αυτό που έκαναν, ποιο είναι το σωστό; Να μη βγάζει κανείς κιχ γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα έχει αδικηθεί περισσότερο; Και έτσι να καθόμαστε όλοι και να κλαίμε τη μοίρα μας χωρίς να κάνουμε τίποτα; Ποια είναι η αντιπρόταση; Τι πρέπει να γίνει τελικά; Εμφύλιος όπως προτρέπει το άρθρο; Και ποιος θα βγει κερδισμένος από αυτό;;; Δυο πλευρές γδαρμένες και λιπόθυμες στην καλύτερη ή σκοτωμένες στην χειρότερη που θα είναι ακόμα πιο αδύναμες για να συνεχίσουν να τις εκμεταλλεύονται οι από πάνω...
"Αν η απεργία δεν αντιμετωπίζονταν με ΜΑΤ και δικαστικές απειλές πόσο ήθελε για να αρχίζουν το ένα μετά το άλλο τα σωματεία από διάφορους κλάδους να ξεκινούν κι αυτά διαμαρτυρίες και πολλοί μαζί να διεκδικούσαν τα αυτονόητα;"Ποιά είναι τα αυτονόητα στα οποία αναφέρεσαι? Λες θα μπορούσε να γίνει μια αρχή.Για ποιό πράγμα?Για να ανέβουν οι μισθοί?Με τι λεφτά??
Ποια είναι τα αυτονόητα; Οι αξιοπρεπείς μισθοί και οι συντάξεις για τις οποίες πλήρωναν τόσα χρόνια οι γονείς μας και τώρα τους έχουν κλέψει αυτά τα χρήματα ουσιαστικά. Οι εντελώς άδικοι και παράλογοι "έκτακτοι" φόροι και τέλη που ξεπηδούν κάθε μέρα. Οι τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές με ταυτόχρονη μείωση των παροχών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδικά σε αυτό το θέμα, μπορώ να μιλήσω για το δικό μου ταμείο, ως μηχανικός, το οποίο ήταν απόλυτα υγιές, είχε πάντα πλεόνασμα, ΔΕΝ επιδοτούνταν από το κράτος, και ξαφνικά βρισκόμαστε να παίζονται τα χρήματά μας στο χρηματιστήριο σα να είναι μάρκες σε καζίνο, να μπαίνει στον ΕΟΠΠΥ, να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε σημείο που να μην μπορείς να τις καλύψεις (αδικαιολόγητα αφού το ταμείο είχε πάντα πλεόνασμα) και οι παροχές από το ταμείο μειώνονται δραματικά!Αλλά όταν με ρωτάς "με τι λεφτά;" τι να απαντήσω; Πιστεύεις ότι όλο αυτό γίνεται γιατί ξαφνικά δεν έχουμε χρήματα ως χώρα; Ειδικά τι στιγμή που το χρέος άλλων χωρών είναι πολλαπλάσιο από το δικό μας και για αυτές δε γίνεται καν λόγος; Πιστεύεις ότι όλα αυτά τα χρήματα που δίνουμε στο κράτος πάνε στα κρατικά ταμεία και επιστρέφουν σε μας με τη μορφή μισθών, συντάξεων, δημοσίων έργων και κοινωνικών παροχών όπως όφειλε να συμβαίνει; Ή πηγαίνουν κατευθείαν στα ταμεία των τραπεζών και των τοκογλύφων που τρίβουν τα χέρια τους από το παιχνίδι που έχουν στήσει και τα κέρδη που τους αποφέρει; Πιστεύεις ότι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση του οκταώρου, και τόσων άλλων εργασιακών δικαιωμάτων έχει καμία σχέση με τον περιορισμό των δαπανών του κράτους; Ή απλά είναι αυτό που συμφέρει τους μεγαλοεπιχειρηματίες ώστε να βγάζουν ακόμα περισσότερο κέρδος με ακόμα μικρότερο κόστος και οι οποίοι δεν έχουν φορολογηθεί ποτέ και ούτε πρόκειται για τις τεράστιες περιουσίες τους; Είναι τόσο μεγάλη η ανάλυση που σηκώνει αυτό και μόνο το ερώτημα που έκανες και αυτή την ώρα δεν έχω καθαρό και ξεκούραστο μυαλό για να την κάνω. Απλά ας προβληματιστούμε όλοι λίγο παραπέρα από το δελτίο των 8.
1.Οι μισθοί των υπαλλήλων του μετρό, στους οποίους αναφερόμαστε σε αυτό το post, είναι καθόλα αξιοπρεπείς για την δεδομένη κατάσταση!Δεν μπορούμε, καλώς οι κακώς, να κρίνουμε με δεδομένα προ κρίσης!Και πέρα από αυτό, οι προ κρίσης μισθοί στο δημόσιο στην Ελλάδα, ήταν αυτοί που ήταν, γιατί ήταν με δανεικά!Η οικονομία της Ελλάδας δεν παρήγαγε τόσο, ώστε να περέχει αυτούς τους μισθούς!Εισφορές..Η εισφοροδιαφυγή ήταν και είναι τεράστια!'Οσο για το δημόσιο που δεν μπορούσε κάποιος να εισφοροδιαφεύγει, οι "εισφορές", στις οποίες αναφέρεσαι ήταν απόλυτα δυσανάλογες με τα χρόνια σύνταξης και το εφάπαξ που έπαιρναν!Και όταν κάποιος τόλμησε να πει ότι πρέπει να αλλάξουμε το ασφαλιτικό γιατί σε λίγα χρόνια τα ταμεία θα καταρεύσουν, έγινε ο κακός χαμός!!2. Ταμείο μηχανικών???χαχαχαχαχα!Κατερίνα μου, το ταμείο σου, όπως και όλα τα πλεονασματικά ταμεία "επιδοτούνταν" από όλους μας ένεκα νταβατζιλικιού!!'Οταν για να κάνεις την οποιαδήποτε πράξη ήταν υποχρεωτική η παράσταση μηχανικού, την οποία έπρεπε να καταβάλεις στο "απόλυτα υγιές" ταμείο σας, λογικό είναι να είναι πλεονασματικό!'Οπως και των δικηγόρων!'Οσο για το το χρηματιστήριο σε ποιό κόσμο ζείς?Σε όλο τον κόσμο τα ταμεία επενδύουν τα αποθέματα τους!Τώρα αν τα δικά μας τα κάνανε σαλάτα, δικό μας πρόβλημα!3.'Οσα λες για τα λεφτά,τους "τοκογλύφους" και τις τράπεζες δείχνουν ότι είτε ακούς Καμμένο ή δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται!Αν δεν έχεις καταλάβει ότι το πρόβλημα της χώρας μας δεν ήταν το χρέος, αλλά αυτό σε συνδιασμό με το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμα και εκείνο των τρεχουσών συναλλαγών πραγματικά λυπάμαι..'Οσο για τα υπόλοιπα μακάρι να είχα το κουράγιο να σου απαντήσω αναλυτικά, αλλά επειδή δεν δύναμαι, σου προτείνω να βρεις κάποια σοβαρή ανάλυση να σου απαντηθούν όλα τα ερωτήματα!Α, και δελτίο των 8 δεν έχω δει ποτέ!
MGer1. Συγνώμη αλλά με ρώτησες ποια είναι τα αυτονόητα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ κλάδοι, και σε αυτό απάντησα. Μη μου βάζεις λόγια που δεν έχω πει, σε παρακαλώ.Συμφωνώ ότι στο δημόσιο γινόταν (και γίνεται ακόμα) ο κακός χαμός, ότι υπήρχαν άνθρωποι που αμείβονταν με υψηλούς μισθούς και δεν έκαναν τη δουλειά τους, ότι υπήρχαν διευκολύνσεις, προνόμια κτλ κτλ. Και όπου σταθώ και όπου βρεθώ εκφράζω την αντίθεσή μου και διαμαρτύρομαι γι αυτό. Ακόμα και αν χρειαστεί να το πω ευθέως σε άτομα που ξέρω ότι εργάζονται έτσι και να γίνω η κακιά και η περίεργη. Σε αντίθεση με πολλούς που όταν στο κυριακάτικο τραπέζι ακούσουν τη θεία να λέει με καμάρι πόσο εύκολα την κοπανάει από την υπηρεσία για να πάει για ψώνια, θα της πουν και μπράβο και θα ζηλεύουν που δεν μπορούν να είναι στη θέση της.Και σε όλα αυτά που αναφέρθηκα (μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές) είχα στο μυαλό μου περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα καθώς ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου ούτε οι περισσότεροι συγγενείς και φίλοι έχουν σχέση με το δημόσιο, ανήκουμε στον ιδιωτικό τομέα και τα προβλήματα που υπάρχουν τα γνωρίζω από αυτή την πλευρά και με βάση αυτά εκφράζομαι.Ότι θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει αξιοκρατία, δικαιοσύνη και διαφάνεια στο δημόσιο τομέα το πιστεύω ακράδαντα αλλά είναι γεγονός ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα με τη δική μας ανοχή και ενοχή.Όσον αφορά αυτό που λες για τους μισθούς και τα δανεικά, δεν μπορώ να συμφωνήσω. Δεν το πιστεύω -και δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω- ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν παρήγαγε όσα απαιτούνταν για να καλύψει τα έξοδά της και θα ήθελα, αν έχεις κάποια έγκυρα στοιχεία να μου τα γνωστοποιήσεις, ώστε να ενημερωθώ κι εγώ. Εσύ πώς είσαι σε θέση να το γνωρίζεις και να το υποστηρίζεις με σιγουριά; Το ότι τώρα δεν είναι σε θέση να το κάνει, καθώς έχουν καταστρέψει κάθε παραγωγικό κομμάτι της χώρας, το πιστεύω. Η δική μου άποψη είναι ότι όλα αυτά τα προνόμια των ΔΥ ήταν προϋπόθεση και αποτέλεσμα της πελατειακής σχέσης μεταξύ πολιτικών-πολιτών. Γιατί όταν το 90% των υποψήφιων βουλευτών είναι άτομα ανίκανα και αμόρφωτα που δε θα τους εμπιστευόσουν ούτε τη διαχείρηση ενός περιπτέρου, ο μόνος τρόπος για να βρεθούν στην εξουσία ήταν να εξαγοράσουν ψήφους. Και από την άλλη μεριά, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών ξεπουλούσαν ελαφρά τη καρδία το δικαίωμά τους στην αντιπροσώπευση για μια θέση, ακόμα και όταν δεν υπήρχε πρόβλημα ανεργίας.2. Εγώ θα σου πω την άποψη και τη γνώση που έχω για το συγκεκριμένο ταμείο όντας νέα μηχανικός αλλά έχοντας και γονείς μηχανικούς που δουλεύουν ακόμα κι ας έχουν περάσει τα εξήντα. Στο ΤΣΜΕΔΕ η αναλογία εργαζομένων/συνταξιούχων ήταν, μέχρι πριν 2-3 χρόνια, 7 προς 1. Τα μαθηματικά είναι πολύ εύκολα νομίζω για να καταλάβει κάποιος γιατί το ταμείο ήταν πλεονασματικό. 7 πλήρωναν 1 εισέπρατε, άρα στο ταμείο βγαίνει συν και μάλιστα μεγάλο. Η παράσταση μηχανικού και για το αν έπρεπε να είναι υποχρεωτική η όχι μπορούμε να το συζητήσουμε αν θέλεις, δεν έχω πρόβλημα, και μπορεί να και να συμφωνήσω μαζί σου στο τέλος. Αλλά δεν ήταν αυτό η αιτία.Για το χρηματιστήριο διαφωνώ κάθετα. Το γεγονός ότι γίνεται και αλλού δεν το καθιστά αυτόματα σωστό. Με ποια λογική και με ποια επιχειρήματα καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα; Εργαζόμενοι ή μη εργαζόμενοι μηχανικοί πλήρωναν επί χρόνια την υποχρέωσή τους στο ταμείο τους για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: για να μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Ποιος έδωσε στον οποιοδήποτε το δικαίωμα να ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ αυτά τα χρήματα και να τα τζογάρει στο χρηματιστήριο; Με ποιο σκεπτικό; Γιατί ήταν απαραίτητο να γίνει αυτό και με ποιο τρόπο θα ωφελούσε το ταμείο και τους ασφαλισμένους; Και σε περίπτωση ζημίας ποιος θα πλήρωνε τα χρήματα που χάθηκαν; Αυτός που πήρε την απόφαση; Όχι βέβαια, οι ασφαλισμένοι πάλι! Δηλαδή παίζω εγώ με ξένα χρήματα και αν χάσω λέω στους άλλους να πληρώσουν! Και τι πάει να πει τα έκαναν σαλάτα; Το χρηματιστήριο είναι τζόγος. Αν είσαι μέσα στα κυκλώματα και γνωρίζεις τις πληροφορίες πριν από τους άλλους -ή ακόμα αν δημιουργείς τις πληροφορίες- τότε ξέρεις που να ποντάρεις για να κερδίσεις. Αν όχι, αν πας στα τυφλά, στο τέλος βγαίνεις χαμένος! Δεν υπήρχε κανένας λόγος να μπει το ταμείο στο χρηματιστήριο και δε ρωτήθηκε και κανείς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.3. Σε παρακαλώ να μην μετατρέπεις σε προσωπική διαφορά μια ανταλλαγή απόψεων. Πες την άποψη σου και τα επιχειρήματά σου και θα σ' ακούσω με προσοχή. Όχι όμως προσωπικές αιχμές. Σε πληροφορώ ότι όχι μόνο δεν ακούω Καμμένο, αλλά το χάσμα που με χωρίζει από αυτή την ιδεολογία (ο Θεός να την κάνει) είναι τεράστιο. Όσο για το αν καταλαβαίνω τι γίνεται, τι να σου πω, μπορεί να μην είμαι αρκετά έξυπνη, δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό, αλλά προσπαθώ να ενημερώνομαι και να διαβάζω καθημερινά, προσπαθώ να κρατάω αποστάσεις από γεγονότα και απόψεις και να κρίνω όσο πιο αντικειμενικά μπορώ. Και φυσικά να κάνω διάλογο. Και από τα πρώτα κριτήρια που βάζω είναι η κατανόηση και ο σεβασμός και το συμφέρον των πολλών.Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω οικονομικές γνώσεις, αν και θα το ήθελα, για να μπορώ να καταλαβαίνω τις διαδικασίες, αλλά νομίζω ότι κάποια συμπεράσματα είμαι σε θέση να τα βγάζω με βάση την κοινή λογική. Το ότι το πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το χρέος το έχω καταλάβει και το πιστεύω. Άλλωστε οι ίδιες οι χώρες που "μας δανείζουν" έχουν μεγαλύτερο χρέος από αυτό της Ελλάδας. Στο ποιο είναι όμως το πρόβλημα και ποιες οι αιτίες του, εκεί μάλλον διαφωνούμε. Αν και ψάχνω και βρίσκω σοβαρές αναλύσεις και τις διαβάζω και προσπαθώ να βγάζω συμπεράσματα. Όπως και στο ποιοι είναι οι τρόποι επίλυσης του προβλήματος. Αν έχω καταλάβει καλά (αν όχι διόρθωσέ με) είσαι σύμφωνος με την άποψη ότι τα μέτρα που παίρνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση είτε γιατί δε γίνεται αλλιώς είτε γιατί οδηγούν στην έξοδο από την ύφεση. Είναι όμως μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση όλο αυτό που είναι δύσκολο να γίνει από ένα πίνακα σχολίων.Να είσαι καλά.
Αρχικά θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη αν ο τρόπος διατύπωσης μου σου φάνηκε επιθετικός!Δεν ήταν σκόπιμο!Διαβάζοντας τις λέξεις τοκογλύφοι και λεφτά που πηγαίνουν σε αυτούς αντι για τον κόσμο, μου έρχεται στο μυαλό ο Καμμένος και αφηνιάζω!Από ότι καταλαβαίνω εσύ αναφέρεσουν κυρίως στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, κατί που δεν κατάλαβα από την πρώτη αναρτηση σου, ενώ εγώ λόγω του ότι το άρθρο αφορά του υπαλλήλους του μετρό και γενικά αυτούς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, μιλάω για αυτούς και μόνο για τους δικούς τους μισθούς και προνόμια!Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με αυτά που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος κατά την γνώμη μου αυτή τη στιγμή πλήττεται κυρίως από την ύπαρξη του σαθρού δημοσίου,διότι στηρίξε την ύπαρξη του σε μεγάλο βαθμό από το κράτος. Σε όσα λες για το δημόσιο, δεν διαφωνούμε πουθενά!'Ολες οι ευρωπαικές και εγχώριες οικονομικές αναλύσεις έχουν δείκτες παραγωγικότητας!Και έιμαστε πάρα πολύ χαμηλά!Επίσης είμαστε μια οικονομία που παρήγαγε(και παράγει) κατά βάση υπηρεσίες και τπτ άλλο, τις οποίες μάλιστα τις διαθέτει μόνο στην εσωτερική κατανάλωση και δεν τις εξάγει!Και αυτό διότι η χώρα "αναπτύχθηκε" τις τελευταίες δεκαετίες με βάση την κατανάλωση, η οποία ταυτόχρονα δεν γινόταν σαν εγχώρια αγαθά!Γι αυτό πολλοί οικονομολόγοι μιλούν για μεγένθυνση και όχι για ανάπτυξη.Το πιο έγκυρο και σημαντικό στοιχείο για την έλλειψη παραγωγής ήταν το έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2009 14-15%!!Όσα αναφέρω για τον δανεισμό σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξης προκύπτουν από τους κρατικούς προυπολογισμούς των τελευταίων χρόνων, από στοιχεία που δίνει ο ΙΟΒΕ, και η Ευρωπαική Ενωση σε μελέτες!'Ολα αυτά μπορείς να τα βρεις στον διαδίκτυο και να τα διαβάσεις!Για την αναλογία εργαζομένων- συνταξιούχων στο ταμείο των μηχανικών δεν γνωρίζω και δεν θέλω να αμφισβητήσω αυτό που λες, αλλά στο γενικό σύνολο έτσι είναι!Και αυτό πάλι προκείπτει από τα πρωην θεσμοθετιμένα όρια συνταξιοδότησης!Στην Ελλάδα ο κόσμος συνταξιοδοτούνταν πιο νωρίς από την πλειονότητα των υπόλοιπων κρατών μελών!Και μην ξεχνάς ότι εγώ πάλι μιλάω για τον δημόσιο τομέα κυρίως!Δεν μου φαίνεται λοιπόν παράλογο στο ΤΣΕΜΔΕ η αναλογία να είναι αυτή που λες, καθώς υπάρχουν άπειροι ελέυθεροι επαγγελματίες στον συγκεκριμένο κλάδο!Το ότι είναι η παράσταση και οι υποχρεωτικές καταβολές στο ΤΣΜΕΔΕ κατά την εργολαβική αμοιβή πχ. ο λογός για τον οποίο το ταμείο αυτό είναι πλεονασμάτικο, όπως και στους δικηγόρους, είναι αδιαμφισβήτητο!Για αυτό και έχουν γίνει κατά καιρούς φασαρίες και στην Βουλή για τα προνόμια που θεσμοθετούνται υπέρ κάποιων συγκεκριμένων επαγγελμάτων, όπως και των μηχανικών!Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που γίνεται μάχη για να καταφέρουν διάφοροι να ενταχθούν σε αυτό το ταμείο!Το ότι τα αποθέμα των ασφαλιστικών ταμείων επενδύονται είναι θεσμοθετημένο και στην Ελλάδα και παντού στην Ευρώπη τουλάχιστον!ΓΙα αυτό είχαν για παράδειγμα και ομόλογα του ελληνικού κράτους!Γιατί επένδυσαν σε κάτι που στην συγκεκριμένη περίοδο που έγινε ήταν μηδενικού ρίσκου!Φυσικά και υπάρχουν όρια και δεν μπορεί κάποιος να πάει και να τα παίξει στα ζάρια, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί παντού!Εμείς εδώ απλά για ακόμα μία φορά το κάναμε λάθος!Τέλος το αν συμφωνώ με τα μέτρα και με ποιά και σε τι βαθμό είναι μεγάλη συζήτηση. Το μόνο το οποίο ξέρω με σιγουριά είναι ότι το κράτος πτώχευσε!Δεν έχει φράγκο!Και όταν υπάρχει πτώχευση όλα αλλάζουν!Δεν υπάρχουν κεκτημένα, δεν υπάρχουν αυτονόητα!Με το να ζητάς λοιπόν λεφτά που δεν υπάρχουν δεν βγάζεις κάτι όσες απεργίες και να κάνεις!Διότι ουκ αν λαβεις παρα του μη έχοντος
Ευγε ΚωνσταντιναΚαι πολυ μεγαλο λαθος της Ελληνικης αριστερας ειναι οτι επιμενει να θεωρει και δημοσιους και ιδιωτικους υπαλληλους ως «εργατικη» ταξη - ενω και για τους δυο ειναι ξεκαθαρο οτι τα πραγματα δε ειναι ετσι.Ενα μεγαλο κομματι της Ελληνικης κοινωνιας (κυριως σε Αθηνα-Θεσσαλονικη ιδιωτικοι υπαλληλοι και μη βυσματωμενοι ελ. επαγγελματιες) νιωθουν να μην εκπροσωπουνται απο κανενα κομμα.
Ξερω να βαφω ημουν ελαιοχρωματιστης αλλα δυστυχως δεν μπορεσα να διοριστω στο ΜΕΤΡΟ επερναν μονο μαρμαραδες τοτε και ετσι εχασα την ευκαιρια να κανω και πολιτικη καριερα ....Θα μπορουσα και εγω να συμπαθω το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αλλα να κατεβαινω υποψηφιος με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ... Ολοι ηταν απο συγκεκριμενη περιοχη και κωλοβυσματα του κερατα ... Το ιδιο και οι ορκ που δουλευουν στο μουσειο της Ακροπολης .. Ολη η Καλαματα μεσα εκει ειναι ....Λοιπον δεν μπορω να δεχτω την απεργια τους ειναι απαραδεκτη τη στιγμη που εφυγα απο την χωρα που μεγαλωσα και στελνω πισω λεφτα σε μια οικογενεια που εχει μονο ανεργους.. Να μην πω και για τον αδερφο μου με δυο παιδια που περασε ΑΣΕΠ τον δεχτηκαν αλλα δεν θα τον διορισουν ποτε γιατι το ΜΕΤΡΟ εχει βρεφονηπιοκομους και πρωην μπουζουκτζηδες του Πολυκανδριωτη .. Αντε λιγο μετρο δεν βλαπτει ... Απο εδω και εμπρος για εμενα οι ΔΥ ειναι μερος του κρατους και οργανα εξουσιας , μας το αποδειξαν με την ωραια τους απεργια ...Στα αυγα μου για τα δικαωματα τους και να τους καταργησουν και τη μονιμοτητα .Εγω μαζι τους επανασταση δεν κανω.
"Απο εδω και εμπρος για εμενα οι ΔΥ ειναι μερος του κρατους και οργανα εξουσιας , μας το αποδειξαν με την ωραια τους απεργια ... "Παντα ηταν , μονο και μονο το στυλ ορισμενων και πως σου συμπεριφερονται δειχνει πολλα πραγματα,κυριως παλιων Δ.Υ. γιατι πρεπει να παραδεχτω οτι καποια νεα παιδια στο δημοσιο μου δινουν ελπιδα αλλα υπαρχουν υπηρεσιες που δεν υπαρχουν νεοι...βλεπε εφοριες.
Ξερεις υπαρχουν πολλοι ανθρωποι που αρνηθηκαν τη καριερα (ο θεος να την κανει)στο δημοσιο γιατι ειχαν ονειρα και απαιτησεις που ενα απλο βολεμα δεν τους γεμιζε. Ξερεις ανθρωποι που ουτε που τους περασε απο το μυαλο το δημοσιο.. Υπαρχουν πολλοι τετοιοι αλλα τωρα ειναι ειτε ανεργοι ειτε ξενιτεμενοι. Αυτοι οι ανθρωποι δυσκολα πουλαν τη ζωη τους για 1000 ευρω γιατι πανω απο ολα θελουν να δημιουργησουν απο μονοι τους τη ζωη τους και οχι να μετατραπουν σε γυμνοσαλιαγκες για 1000 ευρω. Στις σαδομαζοχιστικες σχεσεις ο αφεντης και ο υπηρετης εχουν κανει συμφωνια μεταξυ τους το μαστιγιο δεν αλλαζει χερι αλλα περνανε και οι δυο μια χαρα...Τι αλλο να πω , οι πιο πολλες απεργιες στην Ελλαδα μετα το 81 δεν ηταν για βελτιωση συνθηκων και υποδομων που οντως δεν υπηρχαν ειχαμε απεργια μονο οταν προνομια η επιδοματα καταργουνταν . Δεν ακουσα ποτε κανεναν συνδικαλιστη που να εκανε απεργια για την ελλειψη αξιοκρατιας.. Ακομα και ο ΑΣΕΠ πολιτικη πρωτοβουλια ητανε , οι συνδικαλιστες τον αποριψαν αμεσως...
Ειχα πολιτικο μεσο να παω στο δημοσιο αλλα ποτε δεν το χρησιμοποιησα γιατι δεν ηθελα να δουλευω για το κρατος.Το εχω ξαναπει και δεν με πιστευαν,απορω γιατι νομιζετε πως ολοι ηθελαν (δεν ξερω αν θελουν ακομα) να βολευτουν στο δημοσιο....
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που από το 81' και μετά νόμιζαν ότι ζούσαν σε υπαρκτό σοσιαλισμό αλλά στην πραγματικότητα ζούσαν σε υπαρκτό συνδικαλισμό, τώρα σήκωσαν τα κεφάλια τους να δουν τον ήλιο. Όταν τόσο καιρό έβρεχε δανεικά και επιδόματα ("μη επιδόματος","έγκαιρης προσέλευσης" κλπ) για να έχουν μισθούς διπλάσιους και τριπλάσιους από τους αντίστοιχους στον ιδιωτικό τομέα (χωρίς να τους αξίζουν φυσικά), ήταν μαι χαρά. Και πάλι όμως ρε, με τέτοιους μισθούς, ΠΑΛΙ έκαναν απεργίες για να αποκτήσουν αυτά που σήμερα ονομάζον "κεκτημένα". Το θράσος!Εγώ δεν πρόκειται να υπερασπιστώ κανένα τους.
Πάντως αν το καλοσκεφτείς το ΠΑΣΟΚ πήγε τη χώρα ένα βήμα πιο πέρα. Παλιότερα η Ελλάδα ήταν χωρισμένη σε (προνομιούχους) δεξιούς και (καταπιεσμένους) αριστερούς. Σήμερα είναι χωρισμένη σε δημόσιους και ιδιωτικούς αντίστοιχα...
Δεν χρειαζεται να φτασουμε ως εκει, ας τους καταργησουμε τη μονιμοτητα και να δινουν εξετασεις καθε χρονο για να δουμε αν αξιζουν τη θεση τους.Ετσι κανουν και στον ιδωτικο οπου καθε μερα ζεις με το αγχος της αποδοσης .... Φανταζομαι οτι υπαρχουν ανθρωποι η πλειοψηφια των ΔΥ στην Ελλαδα που δεν εχουν αισθανθει ποτε την υποχρεωση να κανουν τη δουλεια τους σωστα γιατι εχουν λεει μονιμοτητα.. Εξετασεις και τεστ τα περνας ? Αν οχι σπιτι σου να μην σε πληρωνει ο ανεργος ....
masal Προφανώς αστειεύτηκα... (εντάξει δεν άρεσε) Με τόσες υπερβολές που διάβασα είπα να το ρίξω λίγο στην τρελή. Η μονιμότητα είναι συζητήσιμη. Αλλά για όνομα να μετατρέψουμε κάθε χώρο εργασίας σε εξεταστικό κέντρο. Κάτι σαν το ΑΣΕΠ για να πάρεις τη θέση είναι αρκετό. Υπάρχουν τόσα μέσα αξιολόγησης. Το ζήτημα είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο αδιάβλητα. Προφανώς ο δημόσιος τομέας χρειάζεται δομικές αλλαγές για να εξυπηρετηθεί καλύτερα το κοινωνικό σύνολο όμως όχι για να πάρουν το αίμα τους πίσω οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοί που είχαν καημό το δημόσιο και δεν τους έκατσε (ξέρετε το συχνό φαινόμενο βρίζω τους δ.υ. και παίρνω μέρος σε ότι προκήρυξη βγει). Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να "εξανθρωπιστεί" και πρέπει να μπουν κανόνες γιατί έτσι που τα λέτε (και τα έχουμε βιώσει σε ένα βαθμό με δουλειές του ποδαριού)καλύτερα να γίνουμε κλέφτες από κακοπληρωμένους καρδιακούς. Αν ήθελα να αρχίσω και εγώ τις γενικεύσεις θα μπορούσα να πω ότι όλοι οι βολεμένοι - συνήθως κάποιας ηλικίας - σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τα ίδια σκατά είναι. Στο δημόσιο υπάρχουν νεαροί υφιστάμενοι με τόσα πτυχία και δεξιότητες αμόρφωτων και ανίδεων προϊστάμενων με τουπέ. Στον ιδιωτικό τομέα αν είσαι καινούργιος στη δουλειά τρως στην μάπα την ξινίλα και την αυταρχικότητα δυσκοίλιων προϊστάμενων αλλά το χειρότερο ξερνάς με την δουλοπρέπεια και το γλείψιμο στον εργοδότη. Άντε μετά ζητήσεις τα αυτονόητα εργασιακά όταν ο παλιός έχει χαλάσει την πιάτσα και με τόσους άνεργους εκεί έξω. Εν ολίγοις, δεν θεωρώ ότι επειδή κάποιος δηλώνει ιδιωτικός υπάλληλος πρέπει ντε και καλά να συγκινηθώ. Τέλος πάντων, κατανοώ την αγανάκτηση αλλά θεωρώ ότι ο ρεβανσισμός ως σοβαρή πολιτική στάση μόνο επιζήμια μπορεί να είναι. Και αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι ιδιωτικοί έχετε πολλές προτάσεις για τους δημόσιους (και καλά κάνετε) αλλά σαν εν δυνάμει ιδιωτικός υπάλληλος θα ήθελα να ακούσω και καμία πρόταση για τη βελτίωση των συνθηκών στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος φαίνεται ότι θα διευρυνθεί στο μέλλον. Φυσικά ο καθένας απορροφημένος με το προσωπικό του δράμα (αυτό μας έφαγε άλλωστε) το μόνο που θα καταλάβει από αυτό που σχολίασα είναι ότι δεν είμαι εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, δεν βαριέσαι...
χαιρομαι που σημερα ...ανακαλυψα οτι για την κριση στην κυπρο/ιταλια/ισπανια/πορτογαλια/.....φταινε οι Δ.Υπαντωs και στην βουλγαρια που τα ξεπουλησαν ολα,80% ζει κατω απο το οριο τηs φτωχειαs.....περαστικα μαs....!ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ....!εγω αν ημουν εργολαβοs/εφοπλιστηs/καναλαρχηs θα μαs αφηνα με 100 ευρω μισθο....απο εναν ανεργο του ιδιωτικου τομεα
Εσείς αν ήσαστε εργολαβοs/εφοπλιστηs/καναλαρχηs θα είχατε φαλίρει μέσα σε 6 μήνες. Ακόμα νομίζετε ότι η επικερδής επιχείρηση στηρίζεται στην εξαθλίωση των εργαζομένων της; Να σας χρονομεταφέρουμε πίσω στα 1890. Καθότι αδύνατον, διαβάστε και κανένα βιβλίο για το πώς γίνεται πραγματικά επιτυχημένη μια επιχείρηση (και άρα ΜΗ επιδοτούμενη και συνδεδεμένη -αχεμ- με το κράτος). Και για να σας βοηθήσω: γκουγκλάρετε την Google.
καλα,αυτο το ''μην πεφτεις στην παγιδα της προπαγανδας τους/μην γινεσαι και εσυ πιονι του κοινωνικου αυτοματισμου'' μολις πει κανεις τιποτα για τα πουλεν του Δημοσιου με εξοργιζει.Ναι,μου φταινε οι ΔΥ.Οχι μονο των μμμ..σχεδον ολοι τους.Απο το 80 και μετα φισκαραμε στους ΔΥ..και να τα εφαπαξ(και μην μου πειτε οτι ειναι απο τις κρατησεις τους..σιγα μην σπασουμε τα αυγα..ακομα και μετα τις κρατησεις μια χαρα μισθαρες τσεπωναν)και να η μονιμοτητα,και να οι προαγωγες εκανες δεν εκανες τιποτα(φτανει να σαι στην υπηρεσια για χ χρονικο διαστημα),να το καλο ασφαλ.ταμειο ενω οι υπολοιποι ειχαμε Ικα,δηλαδη χεσε μεσα.Και ολο δυσαρεστημενοι ηταν,και ποτε τιποτα δεν ηταν αρκετο για αυτους,και μολις εκανες καμια ερωτηση/ηθελες κατι σε γραφανε στα παπαρια τους(εχω απειρες περιπτωσεις να αναφερω)..και να οι συνταξαρες των 1000 ευρω στην 20ετια απανω(ξερετε ποσα ενσημα πρεπει να μαζεψει κανεις για να παρει απο το ΙΚΑ 600 ευρω συνταξη?και σε βαριες δουλειες,οχι σφραγιδολογια-πρωτοκολληση)..και να σπιτακια των 120 τ.μ(ΧΕΣΤΗΚΑ αμα σου μειωσαν το μισθο και δεν μπορεις να πληρωσεις τη δοση.Εμενα θα με λυποσουν αν εχανα το σπιτι μου επειδη με εδιωξαν απο τη δουλεια μου?Δεν με ενδιαφερει τι προγραμματισμο εκανες επαιδη ειχες τη σιγουραντζα του Δημοσιου)Και στην τελικη,ποτε στηριξαν οι ΔΥ τον εργαζομενο του ιδιωτικου τομεα?που πηρα αδεια απο τη δουλεια να παω ΔΟΥ πχ και μου λεει η πατσαβουρα ''δεν ξερω,περαστε αυριο''ενω επαιζε bubble witch saga? ''μα,πηρα αδεια απο τη δουλεια,δεν μπορω να ξαναρθω αυριο'' ''πωωωω..μπλεξαμε με ολους εσας..δωσε τα χαρτια να δω''.Στο φιναλε,εγω δεν θελω να συμπορευτω μαζι τους στους αγωνες γιατι φταινε και αυτοι για το δικομματισμο που εδραιωθηκε με ανταλαγμα τα ρουσφετια τους.
Γιάννα τα λες καλά για παραδείγματα όπως οι εργαζόμενοι στο μετρό. Απλώς μην βάζεις όλους τους ΔΥ στο ίδιο τσουβάλι. Παράδειγμα: o πατέρας μου μετά από 35 χρόνια προυπηρεσίας ως καθηγητής αυτή τη στιγμή παίρνει μετα βίας 1000 ευρώ και το εφάπαξ για το οποίο του έκαναν κρατήσεις τόσα χρόνια, ένας Θεός ξέρει αν θα το πάρει. Και επιπλέον επειδή πλέον μεγάλωσε και έχει προβλήματα υγείας, συνέχεια αυξάνεται η συμμετοχή στις εξετάσεις, πληρώνει τα φάρμακα, στήνεται στις ουρές των δημοσίων νοσοκομείων που υπολειτουργούν. Δεν το λέω μόνο για τον πατέρα μου αλλά ρε γαμωτό δουλεύεις μια ζωή για να χεις γεράματα ήρεμα με σιγουριά και ασφάλεια και αντ' αυτού συνεχίζεις να τρως σκατά μέχρι τέλους?????? Σε τι μπουρδέλο ζούμε? Πώς να μην σιχαθείς αυτήν την κατάντια?
Δεν είναι ανάγκη όταν κάποιος ασκεί κριτική για τους ΔΥ(κάτι που προ κρίσης έκανε όλος ο κόσμος, μέχρι και τραγούδι υπάρχει..)να σπεύδει κάποιος άλλος να πει το αυτονόητο, ότι δλδ δεν είναι όλοι έτσι!!!Δεν οδηγεί πουθενά αυτός ο τρόπος σκέψης.Όλοι μας μπορεί να ξέρουμε κάποιους ΔΥ που δουλεύουν σαν σκυλιά!Αλλά για όποιον ξέρει τι γίνεται στο δημόσιο, είναι σαφές ότι αυτοί αποτελούν μειονότητα και πως είναι και οι ίδιοι θύματα των συναδέλφων τους, είτε επείδη φορτώνονται τη δουλειά τους είτε ακόμα γιατί νιώθουν αδικημένοι όταν τους βάζουν στο ίδιο τσουβάλι!
Περιττό το σχόλιο σου ΜGer. Παρουσίασα απλώς ένα παράδειγμα για να υπενθυμίσω ότι δεν πρέπει να φτάνουμε στον μηδενισμό. Και προφανώς δεν ξέρεις τίποτα για τους καθηγητές, οι οποίοι αποτελούν δική τους κατηγορία και δεν εντάσσονται πχ στην εικόνα που μπορεί να έχει σχηματίσει το μυαλουδάκι σου από τα Υπουργεία.
Επέτρεψέ μου να ξέρω και για τους καθηγητές..τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της τριτοβάθμιας!Για ποιά κατηγορία από τις δύο θες να σου πω?
Ναι ρε κοπέλα μου εμφύλιος, αλλά μήπως να το ξανασκεφτόσουν?Αντί να προσπαθήσεις(έστω) να καταλάβεις οτι πέφτεις στην τεράστια(δε λέω, είναι) παγίδα της κυρίαρχης ιδεολογίας και των ΜΜΕ, αντί να καταλάβεις οτι δεν έχεις τίποτα να χωρίσεις με τους ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΕΣ, αντί να καταλάβεις πως η ετεροχρονισμένη στοχοποίησή σας απο το κράτος και τους μηχανισμούς του δεν αποτελούν παρά ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο που σκοπό έχει να σας(μας) εξαθλιώσει έναν έναν, όχι μόνο χωρίς καμία αντίδραση, αλλά και με τις ευχές των υπολοίπων, αντί να καταλάβεις πως όλοι "τα ίδια σκατά" θα φάμε στο τέλος..Νόμιζες τότε που σου "πήδαγαν τη ζωή" ότι είσαι η μόνη, παίζει να νόμιζες οτι κάνεις και χάρη στους υπόλοιπους και οτι θυσιάζεσαι(ακόμα το νομίζεις μάλλον)..Και τί έκανες? Αντί να εναντιωθείς σ' αυτά που σου επέβαλλαν έφυγες(ή μπορείς και να έφυγες μετά την ενταντίωση)..και τώρα τί κάνεις? κράζεις αυτούς, τους ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΕΣ που αγωνίζονται. Είσαι έτοιμη να κάνεις και ''εμφύλιο'' απέναντί τους..ΝΑΙ, εμείς σου ζητάμε να είσαι αλληλέγγυα στον αγώνα των "άλλων", γιατί κάποτε η άλλη ήσουν εσύ και αύριο θα είμαστε όλοι μας. ΝΑΙ, σου ζητάμε να εντοπίσεις τον κοινό εχθρό. ΝΑΙ, σου ζητάμε να μείνεις εδώ ή να γυρίσεις πίσω και να αγωνιστείς.Δε λέω, τα έξι εικοσάευρα και τα άλλα τόσα που χάλασες στους ''ταρίφες'' και όχι μόνο είναι υπερπολύτιμα. Αλλά σκέψου πόσα σου πήραν οι άλλοι, τα πραγματικά "απάνθρωπα ρεμάλια του κερατά"..και μη με ρωτήσεις ποιοί είναι οι άλλοι...ξέρεις νομίζω...
"Ναι ρε κοπέλα μου εμφύλιος, αλλά μήπως να το ξανασκεφτόσουν?""αντί να καταλάβεις οτι δεν έχεις τίποτα να χωρίσεις με τους ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΕΣ"Η Κ.Δ. που έγραψε το κείμενο λέει ξεκάθαρα το τι θεωρεί πως έχει να χωρίσει με αυτούς. Έχει γράψει όλα τα παραπάνω και της λες, σα να μη σε νοιάζει καθόλου για τη ζωή της, "δεν έχεις τίποτα να χωρίσεις μαζί τους";Τουλάχιστον μην την πατρονάρεις.
Ας θυμηθουμε ολοι μαζι τι χοντρο μεσο χρειαζοταν για να δουλεψεις στα μμμ και ειδικα στο μετρο.Οι αρχιβισματιες που πιθανοτατα χωρις να το αξιζουν πηραν δουλειες λογο γνωριμιων (κυριως πολιτικων) τωρα νιωθουν αδικημενοι και κανουν απεργιες.Και εγω ο μαλακας ρωταω,γιατι απλα δεν αφηνουν τον κοσμο να περναει χωρις εισητηριο και ετσι με μια απλη κινηση θα ειχαν την υποστηριξη του και θα δημιουργουσαν μεγαλυτερο προβλημα στην κυβερνηση η οποια δεν θα μπορουσε να κανει πολιτικη επιστρατευση αφου οι υπαλληλοι θα δουλευαν κανονικα?
το μετρό παντως προσλαμβάνει εκτος ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις τις κάνει η Διοίκηση της εταιρείας η οποία ελέγχεται απο την κυβέρνηση. Αρα τους βυσματίες τους έβαλε η κυβέρνηση που τώρα φωνάζει "βύσμα, βύσμα" και οχι οι εργαζόμενοι. Η ιδια κυβέρνηση συνεχίζει να προσλαμβάνει με αδιαφανείς διαδικασίες ακόμα και τώρα στην ερτ που την έχει κάνει κέντρο προπαγάνδας. Αυτό που προτείνεις το ειχε κανει το 2011 το σωματείο και εκρεμει σικη για τον πρόεδρο του σωματείου και αγωγή 70 εκατομμυρίων ευρώ για διαφυγοντα κέρδη. Σε ρωτάω πολύ καλοπροαιρετα οτνα εκδικαστεί η υποθεση θα τον υποστηρίξεις οπως πρέπει?
Προφανως και πρεπει να τον στηριξουμε ,εκανε κατι σωστο αλλα δεν μπορω να πιστεψω οτι καποιοι ανθρωποι δεν μπορουν να βρουν τροπο διαμαρτυριας που να μην δημιουργει προβλημα στους συμπολιτες αλλα και να πιεζει την κυβερνηση.Δεν γινεται στην Ελλαδα να ειμαστε εξυπνοι στο να αποφευγουμε φορολογια,να κοροιδευουμε πελατες και γενικα στα αρνητικα αλλα να μην ειμαστε εξυπνοι σε κατι θετικο.
@DiscordianΚι εγώ πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς "κάποιοι άνθρωποι" (άλλοι από μας πάντα!) δεν έχουν βρει έναν τρόπο ώστε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο!!Αλήθεια, γιατί δεν προτείνεις εσύ ένα τρόπο;
Προφανως και δεν μπορω να γνωριζω τον τροπο γιατι δεν γνωριζω ουτε νομικα ουτε συνδικαλιστης ειμαι,αλλα αυτη ειναι η δουλεια των συνδικαλιστων να μαχονται για τα δικαιωματα ΟΛΩΝ οχι μονο του κλαδου τους.Το οτι δεν ξερω τον τροπο δεν σημαινει οτι δεν μπορω να κρινω πραγματα που με επηρεαζουν,ουτε ιατρικη γνωριζω αλλα τον γιατρο μπορω να τον κρινω αν κανει καλα η οχι την δουλεια του.Μια σκεψη θα ηταν να ενωθουν ολα τα σωματεια και τα συνδικατα σε ενα μεγαλο,πραγμα αδυνατο στην Ελλαδα αφου τα συνδικατα λειτουργουν με ορους πολιτικης ατζεντας.
DiscordianΑν υπήρχε ένας τρόπος ώστε και να μπορούσε κάποιος να διαμαρτυρηθεί και να μην ταλαιπωρηθεί κανείς, ποιος ο λόγος να μην εφαρμοστεί; Πιστεύεις ότι όσοι απεργούν έχουν κάποιες σαδιστικές τάσεις και θέλουν να βλέπουν άλλους ανθρώπους να τυραννιούνται; Δε θέλει ειδικές γνώσεις, κοινή λογική είναι. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι ο μόνος νόμιμος τρόπος. Νόμιμος μέχρι τώρα δλδ, γιατί απ' ότι δείχνουν τα πράγματα, προσπαθούν να τον ποινικοποιήσουν.Νομίζω ότι η "δουλειά" των συνδικαλιστών είναι να οργανώνουν δράσεις και κινήσεις, δεν είναι ούτε δουλειά ούτε υποχρέωσή τους να μάχονται για τα δικαιώματα όλων. Ο καθένας έχει υποχρέωση στον εαυτό του πρώτα και στους υπόλοιπους μετά να μάχεται για τα δικαιώματά του και του συνόλου. Αν καθόμαστε και περιμένουμε από τους άλλους να μας σώσουν, δε θα σωθούμε ποτέ. Και δυστυχώς αυτή η λογική κυριαρχεί σήμερα. Και πλέον όχι απλά δε μάχεται κανείς, αλλά κάθεται και περιμένει από τους άλλους και κάνει και κριτική. Ο καθένας έχει δικαίωμα να ασκήσει κριτική όταν γίνονται λάθη και να τα επισημαίνει, αλλά μήπως θα πρέπει η κριτική να γίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο; Μήπως θα πρέπει να κρίνουμε εξίσου και τα δικά μας λάθη και των άλλων;Και δε θέλω να υπερασπιστώ κανένα εργατοπατέρα, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πόσα κακώς κείμενα υπάρχουν στο συνδικαλισμό στην Ελλάδα. Αλλά μήπως η λογική "κάθομαι και περιμένω από τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και τους κράζω κιόλας ενώ είμαι απ' έξω" έχει μερίδιο ευθύνης στην κατάσταση αυτή που υπάρχει με τον συνδικαλισμό;
Εύκολο... κατάχρηση δικαιώματος κάνει η κυβέρνηση που ψηφίσαΜΕ!!! Ναι, ακόμα κι αυτοί μου δεν την ψηφίσαμε κυριολεκτικά την στηρίζουμε τώρα με λόγια σα τα δικά σου που πηγάζουν μεν απο δίκαια ταλαιπωρία, αλλά ως αποτέλεσμα έχουν τη και τη δική σου καταστροφή ;)
Ο τίτλος είναι απλά κατάπτυστος και εμετικός.Σέβομαι την οργή του κειμένου. Η οργή πρέπει να ξεθυμάνει με κάποιο τρόπο. Αλλά ποτέ δεν βοήθησε ουσιαστικά.Ασε που για ακόμη μια φορά, διαβάζω απλά την "εκπρόσωπο" μιας κοινωνικής ομάδας να θεωρεί πως είναι η μόνη που έχει πληγεί.Το 80% του πληθυσμού περνάει δύσκολα. Το 80% δεν είναι όλοι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Και στην τελική υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι στα ΕΚΑΒ στη Δυτική Μακεδονία και δημόσιοι υπάλληλοι στο Υπ.Οικονομικών στην Αθήνα. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.Βαθιά ανάσα και μέτρα ως το δέκα. Και ας της φέρει κάποιος ένα ποτήρι νερό.
σορι αλλα στον ιδιωτικο τομεα περνουσαμε και πριν δυσκολα..και τωρα παλι δυσκολοτερα περναμε..μη συγκρινεις καποιον που εχει αραξει σε ενα Δημο και φευγει απο το γραφειο του και παει στο Ζαρα και στο ζαχαροπλαστειο(φερνω παραδειγμα ενα ξαδερφο μου) με ενα που δουλευει σε συνεργειο αυτοκινητων ή ενα υπαλληλο σε σουπερ μαρκετ.Βαθια ανασα και παρατα μας.
το ζήτημα ποιο είναι να φτάσουν οι ΔΥ στην κατάσταση των ΙΥ ή να ανέβουν οι ΙΥ στην κατάσταση των ΔΥ? Γιατι με την πρώτη περίπτωση δεν βλέπω να αλλάζει και κατι για τους ιδιωτικούς αλλα με τη δεύτερη κάτι παει να γίνει
δηλαδή το 20% είναι αυτοι που είναι σε bar, cafe, μπουζούκια, εστιατόρια κλπ?Γιατί κάθε φορά που έρχομαι Ελλάντα όλα γεμάτα μου φαίνονται. Μάλλον εγώ κάνω λάθος όμως...
Άντε πάλι με το "ποια κρίση; όλα γεμάτα είναι". Δηλαδή αυτοί που έχουν οικονομικά προβλήματα δε μπορούν να πάνε ποτέ στα bar; Γίνεσαι βολεμένος δημόσιος υπάλληλος που συνεχίζει το πάρτυ αν βγεις -όσο μπορείς- με τους φίλους σου;Είναι λογική αντίδραση να ψάχνει για διασκέδαση (ανάλογα με το πορτοφόλι του) ο κόσμος. Εδώ, σου λέει, στη κατοχή αυξήθηκε κατακόρυφα η προσέλευση σε θέατρα.