Κορυφώνεται η κόντρα Τσίπρα - Λαφαζάνη

Κορυφώνεται η κόντρα Τσίπρα - Λαφαζάνη Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
3

"Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τις δηλώσεις τους σήμερα, γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή της σχετικά με τη σημερινή συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Real.gr.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος διατυπώνει συγκεκριμένα ερωτήματα, υπογραμμίζοντας ότι "οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της αριστεράς".

Ειδικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι "η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ" και προσθέτει ότι "είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια, ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής".

"Το ερώτημα είναι απλό. Η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι;", ερωτά η κ. Γεροβασίλη.

"Αν είναι συμφωνημένη" συνεχίζει, "θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα". "Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επιπεδο ζωής των συνταξιούχων;" ερωτά η κ. Γεροβασίλη και συμπληρώνει: "Αν δεν είναι συμφωνημένη, πώς θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποια δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς;".

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει πως "γνωρίζουμε όλοι ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου, αλλά και δάνειο-γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν" και ότι "ήθελε επίσης, όπως γνωρίζουμε όλοι και ειδικά ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ (...) Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας".

"Οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της αριστεράς", σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ

 

«Τα προβλήματα της κυβέρνησης , που προκλήθηκαν από τη μνημονιακή μεταστροφή της πολιτικής της, δεν μπορεί να απαντηθούν με «μπλόφες», ούτε με τρικ, τεχνάσματα και μεθοδεύσεις, όπως αυτές που ακούγονται τελευταία» ανέφερε σήμερα στον Real Fm ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

 «Οι άρον - άρον εκλογές εξπρές υποδηλώνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία και δεν μπορούν να ξεγελάσουν το λαό ούτε να διασώσουν καμία κυβέρνηση που εφαρμόζει σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Η διέξοδος για τη χώρα είναι να ακυρωθούν παλιά και νέα μνημόνια και η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή με μια νέα αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο κ. Λαφραζάνης επιμένει ότι " η καταφυγή, εφόσον χρειαστεί στο εθνικό νόμισμα, μαζί με την αναγκαία διακοπή αποπληρωμής και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποτελούν οχήματα, εργαλεία και μέσα για να επιτύχουμε την κατάργηση των μνημονίων και την ανάκτηση ισχυρής ρευστότητας στη διάθεση της οικονομίας... πράγματα που συνιστούν προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα εθνικοποίησης των τραπεζών και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα βάζει τέρμα στη λιτότητα, τέρμα στις ιδιωτικοποιήσεις, τέρμα στο ξεπούλημα και στην αποικιοκρατική εξάρτηση της Ελλάδας.


Για το εάν η Αριστερή Πλάτφόρμα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει την πολιτική της που έχει κεντρικό σημείο το τρίτο μνημόνιο ο κ. Λαφαζάνης απαντά: «Τόσο προσωπικά όσο και οι βουλευτές που έχουμε αναφορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» εκφράσαμε και καταγράψαμε ένα ισχυρό και κατηγορηματικό «ΟΧΙ» στο νέο τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης, σταθεροί στις δεσμεύσεις μας και στην σφοδρή εναντίωση μας στα δύο προηγούμενα μνημόνια. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι θα παραμείνουμε, σε κάθε περίπτωση, συνεπείς σε αυτό το «ΟΧΙ» και δεν πρόκειται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή προκάλυμμα να δώσουμε το «πράσινο φως» στον οποιονδήποτε να εφαρμόσει αυτό το τρίτο μνημόνιο και να διαιωνίσει τις καταστροφικές για τη χώρα και το λαό μνημονιακές πολιτικές της ανηλεούς λιτότητας και της ταπεινωτικής υποτέλειας».


Απέρριψε δε "την κατηγορία" του Μαξίμου για σύμπτωση με τον Σόιμπλε στο Grexit και στην ανατροπή της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα και επιστρέφει τις κατηγορίες λέγοντας: «...Αντίθετα, ο Β. Σόιμπλε όπως κατέδειξε με τη στάση σου στο πρόσφατο Eurogroup και με τις μετέπειτα κινήσεις του, έχει επιβεβαιωθεί ως άριστος σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης, υμνητής της μνημονιακής στροφής της και ως καλός «στρατολόγος» της στη γερμανική Βουλή για τη συλλογή ψήφων Γερμανών βουλευτών στο τρίτο μνημόνιο. Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση απεδείχθη ότι έχει πολύ χαλαρά αντανακλαστικά απέναντι στις σκληρές συνταγές Σόιμπλε, οι οποίες, σχεδόν, στο σύνολο τους ενσωματώθηκαν στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο η Αθήνα έκανε δεκτό».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Τουρκία περί τα τέλη 2024 θα συγκληθεί το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας, συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Πολιτική / Στην Τουρκία περί τα τέλη 2024 θα συγκληθεί το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας, συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Αμφότεροι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες και είναι σημαντικό ότι παρά τις διαφορές, εστίασαν στα θετικά
NEWSROOM
Τα συμπεράσματα από τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν- Οι συμφωνίες και οι «κόκκινες» γραμμές

Πολιτική / Οι συμφωνίες και οι «κόκκινες» γραμμές από τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν

Για «τουρκική» μειονότητα μίλησε ο Ερντογάν, «είναι θρησκευτική» απάντησε ο πρωθυπουργός- Οι κοινές δηλώσεις και η διαφωνία του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν σε live μετάδοση για το αν η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση
NEWSROOM
Πρόεδρος Βουλγαρίας για Βόρεια Μακεδονία: Δεν δεχόμαστε δηλώσεις που παραβιάζουν τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί

Διεθνή / «Ράπισμα» και από Βουλγαρία για ατόπημα προέδρου Βόρειας Μακεδονίας: Δεν δεχόμαστε δηλώσεις που παραβιάζουν τις συνθήκες

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η Γεροβασίλη επιτίθεται στην Αριστερή Πλατφόρμα και την κατηγορεί για ανατροπή της αριστερής κυβέρνησης Δηλαδή εσείς θα εφαρμόσετε αυτά τα αίσχη του 3ου μνημονίου και θα αυτοαποκαλείστε αριστερή κυβέρνηση;;;
Αν δεν είναι συμφωνημένη, πώς θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποια δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς;".Μα γιατί ρωτάτε. Θα σας απαντήσουν όπως απαντούσατε κι εσείς. - Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται- Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα- Μην τρομοκρατείτε τον κόσμοΚι άλλα τέτοια χαριτωμένα. Τώρα σας έπιασε ο καημός για απαντήσεις και αναλύσεις.Άλλωστε τι να τις κάνει τις απαντήσεις ο Έλληνας. Σάμπως νιώθει;
Εφόσον "είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι (Λαφαζάνης και λοιπή αριστερή πλατφόρμα) καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια, ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής" για ποιο λόγο έγιναν βουλευτές και υπουργοί; Και εν πάση περιπτώση γιατί πρέπει να πάμε σε εκλογές για να λύσετε εσείς τα εσωκομματικά σας. Δεν είμαστε καθόλου καλά.