Το 'πε και το 'κανε: Κατέθεσε μήνυση η Ραχήλ Μακρή εις βάρος του Στουρνάρα

Το 'πε και το 'κανε: Κατέθεσε μήνυση η Ραχήλ Μακρή εις βάρος του Στουρνάρα Facebook Twitter
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC
12

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Η κ. Μακρή αποδίδει στον κ. Στουρνάρα, πιθανό δόλο για όσα αναφέρει στην έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής που υπέβαλλε χθες στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τελικά δεν έγινε αποδεκτή.

Η βουλευτής, τόνισε ότι οι αναφορές του κ. Στουρνάρα περί grexit και πιθανής εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, είναι επικίνδυνες και δεν συνάδουν με τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ρόλο του, καθώς και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους, αλλά κατ' ιδίαν σε πολιτικούς αρχηγούς, και όχι με αυτό τον τρόπο και δημόσια σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης. Και προσέθεσε η βουλευτής ότι «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο κεντρικός τραπεζίτης θα είχε παραιτηθεί».

 

Ακόμα, ανέφερε ότι από χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες της από τραπεζικούς κύκλους, έχουν φύγει από τις τράπεζες λόγω του πανικού του κόσμου, πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επίπτωση φαίνεται και στο Χρηματιστήριο.
Επίσης, η κ. Μακρή έκανε λόγο και για δόλο από την πλευρά του κ. Στουρνάρα, λέγοντας ενδεικτικά ότι ο δόλος ερευνάται και στο γεγονός ότι συνήθως αυτές οι εκθέσεις, κατατίθενται τον Οκτώβριο ή τον Φεβρουάριο, ενώ ο κ. Στουρνάρας επέλεξε να την υποβάλει με τα συγκεκριμένα σχόλια, μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM
Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Πολιτική / Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Σκεπτομαι οτι σχεδον κανεις απο τους σχολιαστες δεν γνωριζει τον Στουρναρα και την Μακρη ,παρα μονον μεσω της τηλεοπτικης εικονας τους οπως προβαλλεται απο τα "αντικειμενικα"ΜΜΕ.Οπως αλλωστε συμβαινει και με την συντριπτικη πλειονοτητα των "δημοσιων προσωπων".Η οποια"εικονα",ομως,συνηθως μεταβαλλεται ριζικα οταν γνωρισεις καποια απο αυτα τα προσωπα καλυτερα,εις βαθος,και -ει δυνατον- "απο κοντα".Σπανιοτατα,δε,"επι τα βελτιω".Ολοι ,μαλλον,θα εχουμε υποψη μας καποιο η καποια σχετικα παραδειγματα.Και μαλιστα κραυγαλεα.Και ομως εξακολουθουμε να κρινουμε βασει της "εικονας"την οποια προβαλλουν τα ΜΜΕ.Οχι βασει "πεπραγμενων ζωης".Διοτι ετσι εχουμε "εκπαιδευθει"να κανουμε.Ταυτοχρονα απορουμε και εξισταμεθα τα μαλα για τα δεινα που μας βρισκουν !Το απολυτο "οξυμωρο".
Καλά έκανες και είπες σχεδόν κανείς γιατί ο Στουρνάρας ήταν καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο.Επί Σημίτη ηταν φίλα προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ αλλά το οτι κάποιος ανήκει σε άλλο κόμμα δε τον καθιστά ανίκανο και ασόβαρο.Από τους λίγους σοβαρούς που είχαμε σαν ακαδημαικός. Την Μακρή δεν την γνωρίζω προσωπικά αλλά πιστεύω αντιπροσωπεύει μια μερίδα της κοινωνίας μας που αρέσκεται στο χαζοχαρούμενο,στο λαικισμό και τη δημαγωγία. Εχει κάποια στοιχεία Άδωνη με τη μόνη διαφορά πως ο άλλος δεν είναι εκδικητικός όπως αυτή.Αν θες την άποψη μου για πραγματική οικονομία πιστεύω πως η καρέκλα του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών πρέπει να απαιτεί το κριτήριο της προυπηρεσίας σε θέση οικονομικής ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα. Οπως όταν πας εσύ να πιάσεις δουλειά σου ζητούν προυπηρεσία, έτσι και αυτοί πρέπει να έχουν προυπηρεσία. Και όχι κρατικοδίαιτη.Οι καθηγητές είναι μόνο για θεωρητικούρες.
Εαν προσπαθησω να θυμηθω ποσες φορες εχω γραψει οτι οι καιριες θεσεις στην κυβερνηση και στο δημοσιο πρεπει να καλυπτονται απο ατομα μεγαλης εμπειριας στην "πραγματικη οικονομια"μαλλον θα αποτυχω.....Παντως,αν και το σχολιο μου αναφερει τα εν λογω δυο ατομα μονον ως παραδειγματα,θα επισημανω οτι ο κ.Στουρναρας σε ολη του την καρριερα εργασθηκε ΜΟΝΟΝ στον "δημοσιο" τομεα.Ποτε στον ιδιωτικο.Οελς οι θεσεις τις οποιες κατελαβε αποτελουσαν προιον ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ διορισμου ,οχι απορροια εφαρμογης των "κανονων της αγορας".Αν αυτο σου λεει κατι.Οσο για την Ραχηλ...ας το αφησουμε καλυτερα.
Η κα Μακρή μάλλον δεν έχει πάρει χαμπάρι πόσα δις ευρώ έχουν κάνει φτερά από τις τράπεζες από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ "διαπραγματεύεται" και ασκεί "εθνικά υπερήφανη πολιτική"...Επιπλέον, δε, οφείλει να γνωρίζει ότι ο κ. Στουρνάρας δεν έκανε κανενός είδος πολιτική εκτίμηση, απλά έκανε την αυτονόητη οικονομική εκτίμηση, που οι ΠΑΝΤΕΣ, ακόμα και εντός της κυβέρνησης, δεν μπορούν να αρνηθούν, ότι δηλαδή σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, ανεξάρτητα από το ποιος φταίει, η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεωκοπία και σε Grexit. Ποιος το αμφισβητεί άραγε αυτό;;;;
Καλά, σοβαρολογούμε τώρα;Ο κόσμος τρόμαξε επειδή είπε ο Στουρνάρας ότι μπορεί να γίνει Grexit [είπε άραγε ψέματα;] κι έβγαλε όλα τα λεφτά του απ' τις τράπεζες; Αυτόν περίμενε;Και μ' αυτή τη λογική, πόσες μηνύσεις πρέπει να γίνουν στην κυβέρνηση που προκάλεσε το bank run των τελευταίων μηνών;Αντί να κοιτάμε το δάχτυλο απαξιώνοντας τις διαφορετικές φωνές, ας μελετήσουμε καλύτερα τα στοιχεία. Μετά ας επιλέξουμε όποιον δρόμο επιθυμούμε.
Δε το έκανε μόνο για τις εντυπώσεις αλλά και για τους επόμενους που θα πούν κάτι εναντίον της κυβέρνησης.Προειδοποιητική βολή ήτανε.Οι εκδότες να προσέχουν γιατί Ραχήλ,Ζωή,Καμμένος καραδοκούν.
Πρέπει κάπως να δικαιολογήσει την βουλευτική αποζημίωση. Τουλάχιστον σε αυτους που την ψήφησαν μπας και σωσει την βουλευτικη έδρα. Επενδύει μακροπρόθεσμα στη ψήφο του "σοφού" λαού.
Δε μπορούν όμως να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δε γίνεται ο Προβόπουλος να έκρυβε την οικονομική κατάσταση της χώρας με το σκεπτικό ότι θα έφερνε αναταραχή και θα αποκλειόμασταν από τις αγορές αν το έκανε και είχε τη στήριξη των προηγούμενων κυβερνήσεων σε αυτό ότι όντως έπραξε σωστά αλλά τώρα που κάνει το ακριβώς αντίθετο ο Στουρνάρας να λέμε ότι έχει δίκιο κι ότι συμπεριφέρεται μια χαρά. Άλλωστε γνωρίζουμε καλά ότι κάθε χώρα ξέρει να κρύβει πολύ καλά τα οικονομικά της για να δίνει την ψευδαίσθηση μιας οικονομικά άρτιας χώρας.
Εξακολουθείτε να κάνετε πως δεν βλέπετε την ουσία στο συγκεκριμένο θέμα.Ο κ. Στουρνάρας δεν έστειλε αναφορά, μια έκθεση με οικονομικά στοιχεία ή κάτι, έστειλε ένα "σκέφτομαι και γράφω" με τις ιδέες του τι θα συμβεί σε περίπτωση grexit.Ούτε είναι "διαφορετική φωνή" ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος.Γιατί το έστειλε αυτό, ποιο ήταν το κίνητρο;Για να ενημερώσει την Κυβέρνηση, την Βουλή, εμένα και εσένα; Ποιον, γιατί και ποιος του το ζήτησε;Όταν επίσημα τοποθετείτε έτσι, πως θα δώσει την μάχη στην Ευρώπη για άρση της πιστωτικής ασφυξίας, ποιος θα τον πάρει στα σοβαρά στο Συμβούλιο της ΕΚΤ όταν θα μιλάει υπέρ της Ελλάδας; ή μήπως δεν δίνει καν την μάχη;Σας δίνει την εντύπωση πως δουλεύει πιο πολύ για το συμφέρον σας ή για να υπερασπιστεί τις προηγούμενες επιλογές του σαν Υπουργός Οικονομικών;Αν ήταν να ενημερώσει τον κόσμο, θα έπρεπε να γίνει σε συννενόηση με την Κυβέρνηση (δουλειά του είναι απλώς να ενημερώνει την Κυβέρνηση + ΜΙΑ ετήσια έκθεση που πάλι από την Κυβέρνηση περνάει), το να το κάνει έτσι μόνος του, απλώς ασκεί πίεση στην διαπραγμάτευση για αποδοχή ότι συμφωνίας προταθεί.Ειδικά όταν η αναφορά μοιάζει να έχει δωθεί λεπτομερώς (και έχει δημοσιευθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της) σε ΜΜΕ του εξωτερικού*.Όντως, ούτε τον Στουρνάρα περίμενε (από πριν τις εκλογές μας απειλούν οι υπεύθυνοι Πολιτικοί της Ευρώπης να μην ψηφίσουμε τους μη εκλεκτούς) ο κόσμος, ούτε είναι καλό να κοιτάμε το δάχτυλο, όταν το συγκεκριμένο δάχτυλο όμως είναι από μόνο του μέρος των στοιχείων κάτι αλλάζει.Ακόμα και η Daily telegraph μιλάει για εβιασμό Στουρνάρα προς την Ελληνική Κυβέρνηση, πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει από κανέναν άλλον Κεντρικό Τραπεζίτη χώρας. Δεν το είδα σαν μια από τις διαφορετικές φωνές στην lifo (ούτε) αυτό.Αλλά τι λέμε τώρα, εδώ άτυπο μέιλ για προπαγάνδα θέσεων των δανειστών έστειλε και εδώ ασχοληθήκαμε με το αν είναι ηθικά σωστή η Εφ.Συν και η Στάη.Έχουμε χάσει τελείως την μπάλα με το τι είναι ποιος και με ποια ιδιότητα μιλάει.Και η Μ. Σπυράκη έκανε απαράδεκτη παρέμβαση στο Ευροκοινοβούλιο πχ (αν και δεν ήταν άξιο αναφοράς ούτε αυτό στην Lifo) ή ο Μπ. Παπαδημητρίου, άλλο όμως να είσαι απλώς ένας ευρωβουλευτής ή δημοσιογράφος και άλλο ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, του οποίου ο ρόλος είναι πολύ συγκεκριμένος και μέχρι τώρα μόνο αυτόν δεν υπηρετεί.